Σε θαλασσοσπηλιές και ασβεστωμένα καλντερίμια, στο γαλάζιο του Αιγαίου και στο φως του φεγγαριού, σε απάτητες παραλίες και κοσμοπολίτικα στέκια αναζητάμε τον ιδανικό τόπο των καλοκαιρινών μας διακοπών, σ’ ένα από τα πιο ιδιόμορφα νησιά της Μεσογείου.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Κλήμα-τα-σύρματα.j

Κλήμα, τα σύρματα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν δεν το έχεις δει, δεν μπορείς να φανταστείς το χρώμα των νερών στη σπηλιά της Συκιάς, τη μεγαλοσύνη της φύσης στο Κλέφτικο, την αλλόκοτη γη που αγκαλιάζει τον ορμίσκο στο Βάνι…. Όταν έρθεις στη Μήλο θα καταλάβεις!

MILOS-ΜΗΛΟΣ-.-Η-αμμουδιά-στην-Αλογόμαντρα.

Η αμμουδιά στην Αλογόμαντρα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βέβαια η αλήθεια είναι πως ακόμη και o παράδεισος μπορεί να γίνει αφόρητος αν υπάρξει συνωστισμός και η Μήλος είναι ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος. Ένας παράδεισος που όμως πιά φιλοξενεί περισσότερους από όσους μπορεί να χωρέσει.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Ο-Αδάμαντας

Ο Αδάμαντας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πλέον Ιούλιο και Αύγουστο στο Σαρακήνικο, ένα πολύχρωμο χαλί από πετσέτες και λαδωμένα κορμιά καλύπτει τα πάλλευκά βράχια. Στα νησιώτικα σοκάκια της Πλάκας γίνετε το αδιαχώρητο και στο διάσημο «Κλέφτικο» πιο πολλά είναι  τα ιστιοφόρα, από τα… ψάρια!!!

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Ηλιοβασίλεμα-στον-Τράχηλα-στο-βάθος-η-Αντίμηλος

Ηλιοβασίλεμα στον Τράχηλα στο βάθος η Αντίμηλος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην Μήλο για να νοιώσεις αυτό το γλυκό και διαφορετικό άρωμα του νησιού θα πρέπει να επιλέξεις να έρθεις τη κατάλληλη εποχή, κυρίως αρχές και τέλη καλοκαιριού όταν τα  «στίφη» των επισκεπτών αποχωρούν και η λιτή κυκλαδίτικη τοπιογραφία ανακτά και πάλι τις μινιμαλιστικές της διαστάσεις !

MILOS-ΜΗΛΟΣ-Ο-ορμίσκος-του-Κάπρου

Ο ορμίσκος του Κάπρου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όσοι λοιπόν ξέρουν έχουν καταστρώσει ήδη τα σχέδια  τους για να απολαύσουν με την ησυχία τους τον ήλιο, τη θάλασσα και τη «νιρβάνα» του Αιγαίου να χαλαρώνει κάθε κύτταρο…

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Η-σπηλιά-στη-Συκιά.j

Η σπηλιά στη Συκιά.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βγάλε λοιπόν εισιτήρια και μίλα μου για Μήλο!!!

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Ο-Αδάμαντας-και-το-λιμάνι-του.

Ο Αδάμαντας και το λιμάνι του. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αδαμαντάς, νησιώτικο καλωσόρισμα

Το πλοίο της γραμμής μπαίνει στον ευρύχωρο κόλπο του Αδάμαντα και σιγά- σιγά κόβει ταχύτητα για να δέσει στο λιμάνι. Το προσφυγικό ψαροχώρι που χτίστηκε το 1824 από Κρήτες Σφακιανούς οι οποίοι αναζήτησαν εδώ καταφύγιο μετά την αιματηρή καταστολή της επανάστασης της Κρήτης, εξελίχθηκε λόγω θέσης, στον σημαντικότερο οικισμό του νησιού.  Στον Αδάμαντα κτυπά η εμπορική, αλλά και τουριστική καρδιά της Μήλου.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Στο-λίμάνι-του-Αδάμαντα

Στο λιμάνι του Αδάμαντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στον Αδάμαντά  υπάρχουν τα περισσότερα καταστήματα, άφθονα εστιατόρια, καφέ, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες όπως επίσης και το αξιόλογο Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Μεταλλευμάτων. Στο λιμάνι εντυπωσιάζει με το μέγεθός του ο δισυπόστατος ναός του Άγιου Χαράλαμπου και της Παναγίας με το υπέροχο ψηφιδωτό.

MILOS-ΜΗΛΟΣ-Πολύχρωμα-σύρματα-στη-Μήλο

Πολύχρωμα σύρματα στη Μήλο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παραλίες κοντά στο Αδάμαντα

Σε ελάχιστη απόσταση από το λιμάνι και μέσα στον κόλπο ξεδιπλώνονται αρκετές παραλίες που είναι εύκολα προσβάσιμες, ότι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται, αφού πλάι τους τρέχει ο ασφάλτινος δρόμος. Η καλύτερη ακρογιαλιά της περιοχής είναι η απλωτή αμμουδιά της Αχιβαδολίμνης με τα κέδρα και τα αρμυρίκια να γλύφουν το κύμα. Σίγουρα όμως η Μήλος δεν εξαντλείται στην περιοχή του  Αδάμαντα!

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Ηλιοβασίλεμα-απο-τον-εξώστη-του-Τριοβάσαλου

Ηλιοβασίλεμα από τον εξώστη του Τριοβάσαλου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τριοβάσαλος, Πλάκα ηλιοβασίλεμα επικών διαστάσεων

Ένας κεντρικός οδικός άξονας που διασχίζει  το τυπικό κυκλαδίτικο αγροτικό τοπίο περνά από τα μεσόγειο χωριό Τρυπητή και καταλήγει στην Πλάκα που παραμένει και σήμερα η πρωτεύουσα του νησιού.  Δυτικά και σε μικρή απόσταση, απλώνει τις δύο γειτονιές του το χωριό Τριοβάσαλος και Πέρα Τριοβάσαλος.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Περπατώντας-στα-σοκκακια-της-Πλάκας

Περπατώντας στα σοκάκια της Πλάκας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Πλάκα που οφείλει το όνομά της στο επίπεδο του εδάφους της, είναι το πιο παραδοσιακό χωριό της Μήλου με νησιώτικα καλντερίμια,  καφέ και ταβερνάκια, ένα σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο και εκπληκτικά σημεία θέας όπως το προαύλιο της εκκλησίας Παναγίας Κορφιάτισσας που είναι κτισμένη στο φρύδι του γκρεμού.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Το-Ρωμαικό-Θέατρο

Το Ρωμαικό Θέατρο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η θέα από την Παναγιά Θαλασσίτρα και ένα ρωμαϊκό θέατρο που θα πρέπει να ψάξεις

Το ιδανικότερο σημείο για να ατενίσετε το πέλαγο είναι ν’ ανεβείτε από την Πλάκα με τα πόδια ως το Κάστρο όπου δεσπόζει ο ναός την Παναγιάς Θαλασσίτρας, κτισμένος από το 1839 σε θέση δημοφιλή για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα. Οπωσδήποτε θα επισκεφθείτε το ημιτελές Ρωμαϊκό θέατρο που εντοπίζεται ανάμεσα στα χωριά Τρυπητή και Πλάκα. Σε ελάχιστη απόσταση από το θέατρο βρίσκονται οι μοναδικές στον ελλαδικό χώρο κατακόμβες, σκαμμένες από τους πρώτους χριστιανούς (2ο αιώνα μ.Χ.) μέσα στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα του βουνού.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Το-γραφικό-Κλήμα

Το γραφικό Κλήμα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κλήμα το «σύρμα» στο ακρογιάλι

Από την Τρυπητή εύκολα θα κατηφορίσετε τον στενό δρόμο που θα σας φέρει στο Κλήμα, ένα από τα πιο φωνογραφημένα χωριά του Αιγαίου, διάσημο για τα «Σύρματά» του. Για όσους δεν γνωρίζουν ν’ αναφέρουμε  πως τα «σύρματα» είναι οι παλιές αποθήκες που τις συναντάμε σε όλο το νησί, άλλοτε χτισμένες και άλλοτε λαξευμένες στον μαλακό, πορώδη βράχο, πάνω στη θάλασσα. Σε αυτές τις αποθήκες τραβούσαν οι ψαράδες τις βάρκες τους. Η μεταφορά της βάρκας στην αποθήκη – «σύρμα»- γίνεται με τη βοήθεια συρματόσχοινου.

MILOS-ΜΗΛΟΣ-το-λιμανάκι-και-η-παραλία-στο-Φυροπόταμου.

Το λιμανάκι και η παραλία στο Φυροπόταμου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μανδράκια,  Φυροπόταμος, γραφικά ψαροχώρια

Ασφάλτινοι δρόμοι που συνδέουν τον Αδάμαντα με τα χωριά Τριοβάσαλος, Πέρα Τριοβάσαλος και Πλάκα ξεστρατίζουν από την αρχική τους πορεία οδηγώντας προς τους ψαράδικους οικισμούς Μανδράκια και Φυροπόταμος όπου υπάρχουν αρκετά καλοδιατηρημένα «Σύρματα». Πλάι στο λιμανάκι του Φυροπόταμου απλώνεται μια λαμπερή αμμουδιά αγκαλιασμένη από κάθετα βράχια, ενώ μέρος της σκιάζεται από αρμυρίκια.  Επίσης από την Πλάκα στενός και απότομος χωματόδρομος καταλήγει στο ανεπιτήδευτο ψαροχώρι Φουρκοβούνι που κρύβεται στη σκιά του βράχου.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Το-απόμερο-Εμπουριό

Το απόμερο Εμπουριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πλαθένια, Εμπουριός Πατρικία

Πηγαίνοντας από την Πλάκα στο Φουρκοβούνι θα περάσετε από την αμμουδερή παραλία της Πλάθιενας που όταν δεν την δέρνει το μελτέμι, είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών.  Από τα πιο όμορφα ψαροχώρια είναι ο  Εμπουριός στον κόλπο του Αδάμαντα, 20 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο απόμερος οικισμός Πατρικιά.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Όρμος-Παπαφράγκας-το-λημέρι-των-πειρατών.

Όρμος Παπαφράγκας το λημέρι των πειρατών. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από το Σαρακήνικο στην Απολλωνία

Η Μήλος έγινε γνωστή στην υφήλιο και για τις απίστευτης ομορφιάς ακρογιαλιές της που στολίζουν σαν λαμπερά κοσμήματα τις βόρειες ακτές του νησιού. Πρόκειται για τις παραλίες των βορειοανατολικών ακτών  όπως αυτές του Σαρακήνικου, της Αλογομάντρας, του της Πάχαινας, του Κάπρου και του Παπαφράγκα, (κοντά στο σημαντικό αρχ. χώρο της Φυλακωπής).

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Εξωγήινο-Σαρακήνικο

Εξωγήινο Σαρακήνικο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο ανατολικό άκρο του νησιού συναντάμε την Απολλωνία, ή Πολλώνια στην ντοπιολαλιά. Πρόκειται για έναν παλιό, ψαράδικο χωριό από το μεγαλύτερα του νησιού, όπου υπάρχουν καλές ψαροταβέρνες.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Η-τροπική-παραλία-στο-Παλιοχώρι

Η τροπική παραλία στο Παλιοχώρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φυριπλάκα, Τσιγκράδο, ομορφιά που δεν τη χωράει ο νους

Ο παραλιακός οδικός άξονας που φεύγει νότια από τον Αδάμαντα θα σας φέρει εύκολα στην απλωτή παραλία του Παλαιοχωρίου, της Αγίας Κυριακής, στους πανέμορφους όρμους στο Τσιγκράδο, αλλά και στη Φυρίπλακα με τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά και τα απόκρημνα ηφαιστειακά βράχια.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Τσιγκραδο-η-βράχινη-κρυφή-παραλία

Τσιγκράδο η βράχινη κρυφή παραλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην παραλία του Παλιοχωρίου, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων συνηθίζεται να παραχώνουν στην καυτή από το ηφαιστειακό υπέδαφος άμμο, πήλινες γάστρες με κρέας και πατάτες. Σε 12 ώρες το φαγητό είναι έτοιμο, ψημένο με τον πιο φυσικό τρόπο! Σε μικρή απόσταση και λίγο πιο δυτικά, ξεπροβάλει η τροπικών χρωμάτων αμμουδιά του Προβατά. Λιγότερο γνωστές, παρόλο που διαθέτουν οδική πρόσβαση, είναι οι ακτές Κάτεργο και Γέροντας που βρίσκονται στο δυτικό και πιο τραχύ σημείο της Μήλου.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Φυρή-Πλάκα-η-ηφαιστειακή-παραλία

Φυρή Πλάκα η ηφαιστειακή παραλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Μήλος για σκληροτράχηλους ταξιδευτές

Είναι αλήθεια πως στη Μήλο μπορείτε κάθε μέρα να κολυμπάτε σε διαφορετική παραλία, διάθεση και χρόνο να έχετε.  Εφοδιαστείτε λοιπόν με άφθονο νερό, παγωμένα αναψυκτικά και οπωσδήποτε μια ομπρέλα για σκιά. Αγνοείστε όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν, τις πληγές που έχουν αφήσει τα ανοιχτά λατομεία σε όλο το νησί, αλλά και τα  φορτηγά που κινούνται ακόμα και στα πιο απρόσιτα σημεία και αφήστε τους χωματόδρομους να σας οδηγήσουν σε τροπικές ακρογιαλιές της δυτικής ακτογραμμής. Για κάτι διαφορετικό κατευθυνθείτε προς το μεσόγειο χωριό Ζεφυρία (6 χλμ νότια από Αδάμαντα). Ακολουθήστε τον μέτριο στην αρχή και μετά δύσκολο με αρκετές κλίσεις, χωματόδρομο που θα σας φέρει στις εγκαταλειμμένες εδώ και 60 χρόνια εγκαταστάσεις του θειωρυχείου.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Θέα-απο-την-Πλάκα-στον-κόλπο-του-Αδάμαντα

Θέα από την Πλάκα στον κόλπο του Αδάμαντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αμμουδάκι, Τριάδες ονειρεμένες ακρογιαλιές

Θα αναζητήσετε και θα βρείτε με λίγη εξερεύνηση τις ακτές Αγκάθια, Αμμουδαράκι και τους privet ορμίσκους στη θέση Τριάδες. Από τον έρημο συνοικισμό Γούρνες θα προσεγγίσετε την απλωτή παραλία του Αϊ Γιάννη που διαγράφεται πάνω από το παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (πιθανόν κτίσμα του 16ου αιώνα).  Προσοχή στις περιπλανήσεις σας με τα πόδια σε όλο το δυτικό μέρος του νησιού, καθώς εδώ είναι το προστατευόμενο “καταφύγιο” της Κόκκινης Οχιάς της Μήλου, ενδημικό είδος των Κυκλάδων.

MILOS-ΜΗΛΟΣ-Το-περίφημο-Κλέφτικο

Το περίφημο Κλέφτικο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με εκδρομικό σκάφος στις Αρκούδες, τη σπηλιά της Συκιάς και το Κλεφτικό

Οπωσδήποτε αξίζει μια εκδρομή με τουριστικό σκάφος που θα σας φέρει στη θαλασσοσπηλιά της Συκιάς, στο εντυπωσιακό Κλέφτικο, στους βράχινους σχηματισμούς που ακούνε στα όνομα «Γλαρονήσια» και «Αρκούδες»! Στο νοτιοδυτικό άκρο της Μήλου, στην αγκαλιά που σχηματίζει το ακρωτήριο της Ψάλης, ξεπροβάλει το υπερθέαμα των βράχων του Κλέφτικου, ένα τοπίο που καθιέρωσε τη Μήλο ως εξωτικό προορισμό.

MILOS-ΜΗΛΟΣ.-Σύρματα-στο-Φουρκοβούνι

Σύρματα στο Φουρκοβούνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΗ: Νάξος η μεγάλη κυρία των Κυκλάδων

Island naxos, greece, greek, cyclades, ancient, temple, marble, apollo, archaeology, portara, naxos beach, plaka, kite surfing, agia anna, Νάξος, Πορτάρα, ναός Απόλλωνα, ναός Δήμητρας, Αγία Άννα, Πλάκα,

photo: Theo Athanasiadis/views of greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.