Δέκα συν ένα πράγματα που αξίζει να δείτε και να κάνετε στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων. Ξεφεύγοντας από την πεπατημένη θα ανιχνεύσουμε το άλλο πρόσωπο του τουριστικού νησιού και θα αναζητήσουμε τόπους που εκπέμπουν ακόμη την αρχέγονη γοητεία του Αιγαίου.
Copyright photo & text : Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Τα Φηρά. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Το ηφαιστειακό τοπίο της Σαντορίνης με τα απότομα γκρεμίσματα, τα βαθιά μπλε νερά, αλλά και τα πολύχρωμα κυβόσχημα σπίτια να στολίζουν το γκριζόφαιο ανάγλυφο, θα χαραχθεί για πάντα στη μνήμη σας.

Στα σοκάκια του Εμπορειού. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Το τουριστικό ενδιαφέρον μονοπωλείται από το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Οίας και τη θέα στην καλντέρα από τα Φηρά και το Ημεροβίγλι.

Ηλιοβασίλεμα στο Ακρωτήρι. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αν θέλετε όμως να γνωρίσετε πραγματικά τον μοναδικό αυτόν τόπο που δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς, καλό θα ήταν να έρθετε εδώ εκτός τουριστικής σαιζόν.

Εκδρομικά πλοιάρια στη Νέα Καμένη. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ο Ιούνιος και ο Οκτώβριος θεωρούνται ιδανικές εποχές καθώς χωρίς συνωστισμούς και ταλαιπωρίες θα δείτε και θα ανακαλύψετε πράγματα που μέσα στην απίστευτη πολυκοσμία του Ιουλίου και του Αυγούστου, σίγουρα θα χάνατε.

Στα καλντερίμια των Φηρών. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Εκπλήξεις στα καλντερίμια των Φηρών
Τα κοσμοπολίτικα Φηρά, η πρωτεύουσα δηλαδή του νησιού θα σας υποδεχθούν με άφθονα νέα κτίσματα, δεκάδες μαγαζιά κάθε είδους, αλλά και μουσεία, μεσαιωνικά καλντερίμια, βενετσιάνικές εκκλησιές και μια θέα στην καλντέρα, κυριολεκτικά ασυναγώνιστη. Διατηρούνται ακόμη αρκετά από τα λαϊκά υπόσκαφα που ήταν τα σπίτια των φτωχότερων κατοίκων του νησιού, αλλά και εντυπωσιακά δημόσια κτήρια και αστικά κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα. Αξίζει να προσεγγίσετε την πλατεία Θεοτοκοπούλου με τα καφέ και τα πολυτελή καταστήματα. Αναζητήστε διάφορα σημεία απ’ όπου θα απολαύσετε τη θέα στον χαοτικό γκρεμό και στα ηφαιστειακά νησιά. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, το πολιτιστικό κέντρο «Μπελλώνειο Ίδρυμα» και το Ενετικό Μέγαρο Γκύζη με τις θαυμάσιες χαλκογραφίες του. Στα επάνω Φηρά θα περιηγηθείτε στον Φραγκομαχαλά με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά του. Στα Κάτω Φηρά χαρακτηριστικός είναι ο ναός του Αγ. Μηνά και η εκκλησία του Χριστού.

Στη διαδρομή Φηρά-Ημεροβίγλι. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στο χείλος της καλντέρας, με αυτοκίνητο ή με τα πόδια
Ακολουθώντας τον πολυσύχναστο δρόμο που φεύγει βόρεια από τα Φηρά παράλληλα με την κόψη της καλντέρας, θα περάσετε από το Φηροστεφάνι που κυριολεκτικά μοιάζει γαντζωμένο σ’ ένα από τα εντυπωσιακότερα σημεία του νησιού, στην άκρη του γκρεμού. Επόμενη στάση το Ημεροβίγλι που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε σημείο απ’ όπου μπορείτε να ατενίσετε το ηφαίστειο και τη νησίδα Θηρασιά, ενώ λόγω προσανατολισμού θα μπορέσετε να εποπτεύσετε σχεδόν όλο το νησί. Μακριά από το συνωστισμό των αυτοκινήτων, το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σήμερα έχει μετατραπεί σε έναν όμορφο καλαίσθητο πεζοδρόμο που τρέχει στο χείλος της καλντέρας, συνδέοντας τα χωριά Φηρά με το Ημεροβίγλι.

Σούρουπο με φόντο την καλντέρα. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Οία, τουριστική και νοσταλγική
Το 1976 ο οικισμός της Οίας χαρακτηρίστηκε διατηρητέος και ήταν ο πρώτος της Ελλάδας που εντάχθηκε από τον ΕΟΤ στο πρόγραμμα ανάπτυξης και αξιοποίησης παραδοσιακών οικισμών. Το χωριό είναι παγκόσμια διάσημο για το μοναδικό του ηλιοβασίλεμα. Η Οία χωρίζεται σε δυο γειτονιές. Η μία «κοιτά» την καλντέρα με τα αναπαλαιωμένα υπόσκαφα που κρύβονται μέσα στην ηφαιστειακή γη και είναι η περιοχή όπου έμεναν κυρίως οι αγρότες και οι ναυτικοί του νησιού. Η άλλη είναι η γειτονιά όπου βρίσκονται οι περισσότερες από τις νεοκλασικές κατοικίες των πλοιοκτητών και τα σπίτια των καπεταναίων. Ακόμη και σήμερα η Οία, παρόλη την τουριστική της ανάπτυξη, διατηρεί μια ατμόσφαιρα νοσταλγική. Αξίζει να επισκεφτείτε το Ναυτικό Μουσείο όπου εκθέτονται αντικείμενα από τη ναυτική ιστορία του νησιού, αλλά και μια σημαντική συλλογή από βιβλία. Αξιόλογα είναι τα κοντινά, παραδοσιακά χωριά Θόλος και Φοινικιά. Από την Οία κατηφορίζοντας τα 214 σκαλοπάτια θα βρεθείτε στους ορμίσκους Αμμούδι και Αρμένι.

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ακρωτήρι, βουτιά στην Ιστορία
Δεκατέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Φηρών, κυριολεκτικά κρυμμένο μέσα στην ηφαιστειακή ενδοχώρα του νησιού συναντάμε έναν από τους σπουδαιότερούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσογείου! Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τμήματα προηγμένου οικισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ που θάφτηκε στην τέφρα της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου (15ο αι π.Χ.). Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά κέντρα του Αιγαίου αλλά και της Μεσογείου. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι άψογα οργανωμένος και η επίσκεψη εδώ γίνεται γνωστική εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Η Κόκκινη Παραλία. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Κόκκινη Παραλία, το θαύμα της φύσης
Η Θήρα δεν φημίζεται για τις παραλίες της. Ωστόσο υπάρχει μια παραλία που όμοιά της δεν θα δεις πιθανόν σε κανένα άλλο σημείο της Μεσογείου και φυσικά αυτή είναι η περίφημη Κόκκινη παραλία. Η εξωτική αυτή ακτογραμμή οφείλει το όνομά της στα κάθετα κοκκινωπά βράχια που ορθώνονται ολόγυρα δίπλα στα βαθιά πελαγίσια νερά συνθέτοντας ένα τοπίο, σχεδόν απόκοσμο. Όταν θα επισκεφθείτε τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου θα κατηφορίσετε μέχρι την παραλία. Στο πάρκινγκ θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε σε μονοπάτι για 5 λεπτά μέχρι τη θάλασσα. Το σούρουπο πηγαίνετε μέχρι τον φάρο στο Ακρωτήρι για να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Κόρφος, στη Θηρασιά. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Μην αγνοήσετε τη Θηρασιά
Θα επισκεφτείτε με πλοιάριο τη Θηρασιά, το μόνο από τα μικρονήσια της καλντέρας που κατοικείται. Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους η Θηρασιά ήταν τμήμα της νήσου Στρογγύλης που υπήρχε πριν την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη των Μινωικών χρόνων (1600 π.Χ), η οποία δημιούργησε την καλντέρα και τη σημερινή Σαντορίνη. Έχει έκταση σχεδόν 9,5 τ.χ χιλιόμετρα και μόλις 300 μόνιμους κατοίκους. Απέχει από το λιμανάκι Αμμούδι της Οίας μόλις 1,3 χιλιόμετρα και τους καλοκαιρούς μήνες εκτελούνται συχνά δρομολόγια με πλοιάρια και τοπικό φέρυ μπωτ..

Το Ημεροβίγλι όπως το βλέπουμε από την Νέα Καμένη. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Νέα Καμένη, περπατώντας επάνω στην λάβα
Εκδρομικά καΐκια που αναχωρούν το πρωί από το παλιό λιμάνι των Φηρών πραγματοποιούν μονοήμερες εκδρομές στις ηφαιστειακές νησίδες Παλιά και Νέα Καμένη που βρίσκονται στην καλντέρα. Εδώ θα περπατήσετε πάνω στη λάβα, θα δείτε τη θάλασσα να παίρνει απόκοσμο χρώμα από το θειάφι και τα ρευστά μέταλλα που ακόμη χύνονται στο νερό, θα νοιώσετε στα πόδια σας την καυτή πέτρα του ηφαιστείου. Θα κάνετε βουτιές σε νερά που ζεσταίνουν ιαματικές θειούχες πηγές, θα ατενίσετε την Οία, το Ημεροβίγλι και τα Φηρά από μια άλλη οπτική γωνιά. Αυτή η εκδρομή σίγουρα θα είναι μια δυνατή εμπειρία που θα θυμάστε για πολλά χρόνια.

Επισκεφθείτε το θεματικό οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αμπέλια, κρασί και εκπληκτικά θεματικά μουσεία
Είναι γεγονός πως το ηφαιστειακό έδαφος και το ιδιαίτερο μικροκλίμα του νησιού ευνόησαν την παραγωγή κρασιών, μοναδικών για τη γεύση τους σε όλη τη Μεσόγειο! Ο θηραϊκός αμπελώνας που θεωρείται ο αρχαιότερος του πλανήτη εκτείνεται, ακόμη και σήμερα που το νησί έχει στο έπακρο αξιοποιηθεί τουριστικά, σε μια έκταση 15.000 στρεμμάτων. Μάλιστα μερικά από τα κλίματά του μετρούν 100 και 150 χρόνια ζωής. Αξίζει να επισκεφθείτε ιδιωτικά οινοποιεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αξιόλογους, εκθεσιακούς χώρους όπου θα μπορέσετε να δοκιμάσετε τον ξεχωριστό θηραϊκό οίνο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να δείτε τις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Ένωσης Συνεταιρισμών που εκτείνονται σε νεόχτιστο κτήριο στο χείλος της καλντέρας.

Η Παναγία Θεοσκέπαστη στον Σκάρο. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Παναγιά η Θεοσκέπαστη, ριζωμένη στο βράχο του Σκάρου
Στη θέση Σκάρος, σε ένα από τα πιο απόκρημνα και εντυπωσιακά σημεία που βουτούν απότομα στην καλντέρα ανάμεσα στο Φηροστεφάνι και στο Ημεροβίγλι βρισκόταν το μεσαιωνικό κάστρο της Σαντορίνης. Λίγο χαμηλότερα κυριολεκτικά σκαρφαλωμένη στον ηφαιστειακό βράχο θα συναντήσετε τη ολόλευκη εκκλησιά Παναγιά η Θεοσκπεαστη με το γαλάζιο τρούλο, μια από τις πιο εμβληματικές της Θήρας και το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον άγριο βράχο του Σκάρου. Εδώ θα έρθετε μέσα από μια συγκλονιστική διαδρομή που διαγράφεται με περίπου 300 σκαλοπάτια ριζωμένα στο βράχο.

Το κάστρο του μεσαιωνικού χωριού Πύργος. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Μεσαιωνικές μνήμες
Το σημαντικό χωριό Εμπορειό βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης και παλιότερα -μέχρι στις αρχές του 20ου αιώνα- ήταν το εμπορικό κέντρο του νησιού. Εντυπωσιακό και σε καλή κατάσταση είναι το μεσαιωνικό του κάστρο (Γουλάς). Αφού περιηγηθείτε στα μεσαιωνικά σοκάκια, θα ανηφορίσετε ως το κάστρο για να δείτε την διάπλατη θέα στην ενδοχώρα του νησιού. Εάν άλλο γνωστό μεσαιωνικό χωριό είναι ο Πύργος που μέχρι τον 19ο αιώνα ήταν η πρώτευσα της Σαντορίνης. Ο οικισμός βρίσκεται στους πρόποδες του Προφ. Ηλία που είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν γραφικές ταβέρνες και όμορφα καφέ. Επισκεφθείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ή ακολουθήστε το μονοπάτι για την κορφή του βουνού.

Η Αρχαία Θήρα. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ανάβαση στην αρχαία Θήρα
Κάτω από τον καυτό αιγαιοπελαγίτικό ήλιο και επάνω στο γυμνό ηφαιστειακό έδαφος του νησιού, μια ανάβαση στην κορφή του Μέσα Βουνού όπου διασώζονται τμήματα της αρχαίας Θήρας, δεν είναι καλοκαιριάτικα η ευκολότερη υπόθεση. Πραγματικά όμως θα είναι κρίμα να έρθετε στη Σαντορίνη και να μην δείτε αυτό τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, αλλά και να μην απολαύσετε την απίστευτη θέα του. Η πόλη κτίσθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Δωριείς, άκμασε όμως ιδιαίτερα στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αμοργός, ωδή στις Κυκλάδες
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.