Στα υψίπεδα της Βόρειας Ελλάδας, κάτω από τις χιονισμένες ακρώρειες του όρους Βίτσι, στην αγκαλιά του παρθένου δάσους οξιάς συναντάμε τις πέτρινες γειτονιές του Νυμφαίου, του διασημότερου ορεινού χωριού της Μακεδονίας. Το Νυμφαίο έχει αρχοντιά, χάρη, διαθέτει άριστη υποδομή και καθώς βρίσκεται στην αγκαλιά μιας αλώβητης ορεινής φύσης είναι ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. 

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Νυμφαίο-ενα-αρχοντοχώρι-κτισμένο-στα-1350-μέτρα-ψηλά

Νυμφαίο,  ένα αρχοντοχώρι κτισμένο στα 1350 μέτρα ψηλά  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Θυμάμαι το σκαρφάλωμα στο Βίτσι και το ατέλειωτο κλωθογύρισμα στους ορεινούς δρόμους του. Την ομίχλη να τρέχει στις ράχες του βουνού, την πανοραμική θέα στη λεκάνη της Χειμαδίτιδας λίμνης, τη μυρωδιά του νοτισμένου δάσους που με συνόδευε στη διαδρομή, τα χαμόγελα των φιλόξενων ανθρώπων του…

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Το-Νυμφαίο-με-το-πρώτο-χιόνι-του-χειμώνα

Το Νυμφαίο με το πρώτο χιόνι του χειμώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ξάφνου στο γύρισμα του δρόμου σε ύψος 1350 μέτρων ξεπροβάλει αναπάντεχα το Νυμφαίο με τα πέτρινα σπίτια του, γεμίζοντας το κάδρο μου μ’ έναν αέρα αλαργινής αρχοντιάς, μια γεύση αρχιτεκτονικής τελειότητας που με άφησε άφωνη.Ήταν σαν να είχε ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού…

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Νυμφαίο-φθινοπωρινή-παλέτα

Νυμφαίο φθινοπωρινή παλέτα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Έχουν περάσει είκοσι οκτώ χρόνια από το αρχικό ταξίδι μου στην περιοχή. Από τότε έχω έρθει στο Νυμφαίο ξανά και ξανά, όμως κάθε φορά που το αντικρίζω, εκείνη η συγκλονιστική αίσθηση -το ξάφνιασμα της πρώτης ματιάς- βγαίνει αβίαστα από μέσα μου. Σαν να είναι ίδιες κι απαράλλακτες οι εικόνες και οι στιγμές εδώ, γυρνούν το χρόνο πίσω… σαν να μην πέρασε μια μέρα.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Ορος-Βίτσι-παγωμένο-ρυάκ

Όρος Βίτσι, παγωμένο ρυάκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο επισκέπτης του σημερινού Νυμφαίου θα ζήσει στιγμές αξέχαστες σ’ έναν τόπο που αποπνέει περηφάνια κι αρχοντιά. Ευχάριστοι περίπατοι στα πέτρινα καλντερίμια, πεζοπορία σε βαθύσκιωτα δάση, βόλτες με άλογα και ποδήλατα βουνού.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Στο-Νυμφαίο-μπορείτε-να-κάνετε-ιππασία

Στο Νυμφαίο μπορείτε να κάνετε και ιππασία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μα σαν χιονίσει, το λευκό σκηνικό στήνεται με μιας. Ο χρόνος σωπαίνει, η μαγεία πασπαλίζει τις στέγες, το παραμύθι αρχινά… Τα παγερά βράδια θα κυλήσουν με κουβέντα και τάβλι στους παραδοσιακούς καφενέδες με τσίπουρο, βλάχικες πίτες και καλή παρέα.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-το-Νυμφαίο-μετά-από-χιονόπτωση

Το Νυμφαίο μετά από χιονόπτωση © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πότε και πως δημιουργήθηκε το Νυμφαίο

Τα εντυπωσιακά λιθόκτιστα δίπατα και τρίπατα αρχοντόσπιτα προσανατολίζουν με τη σιωπηλή παρουσία τους το ενδιαφέρον του επισκέπτη στο λαμπρό παρελθόν του χωριού. Οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες δημιουργήθηκαν για λόγους ασφαλείας στα υψίπεδα του βουνού Βίτσι, το 1358, όταν οι Τούρκοι κατέκλυσαν τις πεδιάδες της Μακεδονίας. Το αρχικό του όνομα, Νιβέαστα βλάχικης προέλευσης, σχετίζεται με τη θέση του οικισμού και σημαίνει «αθέατο» ή «εκεί όπου μένει το χιόνι». Αργότερα έγινε Νέβεσκα από την αρβανίτικη λέξη που σημαίνει “σαν εμάς άλλοι δεν υπάρχουν”, ενώ το 1928 μετονομάσθηκε σε Νυμφαίο.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Νυμφαίο-φωτογραφίζοντας-την-αρχοντιά

Νυμφαίο φωτογραφίζοντας την αρχοντιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νυμφαίο ένα χωριό με διορατικούς κατοίκους 

Επί τουρκοκρατίας οι δραστήριοι Νεβεσκιώτες διέπρεψαν με το εμπόριο καπνού, βαμβακιού και υφασμάτων καθώς διατηρούσαν άριστες σχέσεις με την Υψηλή Πύλη, ενώ από το 1630 ανέδειξαν το Νυμφαίο σε περιώνυμο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας.  Η πρωτόγνωρη τόλμη και η επιχειρηματική ευελιξία που τους διέκρινε, αλλά και οι συγκυρίες των καιρών, βοήθησαν ώστε να δικτυωθούν στις χρηματαγορές της Ευρώπης. Το απόγειο της ευημερίας ήρθε γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο το οικονομικό κραχ του 1929 σηματοδότησε την εποχή της παρακμής. Αργότερα ο πόλεμος του ’40 και ο εμφύλιος σφράγισαν το τέλος της εκπληκτικής πορείας αυτού του ξεχωριστού τόπου.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Νυμφαίο-το-κεντρικό-καλτερίμι-που-οδηγεί-στην-πλατεία

Νυμφαίο, το κεντρικό καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάτε στο Νυμφαίο

Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη, θα χρειασθεί να καλύψετε 175 χιλιόμετρα μέχρι το Νυμφαίο, εκ των οποίων τα 125 χλμ. στην Εγνατία οδό και τα υπόλοιπα σε καλούς ασφάλτινους δρόμους. Από την Αθήνα το Νυμφαίο απέχει 550 χιλιόμετρα (μέσω Τρικάλων – Γρεβενών). Το όμορφο κεφαλοχώρι απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Φλώρινα, την πρωτεύουσα του νομού (μέσω Βιτσίου) και 60 χιλιόμετρα από την Καστοριά μέσω επαρχιακής οδού Καστοριάς – Αμυνταίου – Φλώρινας

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Νυμφαίο-στις-αποχρώσεις-του-χειμώνα

Νυμφαίο, στις αποχρώσεις του χειμώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η διαδρομή για το Νυμφαίο

Αφήνεις πίσω τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Φλώρινα με την Καστοριά και αρχίζεις το ανελέητο ανοδικό στριφογύρισμα, σύντομα βρίσκεσαι να διασχίζεις το δάσος οξιάς και να απολαμβάνεις την αεροπορικών διαστάσεων θέα στη λίμνη Ζάζαρη.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Η-λίμνη-Ζάζαρη-όπως-τη-βλέπουμε-ανηφορίζοντας-προς-Νυμφαίο

Η λίμνη Ζάζαρη όπως την βλέπουμε ανηφορίζοντας προς Νυμφαίο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μετά από μια ανυποψίαστη στροφή του δρόμου εμφανίζεται αναπάντεχα το Νυμφαίο, σαν πέτρινο στολίδι μέσα στην απόλυτη ερημιά. Το χειμώνα για πολλούς βορειοελλαδίτες είναι η δημοφιλέστερη επιλογή για τα Σαββατοκύριακα. Οι δύο άνετοι χώροι στάθμευσης στην είσοδο κρατούν τα οχήματα έξω από τον οικισμό.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Στο-κέντρο-του-Νυμφαίου-ξεχωρίζει-η-Νίκειος-Σχολή

Στο κέντρο του Νυμφαίου ξεχωρίζει η Νίκειος Σχολή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στις αρχοντογειτονιές του Νυμφαίου

Θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο ως το κέντρο, για να δείτε τη μεγαλόπρεπη Νίκειο Σχολή (1927) -το παλιό σχολείο- που σήμερα είναι πανεπιστημιακό συνεδριακό κέντρο. Στο εντυπωσιακό κτήριο στεγάζεται η βιβλιοθήκη «Κώστας Δούδος» με σπάνια βιβλία και μόνιμες εκθέσεις φωτογραφιών. Αξιόλογος είναι ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου (1867) που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και ανεγέρθηκε ξανά το 1951 με δαπάνες της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων. Στο εντυπωσιακό Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας ή αλλιώς “Σπίτι χρυσικών της Νέβεσκας” που στεγάζεται σε κτίριο, αντίγραφο παλιού αρχοντικού, εκθέτονται εργαλεία χρυσοχοΐας αλλά και μοναδικά τεχνουργήματα παλιών μαστόρων.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Νυμφαίο-η-περίφημη-Νίκειος-Σχολή

Νυμφαίο, η περίφημη Νίκειος-Σχολή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

«Αρκτούρος», καταφύγιο άγριας ζωής

Σε μεγάλη περιφραγμένη δασική έκταση, λίγο έξω από το Νυμφαίο λειτουργεί το Κέντρο Περίθαλψης «Αρκτούρος». Εδώ ζουν υπό καθεστώς μερικής ελευθερίας αρκούδες που διασώθηκαν από παράνομες δράσεις, αφού πρώτα έχει αποκατασταθεί η υγεία τους. Στις εγκαταστάσεις στο κοντινό χωριό Φανός γίνεται η αποθεραπεία των τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων, ενώ στον οικισμό Αετός λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-το-περίπτερο-του-Αρκτούρου

Το περίπτερο του Αρκτούρου © Αρκτούρος

Σε μικρή απόσταση, στη θέση Αγραπιδιά έχει δημιουργηθεί το «Καταφύγιο του Λύκου» και Κτηνιατρικός Σταθμός με χώρους επίσης επισκέψιμους, κατόπιν συνεννόησης. Μην χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά αυτά τα θαυμαστά θηλαστικά της ελληνικής άγριας πανίδας -τόσο παρεξηγημένα και κυνηγημένα από τον άνθρωπο- και να διδαχθείτε την προστασία τους. Πληροφορίες www.arcturos.gr

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ.-Αρκούδες-στις-εγκαταστάσεις-του-Αρκτούρου

Αρκούδες στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δραστηριότητες γύρω από το Νυμφαίο

Το Νυμφαίο κτισμένο στην καρδιά ενός πλούσιου ορεινού ανάγλυφου που ορίζεται από κορφές, δάση και υγροτοπικά συστήματα, ενδείκνυται για κάθε είδους οικολογικές – εναλλακτικές δραστηριότητες. Γύρω από το χωριό υπάρχουν κοντινές, σημαδεμένες πεζοπορικές διαδρομές μέσα σε δάσος οξιάς, κατάλληλες για όλους, επίσης υπάρχουν δασικοί δρόμοι ιδανικοί για διαδρομές 4χ4.

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Δασικός-δρόμος-στο-Βίτσι-κοντά-στο-Νυμφαίο

Δασικός δρόμος στο Βίτσι κοντά στο Νυμφαίο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο Νυμφαίο θα κάνετε ιππασία και θ’ απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα στη φύση με τη βοήθεια έμπειρων συνοδών. Στις κοντινές λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως χαλαροί περίπατοι στις κατάφυτες όχθες, ψάρεμα, βόλτες με ποδήλατο βουνού, ή κανό στα νερά της λίμνης. www.artemisoe.gr

ΝΥΜΦΑΙΟ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-Λίμνη-Ζάζαρη-αξίζει-μια-βόλτα-στις-όχθες-της

Λίμνη Ζάζαρη αξίζει μια βόλτα στις όχθες της © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κλεισούρα Καστοριάς, ένα εντυπωσιακό βλάχικο χωριό

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-με-τα-χρώματα-του-Φθινόπωρου

Η Κλεισούρα με τα χρώματα του Φθινόπωρου photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

 Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

 Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.