Στις νοτιοανατολικές απολήξεις των Αγράφων στα όρια των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας, κρύβεται ένας low profile τόπος που κρατά μυστικές κι απρόσβλητες μοναδικές στιγμές της φύσης. Αδιαπέραστα δάση, όμορφα ιστορικά χωριά, θέα που απογειώνει και μια νεότευκτη λίμνη που στολίζει σαν σμαραγδένια σταγόνα το ορεινό ανάγλυφο, είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που περιμένουν τον επισκέπτη.

COPYRIGHT TEXT & PHOTO: Theo Athanasiadis Views Of Greece

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Άγρια-Αγραφιώτικη-ομορφία

Άγρια Αγραφιώτικη ομορφιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μήπως είναι καιρός να…”πάρεις τα βουνά”;

Οδηγώντας στις μονότονες ευθείες του Καρδιτσιώτικου κάμπου τίποτα δεν σε προϊδεάζει γι’ αυτό που πρόκειται να συναντήσεις μόλις λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, αν θελήσεις βέβαια ν’ ακολουθήσεις τις ταμπέλες για Ρεντίνα και  Λουτρά Σμοκόβου. Οι γρήγορες ανηφορικές στροφές αφήνουν πίσω την πεδιάδα και αναλαμβάνουν με συνοπτικές διαδικασίες να σε ανεβάσουν ψηλά, εκεί όπου ανάμεσα σε κατάφυτους λόφους, υγρές ρεματιές και συννεφιασμένες ακρώρειες ξεπροβάλει η γαλάζια πινελιά της νεότευκτης λίμνης Σμοκόβου.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Λίμνη-Σμοκόβου-αντικατροτισμοί

Λίμνη Σμοκόβου, αντικατροπτισμοί © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Σμοκόβου, ένας  άγνωστός προορισμός

Από εδώ και πέρα δεν έχεις να κάνεις τίποτα περισσότερο από το συντονιστείς  με τις διαθέσεις του τοπίου και ν’  αφήσεις το δρόμο να σε οδηγήσει σε χωριά και τόπους που κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά της ορεινής φύσης. Η ευρύτερη περιοχή Σμοκόβου – Ρεντίνας παρόλο που έχει να παρουσιάσει μερικά εξαιρετικά καταλύματα, θεωρείται  ακόμη τουριστικά “παρθένος” τόπος και ίσως αυτό να είναι ακόμα το μυστικό της ταξιδιωτικής σαγήνης της.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ-ο-ποταμός-Ονόχωνος-και-ο-δρόμος-πορεία-παραλληλη

Ο ποταμός Ονόχωνος και ο δρόμος, πορεία παράλληλη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Ρεντίνα, εύκολη πρόσβαση

Από τη στιγμή που δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα  εθνικής οδού Ε65 Ξυνιάδα – Καρδίτσα,  μπορείτε από το οροπέδιο του Δομοκού να κατευθυνθείτε προς Ξυνιάδα και να προσεγγίσετε άμεσα τη λίμνη Σμοκόβου.  Αυτός είναι και ο πλέον γρήγορος τρόπος. Συνολικά απο την Αθήνα να υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να καλύψετε 295 χιλιόμετρα, σε τρεις ώρες και 15 λεπτά περίπου.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Ρεντίνα-ένα-ιστορικό-χωριό

Ρεντίνα, ένα ιστορικό χωριό. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λουτρά Σμοκόβου 

Αφήνετε πίσω τον κάμπο της Καρδίτσας και αφού διασχίσετε μια μεγάλη ευθεία φτάνετε στο χωριό Κέδρος (24 χλμ.) απ’ όπου ουσιαστικά αρχίζει η ανάβαση στα υψίπεδα των Αγράφων και ξεκινούν οι στροφές. Ο δρόμος με μαεστρία ακολουθεί την πετρώδη κοίτη του ποταμού Ονοχώνου ή Σοφαδίτη με τα παρόχθια πλατανοδάση. Χιλιόμετρο το χιλιόμετρο η τοπιογραφία  γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη για οδηγό και συνεπιβάτες. Μετά από 11 χιλιόμετρα ανάβαση φτάνετε στο χωριό Λουτρά Σμοκόβου όπου σε 400 υψόμετρο αναβλύζουν οι ομώνυμες ιαματικές πηγές.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ-Οι-εγκαταστάσεις-των-Λουτρών-Σμοκόβου

Οι εγκαταστάσεις των Λουτρών Σμοκόβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα Λουτρά Σμοκόβου απέχουν από το επόμενο χωριό, τη Λουτροπηγή, 6 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή καθαρά ορεινή, που μας αποκαλύπτει σε αρκετά σημεία την εξαιρετική θέα προς την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου.Στη Λουτροπηγή θα δείτε και την πετρόκτιστη «Βρύση της Καμάρας» του 1820 για την οποία είναι πολύ περήφανοι οι ντόπιοι. Αξίζει ν’ ανηφορίσετε ως την κορφή του Αϊ Λιά (στη ρίζα του οποίου είναι κτισμένο το Σμόκοβο) για ν’ απολαύσετε την υπέροχη θέα από τη θέση «Κάστρο» όπου διακρίνονται υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης, από τα οποία πιο ευδιάκριτος είναι ένας πύργος ύψους 3,50μ.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Λίμνη-Σμοκόβου.

Λίμνη Σμοκόβου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Σμοκόβου, εύκολη περιήγηση

Από τη Λουτροπηγή αν ενδιαφέρεστε να βρεθείτε στις όχθες της νεότευκτης λίμνης και στο φράγμα, δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερα από 4 χιλιόμετρα. Αν φτάσετε στο φράγμα η επιστροφή στην Καρδίτσα, στην Λαμία ή στο Δομοκό γίνεται μέσω ασφάλτινων δρόμων. Επισης μπορείτε να βγείτε στον Ε65 και να συνεχίσετε προς Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ-Λουτροπηγή-με-θεα-στη-λίμνη-Σμοκόβο

Λουτροπηγή, με θέα στη λίμνη Σμοκόβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ρεντίνα, ένα θρυλικό κεφαλοχώρι

Το ομορφότερο σημείο της διαδρομής σε αυτήν την ορεινή μας περιπλάνηση είναι αυτό που συνδέει τη Λουτροπηγή με τη Ρεντίνα. Ο δρόμος κουλουριάζεται στο πλούσιο ανάγλυφο που δημιουργούν τα γύρω βουνά και καθώς κινείται σε ύψος 1000-1200 μέτρων διασχίζοντας πλούσιο δρυοδάσος θα σας αποκαλύψει μια αεροπορικων διαστάσεων θέα στα κορφοβούνια της Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας αλλά και στη θεσσαλική πεδιάδα.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ-Η-αρχοντική-Ρεντίνα

Η αρχοντική Ρεντίνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην όμορφη Ρεντίνα που βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρων και θεωρείται το ιστορικό κεφαλοχώρι της περιοχής –μάλιστα συνηθίζεται η προσωνυμία «Βασίλισσα των Αγράφων»- θα φτάσουμε μετά από 12 συναρπαστικά χιλιόμετρα. Η ιστορία της Ρεντίνας ξεκινά από την εποχή των Δολόπων, οι οποίοι ήταν ένα από τα πανάρχαια φύλα που κατοικούσαν στην ευρύτερη ζώνη των Αγράφων.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Ρεντίνα-το-κεφαλοχώρι-των-Αγράφων

Ρεντίνα, το κεφαλοχώρι των Αγράφων © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων

Σημαντικός ήταν ο ρόλος της κοινότητας στην Επανάσταση του ’21, ενώ κατά την διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής στο χωριό λειτουργούσε Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ απ’ όπου απεφοίτησαν 1260 μάχιμοι. Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων, το οποίο φιλοξενείται στο κτήριο του δημοτικού σχολείου, (είναι το ίδιο κτίσμα όπου λειτουργούσε η σχολή αξιωματικών) εκθέτονται κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ηρωική αντίσταση (τηλ. 24430-71221 ή 71359).

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ-Στην-κεντρική-πλατεία-της-Ρεντίνα

Στην κεντρική πλατεία της Ρεντίνας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης που ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στον Αγ. Σεραφείμ, παρεκκλήσι της Αγ. Γεωργίου.  Από την Ρεντίνα αν έχετε χρόνο επιλέξτε τη θρυλική διαδρομή «Ταρζάν», γνωστή από το ράλι Ακρόπολης που έχει πλέον ασφαλτοστρωθεί, για Φουρνά και Ευρυτανία ή για τη Λαμία.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Ρεντίνα-στο-μουσείο-Εθνικής-Αντίστασης

Ρεντίνα, το μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Λουτρά Σμοκόβου, ιαματικές πηγές

Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χλμ. ΝΔ της Καρδίτσας, ενώ από τη Λαμία απέχουν 85 χιλιόμετρα. Γεωγραφικά εντοπίζονται στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων και σε υψόμετρο 400μ. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, (θειούχων – αλκαλικών) ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Το 1662 κτίστηκαν τα πρώτα καταλύματα από τους μοναχούς Φράγκο και Μόσχο Στραβοένογλου. Το 1882 τη διαχείριση των πηγών αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος. Η διάνοιξη του δρόμου Καρδίτσας – Σμοκόβου γίνεται στις αρχές του 20ου αιώνα και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία, ενώ το 1923 κτίστηκε το πρώτο για την εποχή υδροθεραπευτήριο. Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλί Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Ο-ποταμός-Ονόχωνο

Ο ποταμός Ονόχωνος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μάλιστα δύο ιαματικές πηγές φέρουν το όνομά τους. Σήμερα ένα σύγχρονο spa είναι σε θέση να προσφέρει στους επισκέπτες του χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία. Διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δυο κλασικές και δυο διαθερμικές σάουνες, δυο αίθουσες χαμάμ και δυο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Στο υδροθεραπευτήριο οι επισκέπτες θα βρουν ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων. Τηλέφωνο τηλέφωνο 24430 61210,   https://loutra-smokovou.gr/

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Ιαματικές-πηγές-Σμοκόβου-σύχρονες-εγκαταστάσεις

Ιαματικές πηγές Σμοκόβου, σύγχρονες εγκαταστάσεις

Μονή Ρεντίνας, ένα κάστρο στα Άγραφα 

Ονομαστό στην περιοχή των Αγράφων είναι το μοναστήρι της Ρεντίνας (15ου αιώνα) που απέχει από τον οικισμό7 χιλιόμετρα, σε δρόμο ασφάλτινο, αλλά με πολλές στροφές. Ο πραγματικός χρόνος ίδυσης της μονής είναι άγνωστος. Όμως γνωρίζουμε ότι ανακαινίσθηκε (σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή) το 1579, ενώ το καθολικό που βλέπουμε σήμερα είναι κτίσμα του 1640 που έγινε με δαπάνες της οικογένειας Στραβοένογλου (η ίδια οικογένεια που αξιοποίησε τις ιαματικές πηγές Σμοκόβου). Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ζούσαν εδώ περισσότεροι από 50 μοναχοί. Διέθετε τεράστια περιουσία, πλούσια βιβλιοθήκη και σημαντικά κειμήλια, ενώ παράλληλα λειτουργούσε σχολή ανώτερης μόρφωσης. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο και συντηρείται από τρείς μοναχές. Ο επισκέπτης θα δει το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού (1659) και τις σπουδαίες αγιογραφίες του 17ου αι., ζωγραφισμένες από τον αγιογράφο Ιωάννη τον “ευτελή”.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.Η-Μονή-Ρεντίνας

Η Μονή Ρεντίνας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το φράγμα στο Σμόκοβο

Τα πρώτα έργα για την ανύψωση του φράγματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το ύψος του είναι περίπου105 μέτρα και το μήκος του 460 μ. Το έργο αυτό τιθάσευσε τα νερά του ποταμού Ονοχώνου η Σοφαδίτη με συνέπεια να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη που καλύπτει μια έκταση σχεδόν 10.000 στρεμμάτων με συνολική χωρητικότητα 240 εκατ. κ.μ. νερού.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Η-λίμνη-στα-ανοιξιάτικά-της

Η λίμνη στα ανοιξιάτικά της. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πλήρωση της λεκάνης ολοκληρώθηκε το 2003. Τα νερά που συγκεντρώνονται εδώ, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άρδευση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων του θεσσαλικού κάμπου, ενώ παράλληλα θέτουν σε λειτουργία δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η λίμνη Σμοκόβου είναι τεχνητή και ακόμη η τοπιογραφία δεν έχει επουλώσει τις πληγές της από τα έργα κατασκευής της, αναμφίβολα όμως είναι μια όμορφη εμπειρία να περιηγηθείς στις όχθες της.

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Ο-ποταμός-Σοφαδίτης

Ο ποταμός Σοφαδίτης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κραυγή αγωνίας για τα Άγραφα

Δυστυχώς η αιολική βιομηχανία έχει βαλθεί να καταστρέψει και  αυτόν τον ορεινό παράδεισο. Έτσι λοιπόν στις κορφές των Αγράφων που δεσπόζουν πάνω από τη Ρεντίνα σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν δεκάδες τερατώδεις ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας παρθένο ελατόδασος. Περισσότερα για αυτά τα εφιαλτικά σενάρια και την καταστροφή που μεθοδεύουν και μάλιστα στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος θα δείτε ΕΔΩ

ΛΙΜΝΗ-ΣΜΟΚΟΒΟΥ-ΡΕΝΤΙΝΑ.-Ανεξάντλητος-δασικός-πλούτος.

Ο ανεκτίμητος δασικός πλούτος κινδυνεύει από τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαγευτική λίμνη Πλαστήρα

lake, greece, travel, mountain, plastira, karditsa, thessaly, greek, winter, outdoor,, plastiras, Λίμνη Πλαστήρα, Άγραφα, νομός Καρδίτσας, Θεσσαλία, Ιππασία, ποδηλασία, πεζοπορία, ορειβατικό καταφύγιο, εκδρομές, αποδράσεις, ταξίδια, χιόνι,

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.