Εδώ θέλουμε να αράξουμε στο χιόνι!!! Επτά υπέροχα ορεινά χωριά – καταφύγια ντυμένα στα λευκά, με τα παραμυθένια χιονισμένα τους τοπία μετουσιώνονται  σε ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς και μας  χαρίζουν χωρίς φειδώ τα δώρα του χειμώνα…

Copyright  text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-το-γεφύρι-του-Αζι-Αγά-στα-Γρεβενά

Το γεφύρι του Αζιζ Αγά στα Γρεβενά © ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΑΝΕΛΟΣ/Views of Greece

Κλεισούρα Καστοριάς

Η Κλεισούρα είναι ένα από τα πιο ονομαστά βλάχικα χωριά της Ελλάδας. Η ορεινή πολίχνη απλώνει τις τέσσερεις γειτονιές της σε υψόμετρο από 1100 έως 1250 μέτρα, ψηλά στις δασωμένες πλαγιές του βουνού Μουρίκι και αποπνέει έντονο άρωμα αρχοντιάς και παλιοκαιρίτικης μεγαλοπρέπειας. Το χωριό γνωστό και σαν Βλαχοκλεισούρα ήταν ένα σπουδαίο, ακμάζον κεφαλοχώρι όπου ζούσαν περισσότερες από 1000 οικογένειες και ευημερούσε κυρίως σαν διαμετακομιστικός σταθμός των καραβανιών στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-η-αρχοντική-Κλεισούρα-φορτωμένη-χιόνι

Η αρχοντική Κλεισούρα φορτωμένη με χιόνι © ΝΙΚΟΣ ΣΙΩΚΗΣ/Views of Greece

Εκτός από το εμπόριο, οι Κλεισουριώτες ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία της γούνας, ενώ ονομαστά ήταν τα σχολεία τους. Σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εθνολογικό – Λαογραφικό Μουσείο Κλεισούρας όπου εκθέτονται παραδοσιακές φορεσιές, όπλα του μακεδονικού αγώνα, υφαντά, φωτογραφίες, ιστορικές εκδόσεις. Χαμηλότερα από το χωριό ξεχωρίζει το μοναστήρι της Θεοτόκου που κτίστηκε τον 15ο αιώνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-μαγικό-σούρουπο-στη-χιονισμένη-Κλεισούρα

Μαγικό σούρουπο στη χιονισμένη Κλεισούρα © ΝΙΚΟΣ ΣΙΩΚΗΣ/Views of Greece

Πληροφορίες για την Κλεισούρα: Βρίσκεται κοντά στην Πτολεμαΐδα και απέχει μόλις 30 χλμ από την Καστοριά, 65 από τη Φλώρινα, 160 από τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού, ενώ από την Αθήνα 540 χλμ μέσω Λάρισας – Κοζάνης. Υπάρχει υποδομή για διαμονή και φαγητό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-άλογα-στη-χιονισμένη-Πίνδο

Άλογα στη χιονισμένο δάσος κοντά στον Λάβδα © ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΑΝΕΛΟΣ/Views of Greece

 

Λάβδας Γρεβενών

Ο Λάβδας καθώς είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1040 μέτρων είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Γρεβενών. Ανήκει στην ιστορική –  πολιτισμική κοινότητα των Κουπατσαρειωκν χωριών και σήμερα υπάγεται στον δήμο Θεόδωρου Ζιάκα. Το χωριό είναι κτισμένο σε τέτοιο σημείο που προσφέρει θέα στα απέραντα δάση της περιοχής,  στα ψηλότερα βουνά της Βόρειας Πίνδου αλλά και προς τον μικροκαμωμένο αλλά πανέμορφο Όρλιακα. Στον Λάβδα ζουν το χειμώνα καμμιά 20 κάτοικοι κυρίως μεγάλοι σε ηλικία, το καλοκαίρι όμως ο πληθυσμός μεγαλώνει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-Λάβδας-η-μαγεία-της-χιονισμένης-Πίνδου

Λάβδας, η μαγεία της χιονισμένης Πίνδου © ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΑΝΕΛΟΣ/Views of Greece

Εύκολα από το Λάβδα ο επισκέπτης θα προσεγγίσει το χωριό Περιβόλι που βρίσκεται στις  παρυφές της Βάλια Κάλντα, θα επισκεφθεΊ τα κυριότερα γεφύρια της περιοχής όπως αυτά του Ζιάκα, του Αζιζ Αγα και του Σπηλαίου, αλλά και θα πάει για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας .Πληροφορίες για τον Λάβδα: Ο Λάβδας απέχει από τα Γρεβενά 30 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού 195 χλμ. από την Αθήνα θα χρειαστεί να διανύσετε 440 χλμ. Υπάρχει υποδομή για διαμονή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-Εράτυρα-εξαγνιστικό-λευκό

Εράτυρα, εξαγνιστικό λευκό © ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΜΠΛΙΝΑΣ/Views of Greece

Εράτυρα  Κοζάνης

Δεκαπέντε  χιλιόμετρα από τη διάσημη Σιάτιστα  συναντάμε το αρχοντοχώρι της Εράτυρας (παλιά Σέλιτσα). Η Εράτυρα  που θεωρείτε χαρακτηριστικό  δείγμα Μακεδονίτικης πόλης κουρνιάζει σε υψόμετρο 800, σε πλάτωμα που αγκαλιάζουν οι κορφές του όρους Άσκιο ή Σινιάτσικο.  Εντύπωση προκαλούν τα παλιά δίπατα σπίτια και οι κρήνες με το γάργαρο νερό. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για την σημαντική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κτίσμα του 1874 με το καμπαναριό – ρολόι που έχει ύψος 25 μέτρα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της πολίχνης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-η-Εράτυρα-ενα-κρυο-χιονισμένο-πρωί.

Η Εράτυρα ένα κρύο, χιονισμένο πρωινό. © ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΜΠΛΙΝΑΣ/Views of Greece

Αν έχετε χρόνο περιηγηθείτε  στις παραδοσιακές της γειτονιές όπου διασώζονται ακόμη αρκετά πέτρινα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα όπως του Λαζαρίδη, του Παπαθεοδώρου, του Μήλιου, του Δελήβαση και επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Εύκολα από την Εράτυρα απολαμβάνοντάς μια θαυμάσια διαδρομή πλάι στις όχθες του ποταμού Μύριχου θα φτάσετε στο Σισάνι και στη συνεχεία θα ανηφορίσετε για Βλάστη. Πληροφορίες για την Εράτυρα: Η Εράτυρα απέχει από την Κοζάνη μόλις 40 χιλιόμετρα και από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού 160 χιλιόμετρα.  Υπάρχει υποδομή για φαγητό και καφέ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-Το-κεφαλοχώρι-της-Βλάστης-ντυμένο-στα-λευκά

Το κεφαλοχώρι της Βλάστης ντυμένο στα λευκά © Κώστας Τσιώλας/Views of Greece

Βλάστη Κοζάνης

Παραμένουμε στο νομό Κοζάνης και ανεβαίνουμε ψηλά στο όρος Μουρίκι  για να συναντήσουμε σε υψόμετρο 1200 μέτρων ένα από τα πιο τρανά ποιμενικά χωριά της Μακεδονίας, την περίφημη Βλάστη . Η Βλάστη – ονομαζόταν παλιότερα Mπλάτσι-  ήταν κτηνοτροφικό  και τυροκομικό κεφαλοχώρι, αλλά και σημαντικό βιοτεχνικό κέντρο επεξεργασίας μαλλιού όπου λειτουργούσαν μικρές, οικογενειακές υφαντουργικές επιχειρήσεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-η-Βλάστη-με-άφθονο-χιόνι-στο-βάθος-το-Ασκιο-όρος

Η Βλάστη με-άφθονο χιόνι, στο βάθος το Άσκιο όρος © Κώστας Τσιώλας/Views of Greece

Σήμερα η Βλάστη εξακολουθεί να είναι ένα κτηνοτροφικό χωριό, όμως επαναπροσδιόρισε τη θέση του και ως ορεινός τουριστικός προορισμός. Θα ανεβείτε στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, απ’ όπου και θα  έχετε πανοραμική άποψη του οροπεδίου και του Άσκιου όρους. Από τη Βλάστη θα κατηφορίσετε ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο προς το χωριό Σισάνι για να δείτε την μικρή τεχνητή λίμνη, θα πάτε στο Βλάχικο χωριό Νάματα και θα επιστεφθείτε την Εράτυρα με τα σημαντικά Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά. Θαυμάσια είναι η ορεινή διαδρομή που συνδέει την Βλάστη με την Κλεισούρα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-η-Βλάστη-θαμένη-στο-χιόν

Η Βλάστη παραχωμένη στο χιόνι © Κώστας Τσιώλας/Views of Greece

Πληροφορίες για την Βλάστη: Από τη Θεσσαλονίκη μέσω Κοζάνης και Εγνατίας οδού να υπολογίζετε 160 χιλιόμετρα, ενώ από την Αθήνα 530 χιλιόμετρα. Από την Καστοριά μέσω Σισανίου η Βλάστη απέχει 50 χιλιόμετρα. Υπάρχει υποδομή για διαμονή και φαγητό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-χιονισμένο-μεγαλόπρεπο-Νυμφαίο

Χιονισμένο & μεγαλόπρεπο Νυμφαίο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νυμφαίο Φλώρινας

Στη καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας σε δασωμένη ράχη του βουνού Βίτσι και σε υψόμετρο 1350 μέτρων θα δείτε τη μικρή πέτρινη πολιτεία του Νυμφαίου να αραδιάζει τα αρχοντικά της και να  σας αφήνει άφωνους με την αρχιτεκτονική της αρμονία. Αν και το Νυμφαίο μοιάζει απομονωμένο πάνω στα βουνά, να είστε σίγουροι ότι εδώ μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα.Δεσπόζουσα θέση στο κέντρο του χωριού κατέχει  η περίφημη Νίκειος Σχολή  ένα επιβλητικό κτίσμα του 1927.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-Νυμφαίο-με-το-πρώτο-χιόνι-του-χειμώνα

Νυμφαίο, με το πρώτο χιόνι του χειμώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όμως η καρδιά του Νυμφαίου κτυπά στη  μικρή πλατεία όπου υπάρχουν όμορφα καφέ και εστιατόρια. Αξίζει να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που φέρει την ονομασία “Σπίτι χρυσικών της Νέβεσκας”.  Σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο  του χωριού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-Αρκτούρος-αρκούδες-παίζουν-στο-χιόνι

“Αρκτούρος”,  αρκούδες παίζουν στο χιόνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πληροφορίες για το Νυμφαίο: Το Νυμφαίο απέχει μόλις 175 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, μέσω Εγνατίας οδού και 550 χιλιόμετρα  από Αθήνα, μέσω Τρικάλων – Γρεβενών. Εύκολη είναι η πρόσβαση και από την Καστοριά όπου για θα χρειαστεί να καλύψετε 60 χιλιόμετρα ενώ από τη Φλώρινα 30 χιλιόμετρα. Υπάρχει υποδομή για διαμονή και φαγητό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-το-χωριό-Εμπόριο-στην-ορεινή-Εορδαία

Το χωριό Εμπόριο στην ορεινή Εορδαία © Νίκος Δαλάκης/Views of Greece

Εμπόριο Εορδαίας

Το χωριό απλώνει τις γειτονιές του σε υψόμετρο 780 μέτρων στις ανατολικές δασωμένες υπώρειες του όρους Μουρίκι και ήταν ανέκαθεν ένα ακμάζον και οικονομικά εύρωστο χωριό. Η περιοχή πλούσια σε τρεχούμενα νερά και καλυμμένη με απέραντα δάση (ακόμη και σήμερα ονομαστός είναι ο καστανόλογγος του Εμπορίου)  κατοικείται αδιάλειπτα από τη Νεολιθική. Στο κέντρο του Εμπόριου διασώζονται μερικά από τα άλλοτε πολυάριθμα Μακεδονίτικα αρχοντικά, ενώ εδώ ξεχωρίζει ο επιβλητικός και αρκετά ογκώδης ναός του Αγίου Μηνά, πολιούχος του χωριού. Χρησιμοποιώντας το Εμπόριο ως αφετηρία, εύκολα θα επισκεφθείτε το Νυμφαίο (35 χιλιόμετρα), τις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών στη Φλώρινα (65 χλμ.), αλλά και την πανέμορφη Καστοριά ( 55 χλμ.).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-Εμπόριο-σε-πρώτο-πλάνο-ο-ξενώνας-Βίλα-Καστανόδασος

Εμπόριο, σε πρώτο πλάνο ο ξενώνας “Βίλα Καστανόδασος” © Νίκος Δαλάκης/Views of Greece

Μια ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή είναι προς την εκκλησία  του Αγίου Κωνσταντίου με την υπέροχη θέα. Αν θέλετε μπορείτε να ανηφορίσετε ακόμη ψηλότερα προς τη θέση «Αγκάθι Γιούρου» (περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο κ. Θωμάς στον ξενώνα Βίλα Καστανόδασος). Πληροφορίες για το Εμπόριο: Το χωριό Εμπόριο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού και απέχει από την Κοζάνη 42 χιλιόμετρα και μόλις 12 από την Πτολεμαΐδα. Υπάρχει υποδομή για διαμονή και φαγητό.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-το-όμορφο-Πισοδέρι-στην-αγκαλιά-του-χειμώνα

Το ιστορικό Πισοδέρι στην αγκαλιά του χειμώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πισοδέρι Φλώρινας

Κρυμμένο πίσω από πανύψηλες βουνοκορφές, με φόντο τις χιονισμένες και κατάφυτες από οξιές πλαγιές και σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας, τις Πρέσπες, την Καστοριά και τη Φλώρινα, το Πισοδέρι σκαρφαλωμένο σε ύψος 1400 μέτρων, δεν μπορεί παρά να αποτελεί έναν ξεχωριστό ορεινό προορισμό. Είτε έρχεσαι από τη Φλώρινα, είτε ανηφορίζεις από την Καστοριά, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για γερή ανάβαση σε δρόμο που τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζει αρκετή κίνηση, ιδίως όταν λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΧΩΡΙΑ-χιονισμένες-οξιές-στο-Πισοδέρι

Χιονισμένες οξιές στο Πισοδέρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το χωριό δημιουργήθηκε σιγά -σιγά γύρω από τα χάνια που υπήρχαν πάνω σε αυτόν τον ορεινό δρόμο που διέσχιζαν τα καραβάνια μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα. Ανάμεσα στα παλιά πέτρινα κτήρια και τις νεόδμητες κατασκευές ξεχωρίζει το επιβλητικό κτίριο όπου στεγαζόταν η περίφημη Μοδέστειος Σχολή, κτίσμα του 1903, που σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας. Στο Πισοδέρι υπάρχουν ξενώνες και αρκετές ταβέρνες. Πληροφορίες για το Πισοδέρι: Συνολικά να υπολογίζετε ότι από την πρωτεύουσα του ακριτικού νομού έως το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου θα χρειαστεί να καλύψετε 20 χιλιόμετρα και στη συνέχεια ακόμη 6 μέχρι το χωριό Πισοδέρι. Υπάρχει υποδομή για διαμονή και φαγητό.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χιονισμένα χωριά στην ορεινή Πελοπόννησο ιδανικά για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-ΗΣΥΧΑ-ΟΡΕΙΝΑ-ΧΩΡΙΑ-παραδοσική-Ζάτουνα

Η παραδοσιακή Ζάτουνα στην ορεινή Αρκαδία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.