Μικρός οδηγός για να μην χάσετε τίποτα.  Από το Λεφόκαστρο και τον Κάλαμο έως το Μικρό, τον Κατηγιώργη και τις απέραντες ακτές του Αιγαίου θα χορτάσουμε πράσινο και γαλάζιο, εδώ στην γεμάτη εκπλήξεις ακτογραμμή του νότιου  Πηλίου.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Νησιώτικες-εικόνες-στην-Αγία-Κυριακή

Νησιώτικες εικόνες στην Αγία Κυριακή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τα υπήνεμα παράλια του Παγασητικού κόλπου με τα γραφικά ψαροχώρια και τις ζεστές θάλασσες έως το απέραντο γαλάζιο του ανοιχτού Αιγαίου, το νοτιότερο άκρο του Πηλίου, πραγματικά μας μαγεύει με τη συνεχομένη εναλλαγή του τοπίου και τη φυσική του ομορφιά.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Μυθικό-Τζάστενη

Η μυθική τοποθεσία  Τζάστενη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σίγουρα 5-6 μέρες δεν αρκούν για να τα δεις όλα, όμως με μια σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και λίγο ψάξιμο, μπορείς κάθε μέρα να κολυμπάς σε διαφορετική παραλία, να τρως πλάι στο κύμα σε διαφορετική ταβέρνα και το απόγευμα να σουλατσάρεις στις πλατείες των πιο γραφικών ορεινών χωριών.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Πανόραμα-Παγασητικού

Πανόραμα του Παγασητικού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν και πάλι σου έλλειψε το νησί μην χολοσκάς. Μετά από μόλις 10 λεπτά θαλασσινό ταξίδι, μπορείς να επισκεφτείς ένα!

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Απόγευμα-στο-Λεφόκαστρο

Απόγευμα στο Λεφόκαστρο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια ταξιδιωτική σειρά προσπαθώντας να χωρίσουμε σε κατηγορίες ενδιαφέροντος την πανέμορφη αυτή και προικισμένη από φύση και ανθρώπους, περιοχή της Θεσσαλίας.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Λεφόκαστρο

Στο Λεφόκαστρο θα πάτε για ψαράκι  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα ομορφότερα ψαροχώρια με ταβερνάκια πάνω στο κύμα

Από την πλευρά του Παγασητικού θα βρεθούμε μπροστά σε εικόνες αλλοτινών εποχών. Όχι ότι πρόκειται για κάποιους ξεχασμένους προορισμούς, αλλά εδώ, πάνω στη δαντελωτή και σχεδόν πάντα απάνεμη ακτή, τα όμορφα χωριά διαδέχονται το ένα το άλλο.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Κάλαμος

Ο Κάλαμος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ξεκινάμε λοιπόν με Λεφόκαστρο και Κάλαμο, δυο χωριά με εύκολη πρόσβαση από το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής. Διαθέτουν καθαρές θάλασσες και  μερικές από τις καλύτερες παραλιακές ταβέρνες της Μαγνησίας όπου θα φάμε φρέσκο ψαράκι (όχι κατά ανάγκη Α’ κατηγόριας) σε τιμές που δεν «τσιμπούν». Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα. Θα τις δείτε επάνω στην ακτή, δίπλα στον στενάχωρο παραλιακό δρόμο.

Το-Χόρτο.

Το Χόρτο   © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μια άλλη επιλογή είναι η νότια παράλια του Χόρτου, ένα από τα πλέον γνωστά και πολυσύχναστα καλοκαιρινά θέρετρα της περιοχής, που διαθέτει 3-4 καλές ταβέρνες, σχεδόν πάνω στην άμμο. Μάλιστα τα νερά εδώ είναι αβαθή και αν έχετε παιδιά μπορείτε να τα αφήσετε να πλατσουρίζουν στη θάλασσα και εσείς να απολαμβάνετε το ουζάκι σας.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Ταβερνάκι-στις-Κόττε

Στο ψαροχώρι Κόττες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φεύγουμε και πάμε ακόμη πιο νότια και κατευθυνόμαστε προς το ψαροχώρι Κόττες όπου έρχονται οι ψαγμένοι Βολιώτες που αγαπούν την ψαροφαγία. Μια εξαιρετική παραλιακή ταβέρνα υπάρχει στον διπλανό ορμίσκο Αλογόπορος απ’ όπου φεύγουν τα πλοιάρια για το νησάκι Παλαιό Τρίκερι.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Ταβερνάκι-στον-Παγασητικό

Ταβερνάκι στον Παγασητικό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από Κόττες πάμε στο Τρίκερι και στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής, μια από τις πλέον αυθεντικές θαλασσινές γωνίες της στεριανής Ελλάδας που είναι γνωστή για τις καλές ψαροταβέρνες της.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Το-λιμανάκι-του-Κατηγιώργη

Το λιμανάκι του Κατηγιώργη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προς την πλευρά του Αιγαίου, αντίκρυ στην Σκιάθο θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε το χωριουδάκι του Κατηγιώργη που μπορεί να μην είναι πια το κρυφό μυστικό της Μαγνησίας, όμως ακόμη και έτσι παραμένει πανέμορφο.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-το-ακρογιάλι-Μικρό

Το ακρογιάλι Μικρό  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παγασητικός,  παραλίες για όλα τα γούστα

Θες άμμο ή μήπως προτιμάς βοτσαλάκι;  Σου αρέσουν τα ζεστά ρηχά, ατάραχα νερά ή προτιμάς την ψυχρολουσία και την αγριάδα της βαθιάς πελαγίσιας θάλασσας. Ότι και αν αποζητάς, η περιοχή αυτή του Πηλίου έχει να σου δώσει λύσεις.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Η-βοτσαλιά-Πάου

Η βοτσαλιά Πάου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νότια από το Λεφόκαστρο στον στενό, παραλιακό δρόμο που πάει προς Άφυσσο υπάρχουν 3-4 συνεχόμενες αμμουδιές που μάλιστα σκιάζονται με αρμυρίκια. Έχουν καθαρά νερά και δεν μαζεύουν πάρα πολύ κόσμο.  Από την Αργαλαστή αξίζει να κατηφορίσετε τον σύντομο, αλλά με αρκετές στροφές δρόμο για την παράλια Πάος. Δεν έχει εξυπηρετήσεις αλλά θα σας αποζημιώσει με τα βαθυγάλαζα νερά της και την καθαρή βοτσαλιά της.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-βουτιές-στον-Παγασητικό

Βουτιές στον Παγασητικό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε όλη τη διαδρομή  από Χόρτο, μέχρι το χωριό Κόττες υπάρχουν κρυμμένες μέσα στις ελιές και τα σχίνα αρκετές μικρές, βοτσαλωτές ή με χοντρή άμμο και πετραδάκι ακρογιαλιές. Ανάμεσά τους να ξεχωρίσουμε το ακρογιάλι του Μαραθιά. Στον θαλασσινό δίαυλο που χωρίζει τη Μαγνησία από την Εύβοια, σίγουρα η μικρή αμμουδερή παραλία Μικρό κάνει αισθητή την παρουσία της με την ξανθιά της άμμο και τα διάφανα νερά της. Εδώ υπάρχουν επίσης παραλιακές ταβέρνες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Η-αμμουδιά-στο-Μικρ

Η αμμουδιά στο Μικρό  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες του Αιγαίου

Ας πιάσουμε τώρα το Αιγαίο. Οι επιλογές εδώ είναι πραγματικά πάρα πολλές. Σε παλαιότερο αφιέρωμά μας στην περιοχή  είχαμε παρουσιάσει μια προς μια τις απίθανες παραλίες του Ανατολικού Πηλίου.  Εδώ θα επικεντρωθούμε σε κάποιες από αυτές που έχουν εύκολη πρόσβαση ή πάει μέχρι την ακτή ασφάλτινος δρόμος.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Μουρτίας-μια-πελαγίσια-παραλία

Μουρτιάς, μια πελαγίσια παραλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από το κεφαλοχώρι της Αργαλαστής διανύοντας 10 με 15  χιλιόμετρα μπορείτε να προσεγγίσετε μερικές από τις καλύτερες ακρογιαλιές της Ελλάδας όπως είναι η Πάλτση, τα Ποτιστικά και η παραλία  Μελανή. Σε όλες θα πάτε οδηγώντας σε ασφάλτινους δρόμους από το χωριό Ξυνόβρυση. Στις δυο πρώτες υπάρχουν εστιατόρια και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων. Η Μελανή δεν έχει καμία απολύτως εξυπηρέτησή, εκτός από μια εποχική καντίνα.  Από το χωριό Συκή που βρίσκεται βορειοτέρα από την Αργαλαστή θα προσεγγίσετε τη μικροσκοπική αμμουδιά Ποτόκι, αλλά και στη ακτή Πανταζή Άμμο με καλό χωματόδρομο.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Η-παραλία-Ποτιστικά

Η παραλία Ποτιστικά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τον Λαύκο, το παραδοσιακό χωριό του νότιου Πηλίου θα κατευθυνθείτε ανατολικά προς Πλατανιά, Λυρή και Προμύρι. Στη συνέχεια ακολουθώντας ευδιάκριτες ταμπέλες θα προσεγγίσετε την απόμερη παραλία της Θεοτόκου με το ομώνυμο εκκλησάκι, κτισμένο στην άμμο με υλικά παλαιοχριστιανικού ναού (5ος αι μ.Χ.). Αν φτάσατε μέχρι εδώ, αξίζει να αναζητήστε την παραλία του Μουρτιά με τα κοφτερά της βράχια που ξεπροβάλουν μέσα από τη θάλασσα, αλλά και το ακρογιάλι Καστρί (7 χλμ. νότια από Κατηγιώργη).

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Η-παραλία-Θεοτόκος

Η παραλία Θεοτόκος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πηλιορείτικα χωριά για δροσερούς και χαλαρούς περίπατους

Η πλατεία της Αργαλαστής παραμένει αρκετά δημοφιλής σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Το  σκηνικό γύρω από την πλατεία, με τα καφέ, τις ταβέρνες και τα μικρομάγαζα είναι πολύ ευχάριστο για δροσερούς, χαλαρούς περιπάτους. Στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει το μαρμάρινο καμπαναριό των Αγ. Αποστόλων με ύψος 28 μέτρα, έργο του αρχιτέκτονα Περπινιάν.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Αργαλαστή

Το κεφαλοχώρι Αργαλαστή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανάμεσα στον Λαύκο και στην Αργαλαστή συναντάμε το μικρό, άσημο, αλλά πανέμορφο χωριό Μετόχι. Μην το προσπεράσετε χωρίς να περπατήσετε για λίγο στο κεντρικό, παραδοσιακό καλντερίμι του που καταλήγει στην πλατεία με το παραδοσιακό καφενείο και τη θέα προς τον Παγασητικό και τη Μηλίνα. Επόμενη στάση το χωριό Λαύκος (μόλις 9 χιλιόμετρα από την Αργαλαστή)  εδώ θα βρείτε μια από τις ομορφότερες πλατείες της Ελλάδα!  Στη σκιά του πλάτανου θα δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές ή θα πιείτε τον καφέ σας στο παλιό καφενείο.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Ο-γραφικός-Λαύκος

Ο γραφικός Λαύκος  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο βράχινο μπράτσο του Πηλίου που σχηματίζει τον Παγασητικό κόλπο, στη ράχη του Τρισσαίου όρους, συναντάμε το Τρίκερι, το νοτιότερο από τα χωριά του Πηλίου με φημισμένους ναυτικούς. Πριν την επανάσταση του ’21 το χωριό αριθμούσε 400 οικογένειες και ήταν εφάμιλλο σε ναυτοσύνη την Ύδρας, το Γαλαξιδιού, τις Σπετσών και τα Ψαρών. Στην μικρή πλατεία υπάρχουν εστιατόρια και καφέ, εξαιρετικά δημοφιλή τους καλοκαιρούς μήνες. Από εδώ θα ανηφορίστε το κεντρικό καλντερίμι ως τον επιβλητικό ναό της  Αγίας Τριάδας με την απίστευτη θέα στον δίαυλο της Εύβοιας.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Η-πλατεία-στο-Τρίκερι

Η πλατεία στο Τρίκερι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα μεσόγεια του νότιου Πηλίου, περίπου 55 χιλιόμετρα από τον Βόλο, θα συναντήσουμε το Προμύρι, με  πολλά παραδοσιακά πηλιορείτικα αγροτόσπιτα που είναι βαμμένα με έντονα χρώματα. Στις δυο μικρές πλατείες που τις σκιάζουν πλατάνια θα βρείτε ψησταριές και καφέ, ενώ αξίζει να περπατήσετε για λίγο στα στενά καλντερίμια που διατηρούν ακόμη την αυθεντικότητά τους, καθώς το χωριό δεν είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Το-Προμύρι

Το όμορφο Προμύρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα νησάκια του Παγασητικού

Με ενοικιαζόμενο βαρκάκι από το Χόρτο ή τη Μηλίνα θα προσεγγίστε την κατάφυτη με ελιές νησίδα Αλατάς που σχεδόν ακουμπά στην πηλιορείτικη ακτή. Εδώ βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Μαγνησίας, αυτό των Αγίων Σαράντα.  Προσοχή, στο νησί υπάρχει στάνη και τα σκυλιά όταν είναι ελευθέρα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Επίσης με βαρκάκι θα προσεγγίσετε το μικροσκοπικό νησάκι Πρασούδα με το βυζαντινό μοναστηράκι της Ζωοδόχου Πηγής.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ-Νησίδα-Πρασούδα

Η νησίδα Πρασούδα στον Παγασητικό  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίγο πιο μακριά στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου κολυμπά το νησί Παλιό Τρίκερι με το ένα και μοναδικό του χωριό, τις εξαιρετικές του ψαροταβέρνες, τις μοναχικές του παραλίες και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας που δεσπόζει στην κορφή του λόφου.

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Παλιό-Τρίκερι

Παλιό Τρίκερι, το γραφικό λιμανάκι  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Road trip στις ακτές της Αργολίδας   

ROAD-TRIP-ΑΡΓΟΛΙΔΑ.-Το-Τολό-και-οι-παραλίες-του

Το Τολό και οι παραλίες του © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.