Το Φθινόπωρο και η Άνοιξη που είναι μεταβατικές εποχές με απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας,  χαρίζουν στον ουρανό των Αγράφων υπερβατικά χρώματα, ενώ συχνά οι ομίχλες σκεπάζουν το σύνολο της λίμνης και τότε το φυσικό σκηνικό μετουσιώνεται σε παραμύθι…

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Λίμνη-Πλαστήρα.-Ηλιοβασίλεμα-στις-βόρειες-όχθες

Ηλιοβασίλεμα στις βόρειες όχθες. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αυτόν τον καιρό, τα σύννεφα πάνω από την τεχνητή λίμνη που καλύπτει το οροπέδιο της Νεβρόπολης είναι ανάγλυφα και εντυπωσιακά. Άλλες φορές πάλι οι πλαγιές των Αγράφων ξυπνούν μέσα στην αντάρα και λευκά πέπλα υδρατμών αγκαλιάζουν τις ακρώρειες και τα δάση. Κάτι τέτοιες μέρες κυριολεκτικά «δεν βλέπεις τη μύτη σου»!

Λίμνη-Πλαστήρα.-Ανοιξαν-οι-ουρανοί

Ανοιξαν οι ουρανοί. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Και ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις, σαν κάποιος να τραβά μια αόρατη κουρτίνα και σαν από θαύμα αντικρίζεις τα σύννεφα να τρέχουν στη γαλάζια επιφάνεια της λίμνης καθώς σου αποκαλύπτεται τμήμα – τμήμα το μεγαλείο του ορεινού τοπίου. Τέτοιες στιγμές, πρέπει να τις ζήσεις!

Λίμνη-Πλαστήρα.-Μωσαικό-χρωμάτων

Μωσαικό χρωμάτων. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περιμετρικά της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα, αναπτύσσεται ασφάλτινος δρόμος που κινείται σε υψόμετρα από 850 έως 1100 μέτρα, προσφέροντας σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής απίθανη θέα στα Άγραφα και στις ελατοσκέπαστες όχθες. Ας δούμε όμως κάθε ένα ξεχωριστά μερικά σημεία που θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει ο επισκέπτης για να απολαύσει τη μαγεία της λίμνης.

Λίμνη-Πλαστήρα.-Λίμνη-καθρέφτης

Λίμνη καθρέφτης. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κοντά στο Κρυονέρι

Ερχόμενοι από Καρδίτσα μόλις περάσετε το Κρυονέρι θα δείτε αριστερά ένα καλό χωμάτινο δρόμο. Αν τον ακολουθήσετε στα 500 μέτρα θα βγείτε στο σημείο όπου ο ποταμός Κρυονερίτης χύνεται τη λίμνη. Επιλέξτε ένα σημείο και απολαύστε τη θέα.

Λίμνη-Πλαστήρα.-Καγιάκ-στην-Πεζούλα.

Καγιάκ στην Πεζούλα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πλαζ Πεζούλας

Είναι ίσως το πιο πολυσύχναστο σημείο της λίμνης Πλαστήρα. Εδώ έχουν τη βάση τους οι εταιρίες που νοικιάζουν ποδήλατα, κανό, καγιάκ και ποδήλατα θαλάσσης. Στον διαμορφωμένο χώρο υπάρχει υπαίθριο θεατράκι και καφέ  – εστιατόριο.

Λίμνη-Πλαστήρα.-Ο-Βοτανικός-Κήπος.

Ο Βοτανικός Κήπος. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βοτανικός Κήπος,  πλάι στην ακρολιμνιά

Ανάμεσα στα Καλύβια Πεζούλας και το Νεοχώρι θα δείτε το δρόμο που οδηγεί στην ακρολιμνιά όπου και υπάρχει ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου.    Εδω έχουν φυτευτεί χαρακτηριστικά δείγματα της χλωρίδας των ελληνικών βουνών και κυρίως της Πίνδου. Φέτος ο Βοτανικός Κήπος άνοιξε και  πάλι τις πύλες του με ξεναγήσεις (για επισκέψεις γκρουπ επικοινωνήστε με το 6946476683 κος Γιώργος ). Μην το χάσετε!

 lake-PLΑSTIRA-Λίμνη-Πλαστήρα Σούρουπο-στην-ακρολιμνιά

Σούρουπο στην ακρολιμνιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νεράιδα, ορίζοντας μέχρι τον Όλυμπο

Από το χωριό Καλύβια Πεζούλας που βρίσκεται σε κεντρικό κομβικό σημείο, θα αφήσετε τον περιμετρικό δρόμο και θ’ ανηφορίσετε για το χωριό Νεράιδα, τον οικισμό που δημιούργησε ο Νικόλαος Πλαστήρας για την αναψυχή των εύπορων Καρδιτσιωτών.  Από τη μικρή πλατεία του χωριού που βρίσκεται αγκαλιά με το ελατόδασος και από ύψος 1200 μέτρων θα ατενίσετε τη θέα στη λεκάνη της λίμνης, τη Θεσσαλική πεδιάδα και αν η ατμόσφαιρα έχει διαύγεια θα έχετε το προνόμιο να απολαύσετε πανοραμική θέα μέχρι και τον Όλυμπο!

Λίμνη-Πλαστήρα.-Πρωινές-φθινοπωρινές-ομίχλες...

Πρωινές φθινοπωρινές ομίχλες… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καραμανώλη,  θέα στα Άγραφα και στη λίμνη

Από Νεράιδα ο δρόμος  πάντα ασφάλτινος, αλλά ταλαιπωρημένος από τις κατολισθήσεις, συνεχίζει ακόμη ψηλότερα ως τη θέση Καραμανώλη (9 χιλιόμετρα) όπου βρίσκεται το μικρό χιονοδρομικό κέντρο και λειτουργεί το  Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων  σε ύψος 1600 μέτρων. Η θέα από εδώ στη λίμνη και τις βουνοκορφές είναι απερίγραπτη!!!

Λίμνη-Πλαστήρα.-Το-νησάκι-του-Νεοχωρίου

Το νησάκι του Νεοχωρίου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νεοχώρι, η θέα από τον Μαλόκεδρο

Μπαίνοντας στο Νεοχώρι θα δείτε το όμορφο καφέ «Άρτεμις». Από εδώ θα ακολουθήσετέ το στενό δρομάκο που θα σας φέρει στη θέση Μαλόκεδρος, σε σημείο που κυριολεκτικά κρέμεται επάνω από τη λίμνη Πλαστήρα.

lake-PLΑSTIRA-Λίμνη-Πλαστήρα.-Οι-εκβολές-του-ποταμού-Κρυονερίτη

Οι εκβολές του ποταμού Κρυονερίτη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προς Παρατηρητήριο

Πηγαίνοντας από Μπελοκομύτη προς φράγμα, στο μέσον περίπου της διαδρομής, πινακίδα δείχνει δεξιά προς Ζυγογιανέϊκα–Παρατηρητήριο. Ο δρόμος είναι μεν χωμάτινος, αλλά σε  καλή κατάσταση  (λίγο προσοχή χρειάζονται τα σημεία όπου άφησε την σφραγίδα της η κακοκαιρία Ιανός), Η ανηφορική πορεία ολοκληρώνεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων όπου και το παρατηρητήριο.  Από αυτό το σημείο το μεγαλύτερο νότιο μέρος της λίμνης ποζάρει πανοραμικά κάτω από τα πόδια σας.

Λίμνη-Πλαστήρα.-Θεα-απο-το-παρατηρητήριο.

Θέα απο το παρατηρητήριο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στάση στο φράγμα

Κομβικό σημείο του περιμετρικού δρόμου που διατρέχει της όχθες της λίμνης είναι φυσικά το Φράγμα.  Εδώ θα δείτε το τσιμέντο φράγμα που υψώθηκε το 1958 και διέκοψε τη φυσική ροή του ποταμού Μέγδοβα ώστε με τα νερά του να σχηματιστεί η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, πλημυρίζοντάς  φυσικά το εύφορο το οροπέδιο της Νεβρόπολης. Επίσης εδώ λειτουργούν μικρά καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και πρατήρια τοπικών προϊόντων.

Λίμνη-Πλαστήρα-Φράγμα.

Το Φράγμα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πλαζ Λαμπερού, ατενίζοντας τα Άγραφα

Η Πλαζ Λαμπερού βρίσκεται στις ανατολικές όχθες της λίμνης. Υπάρχουν υποδομές για φαγητό καφέ και διαμονή. Από εδώ η θέα προς τη λίμνη με φόντο την επιβλητική οροσειρά των Ανατολικών Αγράφων είναι πραγματικά ονειρεμένη.

Λίμνη-Πλαστήρα.-το-νησάκι-Νιάγκα.

Το νησάκι Νιάγκα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λεπτομερής περιήγηση στη λίμνη Πλαστήρα

Σούρουπο από τις ανατολικές όχθες. ©  Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.