Στην αρχή θα σε συνεπάρει η πανοραμική θέα του Κορινθιακού κόλπου, στη συνέχεια θα βρεθείς να χαζεύεις ένα- ένα τα όμορφα χωριά που θα βρεθούν στο δρόμο σου λίγο πριν σκαρφαλώσεις τα κράσπεδα των βουνών και χωθείς μέσα στα πυκνόφυτα δάση. Όμως τελικά αυτό που θα πάρεις μαζί σου από τούτο τον τόπο είναι η δύναμη της φύσης που αποτυπώνεται ανεξίτηλα στις εικόνες, στους ήχους και τα χρώματα των έντονων αντιθέσεων.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Πανόραμα-των-Μοράιτικων-βουνών-Κορινθίας-και-Αχαίας

Πανόραμα των Μοράιτικων βουνών της Κορινθίας και της Αχαΐας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τούτος το τόπος, αν και απέχει μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου και τα μεγάλα αστικά κέντρα του, εκπέμπει ωστόσο μια πρωτόγνωρη άγρια γοητεία που ακόμη και σήμερα δεν περνά απαρατήρητη.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Περπατώντας-ενα-παγωμένο-πρωινό-κάπου-στην-Ορεινη-Κορινθία

Περπατώντας ένα παγωμένο πρωινό κάπου στην Ορεινή Κορινθία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βράχινες εξάρσεις ορθώνονται για πολλά μέτρα πάνω από χαράδρες και κοιλάδες. Παντού σκιερά δάση ελάτων πεύκων και χαμηλότερα δρυών καλύπτουν σαν χαλί το τοπίο. Σπηλιές γκρεμοί, βουερά ρυάκια, συμπληρώνουν το ορεινό σκηνικό.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Δασική-τοποθεσία-στο-δρόμο-προς-Σαραντάπηχ

Δασική τοποθεσία στο δρόμο προς Σαραντάπηχο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο βάθος του ορίζοντα ποζάρουν αν και κάπως απόμακρες, αλλά εύκολα διακριτές οι κορυφές του Χελμού, της Ντουρντουβάνας, της Μικρής και Μεγάλης Ζήριας. Φυσικά σε ένα τόπο που εδώ και χρόνια πληγώνει η ανθρώπινή αδιαφορία δεν λείπουν και οι καμένες εκθέσεις που κοιτούν παράφωνα το ονειρεμένο τοπίο, όσο και αν το βλέμμα προσπαθεί να τις παραβλέψει.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Το-γεφύρι-του-Όλβιου-ποταμού

Το γεφύρι του Όλβιου ποταμού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι ασφαλτοστρωμένοι οδικοί άξονες που ξεκινούν από το παραλιακό Δερβένι που βρίσκεται πάνω στην ακτογραμμή του Κορινθιακού, χάνονται με γρήγορες ανηφορικές στροφές στο πλούσιο ορεινό ανάγλυφο των βουνών της Κορινθίας με προορισμό την Ευρωστίνα, την Καρυά, αλλά και την κοιλάδα του Φενεού.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Ευρωστίνα-ή-Ζάχολη-στα-βουνά-της-Κορινθίας

Η Ευρωστίνα ή Ζάχολη στα βουνά της Κορινθίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάτε στην Ευρωστίνα, που θα φάτε, που θα μείνετε

Η Εβροστίνα ή Ευρωστίνα (παλαιότερα Ζάχολη) απέχει 12.5 χιλιόμετρα από το παραλιακό Δερβένι. Συνολικά από την Αθήνα θα διανύσετε 150 χιλιόμετρα και από την Πάτρα 55 χιλιόμετρα. Αν έχει προηγηθεί χιονόπτωση χρειάζεται η δέουσα προσοχή στα τελευταία 7-8 χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη Ζάχολη.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.Ο-δρόμος-απο-Ευρωστίνα-προς-Φενεό

Ο δρόμος από Ευρωστίνα προς Φενεό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το χωριό καθώς αναπτύσσεται στα 600 έως 750 μέτρα ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας, προφέρει μια αεροπορικών διαστάσεων θέαση προς τον κλειστό κόλπο του Κορινθιακού και μπορεί να γίνει εφαλτήριο για ευχάριστες εκδρομές. Εδώ λειτουργεί ένας εξαιρετικός παραδοσιακός ξενώνας και δυο από τις καλύτερες ταβέρνες της Ορεινής Κορίνθιας.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Το-ρέμα-του-Μύλου-στη-Ζάχολη

Το ρέμα του Μύλου στη Ζάχολη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ευρωστίνα ένα σημαντικό κεφαλοχώρι

Το χωριό απλώνει τις δυο γειτονιές του σε μια σχετικά ομαλή ράχη του Μαύρου Όρους (υψόμ. 1756), σ’ έναν τόπο κατάφυτο από οπωροφόρα δέντρα (κερασιές, καρυδιές καστανιές, δαμασκηνιες). Το καλοκαίρι στα χαμηλά τα περιβόλια πρασινίζουν στις πεζούλες (περίφημα είναι τα φασόλια Ζάχολης), ενώ ψηλότερα αρχίζει η ζώνη των μαύρων πεύκων και των ελάτων. Στην μικρή όμορφη πλατεία με τον γεροδεμένο πλάτανο που βρίσκεται πάνω στο δρόμο σας, θα σταθείτε για λίγο, θα πιείτε παγωμένο νερό από τις κρήνες και θα απολαύσετε τη θέα. Ενδιαφέρον είναι το ποταμάκι των Μύλων που διασχίζει το χωριό και μέρος της κοίτης του έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για περπάτημα.

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Ο-ναός-του-Αγίου-Γεωργίου-με-τους-17-τρούλους

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τους 17 τρούλους © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στη συνέχεια θα κάνετε μια βόλτα στις πέτρινες γειτονιές όπου παρ’ όλη την ανοικοδόμηση διατηρούνται μερικά γεροφτιαγμένα, παλιά σπίτια που χρονολογούνται στο μακρινό παρελθόν του χωριού. Με σύντομη παράκαμψη θα επισκεφθείτε τον οικισμό Χελυδόρι (3 χλμ.) όπου βρίσκεται το μετόχι της μονής του Προφήτη Ηλία, κτίσμα του 1740. Στην έξοδο του χωριού προς Γκούρα δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1811), το καμάρι της Ευρωστίνας με τους 17 τρούλους!

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Η-κρήνη-στο-έρημο-το-χειμώνα-χωριό-Σαραντάπηχο

Η κρήνη στο έρημο το χειμώνα χωριό Σαραντάπηχο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από την Ευρωστίνα στο Σαραντάπηχο

Αφήνοντας πίσω την Ευρωστίνα θα ρίξουμε μια τελευταία κλεφτή ματιά στη γαλάζια επιφάνεια του Κορινθιακού καθώς στη συνέχεια η πορεία μας χάνεται στην αγκαλιά των βουνών κερδίζοντας υψόμετρο με μερικές γρήγορες ανηφορικές και απότομες στροφές. Μετά από επτά χιλιόμετρα ανάβασης θα βρεθούμε σε ύψος 1300 μέτρων όπου ο δρόμος χωρίζεται σε τρία παρακλάδια. Το δεξί κρύβεται μέσα στο πυκνό δάσος και καταλήγει μετά από 6 χιλιόμετρα στο απόμερο χωριό Σαραντάπηχο (υψόμ. 1250). Όσο κι αν ακούγεται σήμερα παράδοξο το Σαραντάπηχο, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου ήταν δημοφιλές θέρετρο αναψυχής και αναζωογόνησης καθώς εδώ είχε κτισθεί το πολυτελές ξενοδοχείο «Αναγέννησις» και λειτουργούσε αεροδρόμιο (!).

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Η-Παναγία-των-Βράχων-στην-Κάτω-Ταρσό

Η Παναγία των Βράχων στην Κάτω Ταρσό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από το Σαραντάπηχο στη Παναγιά των Βράχων

Επιστρέφοντας πίσω στην κεντρική διασταύρωση ο αριστερός δρόμος φεύγει νοτιοανατολικά για τον ορεινό οικισμό Καρυά (3 χλμ.) και καταλήγει στη Μεσαία συνοικία των Τρικάλων μετά από 11 ευχάριστα χιλιόμετρα (δείτε την περιοχή των Τρικάλων ) . Επίσης αν θέλετε εύκολα μπορείτε να κατηφορίσετε προς τη λεκάνη του Φενεού, το κεφαλοχώρι της Γκούρας και την Λίμνη Δόξα. Ο δρόμος ασφάλτινος κινείτε παράλληλα με την φαρδιά κοίτη του ποταμού Όλβιου -οι ντόπιοι το γνωρίζουν σαν Φονιάτικο ποτάμι. Με σύντομη παράκαμψη μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Κάτω Ταρσός από όπου θα προσεγγίσετε την μονή της Παναγίας των Βράχων που φωλιάζει σε σπηλιά του κάθετου βράχου. (συνεχίστε την εκδρομή σας προς την κοιλάδα του Φενεού).

ΕΥΡΩΣΤΙΝΑ-ΕΒΡΟΣΤΙΝΑ.-Φενεός-σκεπασμενος-απο-την-ομίχλη

Ο Φενεός σκεπασμενος από την ομίχλη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε άγνωστα χωριά της ορεινής Πελοποννήσου που αξίζει να αναζητήσετε

ΑΓΝΩΣΤΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-ΑΡΚΑΔΙΑΣ.-Η-πετρόκτιστη-Ζάτουνα

Η πετρόκτιστη Ζάτουνα στην Ακραδία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.