Είτε σχεδιάζεις την εκδρομή σου με σκοπό να περάσεις μερικές ευχάριστες ώρες στην αγκαλιά της ορεινής φύσης, είτε ονειρεύεσαι την ολική «απόδραση» περιπέτειας σε τοπία λευκά, το μεγαλύτερο βουνό της Εύβοιας καθώς διαθέτει απ’ όλα -χιόνια, έλατα, τρεχούμενα νερά και όμορφα χωριά-, θα σταθεί στο ύψος των προσδοκιών σου.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Η Δίρφη είναι το σημαντικότερο βουνό της Εύβοιας και η κορφή της Δέλφι με τα 1743 μέτρα ύψος, είναι η ψηλότερη. Ο χαρακτηριστικός ηφαιστειογενής κώνος στον οποίο απολήγει η ορεινή κορμοστασιά της, είναι ορατός από κάθε σχεδόν σημείο του νησιού, ακόμα και από την Στερεά Ελλάδα. Το μικροκλίμα της περιοχής συμβάλει στις συνθήκες δημιουργίας υετού. Έτσι συνήθως το χειμώνα, η κορφή του βουνού ξεπροβάλει χιονισμένη και ανταριασμένη με την γεωμετρική σιλουέτα της να επιβάλλεται στο γύρω χώρο. Δεν είναι λίγοι, ιδιαίτερα οι παλιοί ορειβάτες, που χαριτολογώντας παρομοιάζουν τον ηφαιστειακό κώνο της Δίρφης και την ψηλότερη κορφή της, με το «Φίτζι» το διάσημο γιαπωνέζικο βουνό.Τα χιόνια συχνά πυκνά μέσα στο χειμώνα κατεβαίνουν χαμηλότερα και σκεπάζουν και τα γύρω χωριά.
Στους αρχαίους χρόνους εδώ υπήρχε ιερό αφιερωμένος στη Δίρφυα Ήρα, καθώς σύμφωνα με την μυθολογία εδώ έγινε ο γάμος της με τον Δία, δυστυχώς όμως δεν έχουν βρεθεί ίχνη του. Στα δυτικά η Δίρφη σβήνει απαλά με αλλεπάλληλες πτυχώσεις που ελαχιστοποιούνται προς τα παράλια του Βόρειου Ευβοϊκού. Εντελώς διαφορετικό είναι το τοπίο στ’ ανατολικά, όπου το βουνό βουτά απότομα στα βαθιά γαλάζια νερά του Αιγαίου αποκαλύπτοντας μέσα από την άγρια γεωμορφολογία του, πολλές υπέροχες και δημοφιλείς το καλοκαίρι, παραλίες.
Στενή και Δίρφη, εύκολη πρόσβαση από Αθήνα
Η εθνική οδός, η διαπλάτυνση του δρόμου Σχηματάρι – Χαλκίδα, η νέα γέφυρα που συνδέει τη Χαλκίδα με τη Στερεά Ελλάδα, η βελτίωση του οδικού δικτύου της Εύβοιας, έχουν βοηθήσει αρκετά ώστε περιοχές που μέχρι πριν από λίγα χρόνια γνώριζαν την απομόνωση, να ποζάρουν τώρα ως ιδανικοί κοντινοί στην Αττική προορισμοί, κομμένοι και ραμμένοι για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο…
Φτάνουμε στη Στενή
Η πιο γνωστή ορεινή διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι αυτή που ξεκινά από την Nεα Αρτάκη και οδηγεί στο χωριό Στενή το οποίο βρίσκεται κτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές σε υψόμετρο 500. Συνολικά από την Αθήνα δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 80-90 λεπτά (105 χιλιόμετρα) για να βρεθείτε στην αγκαλιά της πιο όμορφης ορεινής φύσης. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και εκτός από λίγες στροφές δε θα συναντήσετε κανένα άλλο πρόβλημα
Στενή, το κεφαλοχώρι που ζει με τα χιόνια
Το κεφαλοχώρι της Δίρφης που απλώνεται σε πλαγιά με άφθονη βλάστηση απαρτίζεται από τρεις γειτονιές, την Άνω και Κάτω Στενή και τον σχεδόν πια έρημο Πύργο ή Σκουντέρι. Βέβαια ελάχιστα πράγματα από το παλιό χωριό της Στενής έχουν απομείνει, όμως όταν τα πέπλα του χιονιού σκεπάζουν τις γειτονιές, όλα δείχνουν ονειρεμένα.
Η παρουσία ενός μικρού ποταμού που κυλά τα γάργαρα νερά του ανάμεσα σε αιωνόβιους πλάτανους, συμπληρώνει αρμονικά τη φυσική παλέτα του οικισμού με χρώματα και ήχους. Για το υπέροχο αυτό φυσικό τοπίο που την περιβάλλει, η Στενή, μαζεύει τα Σαββατοκύριακα αρκετό κόσμο από την Αθήνα, αλλά και από τις άλλες πόλεις της Εύβοιας.
Διαδρομές που αξίζει να κάνετε
Στενή – Στρόπωνες
Διασχίζετε τη Άνω Στενή, περνάτε την κατάφυτη τοποθεσία “Βρύση γιατρού” που βρίσκεται 1000 μέτρα έξω από το χωριό και αρχίζετε να στριφογυρνάτε τις πολλαπλές ανηφορικές κορδέλες ανάμεσα σε μικτό δάσος καστανιάς και ελάτης. Στα 8 περίπου χιλιόμετρα σε χαρακτηριστικό διάσελο απολαμβάνετε την πανοραμική θέα. Aριστερά υψώνεται ο κώνος της Δίρφης χιονισμένος ως αργά την άνοιξη, ενώ δεξιά κυριαρχεί στο τοπίο η μακρόστενη αλπική σιλουέτα του Ξεροβουνίου. Με διαυγή ατμόσφαιρα, μέσα από δάση και ρεματιές ξεπροβάλλει στο βάθος το καταλυτικό γαλάζιο του Αιγαίου.
Θέα που συγκλονίζει
Αυτό το σημείο ακόμη και αν δεν συναντήσετε χιονόπτωση, χρειάζεται προσοχή όλους τους χειμερινούς μήνες λόγω υψομέτρου, καθώς ο πάγος καιροφυλακτεί στα σκιερά σημεία. Μάλιστα το χωριό Στρόπωνες μένει συχνά αποκλεισμένο το χειμώνα, για αρκετές μέρες. Αν λοιπόν όλα πάνε καλά ακολουθείτε τον ασφάλτινο δρόμο που κατρακυλά με συνεχόμενες στροφές προς τους Στρόπωνες όπου θα φτάσετε μετά από μια ιδιαίτερα συναρπαστική διαδρομή. Αν είστε λάτρεις της θάλασσας ακόμα και το χειμώνα, από εδώ θα κατηφορίσετε ως τη δημοφιλή παραλία της Χιλιαδούς.
Στενή –Καμπιά
Φτάνοντας στη Άνω Στενή ένας στενότερος ασφάλτινος δρόμος φεύγει δεξιά προς Καμπιά, σύμφωνα με την ταμπέλα. Δεν είναι πάνω από 3 χιλιόμετρα ως το χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 560, κτισμένο σε ράχη απόκρημνη, γεμάτη έλατα. Στην είσοδο του χωριού αφήνετε το όχημά σας και περπατάτε για 500 μέτρα ως τις πηγές της “Κρύας Βρύσης” όπου ένα από τα πιο εντυπωσιακά κεφαλάρια του νησιού κάνει αισθητή την παρουσία του με τη μεγάλη παροχή νερού χειμώνα, καλοκαίρι.
Ερχόμενοι από Άνω Στενή στο μέσον περίπου της διαδρομής θα δείτε δεξιά τον στενότερο ασφάλτινο δρόμο που θα σας φέρει στην θέση “Αγία Κυριακή” (3 χλμ. από Άνω Στενή) όπου δεσπόζει το ομώνυμο εκκλησάκι μέσα σε μια πανδαισία πρασίνου, τρεχούμενων νερών και μικρών καταρρακτών.
Τετρακίνητες αποδράσεις
Για τους κατόχους τετρακίνητων οχημάτων, κατάλληλων για σκληρές περιπλανήσεις σε χώμα, προτείνουμε τη διαδρομή Στενή – Καταφύγιο Δίρφης, Αγία Ειρήνη – Γλυφάδα. Ωστόσο το χειμώνα, το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι αδιάβατο λόγω χιονιών και κατολισθήσεων. Αργά την άνοιξη όμως οι συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από ιδανικές για παιχνίδια με τη λάσπη και τις τελευταίες χιονούρες.
Καλό θα ήταν να προμηθευθείτε έναν καλό χάρτη της Δίρφης των εκδόσεων “Ανάβαση”, σε κλίμακα 1:50000 συμβατό και με GPS που θα διευκολύνει αφάνταστα όσους επιθυμείτε σκληροτράχηλες διαδρομές. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να σας επισημαίνουμε πως το χειμώνα στην πλειοψηφία τους οι δασικοί δρόμου της περιοχής είναι αδιάβατοι ή μπορεί και επικίνδυνοι, γεγονός που θα πρέπει να το διασταυρώνετε με τους ντόπιους και τις τοπικές αρχές, πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε διάσχιση στα βουνά.
Πεζοπορία στη Δίρφη
Η κλασσική ανάβαση επιχειρείται από την τοποθεσία “Βρύση Γιατρού”, λίγο έξω από τη Στενή, εκεί όπου υπάρχουν ψησταριές και το κτίριο του ΣΕΓΑΣ. Την έναρξη του μονοπατιού ( και άλλες χρήσιμες πληροφορίες) σηματοδοτούν καλαίσθητες ξύλινες ταμπέλες. Το μονοπάτι (4,5 χλμ.) είναι έντονα ανηφορικό και χάνεται στο πυκνό δάσος. Σε κάποια σημεία μάλιστα, συμπορεύεται με εγκαταλειμμένους χωματόδρομους, ωστόσο υπάρχει σήμανση και έτσι δύσκολα θα μπερδευτείτε. Προσοχή σε καμιά περίπτωση μην ξεκινήσετε αν η περιοχή πλήττεται από χιονόπτωση, πληροφορίες για το καταφύγιο Δίρφης στον ΕΟΣ Χαλκίδας τηλ. 22210 25230.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άγνωστη Βοιωτία, μια ώρα μακριά από την Αθήνα
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
.