Παίρνουμε τις στράτες των βουνών, διατρέχουμε απίστευτα ορεινά τοπία και διασχίζουμε το πέρασμα που συνδέει δυο ιστορικά βλάχικα χωριά πριν ακόμη η βαρυχειμωνιά και τα πολλά χιόνια δυσκολέψουν τις μετακινήσεις.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Εδω-ανάμεσα-σε-Θεσσαλία-και-Ηπειρο-βρίσκονταν-τα-σύνορα-της-Ελλαδας-μέχρι-το-1912

Εδω ανάμεσα σε Θεσσαλία και Ηπειρο βρίσκονταν τα σύνορα της Ελλάδας μέχρι το 1912 © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αυτή η ταξιδιωτική μας πρόταση δεν είναι για όσους αποζητούν ένα χαλαρό διήμερο στη φύση.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Ο-ναός-του-Προφήτη-Ηλία-στο-Χαλίκ

Ο ναός του Προφήτη Ηλία στο Χαλίκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όσοι ενδιαφέρονται να μας ακολουθήσουν σε αυτά τα ορεινά ταξιδιωτικά μονοπάτια, να είναι προετοιμασμένοι για συνεχές κλωθογύρισμα σε δρόμους που ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ στη ράχη της Πίνδου.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Δολίνη-στον-αυχένα-της-Ρόνας

Δολίνη στον αυχένα της Ρόνας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το σύνολο της διαδρομής που θα ακολουθήσουμε είναι ασφαλτοστρωμένο, όμως όσοι δεν είναι μαθημένοι να οδηγούν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες και με συνεχείς στροφές, μπορούν να έρθουν μέχρι κάποιο σημείο και να απολαύσουν τα ούτως ή άλλως θεσπέσια τοπία της διαδρομής.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ.-Μέτσοβο-στα-σοκάκια-του-χωριού

Μέτσοβο, στα σοκάκια του χωριού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η αφετηρία του οδοιπορικού μας θα είναι η πόλη της Καλαμπάκας και το τέλος της το θρυλικό Μέτσοβο, όπου και θα φτάσουμε διανύοντας περίπου 100 χιλιόμετρα που ξετυλίγονται στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου σε μέσο υψόμετρο τα 1000 με 1200 μέτρα.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Η-Καστανιά-το-πρωτο-ορεινό-χωριό-που-συναντάμε-μετα-την-Καλαμπάκα.

Η Καστανιά το πρώτο ορεινό χωριό που συναντάμε μετά την Καλαμπάκα. © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Καστανιά, ορεινό καλωσόρισμα

Στην αρχή θα χαθείς στη σκιά του αρχέγονου πλατανόδασους του Πηνειού. Στη συνέχεια θα περάσεις το ποτάμι και αμέσως θα ξεκινήσει ο χορός των στροφών που θα σε ανεβάσει στα πρανή των βουνών. Στροφή τη στροφή θα βλέπεις το τοπίο να μεταμορφώνεται , θα νοιώθεις τον αέρα να γίνεται ψυχρότερος και τις μυρωδιές του δάσους αλλάζουν. Τριάντα τέσσερα χιλιόμετρα μετά την Καλαμπάκα και σε ύψος 850 μέτρων συναντάμε την Καστανιά, ένα όμορφο κεφαλοχώρι όπου υπάρχουν δυνατότητες για διαμονή και φαγητό. Μην γελαστείτε όμως από τις μέχρι τώρα στροφές.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Τοπίο-πάνω-απο-την-Καστανία-και-οι-κορφές-της-Τριγγίας

Τοπίο πάνω από την Καστανία και οι κορφές της Τριγγίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η ανάβαση μας δείχνει τα δόντια της

Από την Καστανιά και πάνω είναι που ξεκινά στην ουσία η ανάβαση! Διασχίζουμε το πανέμορφο δάσος οξιάς, αφού προσπεράσουμε τη δασική θέση “Κουκουφλί” με τα τρεχούμενα νερά και τις εγκαταστάσεις του πεστροτροφείου θα δούμε αριστερά το δρόμο που θα μας οδηγήσει μετα από 1 χιλιόμετρο στην ιστορική Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών (17ος αι) ρυθμού βασιλικής με τρία κλίτη και 13 τρούλους!

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Δολιανά-ο-νάος-της-Υψώσεως-του-Τιμιου-Σταυρού

Δολιανά, ο ναός της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κατηφορίζουμε για τα χωριά του Άσπρου

Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και κατηφορίζουμε για τη θέση “Τρία Ποτάμια”, ένα κομβικό σημείο για όσους ταξιδεύουν στην Πίνδο (60 χλμ. από Καλαμπάκα). Εδώ συναντάμε τον ποταμό Αχελώο, Ασπροπόταμο ή Άσπρο -σύμφωνα με την ντοπιολαλιά- και ολοκληρώνουμε το πρώτο σκέλος της προτεινομένης διαδρομής.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Ο-Αχελώος-ή-Ασπροπόταμος

Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Συνεχίζουμε βόρεια προς Ανθούσα, Χαλίκι

Ακολουθώντας πορεία βόρεια οδηγούμε όπως δείχνουν οι πινακίδες προς Ανθούσα και Χαλίκι, τα βορειότερα χωριά της περιοχής. Ο δρόμος πλέον αφήνει τις πλαγιές των βουνών και με ήπιες στροφές ακολουθεί την κοίτη του ποταμού σ’ ένα προκλητικό παιχνίδι εναλλαγής με το δάσος και τα γρήγορα νερά.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Υλοτομία-στα-δάση-του-Ασπροπόταμου

Υλοτομία στα δάση του Ασπροπόταμου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάθε τόσο σύντομες ασφάλτινες παρακάμψεις ξεστρατίζουν από τον κεντρικό οδικό άξονα με κατεύθυνση προς τα ορεινά χωριά Καλλιρόη, Κατάφυτο και Ανθούσα που δεσπόζουν πάνω από τη λεκάνη απορροής του ποταμού.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-ο-δρόμος-προς-Χαλίκι.

Ο δρόμος προς Χαλίκι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χαλίκι, τέλος της διαδρομής ή αφετηρία για νέες περιπέτειες;

Πλησιάζοντας στο Χαλίκι αξίζει μια σύντομη στάση για να επισκεφτούμε την εκκλησία της Παναγιάς της Γαλακτοτροφούσας, για αιώνες σημείο συνάντησης των κτηνοτρόφων, που βρίσκεται πολύ κοντά στον δρόμο μας. Χαμηλότερα στις όχθες του ποταμού απλώνει το καλοζυγισμένο βήμα του το πέτρινο δίτοξο γεφύρι του Μίχου που κτίσθηκε το 1799.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Χαλίκι-το-βορειότερο-απο-τα-χωριά-του-Ασπροτόταμου

Χαλίκι το βορειότερο από τα χωριά του Ασπροπόταμου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε μικρή απόσταση και λίγο πριν μπούμε στο Χαλίκι θα δούμε αριστερά το μοναστήρι του Προφ. Ηλία, κτίσμα του 1835, να ποζάρει σιωπηλό και έρημο, χωρίς μοναχούς πια, διακριτικά κρυμμένο ανάμεσα στα πανύψηλα ελάτια και στις αιωνόβιες δρυς. Άξια αναφοράς είναι η γειτονική Ανθούσα με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια της, το γεφύρι της και το πανέμορφο δάσος οξιάς που αγκαλιάζει τις γειτονιές της.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Στις-γειτονίες-του-Χαλικού

Στις γειτονίες του Χαλικού © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Χαλίκι, ένα σημαντικό βλαχοχώρι

Το δεύτερο μέρος της ορεινής μας περιπλάνησης ουσιαστικά τερματίζει στο βλάχικο χωριό Χαλίκι που το συναντάμε σε υψόμετρο 1.150 (73 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα). Περπατήστε ως το κέντρο του Χαλικιού όπου θα δείτε τη πετρόκτιστη εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, ενώ από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα είναι τα πέτρινα σπίτια του Δρόσου, του Δημάκη και του Ζιώζια.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ.-Η-μονή-Γαλακτοτροφούσας-πλάι-στην-κοίτη-του-Αχελώου

Η μονή Γαλακτοτροφούσας πλάι στην κοίτη του Αχελώου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο Χαλίκι υπάρχουν δυνατότητες για διαμονή και φαγητό καθώς το χωριό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για πεζοπορικές διαδρομές προς το όρος Περιστέρι, αλλά και προς τις πήγες του Αχελώου που εντοπίζονται σε υψόμετρο 1800 μέτρων στη θέση Βερλίγκα κάτω από την κορφή Τσουκαρέλα (2294 υψ.).

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Πανόραμα-της-Ν.-Πίνδου-απο-το-δάσος-της-Ρόνας

Πανόραμα της Ν. Πίνδου από το δάσος της Ρόνας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρώτα θα ανέβουμε στο βουνό και μετά θα πάμε στο Μέτσοβο

Εδώ επάνω στο αυχένα που ενώνει τα βουνά Λάκμος και Ζυγός, στα χνάρια των παμπάλαιων μονοπατιών που συνέδεαν το Χαλίκι με τα υπόλοιπα χωριά του Ασπροπόταμου, αλλά και με αυτά της Ηπείρου «πάτησε» ο νεότευκτος δρόμος που συνδέει  σήμερα το Χαλίκι με το Μέτσοβο. Μόνο που οι σύγχρονοι μηχανικοί δεν υπολόγισαν καλά τη δύναμη του βουνού και κάθε τόσο ο ζωτικής σημασίας οδικός άξονας αποκόπτεται από μεγάλης έκτασης και έντασης κατολισθήσεις. Συνολικά θα χρειαστεί να διανύσετε 30 χιλιόμετρα σε δρόμο ασφάλτινο μεν, που όμως κρύβει αρκετές παγίδες. Καταρχήν πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να ρωτήσετε στο Χαλίκι αν βγαίνει η διαδρομή, αφού το χιόνι, ο πάγος αλλά και η κατάρρευση τμημάτων του οδικού δικτύου είναι σχεδόν καθημερινά φαινόμενα από τα μέσα του Νοέμβρη και μετά.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Ο-δρόμος-απο-Χαλίκι-προς-Μέτσοβο

Ο δρόμος από το Χαλίκι προς το Μέτσοβο © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Εδώ βρισκόταν μέχρι το 1912, η μεθοριακή γραμμή Ελλάδας -Τουρκίας

Τους επίμονους ταξιδιώτες θα αποζημιώσει η θέαση των βουνοκορφών της Πίνδου που από κάποια σημεία είναι αεροπορικών διαστάσεων. Μικρές λίμνες, δάση από οξιές και έλατα, ορεινά λιβάδια που διασχίζουν γάργαρα ρυάκια θα μπαίνουν βήμα- βήμα στο οπτικό σας πεδίο. Περίπου στο μέσον της διαδρομής θα δείτε τα ερειπωμένα κτήρια των τελωνειακών φυλακίων καθώς εδώ βρισκόταν μέχρι το 1912, η μεθοριακή γραμμή Ελλάδας -Τουρκίας. Το ψηλότερο σημείο της διαδρομής είναι σε υψόμετρο 1550 μ.

ΧΑΛΙΚΙ-ΜΕΤΣΟΒΟ-Η-γέφυρα-της-Εγνατίας-και-το-Μέτσοβο

Η γέφυρα της Εγνατίας και το Μέτσοβο © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Φτάνουμε στο Μέτσοβο

Στη συνέχεια ξεκινά η κατάβαση προς το χωριό Ανήλιο που θα γίνει όλη μέσα σε πυκνόφυτο δάσος οξιάς. Από το Ανήλιο περνώντας τις νέες γέφυρες θα καταλήξετε στο Μέτσοβο όπου και θα ολοκληρωθεί η μικρή μας περιπέτεια στις ράχες της Νότιας Πίνδου. Από το Μέτσοβο ακολουθώντας πλέον την Εγνατία οδό εύκολα θα συνεχίσετε προς Ιωάννινα (55 χλμ.), Θεσσαλονίκη (220 χλμ.) ή θα επιστρέψετε στην αρχική αφετηρία της διαδρομής μας, την Καλαμπάκα (65 χλμ.). Φυσικά το Μέτσοβο διαθέτει αξιόλογη υποδομή για διαμονή και φαγητό και αξίζει αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας να διανυκτερεύσετε εδώ.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδοιπορικό απο λίμνη Κρεμαστών στην λίμνη Πλαστήρα μέσα από τα Άγραφα

ΆΓΡΑΦΑ-ΛΙΜΝΗ-ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ-ΠΛΑΣΤΗΡΑ.-Αυτόν-τον-τόπο-θα-καστρέψουν-οι-βιομηχανίες-ΑΠΕ-

ΆΓΡΑΦΑ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ – ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.