Η θέα από το ύψωμα του κάστρου θα σε απογειώσει…  Ωστόσο σύντομα θα “προσγειωθείς” στην προκυμαία για ν’ απολαύσεις τον καφέ σου χαζεύοντας τα πολύχρωμα καΐκια ή ν’ ατενίσεις το διάπλατο ορίζοντα του Αιγαίου. Αυτή η πόλη σε ταξιδεύει!

 

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Η νεότευκτη Εγνατία  Οδός  σαφώς και μίκρυνε  τις αποστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη,  από τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Λάρισα ούτε που θα το καταλάβεις για πότε θα βρεθείς να χαλαρώνεις στο λιμάνι  της Καβάλας χαζεύοντας τα πολύχρωμα πλεούμενα να κουρνιάζουν δίπλα στην προβλήτα, ή ν’ ατενίζεις στο βάθος τον θαλασσινό ορίζοντα και να…ταξιδεύεις! Οι εκπλήξεις στην παραλιακή Μακεδονική πόλη μόλις άρχισαν…

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Ιστορία από καπνό

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο αρχαιότερος πρόγονός της Καβάλας ήταν η Νεάπολη που ιδρύθηκε από Θάσιους και έποικους Ερετριείς. Η ισχυρή πόλη-κράτος που υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας, έκοβε δικό της νόμισα, τους αργυρούς “στατήρες”.

Η αρχαία Νεάπολη έδωσε τη θέση της στη βυζαντινή Χριστούπολη όταν ο Απόστολος Παύλος ήρθε πρώτα εδώ από όλη την Ευρώπη, για να διαδώσει τον Χριστιανισμό. Η ονομασία  Καβάλα παρουσιάζεται στις αρχές του 16ου αιώνα.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Στην πρόσφατη ιστορία την ακμή και την ευρωστία της η Καβάλα την οφείλει στην εμπορία του καπνού, οικονομική δραστηριότητα που πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο. Μάλιστα το λιμάνι της το λιμάνι της έγινε το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο προς την Ευρώπη με τετραπλάσιο όγκο εξαγωγών κι από το ίδιο το λιμάνι της Θεσ/νίκης!  Τα καπνά προορίζονταν κυρίως για την αμερικάνικη αγορά.  Στην πλατεία Καπνεργατών το μεγάλο κτήριο της  αναπαλαιωμένης καπναποθήκης του Τούρκου καπνέμπορα Κιζί Μιμίν λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Η εκμετάλλευση των εργατών από τους καπνέμπορους προκαλούσε συχνά κινητοποιήσεις και αιματηρές συγκρούσεις με τις αρχές – “καπνικό ζήτημα”-  με αποκορύφωμα την μεγαλύτερη καπνεργατική απεργία που κράτησε 20 μέρες τον Μάρτιο του 1914, να σφραγίζει το εργατικό κίνημα της χώρας. Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του καπνού παρελαύνει μπρος στα μάτια σας, στο μοναδικό  στο είδος του «Μουσείο Καπνού».

Περίπατοι στην Παλιά Πόλη

Άφθονα τα αξιοθέατα που υπάρχουν μέσα στον οικοδομικό ιστό της σύγχρονης Καβάλας. Κοντά στην προκυμαία θα δείτε τις Καμάρες, το μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα με τις 60 αψίδες που κτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή για να μεταφέρει το νερό από το βουνό στην πόλη. Επίσης γύρω από το λιμάνι υπάρχουν πολλά ιστορικά κτήρια που εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους όπως το Δημαρχείο που θυμίζει πύργο (1895), το κτήριο του βαρόνου Adolf Wix (1899), το Δημοτικό Ωδείο (1864) και το μέγαρο Τόκου (1879).

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Αριστερά από το λιμάνι, πάνω στη χερσόνησο της Παναγιάς, η παλιά πόλη απλώνει τις γειτονιές της. Θα περάσετε από το Ιμαρέτ, αυτό το θαυμάσιο ισλαμικό αρχιτεκτόνημα- το έκτισε ο Μεχμέτ Αλί το 1817- και θα ανηφορίσετε τις γειτονιές. Εδώ δεσπόζει το μπρούτζινο άγαλμα του Αιγύπτιου πασά Μεχμέτ Αλί που γεννήθηκε στην Καβάλα και την ευεργέτησε, αλλά και ο εντυπωσιακός ναός της Παναγιάς. Στη συνέχεια το ανηφορικό δρομάκι θα σας φέρει στο ύψωμα του λόφου όπου δεσπόζει το κάστρο. Από τις επάλξεις του η σύγχρονη Καβάλα απλώνεται στα πόδια σου.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Το μεσημεράκι κατηφορίστε ως το παραδοσιακό καρνάγιο όπου οι έμπειροι καραβομαραγκοί σε πείσμα του χρόνου και των σύγχρονων τεχνολογιών συνεχίζουν να ναυπηγούν αξιόπλοα ξύλινα σκαριά.

Οι καλύτερες παραλίες

Ένα ακόμη θαυμάσιο πλεονέκτημα της Καβάλας είναι οι εξαιρετικές  παραλίες που βρίσκονται ολόγυρα από την πόλη και σε ελάχιστη απόσταση. Οι καλύτερες από αυτές απλώνονται στα δυτικά  και είναι εύκολα προσβάσιμες από τον παραλιακό αλλά με αρκετές στροφές δρόμο που οδηγεί στη Νέα Ηρακλίτσα. Όλες είναι οργανωμένες, μικρές σε μήκος και πλαισιώνονται από κοφτά βράχια.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Νοτιοδυτικά του λιμανιού, ουσιαστικά αγκαλιά με τις γειτονιές της Καβάλας, διαγράφει το αμμουδερό τόξο της η παραλία Καλαμίτσα. Είναι πολύκοσμη καθώς αποτελεί την εύκολη λύση για τους Καβαλιώτες που μετά τη δουλειά θέλουν ν’ απολαύσουν  ένα απογευματινό μπάνιο.  Είναι οργανωμένη και φιλική για οικογένειες και παιδιά. Ακολουθώντας  τον παραλιακό δρόμο συναντάμε τις μικρές,  μα πεντακάθαρες αμμουδιές  Μπάτης και Τόσκα  πλαισιωμένες  από βράχια και πεύκα. Διαθέτουν ευκολίες για φαγητό και καφέ και χώρο στάθμευσης. Θεωρούνται λόγω της καθαρής θάλασσας και του υπέροχου φυσικού τοπίου που τις πλαισιώνει από τις καλύτερες της Αν. Μακεδονίας.  Πηγαίνοντας προς Παλιό προσπερνάμε  δυο ακόμη μικροσκοπικές παραλίες που κρύβονται  πίσω από βράχια και εξοχικές κατοικίες. Επόμενη στάση η απλωτή  παραλία στο Παλιό Τσιφλίκι με άφθονες ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβερνάκια που ακουμπούν τα τραπεζάκια τους σχεδόν πάνω στο κύμα.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Μη χάσετε

Πλατεία Καπνεργατών: Την ακμή η Καβάλα την οφείλει στην εμπορία του καπνού, οικονομική δραστηριότητα που πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο. Στην πλατεία Καπνεργατών ξεχωρίζει το αναπαλαιωμένο κτήριο της καπναποθήκης του Τούρκου καπνέμπορα Κιζί Μιμίν που σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο του Δήμου.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Έτσι «έχτιζαν» τα καΐκια: Ανατολικά της πόλης στη ρίζα της χερσονήσου όπου είναι κτισμένη η παλιά πόλη λειτουργεί ακόμα το παραδοσιακό καρνάγιο, γνωστό σαν «Καλαφατιά». Εδώ οι εμπειρικοί μαστόροι συνεχίζουν να δουλεύουν το ξύλο των Μακεδονίτικων δασών με τον παλιό  τρόπο και να ναυπηγούν πανέμορφα και αξιόπλοα τρεχαντήρια.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Το βουνό του Ορφέα: Τα βουνά Σύμβολο και Παγγαίο ορθώνονται στα αλλεπάλληλα τείχη ανάμεσα στην θάλασσα και την πεδιάδα της Δράμας και είναι εύκολα προσβάσιμα από την Καβάλα ακόμα και στο διάστημα μιας μέρας. Το Παγγαίο (ψηλότερη κορφή 1956 μ.) σύμφωνα με τη αρχαία Ελληνική μυθολογία ήταν το αγαπημένο βουνό του Ορφέα, αλλά και ο τόπος όπου ο θεός Διόνυσος δίδαξε στους ανθρώπους την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας και τα μυστικά της οινοποιίας.

Όμως στον αρχαίο κόσμο το Παγγαίο ήταν γνωστό κυρίως για τα πλούσια κοιτάσματα σε χρυσό.Ανηφορίζοντάς από την Ελευθερούπολη στη ράχη του βουνού στα 18 χιλιόμετρα συναντάμε το παραδοσιακό χωριό Μουσθένη με τα πέτρινα σπίτια του, τα παραδοσιακά τους γεφύρια και τις όμορφες κρήνες. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριό Μεσορόπη με την οργιώδη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Ευχάριστη είναι η οδική διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Ακροβούνι (2,5 χλμ. από το Ελευθερούπολη) και ανηφορίζει με άφθονες στροφές τις κατάφυτες από οξιές και θεόρατες καστανιές πλαγιές με τελικό προορισμό την «Κοιλάδα του Ορφέα» και το ορειβατικό καταφύγιο.

Κοντινές εκδρομές

 Ελευθερούπολη: Στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Καβάλα, κοντά στην Εγνατία οδό βρίσκεται η Ελευθερούπολη –παλαιότερη ονομασία Πράβι-. Ήδη από τον 16ο αιώνα το Πράβι ήταν μια εύρωστη πόλη. Σήμερα πίσω από τη σύγχρονη τσιμεντένια βιτρίνα της επαρχιακής κωμόπολης ξεχωρίζουν σαν αρχιτεκτονικά στολίδια τα μακεδονίτικα αρχοντικά που βρίσκονται κυρίως στην πλατεία Βαρούσι. Εδώ σε αυτή την αυθεντική γωνιά της πολίχνης γυρίστηκαν  το 1986 αρκετές σκηνές της ταινίας «Καραβάν Σεράι» με σκηνοθέτη τον Τάσο Ψαρρά και σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον εκπληκτικό Θύμιο Καρακατσάνη.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Αρχαίοι Φίλιπποι: Οπωσδήποτε μια μέρα θα την αφιερώσετε για μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων που βρίσκεται 15 χλμ. βόρεια της Καβάλας και επάνω στον δρόμο Καβάλας- Δράμας, στο ύψος του οικισμού Κρηνίδες. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή το 1914, αποκάλυψαν βαθμηδόν μέρος των τειχών της αρχαίας ακρόπολης, το θέατρο, την αγορά και άλλα μακεδονικά και ρωμαϊκά κτήρια, αλλά και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

Χρυσούπολη – Δέλτα Νέστου:  Ανατολικά της Καβάλας βρίσκεται η Χρυσούπολη (30 χλμ. από Καβάλα) και νοτιότερα το χωριό Κεραμωτή (45 χλμ. από Καβάλα), το κοντινότερο σημείο πρόσβασης στο Δέλτα του Νέστου, έναν από τους σπουδαιότερους υγρότοπους της Ελλάδας ο οποίος προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη «Ραμσάρ», αλλά και το δίκτυο «Natura 2000». Ακολουθώντας σημαδεμένα μονοπάτια σε ένα ήπιο τοπίο και πάντα με την καθοδήγηση των ανθρώπων του Κέντρου Πληροφόρησης,  θα περιπλανηθείτε στον θαυμαστό αυτό υγρότοπο πραγματοποιώντας σύντομες πεζοπορικές διαδρομές. Το “Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών παραποτάμιου Δάσους Νέστου” βρίσκεται στο “Δυτικό Δασόκτημα Νέστου” θα το προσεγγίσετε στρίβοντας σε διασταύρωση του δρόμου Κεραμωτής-Χρυσούπολης – υπάρχουν ταμπέλες.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: [email protected]

 

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism, Discover the real Greece with the  experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.