Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το Λεβίδι της θα διατρέξουμε το φθινοπωρινό Αρκαδικό τοπίο, θα ανηφορίσουμε τη ράχη του Χελμού θα περάσουμε από τις κοιλάδες του Λάδωνα και του Αροάνιου ποταμού, θα διασχίσουμε το υψίπεδο των Σουδενών και θα ολοκληρώσουμε τη διαδρομή μας στα πασίγνωστα Καλάβρυτα.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Η πρωινή φθινοπωρινή λιακάδα μας βρήκε στην πλατεία του Λεβιδίου να πίνουμε τον καφέ μας και να ανασαίνουμε τον ελατίσιο αέρα. Οι χάρτες ανοιχτοί στο τραπέζι και ο μαρκαδόρος να γράφει κύκλους πάνω στα σημαντικότερα σημεία όπου αξίζει να κάνουμε μια στάση.
Συνολικά από την ιστορική μικρή πολιτεία του Λεβιδίου μέχρι τα Καλάβρυτα- μια διαδρομή άκρως ορεινή-, θα καλύψουμε 75 χιλιόμετρα, όλα σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
Έτσι για την ιστορία και για υπολογίσετε τον χρόνο σας, αν θελήσετε να μας ακολουθήσετε σε αυτό το συναρπαστικό οδοιπορικό στον ορεινό Μοριά, να πούμε πως το Λεβίδι απέχει από την πρώτευσα μέσω του κλειστού αυτοκινητόδρομου Κορίνθου Τριπόλεως μόλις 160 χιλιόμετρα. Περίπου μιάμιση ώρα δηλαδή – ίσως και κάτι παραπάνω, ανάλογα την κίνηση-. Φύγαμε λοιπόν!!!!
Πρώτη στάση στις πηγές του Λάδωνα
Είκοσι πέντε χιλιόμετρα μετά το Λεβίδι, οδηγώντας στον παλιό εθνικό δρόμο Τριπόλεως – Πάτρας, στο ύψος του συνοικισμού Παγκρατέικα Καλύβια, θα δείτε δεξιά σας τον δρόμο που οδηγεί προς Κλειτορία. Στην πορεία σας υπάρχει ταμπέλα προς πηγές Λάδωνα. Εδώ αξίζει να παρεκκλίνετε λίγο από την αρχική διαδρομή και να προσεγγίσετε το σημείο όπου αναβλύζει ένα από τα πιο όμορφα ορεινά ποτάμια της Ελλάδας.
Το νερό αναπηδά από δύο, τρία «μάτια» από το έδαφος και αμέσως σχηματίζει τον ποταμό Λάδωνα. Στο κοντινό χωριό Παγκράτι, στην τοποθεσία Χάνι Κοτσιολέτη, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, υπάρχει το “κλήμα του Παυσανία”, ένα αμπέλι που σύμφωνα με τους μελετητές είναι αυτό που περιγράφει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας στο έργο του «Αρκαδικά».
Κλειτορία, στα ριζά του Χελμού
Επόμενη στάση η ορεινή πολίχνη Κλειτορία που ακουμπά στην άκρη μιας εύφορης κοιλάδας στις νότιες παρυφές του Χελμού, σε ύψος 550 μέτρων. Το όνομά της η κωμόπολη το οφείλει στην αρχαία αρκαδική πόλη Κλείτωρ, ερείπια της οποίας εντοπίζονται σήμερα στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού. Το παλιό όνομα του χωριού που ήταν ανέκαθεν γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο, ήταν Μαζέικα.
Η Κλειτορία κάηκε από τους Γερμανούς στις 14 Δεκεμβρίου του 1943 (μια ημέρα μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων). Τότε ήταν που καταστράφηκαν τα πιο όμορφα πέτρινα σπίτια. Το χωριό διαθέτει υποδομές και το προτιμούν όσοι θέλουν να ανηφορίσουν τις πλάγιες του Χελμού χωρίς να υποστούν τον συνωστισμό των Καλαβρύτων. Στην πρόσφατα διαμορφωμένη πλατεία θα κάνετε σύντομες βόλτες, θα αγοράσετε τοπικά προϊόντα από τα μικρομάγαζα, θα πιείτε έναν καφέ ή θα φάτε σε κάποια από τις ταβέρνες.
Ο μικρός παράδεισος στο Πλανητέρο
Από την Κλειτορία ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στα Καλάβρυτα, εύκολα θα φτάσετε στο χωριό Πλανητέρο (7 χλμ.) και στο πλατανοσκέπαστο σημείο όπου πηγάζει ο ποταμός Αροάνιος, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα. Το Πλανητέρο που είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό θα το δείτε κτισμένο σε απόκρημνο ύψωμα που ορθώνεται πάνω από το σημείο των πηγών του ποταμού.
Όμως αυτό που κυριολεκτικά κλέβει τις όποιες εντυπώσεις είναι το τοπίο γύρω από τις πηγές του Αροάνιου, κυρίως αυτήν την εποχή που τα πλατάνια έχουν ακόμη εκείνο το κόκκινο κίτρινο χρώμα στα φυλλώματα. Αγνοήστε τις χαζές προσπάθειες των ανθρώπων που ορθώνουν αταίριαστες κατασκευές για να «εξωραΐσουν» το τοπίο και περπατήστε τις όχθες του ποταμού, διαβείτε τις ξύλινες γεφυρούλες, χαλαρώσετε ακούγοντας το κελάρυσμα του νερού και τους ήχους της φύσης.
Καστριά, το υπόγειο θαύμα της φύσης
Συνεχίζοντας στον ορεινό δρόμο με κατεύθυνση προς Καλάβρυτα, οπωσδήποτε αξίζει μία στάση στη θέση Καστριά όπου και βρίσκεται το φημισμένο και πανέμορφο, επισκέψιμο, Σπήλαιο των Λιμνών. Το σπήλαιο θεωρείται το μοναδικό στην Ελλάδα αφού εδώ σχηματίζονται με διαφορετική υψομετρική διαφορά, σκαλωτά, 13 μικρές κοιλότητες (λιμνούλες) που γεμίζουν από υπόγεια ύδατα, ανάλογα με τον υετό που έχει πέσει στο Χελμό.
Το σπήλαιο έχει ενταχθεί στο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού το οποίο αποτελεί μέλος του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου γεωπάρκων. Ο χώρος, τόσο εντός του σπηλαίου, όσο και εξωτερικά είναι θαυμάσια διαμορφωμένος και πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Σε μικρή απόσταση με πρόσβαση από χωματόδρομο στα ριζά του βράχου θα δείτε το ιστορικό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Ανάληψη (19ος αιώνας).
Ο τόπος λάμπει στο οροπέδιο των Λουσών
Πάντα πάνω στη διαδρομή προς Καλάβρυτα θα συναντήσουμε κτισμένα στις άκρες ενός καταπράσινου οροπεδίου και στα ριζά του Χελμού, τα χωριά Άνω και Κάτω Λουσοί. Στο χωριό Κάτω Λουσοί, σίγουρα ξεχωρίζει η συμμετρική σιλουέτα του πολεμόσπιτου της ιστορικής οικογένειας Πετμεζά.
Το κτίσμα αυτό είναι του 17ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, κυρίως γιατί είναι ένα εξαιρετικό δείγμα πολεμικού πύργου και κατοικίας. Από τους Κάτω Λουσούς πανέμορφη είναι επίσης η διαδρομή προς τους Άνω Λουσούς.
Στην πορεία σας θα προσεγγίσετε το σημείο όπου ανασκαφές έχουν φέρει στο φως μέρος του δωρικού ναού (κτίσμα του 3ου π.Χ. αιώνα) αφιερωμένου στην Ημερασία Αρτέμιδα. Από τους Κάτω Λουσούς τα Καλάβρυτα απέχουν 12 χιλιόμετρα και το Χιονοδρομικό Κέντρο 11 χλμ. Από τα Καλάβρυτα η επιστροφή στην πρωτεύουσα θα γίνει μέσο Διακοφτού και εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, να υπολογίζεται 190 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα οποία 160 στον κλειστό αυτοκινητόδρομο.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στον δρόμο των ορεινών λιμνών της Πελοποννήσου
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.