Εδώ, στην εσχατιά της Ελλάδας, σ’ έναν τόπο όπου φύση και παράδοση μοιράζονται κοινή πορεία, η περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο σταματά μόνο μπροστά στα σύνορα. Η επίσκεψη σ’ αυτή την ονειρεμένη  ακρογωνιά της Ηπείρου αποκαλύπτει ένα άφθαρτο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο, που θα πρέπει να ανακαλύψεις.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Ο-Αώος-και-η-Νεμέρτσικα

Ο Αώος και η Νεμέρτσικα Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ο Αώος ποταμός δεν είναι μόνο ένα από τα πιο όμορφα Ελληνικά ποτάμια. Κατέχει και μια επιπλέον πρωτιά ως ο μοναδικός ποταμός που πηγάζει από την Ελλάδα και στη συνέχεια εκβάλει σε άλλη χώρα, συγκεκριμένα στην Αλβανία.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-πανοραμική-άποψη-της-κοιλάδας-στο-Μπουραζάνι

Πανοραμική άποψη της κοιλάδας στο Μπουραζάνι Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Το Hπειρώτικο ποτάμι σχηματίζεται στα υψίπεδα του Μετσόβου, στο σημείο όπου σήμερα έχει δημιουργηθεί η τεχνητή  Λίμνη Πηγών Αώου, στην  πορεία του  ο ποταμός εγκλωβίζεται στο φαράγγι που χωρίζει τον Σμόλικα από την Τύμφη,  για να ξεφύγει τελικά από το σφιχταγκάλιασμά του στο  ύψος της Κόνιτσας, μετά από μια περιπετειώδη πορεία περίπου 45 χιλιομέτρων.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Σούρουπο-στην-ακροποταμιά-στο-Μπουραζάνι

Σούρουπο στην ακροποταμιά στο Μπουραζάνι Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Λίγο μετά τη μονότοξη, πέτρινη γέφυρα της Κόνιτσας ο Αώος σμίγει τα νερά του με τον ποταμό Βοϊδομάτη  και απλώνει τη φαρδιά του κοίτη διατρέχοντας την κοιλάδα του Μπουραζανίου, δημιουργώντας τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-μονή-Μολυβδοσκέπαστης-στο-Μπουραζάνι

Μονή Μολυβδοσκέπαστης στο Μπουραζάνι Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Μπουραζάνι, γεωγραφικοί και πολιτιστικοί προσδιορισμοί

Το Μπουραζάνι είναι μια εκτεταμένη ημιορεινή περιοχή στα βορειοδυτικά του νομού Ιωαννίνων, που αγγίζει τη μεθόριο. Σήμερα αν και διοικητικά υπάγεται  στην επαρχία Κόνιτσας, ανέκαθεν αποτελούσε κομμάτι μιας ευρύτερης αδιάσπαστης πολιτισμικής οντότητας που άκουγε στο όνομα Πωγώνι και γεωγραφικά εκτεινόταν μέχρι και τη σημερινή νότια Αλβανία, τότε που ακόμα αυτή συνιστούσε τμήμα της παλιάς ενιαίας Ηπείρου.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Νεμέρτσικα-το-μεθοριακό-βουνό-ακουμπά-στην-Ελληνοαλβανική-μεθόριο

Νεμέρτσικα, το μεθοριακό βουνό ακουμπά στα  Ελληνοαλβανικά σύνορα. Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Κυρίαρχοι ορεινοί όγκοι στην περιοχή είναι ο Γράμμος, η Γκαμήλα και η Νεμέρτσικα που προσδιορίζουν, παρόλο το χαμηλό υψόμετρο, την ορεινή της προσωπικότητα. Η δυναμική υδάτινη πορεία του ποταμού Αώου, τα πυκνά δρυοδάση και οι άφθονοι λόφοι, κατάστικτοι από πράσινα και εύφορα λιβάδια, καθορίζουν αποφασιστικά τη γεωμορφολογία του φυσικού χώρου.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-η-περιοχή-της-Κόνιτσας-φημιζεται-για-τα-πολυπληθή-κοπάδια-της

Η περιοχή της Κόνιτσας φημίζεται για τα πολυπληθή της κοπάδια Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Διασχίζοντας το Μπουραζάνι

Χρησιμοποιώντας τον οδικό άξονα Ιωαννίνων – Κοζάνης θα φτάσετε στην Κόνιτσα (65 χλμ.). Εδώ, στην είσοδο της πόλης θα διασταυρωθείτε με το  δρόμο που οδηγεί στα σύνορα και στο νεότευκτο τελωνείο της Μέρτζιανης. Ακολουθώντας τις ταμπέλες για τα χωριά Μάζι, Αετόπετρα θα καταλήξετε μετά από 12 ευχάριστα  χιλιόμετρα  στη  γέφυρα  του Αώου στο Μπουραζάνι που θεωρείται κομβικό σημείο για να ξεκινήσετε τις περιηγήσεις σας.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Ράφτινγκ-στο-Αώο-κοντά-στη-γέφυρα-της-Μέρτζιανης

Ράφτινγκ στον Αώο κοντά στη γέφυρα της Μέρτζιανης Photo: ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Οι αποστάσεις ανάμεσα στα κυριότερα χωριά και στα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι μικρές και στο σύνολό τους οι δρόμοι που θα ακολουθήσετε είναι ασφάλτινοι. Εδώ στην κατάφυτη κοιλάδα  με τη σπάνια  φυσική ομορφιά, οι δυνατότητες για πολιτιστικές, οικοπεριηγητικές αναζητήσεις αλλά και για δράσεις περιπέτειας όπως είναι το ράφτινγκ και το καγιάκ είναι πραγματικά απεριόριστες.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-το-καθολικο-της-Μολυβδοσκέπαστης

Το καθολικό της μ. Μολυβδοσκέπαστης.  Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Επίσκεψη στη θρυλική Μολυβδοσκέπαστη

Η τειχισμένη μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου (γνωστή και ως Μολυβδοσκέπαστη) είναι ένα από τα σπουδαιότερα και αρχαιότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της χώρας και βρίσκεται πάνω στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαραντάπορου που είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αώου σε Ελληνικό έδαφος. Η μονή Μολυβδοσκέπαστης έχει ταυτιστεί με το Μπουραζάνι καθώς βρίσκεται σε αυτήν την πανέμορφη κοιλάδα από τον 11ο αιώνα. Μια επιτοίχια επιγραφή του ναού,  ανεπιβεβαίωτη όμως ιστορικά, θέλει πρώτο χρηματοδότη του  μοναστηριού τον αυτοκράτορα Κων/νο  Δ’ Πωγωνάτο (668-685),  ενώ μας πληροφορεί ότι ανακαινίσθηκε από τον Ανδρόνικο Κομνηνό στις αρχές του 14ου αιώνα.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-το-σμίξιμο-Αώου-και-Σαραντάπορου-στο-Μπουραζάνι

Το σμίξιμο Αώου και Σαραντάπορου, σε πρωτο πλανο ξεχωρίζει η μονή Μολυβδοσκέπαστη Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ο κυρίως ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, μονόκλιτος με τρούλο και ήταν σκεπασμένος με πλάκες μόλυβδου, σύμφωνα με τις επιταγές της παράδοσης, γεγονός που έδωσε και το όνομα στο μοναστήρι. Το 1943 όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν τη μονή, καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος των χειρόγραφων μαζί με πολλά σημαντικά κειμήλια. Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο και σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, τηλέφωνο 26550 24175.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Εικόνα-απο-την-καθημερινή-ποιμενική-ζωή-στο-Μπουραζάνι

Εικόνα από την καθημερινή ποιμενική ζωή στο Μπουραζάνι Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Διαδρομή προς Αηδονοχώρι – Μονή Ταξιαρχών Γκούρας

Από το ύψος της γέφυρας του Μπουραζανίου, ή του ομώνυμου ξενοδοχείου, ακολουθούμε πορεία παράλληλη με την κοίτη του Αώου. Στα 2,5 χλμ. αφήνουμε τον κεντρικό δρόμο και στρίβουμε αριστερά προς Αηδονοχώρι. Στα 3 χλμ. συναντάμε το καταπράσινο χωριό με το όμορφο παραδοσιακό καφενείο και συνεχίζουμε για ακόμη 2 χλμ. (με στροφές) ως τη μονή Ταξιαρχών Γκούρας (υψόμετρο 800). Εδώ από ένα σημείο πραγματικό εξώστη, απολαμβάνουμε τη πανώρια θέα στην πανέμορφη κοιλάδα με την σπάνια χλωρίδα

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-η-κοιλάδα-στο-Μπουραζάνι-είναι-γνωστή-για-την-Χλωρίδα-της

Η κοιλάδα στο Μπουραζάνι είναι γνωστή για την σπάνια χλωρίδα της photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Το ξάνοιγμα της κοιλάδας του Αώου, η φιδίσια κίνηση του ποταμού μέσα της, το σμίξιμό του με τον Σαραντάπορο, η μονή Μολυβδοσκέπαστη, όλα στα πόδια σας. Η προσωνυμία του μοναστηριού οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται πάνω σε βράχο, που στην αλβανική διάλεκτο λεγόταν γκουρ(= πέτρα), ενώ το πιθανότερο είναι ότι κτίστηκε το 16ο αιώνα. Στο εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζουν οι αξιόλογες αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες από Χιονιαδίτες ζωγράφους στα μέσα του 19ου αιώνα..

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Αηδονοχώρι-η-μονή-Γκούρας

Αηδονοχώρι, η μονή Γκούρας Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ανάβαση στο  Μολυβδοσκέπαστο

Το χωριό Μολυβδοσκέπαστο  δεσπόζει σε ύψωμα κτισμένο πάνω από την κοίτη του Αώου και πολύ κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι γνωστό και ως  Μολύβι, αλλά και  με το παλαιότερο όνομά του Διπαλίτσα. Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε το παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου που βρίσκεται στην πλατεία. Ακόμη θα πρέπει να αναζητήσετε τους πολλούς βυζαντινούς  και  μεταβυζαντινούς ναούς όπως του Αγίου Δημητρίου (11ος αι), του Αγίου Σώζωντα (16ος αι), της Αγίας Τριάδας (16ος αι).

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Χωριό-Μολυβδοσκέπαστο-οι-Αγιοι-Απόστολοι

Χωριό Μολυβδοσκέπαστο, οι Άγιοι Απόστολοι. Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Πλακόστρωτος δρόμος κατηφορίζει μέσα από το χωριό και καταλήγει στον επιβλητικό ναό των Αγ. Αποστόλων, τη μεγαλύτερη εκκλησία της περιοχής, που υπήρξε έδρα της αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής στα βυζαντινά χρόνια. Είναι βασιλική εγγεγραμμένη, σταυροειδούς ρυθμού με δωδεκάπλευρο τρούλο. Διατηρεί ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά και θαυμάσιες εσωτερικές αγιογραφίες, που ανάγονται στο 17ο αιώνα.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Περιβαλλοντικό-Πάρκο-Μπουραζάνι-WILD-LIFE-RESORT

Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι -WILD LIFE RESORT-. Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι” – Wild Life Resort – 

Στα υψώματα γύρω από την κοιλάδα του Αώου, σε μια έκταση που ξεπερνά τα 1500 στρέμματα μέσα στην καρδιά του δρυοδάσους, θα παρατηρήσετε τις εγκαταστάσεις του  «Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτικού Πάρκου Μπουραζάνι – Bourazani Wild Life Resort». Εδώ ζουν ελευθέρα μέσα στο δάσος, πέντε είδη θηλαστικών που κάποτε ευημερούσαν στη βαλκανική  χερσόνησο (το μεγαλόσωμο ελάφι, το μικρόσωμο ελάφι  ή  πλατόνι,  το  κρι-κρι, το αγριοπρόβατο και το αγριογούρουνο). Το Πάρκο είναι ανοικτό στο κοινό και δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Αφού περιηγηθείτε στο δάσος όπου ζουν τα άγρια ζώα,

θα επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ η ενημέρωση θα ολοκληρωθεί με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα στους χώρους του Περίπτερου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης. Περισσότερα http://mpourazani.eu/    

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-Πανόραμα-της-κοίτης-του-Σαραντάπορου

Πανόραμα της κοίτης του Σαραντάπορου Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Η γέφυρα της Μέρτζιανης 

Κοντά στο τελωνείο της Μέρτζιανης στην Ελληνοαλβανική μεθόριο, στο σημείο όπου ο ποταμός Σαραντάπορος σμίγει με τον Αώο βρισκόταν η περίφημη ομώνυμη πέτρινη γέφυρα. Το ιστορικό γεφύρι ανατινάχτηκε στον πόλεμο του 1940 για να μην χρησιμοποιηθεί από τα Ιταλικά στρατεύματα. Από το παλιό κτίσμα έχουν απομείνει μόνο δύο βάθρα και τα χαλάσματα που βρίσκονται στην κοίτη του ποταμού.

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-μονοράφτ-στον-Αώο

Μονοράφτ στον Αώο. Photo: ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Καγιάκ και ράφτινγκ στον Αώο

Το τμήμα του ποταμού Αώου από την Κόνιτσα έως τη γέφυρα της Μέρτζιανης είναι κατάλληλο για καγιάκ, ράφτινγκ και μονοράφτ. Στην περιοχή λειτρουργούν εταιρείες  εναλλακτικών δραστηριοτήτων που διοργανώνουν εδώ και πολλά χρόνια με ασφάλεια καταβάσεις στο ποτάμι και πεζοπορικές διαδρομές στα πιο όμορφα παρόχθια σημεία. Πληροφορίες «No Limits» τηλ. 26550 23777 & «Μετάβαση» τηλ. 6944656029

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ-η-βραχώδης-κοίτη-του-Αώου

Η βραχώδης κοίτη του Αώου. Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κεντρικό Ζαγόρι, πεζοπορικές διαδρομές για όλους

zagori, epirus, mountain, greek, outdoor, zagorohoria, zagoria, pindos, mountains, vikos, canyon, outdoor, life, national park, πεζοπορία, Μπελόη, Ηλιοχώρι, καταρράκτες, Αρβανίτα, Γυφτόκαμπος,  Τύμφη, Βραδέτο,

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

 “Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.