Με τεράστια ναυτική παράδοση, η Άνδρος ζει εδώ και αιώνες με τη θάλασσα, σήμερα όμως είναι πασίγνωστη για τα αρχοντικά χωριά της, τις γαλάζιες παραλίες της, την κατάφυτη ενδοχώρα της

 

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Το ορεινό  του  εδάφους δημιουργεί μερικά από τα εντυπωσιακότερα τοπία  του  Αιγαίου, εξίσου όμως δυνατός είναι και ο συνδυασμός της ξερολιθιάς, των απόκοσμων γκρεμών, των λαχταριστών ακτών του γαλάζιου ορίζοντα. Σε τούτο το συναρπαστικό σκηνικό θα δείτε να ξεπηδούν πανέμορφα αρχοντοχώρια, μεσαιωνικά κάστρα, πέτρινα γεφύρια, αρχαίοι πύργοι, βυζαντινά μοναστήρια, βενετσιάνικοι περιστερώνες.  Δυστυχώς το σύνολο σχεδόν του αρχέγονου, ποικιλόμορφου ανδριώτικου τοπίου κινδυνεύει να αλλοιωθεί από την εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων τα οποία σχεδιάζονται να τοποθετηθούν εδώ τα επόμενα χρόνια, υποβαθμίζοντας έτσι συνολικά, το πολύτιμο τουριστικό προϊόν του νησιού και  τη φύση του.

Περπατώντας στα σοκάκια των νοικοκυρεμένων οικισμών, θα καλημερίσετε τον παπά, θα ανταλλάξετε φιλικές κουβέντες με το μπακάλη,  θα πιείτε τον καφέ σας στα καφενεία των παλαίμαχων ναυτικών και θ’ ακούσετε ιστορίες  για μακρινά μπάρκα και θαλασσινά ταξίδια  που θυμίζουν ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Έτσι απλά, θα τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας ανταλλάσσοντας εγκάρδια ευχές  με ανθρώπους που θα έχετε μόλις πριν από  λίγα λεπτά γνωρίσει!

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Πατριδογνωσία

Μετά τη Νάξο η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων με έκταση που αγγίζει τα 380 τ.χ και μήκος ακτογραμμής σχεδόν 180 χιλιόμετρα. Αποτελεί φυσική συνέχεια της Εύβοιας από την οποία τη χωρίζει το γνωστό για τις τρικυμιές στενό του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο).

Στο νότο η Άνδρος σχεδόν ακουμπά στην Τήνο καθώς ανάμεσα στα δυο νησιά απλώνεται  ένας θαλάσσιος δίαυλος (Στενό Τήνου – Άνδρου) που δεν ξεπέρνα σε πλάτος τα 1500 μέτρα. Το έδαφος του νησιού είναι ορεινό με τον Προφήτη Ηλία, την ψηλότερη κορυφή του, να αγγίζει τα 997 μέτρα.Ζουν μόνιμα περίπου 10.000 κάτοικοι  εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι  ναυτικοί. Φτάνοντας στο Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου, θα πρέπει να οργανωθείτε λιγάκι. Αράξτε σε κάποιο από τα καφέ της προκυμαίας, αγοράστε έναν καλό χάρτη (πολύ σημαντικό αν θέλετε να εξερευνήσετε πραγματικά το νησί) και αποφασίστε τι ζητάτε. Ηρεμία και περισυλλογή, συντροφιά με τα ψαροπούλια, ή  νυχτερινές εξόδους και βουτιές σε πολύχρωμες παραλίες;  

Οι ακτές της Άνδρου τα συνδυάζουν όλα! Το πλέον τουριστικά αξιοποιημένο και πολυσύχναστο κομμάτι τους θα το «χορτάσετε» στα νοτιοδυτική ακτογραμμή ανάμεσα στο Γαύριο, τον Άγιο Πέτρο και το  Μπατσί. Αντίθετα, στη βορειοανατολική πλευρά θα ανακαλύψετε  το πιο ακατέργαστο και αυθεντικό πρόσωπο του νησιού. Σιωπηλές και μοναχικές παραλίες,  ξερολιθιές και ακρωτήρια που σαρώνουν τα δυνατά μελτέμια, προσεγγίζονται μέσα από μπόλικα χιλιόμετρα σε σκονισμένους χωματόδρομους,  αφού αφήσετε πίσω σας χωριά και οικισμούς.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Γαύριο, κοντά σε υπέροχες παραλίες

Η πρώτη επαφή με το νησί των καπεταναίων είναι το λιμάνι Γαύριο που κτίσθηκε από τους μηχανικούς του Όθωνα, στον μυχό ασφαλούς όρμου. Ο δρόμος που συνδέει το Γαύριο με τη Χώρα καθώς κινείται παράλληλα με την ακτή, μας αποκαλύπτει μερικές από τις πλέον πολυσύχναστες αμμουδερές ακρογιαλιές, οι οποίες μάλιστα είναι και προστατευμένες από το μελτέμι. Σε αυτήν την παραλιακή πορεία, πρώτα θα δούμε το μικροσκοπικό αμμουδερό ακρογιάλι Λιόπεση και ακολουθούν οι απλωτές και οργανωμένες αμμουδιές Άγιος Πέτρος, Χρυσή Άμμος και Κυπρί. Εδώ από την επάνω πλευρά του δρόμου αναπτύσσονται άφθονα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που αποτελούν ιδανική επιλογή για οικογένειες, καθώς οι αποστάσεις ανάμεσα στα καταλύματα και στην αμμουδιά είναι μηδαμινές. Με σύντομες αποκλίσεις από τον παράλιο δρόμο μπορούμε να επισκεφτούμε το χωριό Άγιος Πέτρος για να δούμε τον αρχαίο πύργο (4ος-αιώνας π.Χ.) και το απόμερο ορεινό μοναστήρι της Ζωοδ. Πηγής που σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, το 996.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Μπατσί, θέρετρα και αρχαίες πολιτείες

Το Μπατσί θεωρείται το κοσμοπολιτικό θέρετρο του νησιού και σίγουρα δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάποιον που επιζητεί ησυχία. Διαθέτει άφθονες επιλογές για διαμονή, φαγητό, θαυμάσιες παραλίες, ένα μικρό λιμάνι όπου απαγκιάζουν οι ψαρόβαρκες και δένουν τα πολυτελή κότερα. Σε μικρή απόσταση αναπτύσσονται οι ακτές Στηβάρι και Ανερούσσα, Αγία Μαρίνα, πλαισιωμένες από συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.

Από το Μπατσί ακολουθώντας τη διαδρομή για Χώρα θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο όπου έχουν ανασκαφεί τμήματα της αρχαίας πόλης της Υψηλής, που άκμασε κατά την Αρχαϊκή και Γεωμετρική περίοδο. Κοντά στο σημερινό χωριό Παλαιόπολη εντοπίζεται η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου. Ευρήματα από τις ανασκαφές φιλοξενούνται στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο της Παλαιόπολης.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Χώρα, ποτισμένη με αλμύρα

Η πρώτευσα της Άνδρου σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Χώρες του Αιγαίου δεν κρύβεται σε απόκρημνες βουνοπλαγιές, αλλά τολμά και αραδιάζει τα σπίτια της πάνω στη θάλασσα. Τα αρχοντικά των καπεταναίων, αλλά και τα λαϊκά σπίτια των απλών ναυτικών βρίσκονται κτισμένα στη ράχη μιας πέτρινης γλώσσας που εισχωρεί σαν σφήνα στο γαλάζιο της θάλασσας. Αυτό το ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκηνικό χρησιμοποίησε με ιδιαίτερη μαεστρία στην ταινία «Μικρά Αγγλία» ο Παντελής Βούλγαρης.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Αγοράς, θα καταλήξετε στην πλατανοσκέπαστη πλατεία Καϊρη. Στη συνέχεια θα περάσετε την Καμάρα και θα κατηφορίστε την οδό Εμπειρίκου που θα σας βγάλει στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη που ατενίζει το πέλαγος και το Ενετικό Κάστρο (κτίσμα του 1207 που κατέστρεψαν ολοσχερώς βομβαρδίζοντας το, οι Γερμανοί το 1943). Από τα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία της Χώρας είναι η εκκλησία της Αγίας Θαλασσινής στην τοποθεσία Πλακούρα με θέα στον ιστορικό φάρο και το πέλαγο. Η Χώρα είναι πλαισιωμένη από τις παραλίες Νημποριό και Παραπόρτι, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχουν οι ακρογιαλιές Γιάλια και Πίσω Γιάλια. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το κοντινό χωριό Αποίκια – όπου και αναβλύζουν οι πηγές του νερού Σάριζα-, το καπετανοχώρι Στενιές με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά των εφοπλιστών, αλλά και το χωριό Αλαδινού (5,5 χλμ.) όπου ξεχωρίζει το κομψό πέτρινο γεφύρι (19ος αι). Επίσης αξίζει μια στάση στο δροσερό χωριό Μένητες (5 χλμ.) με τις κρήνες όπου τρέχει το δροσερό νερό από τις μαρμάρινες λεοντοκεφαλές.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Παραλίες που αξίζει να αναζητήσεις

Χαλκολιμνιώνας: Από το δρόμο Κορθίου-Χώρας θα κατηφορίσετε (2 χλμ.) ως την απόμερη παραλία του Χαλκολιμνιώνα όπου υπάρχει καντίνα.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Κόρθι: Στη φυσική έξοδο μιας εύφορης κοιλάδας προς τη θάλασσα, βρίσκεται το χωριό Κόρθι. Από εδώ θα ακολουθήσετε τον σύντομο χωματόδρομο που καταλήγει στην παραλία «της Γριάς το Πήδημα» με τον χαρακτηριστικό βράχο και τα ρηχά τυρκουάζ νερά.

Ατένι: Από το μεσόγειο χωριό Ατένι θα προσεγγίσετε εύκολα την ομώνυμη πανέμορφη παραλία, αποφύγετε να έρθετε εδώ όταν φυσά μελτέμι. Περίπου στο ίδιο σκηνικό θα αντικρύσετε και στο ακρογιάλι Βορή λίγο βορειοτέρα.

Βιτάλι: Από το Γαύριο θα συνεχίσετε προς το χωριό Βιτάλι απ’ όπου θα έχετε προσβαση στις εξαιρετικές αμμουδιές Βιτάλι και Γίδες. Η τοποθεσία είναι ευπρόσβλητη από τους βόρειους ανέμους.

Άχλα: Από το ορεινό χωριό Βουρκωτή (680 υψόμ.) θα κατηφορίσετε τον εξαιρετικά δύσκολο χωματόδρομο που καταλήγει στην αμμουδιά Άχλα, η οποία παρόλη την απομόνωσή της, δυστυχώς μαζεύει αρκετό κόσμο, καθώς αποτελεί στέκι γνωστής τηλεπερσόνας μεσημεριανής εκπομπής.

Φελλός: Η αμμουδερή ακτή, προφυλαγμένη από τους βοριάδες που βρίσκεται λίγο βορειότερα από το λιμάνι του Γαυρίου ( 4 χλμ. άσφαλτος)

Βλυχάδα: Από το χωριό Μυρμηγκιές ( 6 χλμ. απ’ το Γαύριο) συνεχίζουμε βόρεια και καταλήγουμε στο απλωτό αμμουδερό ακρογιάλι Βλυχάδα που είναι προφυλαγμένο απ’ το μελτέμι.

Ζόρκος: Προσεγγίζεται από το χωριό Άνω Φελλός θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού, σε μικρή απόσταση από το ακρογιάλι υπάρχει μεγάλο συγκρότημα κατοικιών. Επί της παραλίας λειτουργεί αγροτουριστική ταβέρνα.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

 Η Άνδρος του Πολιτισμού

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Βρίσκεται στη Χώρα και δίκαια θεωρείται το πολιτιστικό καμάρι του νησιού αφού εκτός από τα μόνιμα εκθέματά του, φιλοξενεί κάθε χρόνο διεθνούς κύρους εκθέσεις, τηλέφωνο 22820 22444, www.moca-andros.gr.

Φεστιβάλ Άνδρου: Οι περισσότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ανοιχτό νεόδμητο θεατράκι, με φόντο μέρος της Χώρας και την ακτή Παραπόρτι. Πληροφορίες για το πρόγραμμα www.festivalandros.gr

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων: Στο χωριό Άνω Πιτροφός θα αναζητήσετε το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων που λειτουργεί στο αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο της οικογένειας Χέλμη, πληροφορίες www.musioelias.gr

copy right photo: Theo Athanasiadis /VIEWS OF GREECE

copy rigth text: Germaine Alexakis / VIEWS OF GREECE

“VIEWS OF GREECE” travel photojournalism: Discover Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

error: Content is protected! Copyright © Germain Alexakis & Theo Athanasiadis / Views of Greece