Το δάσος οξιάς μοιάζει να «φλέγεται» ντυμένο καθώς είναι με τα πιο ζεστά φθινοπωρινά χρώματα. Η επιφάνεια της λίμνης ατάραχη αντικατοπτρίζει τις ψηλές σιλουέτες των δέντρων και τα βιαστικά σύννεφα… η φύση εδώ, στη ράχη των θεσσαλικών βουνών, σιωπηλά προετοιμάζεται για τον επερχόμενο χειμώνα.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-η-μικροσκοπική-νεότευκτη-λίμνη-Λογγά

Η μικροσκοπική νεότευκτη λίμνη Λογγά Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Στη μέση του θεσσαλικού κάμπου, ξεκομμένα από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, στρογγυλοκάθονται τα Αντιχάσια Όρη, μια χαμηλού υψομέτρου οροσειρά με ψηλότερη κορφή την Οξιά (1414 μέτρα υψόμ). Το ανάγλυφο του βουνού είναι κατάφυτο από έλατα, δρυς και οξιές. Στις δυτικές υπώρειες και σε ύψος 1090 μέτρων, συναντάμε τη μικρή τεχνητή λίμνη του Λογγά να απλώνει το γαλάζιο σώμα της διακόπτοντας τη συνοχή του πυκνόφυτου  δάσους.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-φθνινοπωρινές-οξιές...

Αντιχάσια, φθινοπωρινές οξιές αφ’υψηλού… Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 2002 όταν στη θέση «Σαρακατσαναίικα» υψώθηκε χωμάτινο φράγμα με σκοπό τη δημιουργία ταμιευτήρα με τα νερά του οποίου ποτίζονται  τα κτήματα του ανατολικού τμήματος του θεσσαλικού κάμπου.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-περπατώντας-στα-Αντιχάσια

Περπατώντας στα Αντιχάσια photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Λίμνη Λογγά, ιδανική για ήπιες δραστηριότητες

Η επέμβαση στο περιβάλλον είναι ελάχιστη και η ανθρώπινη δραστηριότητα στις παρυφές της λίμνης παραμένει ακόμα ήπια.  Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που ονειρεύονται «ανάπλαση» και «αξιοποίηση» του τοπίου έχοντας κατά νου τι θα φέρει χρήμα στις τσέπες τους με την κατασκευή καφετεριών, παιδότοπων, εστιατορίων, τσιμεντόδρομων και τουριστικών περιπτέρων… Τελικά είναι θέμα αντίληψης και κουλτούρας το πως αλληλοεπιδρά ο καθένας με τη φύση!

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-Θέα-απο-τα-Αντιχάσια-στον-Όλυμπο

Θέα από τα Αντιχάσια στον Όλυμπο Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Πως θα πάω στη λίμνη Λογγά

 Η περιοχή που σας προτείνουμε να επισκεφθείτε σε αυτό το ταξιδιωτικό άρθρο μας, έχει εύκολη πρόσβαση και από τις τρεις γειτονικές θεσσαλικές πρωτεύουσες. Έτσι, για να προσεγγίσετε τη λίμνη Λογγά από τα Τρίκαλα, θα χρειαστεί να καλύψετε μια απόσταση 50 χιλιομέτρων σε λιγότερο από μια ώρα. Από τη Λάρισα μέσω του νέου δρόμου που συνδέει την Καλαμπάκα με τα Βερδικούσια, η απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 80 χιλιόμετρα (περίπου σε 90 λεπτά). Από την Καρδίτσα η λίμνη Λογγά απέχει 75 χιλιόμετρα (μέσω Τρικάλων), δηλαδή περίπου μια ώρα και είκοσι λεπτά.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-Καζάρμα-Αντιχασίων-στο-βαθος-τα-Άγραφα

Καζάρμα Αντιχασίων, στο βάθος τα Άγραφα Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Η επίσκεψη στη λίμνη Λογγά μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μια βόλτα στα δημοφιλή Μετέωρα από τα οποία τη χωρίζουν μόλις 40 χιλιόμετρα και στην γειτονική Θεόπετρα όπου στο σπήλαιο της περιοχής έχει ανακαλυφθεί ένας από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς στον Ελλαδικό χώρο (ενημερωθείτε να είναι ανοιχτά πριν ξεκινήσετε).

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-ΛίμνηΛογγά-το-διαμαντάκι-των-Αντιχασίων

Λίμνη Λογγά, το διαμαντάκι των Αντιχασίων Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Τι θα δείτε γύρω από τη λίμνη

Όπως είπαμε οι παρεμβάσεις γύρω από τις όχθες της λίμνης είναι μικρές. Έτσι, εκτός από τον φαρδύ δρόμο που διατρέχει το χωμάτινο φράγμα, απουσιάζει παντελώς η νεοελληνική αισθητική του τσιμέντου. Ο δρόμος σταματά στη νότια  άκρη και από εκεί και πέρα υπάρχουν ήπια μονοπάτια που διατρέχουν το πυκνό δάσος και οδηγούν στα πιο απόμερα και όμορφα σημεία της λίμνης. Μια άλλη, εύκολη πεζοπορική διαδρομή θα σας φέρει στο σημείο όπου τα νερά της λίμνης κυλούν προς τον κάμπο σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-ξύλινη-γεφυρούλα-θα-περάσει-τους-πεζοπόρους-στην-άλλη-πλευρά-της-λίμνης

Ξύλινη γεφυρούλα θα περάσει τους πεζοπόρους στην άλλη πλευρά της λίμνης photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Πεζοπορία, οργανωθείτε σωστά και θα περάσετε υπέροχα

Οι περιπατητικές διαδρομές που μπορούν να γίνουν μέσα στο δάσος και στις όχθες τις λίμνης είναι βατές με ελάχιστες κλίσεις και εξαιρετικά ευχάριστες. Δεν χρειάζεται να έχετε κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, ούτε εξειδικευμένες γνώσεις. Το μόνο απαραίτητο είναι ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, κατάλληλα για ορεινή πεζοπορία, διαφορετικά με απλά αθλητικά παπούτσια κινδυνεύετε να γλιστρήσετε πατώντας το βρεγμένο και στρωμένο με φύλλα υπόστρωμα του δάσους.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-το-ξωκλήσι-της-Μεταμόρφωσης-πάνω-απο-τη-λίμνη-Λογγά

Το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης πάνω από τη λίμνη Λογγά photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Εξαιρετική είναι η θέα προς τη λίμνη από το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης που δεσπόζει δίπλα σε αιωνόβιες βελανιδιές. Κοντά βρίσκεται το ένα και μοναδικό αναψυκτήριο της περιοχής που μάλλον υπολειτουργεί.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-Τα-Βερδικούσια-στο-βάθος-ο-Όλυμπος

Τα Βερδικούσια, στο βάθος ο Όλυμπος Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Εύκολη πρόσβαση στα Βερδικούσια

Πολύ ευχάριστη είναι επίσης η οδική διαδρομή που οδηγεί από τη λίμνη Λογγά προς το χωριό Βερδικούσια του νομού Λάρισας (15 χλμ.) όπου υπάρχουν ξενώνες και εστιατόρια. Ο δρόμος αν και έχει αρκετές στροφές, έχει ασφαλτοστρωθεί και καθώς διατρέχει το υπέροχο ομοιογενές δάσος οξιάς, θα σας ανταμείψει με τις υπέροχες εικόνες που θα απολαύσετε σε όλη την πορεία. Επίσης από κάποια σημεία, η θέα στον Όλυμπο που έχει ήδη δεχθεί το πρώτα χιόνια, είναι πέραν κάθε περιγραφής. Από Βερδικούσια αν θέλετε συνεχίζετε εύκολα πια για Λάρισα.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-Βερδικούσια-η-κεντρική-πλατεία

Βερδικούσια, η κεντρική πλατεία Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Το σημαντικό οικοσύστημα των Αντιχασίων – Μετεώρων

Η περιοχή των Μετεώρων μαζί με τα γειτονικά Αντιχάσια  είναι μία από τις χαρακτηρισμένες σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας και υπάγονται στο δίκτυο Natura 2000. Εδώ απαντώνται μερικά πολύ σημαντικά είδη της πτηνοπανίδας όπως είναι ο Φιδαετός, το Χρυσογέρακο, ο Κραυγαετός, ο Αετομάχος και φυσικά ο Ασπροπάρης -το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που υπάρχουν στην Ελλάδα-. Δυστυχώς ο πληθυσμός αυτού του πτηνού  έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της παράνομης χρήσης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ.-Αντιχάσια-πολύτιμη-χλωρίδα-και-πανίδα

Αντιχάσια πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην περιοχή έχει καταγραφεί μια από τις 4 τελευταίες αποικίες του τσίφτη (Milvus migrans- είδος πτωματοφάγου γερακιού-). Εξαιρετικά σημαντική είναι και η πανίδα των Αντιχασίων. Εδώ ζουν και αναπαράγονται  ο λύκος, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο, μάλλον και η αρκούδα η οποία έχει κάνει την επανεμφάνισή της στο οικοσύστημα.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-Πλανάρισμα-Ασπροπάρη-κοντά-στα-βράχο-της-Θεόπετρας

Πλανάρισμα Ασπροπάρη κοντά στο βράχο της Θεόπετρας Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Τα Αντιχάσια είναι πολύ σημαντικά για τα μεγάλα θηλαστικά, καθώς αποτελούν τον φυσικό διάδρομο που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους οι πληθυσμοί των ζώων από τα οικοσυστήματα της Πίνδου προς τα μεγάλα βουνά της ανατολικής Ελλάδας, όπως είναι τα Πιέρια, το Βέρμιο, τα Χάσια, ο Κίσσαβος και φυσικά ο Όλυμπος. Τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στα Αντιχάσια, στα Χάσια και στα Καμβούνια όρη, καθώς βρίσκονται πάνω στους αεροδιαδρόμους των πτηνών, είναι γεγονός πως θα υποβαθμίσουν αισθητά την υπάρχουσα πτηνοπανίδα και γενικότερα το ορεινό οικοσύστημα.

ΛΙΜΝΗ-ΛΟΓΓΑ-ΑΝΤΙΧΆΣΙΑ-κοντά-στο-χωριό-Κονίσκος

Κοπάδι κοντά στο χωριό Κονίσκος Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λίμνη Σμοκόβου, στα ριζά των Αγράφων.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Λίμνη-Σμοκόβου.

Λίμνη Σμοκόβου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.