Το χειμώνα θα αφουγκραστείς το Ιόνιο ν’ ανασαίνει και θα “περιπλανηθείς” στους μολυβένιους ουρανούς του. Το καλοκαίρι θα δροσιστείς στα βαθυγάλαζα νερά του και θα παίξεις με τον αφρό των κυμάτων. Την άνοιξη θα περπατήσεις στους ανθισμένους γύρω αγρούς που μυρίζουν αρμύρα…το φθινόπωρο θ’ αναζητήσεις τα μεγαλεία της φύσης και των ανθρώπων ενός τόπου που πάλλεται σιωπηλά εδώ στου πελάγου την άκρη…

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αν καταφέρεις και σκαρφαλώσεις ψηλά στα απόκρημνα βράχια των «Μαύρων βουνών», θα αντικρίσεις μια από τις συναρπαστικότερες τοπιογραφίες της Ελλάδας. Από αυτό το σημείο η θέα είναι περιφερειακή και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ανατολικά η ατάραχη λιμνοθάλασσα του Άραξου μπερδεύει τα ήρεμα νερά της με το διάπλατο Ιόνιο. Στα δυτικά ο πευκώνας της Στροφυλιάς, λαμπερός και καταπράσινος παρεμβάλλεται ανάμεσα στους σιωπηλούς βάλτους και τις λευκές λωρίδες άμμου της Καλογριάς, πριν σμίξει με το γαλάζιο του πελάγους.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Λίγες εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα το γιγαντιαίων διαστάσεων κάστρο των Δυμαίων με φόντο την στιβαρή σιλουέτα του Ερύμανθου στο βάθος του ορίζοντα, θυμίζει με τις άχρονες πέτρες του, την προαιώνια παρουσία του ανθρώπου σε αυτήν την βορειοδυτική άκρη της Αχαΐας.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Σαν σφουγγάρι οι αισθήσεις απορροφούν τους ήχους, τις εικόνες, τις μυρωδιές. Εκείνη τη στιγμή ένα μικρό θαύμα συντελείται στο κορεσμένο από αστικές εικόνες μυαλό και χωρίς να το επιδιώξεις, αυτό το αναπάντεχο μπλέξιμο της φύσης με τον μύθο και την ιστορία μοιάζει γνώριμο, γίνεται κατανοητό, οικείο και αφομοιώσιμο…

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στροφυλιά, βουτιές, πεζοπορία και παρατήρηση πουλιών
Στην βορειοδυτικό ακρώμιο της Πελοποννήσου και περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά από την Πάτρα, ανάμεσα σε βραχώδεις εξάρσεις και εύφορες πεδιάδες αναπτύσσεται ένα εκτεταμένο υγροτοπικό σύστημα που περιλαμβάνει τις λιμνοθάλασσες Παπάς, Άραξου, Προκοπίου και τα έλη της Στροφυλιάς.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στροφυλιά, Άραξος, πρόσβαση και διαμονή
Η πιο εύκολη πρόσβαση στην περιοχή είναι από την πολίχνη της Κάτω Αχαΐας που απέχει 25 χιλιόμετρα από την Πάτρα και 230 από την Αθήνα. Αφού ξεπεράσεις το σοκ της άναρχης αστικής και αγροτικής δόμησης στην ευρύτερη περιοχή της Κάτω Αχαΐας, το βλέμμα χαλαρώνει ευχάριστα στις παραλίες της Λακκόπετρας των Νιφορέικων και των Αλυκών που εκτείνονται αλλεπάλληλα η μια μετά την άλλη, σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και ταβέρνες που εξυπηρετούν τους καλοκαιρινούς επισκέπτες.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Οι καλύτερες παραλίες στην Δυτική Αχαΐα
Για πολλούς η καλύτερες παραλίες της περιοχής με τροπικά χρώματα είναι Μικρό και Μεγάλο Γιαννισκάρι που προσεγγίζονται από τον Άραξο. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο που τρέχει στα ριζά του Μαύρου Βουνού και πάνω στις όχθες της λιμνοθάλασσας Προκόπου, θα απολαύσετε την ομορφότερη οδική διαδρομή στην περιοχή που διατρέχει πευκώνες και τα υγρά λιβάδια της Στροφυλιάς πριν καταλήξετε στην λευκή αμμουδιά της Καλογριάς με τις αμμοθίνες και το πευκοδάσος που θεωρείται το διαμάντι της Αχαΐας.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αξίζει λοιπόν να ακολουθήσετε τον δασικό δρόμο από Καλογριά προς ακρωτήρι Κουνουπέλλι. Η πορεία ξεδιπλώνεται κυρίως σε χωματόδρομο που διασχίζει τον παραλιακό πευκώνα.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Το κάστρο της Καλογριάς, από τα βάθη του χρόνου
Στα βράχινα αντερείσματα των «Μαύρων Βουνών», ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες του Άραξου (ανατολικά) και της Στροφυλιάς (δυτικά) βρίσκεται το Κάστρο των Δυμαίων ή κάστρο Καλογριάς. Τα κυκλώπεια τείχη με ύψος που φθάνει τα 8.40 μέτρα, που έζωναν ολόγυρα το λόφο, ανάγονται στη Μυκηναϊκή εποχή (γύρω στο 1300 π.Χ ) και θεωρούνται κομμάτι της μοναδικής οχυρωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης που έχει βρεθεί έως τώρα στη Δυτική Ελλάδα.Η τειχοποιία παρέμεινε σε χρήση σχεδόν αδιάκοπα μέχρι την Ενετοκρατία.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Το 1943 οι «πολιτισμένοι» Φασίστες του Μουσολίνι έριξαν μέρος του κυκλώπειου τείχους για να βολέψουν τα πυροβόλα με τα οποία θα μπορούσαν να εποπτεύουν τα θαλάσσια περάσματα του Ιονίου. Το Κάστρο της Καλογριάς και ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος απέχουν 35 χιλιόμετρα από την Πάτρα και βρίσκονται στα διοικητικά όρια του σημερινού δήμου Κάτω Αχαΐας.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς
Από το ακρωτήρι του Άραξου μέχρι την περιοχή της Κυλλήνης αναπτύσσεται ένα εκτεταμένο παραλιακό υγροτοπικό σύστημα που περιλαμβάνει τις λιμνοθάλασσες Προκοπίου και Παπάς και το δάσος της Στροφυλιάς. Με συνολική έκταση που φθάνει τα 19.000 στρέμματα, το μικτό δάσος της Στροφυλιάς – απαρτίζεται κυρίως από τα είδη κουκουναριά, χαλέπιος πεύκη, βελανιδιά, αγριόκεδρος- αποτελεί το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αυτό το διεθνούς σημασίας σύμπλεγμα οικοτόπων περιλαμβάνεται στους 11 υγροτόπους «Ramsar» που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Η Α Ζώνη Προστασίας που καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων έχει χαρακτηρισθεί από το 2009 Εθνικό Πάρκο. Το ευρύτερο οικοσύστημα αναπτύσσεται πάνω στον αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούν τα πουλιά κατά την μετανάστευσή τους. Έτσι από τα 442 είδη πτηνών που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα 261 έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή και από αυτά τα 79 αποτελούν είδη προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση!

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Όμως δεν είναι μόνο η φτερωτή πανίδα που έχει ενδιαφέρον. Ο τόπος αποτελεί «καταφύγιο» για αλεπούδες, βίδρες, κουνάβια, τσακάλια, νυφίτσες, πολλά είδη ερπετών, ενώ απερίγραπτη είναι και η φυσική του ομορφιά. Πληροφορίες https://strofylianationalpark.gr

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στροφυλιά, ο παράδεισος εκπέμπει S.O.S
“Αυτά που κάνουμε στα δάση μας, είναι μια αντανάκλαση αυτών που κάνουμε στον εαυτό μας, αλλά και αυτών που κάνουμε στους άλλους» (ένα από τα αποφθέγματα που αποδίδονται στο Μάχατμα Γκάντι). Πράγματι, δεν έχει καμιά λογική αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια στο παραλιακό δάσος κουκουναριάς Στροφυλιάς – Κοτυχίου, σε αυτήν την παραδεισένια γωνιά του Μοριά.

Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Δεν έφταναν το παράνομο κυνήγι, οι καταπατήσεις, τα μπάζα και τα σκουπίδια που αφήνει στο πέρασμα του από εδώ, ο κάθε ανεγκέφαλος. Είναι και αυτός ο πύρινος εφιάλτης που έρχεται κάθε χρόνο να μετατρέψει ένα ακόμα κομμάτι του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος, σε αποκαΐδια. Όλοι γνωρίζουμε πως πρόκειται για έναν τόπο «φιλέτο» που συνδυάζει με τις αρμονικότερες αναλογίες, τα παράκτια δάση με τις ζαχαρένιες παραλίες, τους αμμόλοφους με τα υγρά λιβάδια και τους γεμάτους ζωή υγρότοπους.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Το αποκαρδιωτικό είναι πως η πολιτεία έχει θεσπίσει ήδη από το 2009 το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς με σκοπό φυσικά να διαφυλάξει για τις μελλοντικές γενιές αυτήν την σπάνια φυσική κληρονομιά. Δυστυχώς από τη θέσπιση του Εθνικού Πάρκου μέχρι και σήμερα περισσότερες από δέκα μικρές και μεγαλύτερες πυρκαγιές έχουν απειλήσει το θαυμαστό αυτό οικοσύστημα αποδεικνύοντας στην πράξη, για μια ακόμη φορά, πως δεν αρκεί το νομοθετικό πλαίσιο για να προστατευθούν τα Εθνικά Πάρκα, αν δεν υπάρξει και η ανάλογη χρηματοδότηση.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ενδοχώρα γεμάτη εκπλήξεις
Αφήνοντας για λίγο τις δαντελωτές αμμουδιές του Ιονίου, θα προτείνουμε για μια πρώτη επαφή με την ενδοχώρα, τη διαδρομή από Κάτω Αχαΐα προς Άρλα (15 χλμ. ) όπου θα δείτε το μεσαιωνικό Γυφτοκάστρο. Θα συνεχίσετε για το κεφαλοχώρι Σαντομέρι που αραδιάζει τα πετρόκτιστα σπίτια του στα ριζά του βουνού Σκόλλις στη ράχη του οποίου υπάρχουν κάποια απομεινάρια Κάστρου της Φραγκοκρατίας που έκτισε το 1273 η Φλαμανδική οικογένεια του Νικόλαου Γ΄ Σαιντ-Ομέρ (Nicolas de Saint-Omer, (εξου και το όνομα του σημερινού χωριού).

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Μυκηναϊκός τάφος στο Κεφαλόβρυσο Αχαΐας
Από το Σαντομέρι ακολουθώντας για 7 χιλιόμετρα τον ασφάλτινο δρόμο, θα πάτε στο χωριό Πόρτες, όπου στην τοποθεσία Κεφαλόβρυσο υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος με ευρήματα μυκηναϊκής εποχής (17ος-11ος αι. π.Χ). Το σημαντικό νεκροταφείο του οικισμού εντοπίστηκε το 1993 και ανασκάφτηκε έως το 2003. Ανάμεσα στα μοναδικά ευρήματα είναι και ο ασύλητος θαλαμωτός τάφος, αξιωματούχου πολεμιστή.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αν και ο χώρος έχει διαμορφωθεί δυστυχώς ακόμη δεν είναι επισκέψιμος και συνήθως τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστός. Έτσι καλό θα ήταν να έρθετε σε επαφή με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας πριν ξεκινήσετε τηλ. 2610 275070.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πύλος, Μεθώνη & Γιάλοβα, τοπία σαν καρτ ποστάλ
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑCopyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.