Από την Αρχαία Επίδαυρο στο Ναύπλιο, δέκα συν μια στάσεις. Μια απίθανη διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί από την πρωτεύουσα, ένα Σαββατοκύριακο και συνδυάζει τις βουτιές σε γαλάζιες θάλασσες με την επίσκεψη σε μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Περνάς τη γέφυρα του Ισθμού και έπειτα εγκαταλείπεις την εθνική οδό. Σύντομες ευθείες εναλλάσσονται με αλλεπάλληλες στροφές και το πευκόδασος παίζει κρυφτό με το βαθύ μπλε του Σαρωνικού διασκεδάζοντας τη μονοτονία του ταξιδιού.
Στο οδοιπορικό μας αυτό θα διατρέξουμε τις ακτές του Σαρωνικού κόλπου θα περάσουμε από Νέα και Αρχαία Επίδαυρο.
Στη συνέχεια θα διασχίσουμε κατάφυτα από ελιές και πεύκα τοπία θα προσεγγίσουμε το Λυγουριό και τους σπουδαίους αρχαιολογικούς του χώρους.
Από εκεί θα κατηφορίσουμε προς τις ακτές του Αργολικού κόλπου όπου ακολουθώντας παραλιακή διαδρομή θα πάμε στο Βιβάρι, το Δρέπανο,την Ασίνη, το Τολό με τελικό προορισμό το πάντα αρχοντικό και ενδιαφέρον Ναύπλιο.
Στάση σε ένα από τα αρχαιοτέρα μοναστήρια της Αργολίδας
Πρώτη στάση για ξεμούδιασμα η φρουριακής μορφής μονή Αγνούντος που απέχει 45 χιλιόμετρα από την Κόρινθο. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Αργολίδας καθώς κτίσθηκε τον 11ο αιώνα σύμφωνα με επιγραφή που βρέθηκε στην αψίδα του ιερού με χαραγμένη την χρονολογία 1029. Αξίζει να δείτε τις βυζαντινές τοιχογραφίες που στολίζουν το καθολικό της μονής και το καλοδουλεμένο ξύλινο τέμπλο. Οι μοναχές θα σας τρατάρουν στην ολάνθιστη αυλή λουκούμι με νεράκι και θα σας πουν ότι θέλετε γύρω από την ιστορία της μονής. Πληροφορίες για τις ώρες που δέχεται επισκέπτες η μονή, στο τηλέφωνο 27530 31241.
Πολεμάρχα, πανέμορφη παραλία, δύσκολη πρόσβαση
Μετά την ευχάριστη ευθεία της Μονής Αγνούντος, ο δρόμος κατηφορίζει για 8 χλμ. με γρήγορες στροφές ως τη θάλασσα. Αφού περάσετε τις διασταυρώσεις που οδηγούν στα χωριά Δήμαινα (δεξιά) και Παραλία Νέας Επιδαύρου (αριστερά), λίγο πριν την Αρχαία Επίδαυρο, θα προσέξετε στα αριστερά σας έναν δασικό δρόμο. Αν έχετε όχημα ή μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινηθεί στους δύσκολους χωματόδρομους, αξίζει να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή που καταλήγει σε μια θαυμάσια παραλία και στην ιστορική μονή Παναγία Πολεμάρχα που κάηκε από πειρατές πριν από 600 χρόνια.
Αρχαία Επίδαυρος, βουτιές σε γαλάζια νερά
Επόμενη στάση η Αρχαία (Παλιά) Επίδαυρος. Φτάνοντας στην παραλιακή πόλη θα αφήσετε το όχημά σας στον διαμορφωμένο χώρο, κοντά στο λιμάνι και θα ανηφορίσετε τα σκαλοπάτια ως την εκκλησία του Αγ. Νικολάου για να ατενίσετε την καλύτερη θέα στον όρμο. Ακολουθώντας μονοπάτι που φεύγει νότια από την προκυμαία θα καταλήξετε στο ύψωμα της χερσονήσου Νησί, όπου βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς, κτισμένο στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Από εδώ εύκολα κατηφορίζετε για τον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου. Κτίσμα του 4ου π.Χ. αιώνα, αφιερωμένο στον Διόνυσο χωρούσε έως και 6000 θεατές όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Γιαλάσι, πορτοκαλιές στο κύμα
Γύρω από το λιμάνι της Επιδαύρου υπάρχουν οι παραλίες Βαγιωνιά, Καλαμάκι Σπηλιά, Πλάτανος, Κλιάτη, και Καλυμνιός θα δείτε με τη μάσκα τα υπολείμματα αρχαίας βυθισμένης πολιτείας. Νοτιότερα ξεχωρίζει η απλωτή ακρογιαλιά Γιαλάσι που θεωρείται όχι άδικα, μια από τις καλύτερες της Αργολίδας. Εδώ υπάρχουν συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και κάμπινγκ που προσφέρουν πρόσβαση στη θάλασσα. Για πιο μοναχικές καταστάσεις θα κατευθυνθείτε νοτιότερα (στο τέλος του δρόμου) ως το ήσυχο ακρογιάλι Παναγίτσα που δεσπόζει κάτω από το παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Παναγίας.
Λυγουριό, το Αρχαίο Θέατρο και το Ασκληπιείο
Στα μεσογεία της Επιδαύρειας Γης (12 χλμ. από το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου) συναντάμε την πολίχνη του Λυγουριού και λίγο πιο πέρα το Θέατρου της Αρχαίας Επιδαύρου που . κτίσθηκε το 340 π.Χ από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο. Το θέατρο ανήκε σε ένα μεγάλο συγκρότημα άλλων κτισμάτων που ήταν αφιερωμένα στο θεραπευτή θεό Ασκληπιείο. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν ένας μοναδικός λατρευτικός και θρησκευτικός χώρος όπου οι θεραπευτές – ιέρειες Ασκληπιάδες φρόντιζαν για την περίθαλψη και την ίαση ασθενών που έπασχαν κυρίως από ψυχοσωματικές ασθένειες. Σήμερα το Ασκληπιείο, μαζί φυσικά με το θέατρο, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (τηλ. αρχαιολογικού χώρου 27530 22009).
Για μπάνιο στην παραλία Κάντια
Από το μεσόγειο Λυγουριό κατευθυνόμαστε νότια με προορισμό τον Αργολικό κόλπο και την παραλία – οικισμό Κάντια, όπου και φτάνουμε μετά από 20 χιλιόμετρα. Εδώ μπορείτε να κολυμπήστε στην ομώνυμη απλωτή παραλία που θα τη βρείτε οργανωμένη με ξαπλώστρες, ντουζιέρες beach bar και ταβέρνες. Το κλίμα είναι οικογενειακό, η ακτή είναι στρωμένη με βοτσαλάκι και πετρούλες και τα καθαρά νερά της βαθαίνουν κάπως απότομα. Το δυτικό άκρο της ακτής είναι σαφώς πιο ήσυχο. Στη συνέχεια θα σας προτείνουμε να κατευθυνθείτε δυτικά προς Δρέπανο, Βιβάρι με προορισμό το Τολό .
Βιβάρι, το μικρό θαύμα της Αργολικής φύσης
Ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο για Δρέπανο (6 χλμ.), εύκολα θα προσεγγίσετε το ιδιαίτερο τοπίο στο Βιβάρι (από τη λατινική λέξη vivarium= ιχθυοτροφείο) . Εδώ θα δείτε ένα από τα μικρά θαύματα της Αργολικής γης που δεν είναι άλλο από την λιμνοθάλασσα Βιβάρι που ξαφνιάζει με τη γαλήνη της, αλλά και τη βιοποικιλότητά της. Η έκταση της λιμνοθάλασσας είναι μικρή, δεν ξεπερνά το μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο και επικοινωνεί με τον Αργολικό κόλπο με ένα στόμιο μήκους 23 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων. Το Βιβάρι είναι από τις νοτιότερες λιμνοθάλασσες στον ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης πολλών πουλιών και δεν είναι σπάνιο να δείτε εδώ ερωδιούς, κορμοράνους, αλκυόνες, αλλά και μερικές φορές φλαμίνγκο!
Αρχαία Ασίνη, από τα χρόνια του Ομήρου
Από το Βιβάρι θα προτείνουμε να ακολουθήσετε τον παραλιακό δρόμο που τρέχει κατά μήκος της παραλίας της Ασίνης και στη συνέχεια να προσεγγίσετε τη χαρακτηριστική βραχώδη χερσόνησο στη θέση «Παλαιόκαστρο». Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, πόλης ισχυρής και ένδοξης για την οποία γίνεται αναφορά από τον Όμηρο, ενώ την αναφέρει και ο Παυσανίας που επισκέφτηκε την περιοχή τον 2ο μ.Χ αιώνα. Σήμερα στην άκρη του βράχου σώζονται ελάχιστα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και οχυρωματικά έργα καθώς και πύργοι των ελληνιστικών και μεσαιωνικών χρόνων. Πληροφορίες για επισκέψεις τηλ. 27520 58101
Τολό, ιστορική παραλιακή πόλη
Από την ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης ως το Τολό θα διανύσετε μόλις 3 χιλιόμετρα παραλιακής διαδρομής. Εδώ τον Αύγουστο γίνεται πραγματικός χαμός! Αυτοκίνητα, μηχανάκια και χιλιάδες λουόμενοι κατακλύζουν τις γύρω ακρογιαλιές δημιουργώντας συνωστισμό και φασαρία. Όμως την άνοιξη και το φθινόπωρο η περιοχή είναι ιδανική για ευχάριστες εξορμήσεις. Το πευκοδάσος κοντά στο λιμανάκι που δένουν οι ψαρόβαρκες, απολαμβάνει την ησυχία της εποχής. Καθαρή και κατάλληλη για μπάνιο είναι η παραλία του Τολού και η γειτονική της Ασίνης, όμως περισσότερη ησυχία θα βρείτε στο μικρό νησί Ρόμβη που στέκει αντίκρυ στην είσοδο του κόλπου σαν ακλόνητος φύλακας όπου θα φτάσετε με εκδρομικό σκάφος.
Ναύπλιο, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου
Ωστόσο η μυστική «συνταγή» για να περάσεις καλά εδώ, είναι να έρθεις ένα απλό Σαββατοκύριακο και ν’ αποφύγεις τα εορταστικά τριήμερα. Θα πείτε τον καφέ σας στην Πλατεία Συντάγματος, θα κάνετε τη μεγάλη βόλτα που περνά από την Ακροναυπλία, θα ρίξετε τις βουτιές σας στη μικροσκοπική παραλία της Αρβανιτιάς και θ’ ανηφορίσετε ως το εντυπωσιακό κάστρο του Παλαμηδίου. Το απόγευμα θα περπατήσετε στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, που διασχίζει την παλιά πόλη από το πάρκο ως την όμορφη πλατεία Συντάγματος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε επιβλητικό κτήριο της πλατείας Συντάγματος, κτισμένο το 1713 (τηλ. 27520 27502) . Σημαντικά είναι το Πολεμικό Μουσείο (τηλ. 27520 25591) και το μουσείο Κομπολογιού (τηλ. 27520 21618). Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί 25.000 εκθέματα και έχει τιμηθεί το 1981 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς (27520 28379).
Έξτρα στάση στην Αρχαία Τίρυνθα
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής θα περάσετε μπροστά από τον σπουδαίο και άγνωστο στους πολλούς επισκέπτες της περιοχής, αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας. Τα κυκλώπεια τείχη της είναι ευδιάκριτα και τόσο εντυπωσιακά που αποκλείεται να τα προσπεράσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο στη εκπληκτική αυτή περιοχή, αξίζει τον κόπο (πληροφορίες 27520 22657)
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ROAD TRIP στις ακτές τις Αρκαδίας, από το Άργος στο Λεωνίδιο.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.