Ξυπνά μνήμες, δημιουργεί αναμνήσεις, σε φέρνει κοντά σε πανέμορφα τοπία, μακριά από αυτοκινητοδρόμους…  Το τρένο είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μέσον για μετακινήσεις και αναψυχή. Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε τέσσερεις πανέμορφες διαδρομές με τρένο που αξίζει να τις εντάξετε στις επόμενες εξορμήσεις σας.

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-Η-κοιλάδα-των-Τεμπών

Η κοιλάδα των Τεμπών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όλο και περισσότεροι  σύγχρονοι ταξιδευτές επιζητούν στις μετακινήσεις τους ηπιότερους ρυθμούς, ώστε να μπορούν να αφομοιώνουν  την τοπιογραφία, να κρατούν τις εικόνες, να γεύονται τον ξεχωριστό αέρα της κάθε περιοχής που διασχίζουν.

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-Πήλιο-η-διαδρομή-με-το-τρενάκι-ειναι-πανέμορφη

Πήλιο, η διαδρομή με το τρενάκι είναι πανέμορφη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και σε άλλους τόπους του πλανήτη, το ταξίδι  αναψυχής με τρένο αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος τουρισμού. Το τρένο δεν είναι μόνο ένας οικονομικός, εύκολος και ασφαλής τρόπος μετάβασης σε κάποιον προορισμό, αλλά και μια γεμάτη συγκινήσεις ταξιδιωτική εμπειρία.

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-με-το-τρένο-στον-Στρυμόνα

Με το τρένο στον ποταμό Στρυμόνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται έναν τόπο, μόνο και μόνο για να απολαύσουν μια υπέροχη διαδρομή  με το τρένο που θα τους φέρει κοντά  σε πανέμορφα τοπία, απομονωμένα χωριά και πόλεις. Μάλιστα για πολλούς ένα παρόμοιο ταξίδι αποτελεί όνειρο ζωής.

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-στο-φαράγγι-του-Βουραικού

Στο φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Ελλάδα, αφού πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απαξίωσης των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, αρχίζει τώρα πάλι να επενδύει στις μετακινήσεις  με τρένο. Βέβαια αυτό συνεπάγεται νέες γραμμές,  γρήγορα, σύγχρονα  και άνετα τραίνα που θα γίνουν ελκυστικά και επιλέξιμα από τους επιβάτες.

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-Μηλιές-ο-σταθμός

Μηλιές,  ο σταθμός © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δυστυχώς όμως, οι νέες χαράξεις και οι καινούργιες σήραγγες έχουν καταργήσει ενδιαφέρουσες σιδηροδρομικές διαδρομές όπως για παράδειγμα είναι η διέλευση των Τεμπών, ή η παραλιακή διαδρομή προς Πύργο μέσω του παραθαλάσσιου πευκώνα.

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-το-μαγικό-τρενάκι-του-Πηλίου

Το μαγικό τρενάκι του Πηλίου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ελπίζουμε σύντομα ο ΟΣΕ να επαναξιολογήσει την τουριστική σπουδαιότητα αυτών των παλαιών χαράξεων και να δρομολόγησει ξανά μικρούς τουριστικούς συρμούς σε αυτές τις πανέμορφες περιοχές.

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-ο-Μουτζούρης-του-Πηλίου.

Ο “Μουτζούρης” το τρενάκι  του Πηλίου  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τα Άνω Λεχώνια, στις Μηλιές με το τραινάκι του Πηλίου

 Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, γύρω στις δέκα το πρωί, στον μικρό σταθμό των Άνω Λεχωνίων το τραινάκι του Πηλίου ξεκινά σφυρίζοντας το περιπετειώδες ταξιδάκι του.  Η διαδρομή παραμένει η ίδια με αυτήν που ακολουθούσε ο περίφημος «Μουτζούρης» – έτσι ονομαζόταν τότε το τραινάκι που έκαιγε κάρβουνο – . Ο λιλιπούτειος συρμός διατρέχει τα πρανή του Νότιου Πηλίου μέσα από δάση και οπωρώνες συνδέοντας μεταξύ τους τα χωριά της διαδρομής.  Το πλάτος της σιδηροδρομικής γραμμής είναι μόλις 60 cm και θεωρείται από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο. Τα έργα ξεκίνησαν το 1892 και η πλήρης σύνδεση του Βόλου με τις Μηλιές ολοκληρώθηκε το 1902. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου ανέλαβε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρας του μετέπειτα διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.  Από τα Άνω Λεχώνια έως τον σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλιών το τρένο διατρέχει μια απόσταση 15 χιλιομέτρων σε 90 λεπτά, με μια μικρή στάση στον πανέμορφο σιδηροδρομικό σταθμό της Άνω Γατζέας.  Στις Μηλιές η μηχανή του τρένου τοποθετείται με  τα χέρια και με τη συνδρομή των επιβατών επάνω σε κυκλικό μεταφορέα, αλλάζει κατεύθυνση για να «κουμπώσει» ξανά στα βαγόνια του συρμού με κατεύθυνση προς τα Άνω Λεχώνια. Πληροφορίες: Θα πρέπει να έχετε κλείσει οπωσδήποτε  θέση στο τραινάκι καθώς η διαδρομή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και πιθανόν την τελευταία στιγμή να μην βρείτε εισιτήριο. Πληροφορίες ΟΣΕ Βόλου, τηλ. 24210  24056 και https://tickets.trainose.gr

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-Γοργοπόταμος-στις-παρυφές-της-Οίτης.

Η θρυλική γέφυρα του Γοργοπόταμου στις παρυφές της Οίτης  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από την Αμφίκλεια στο Λιανοκλάδι μέσω Γοργοπόταμου

Πρόκειται για μια θρυλική διαδρομή που έχει καταγραφεί στη μνήμη των παλαιότερων που μετακινούνταν με τρένο από την Αθήνα μέσω Θηβών, προς Αμφίκλεια, Λιλαία Μπράλου, Γοργοπόταμο και κατέληγαν στο Λιανοκλάδι. Η σιδηροτροχιά διέσχιζε την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και διέρχονταν από τις παρυφές των βουνών Παρνασσός, Καλλίδρομο και Οίτη. Αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα σημεία της διαδρομής ήταν η διάσχιση της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Αυτή είναι η γέφυρα που ανατίναξαν με καταδρομική επιχείρηση οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ με τη συνδρομή Άγγλων σαμποτέρ, τον Νοέμβριο του 1942. Η ζημιά που έγινε στον ανεφοδιασμό της στρατιάς του Ρόμελ στην Αφρική, ήταν τεράστια και για πολλούς ιστορικούς αυτό  το σαμποτάζ καθόρισε και την έκβαση όλου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γραμμή αυτή ήταν η ραχοκοκαλιά των μεταφορών από την πρωτεύουσα προς τη Θεσσαλονίκη και λειτουργούσε από το 1908 έως το 1918. Σήμερα, μετα τις σήραγγες του Καλλίδρομου και την εγκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων, ο παλιός σιδηρόδρομος είναι πλέον δευτερεύουσας σημασίας. Παρόλα αυτά εκτελούνται κάποια δρομολόγια «τοπικής τουριστικής σημασίας» όπως τα χαρακτηρίζει ο ΟΣΕ. Αξίζει λοιπόν να πάρεις  το τρένο από την Τιθορέα και μέσω Αμφίκλειας, Λιλαίας, Μπράλου, Γοργοπόταμου να καταλήξεις στο Λιανοκλάδι. Πληροφορίες: ΟΣΕ Λιβαδειάς  τηλ.  22610 87036 και ΟΣΕ Λιανοκλαδίου 22310 61061

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-η-διαδρομή-πλάι-στο-Βουραικό

Η διαδρομή πλάι στο ποταμό Βουραϊκό θα σας μείνει αλησμόνητη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σκαρφαλώνοντας στον Χελμό με τον Οδοντωτό

Το ήρεμο παραθαλάσσιο τοπίο του Διακοφτού δεν προδιαθέτει καθόλου για τις αξέχαστες εικόνες που θα απολαύσετε μέσα από  το σκληροτράχηλο τραινάκι όταν αυτό θα σκαρφαλώνει, αγκομαχώντας, τους βράχους του φαραγγιού του Βουραϊκού για να ανηφορίσει για Ζαχλωρού και Καλάβρυτα. Η μικρή περιπέτεια  του οδοντωτού σιδηρόδρομου που επιμένει εδώ και 126 χρόνια να συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα, είναι συναρπαστική! Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμη και σήμερα προτιμούν αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο για τις μετακινήσεις τους. Αναμφίβολα το ομορφότερο χωριό της διαδρομής και ίσως το πιο χαρακτηριστικό, παραποτάμιο χωριό του Μοριά, είναι η Ζαχλωρού. Από το 1896 όταν αυτό το δημιούργημα του Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε τα δρομολόγιά  του συνδέοντας το παράλιο Διακοφτό με τα ορεινά Καλάβρυτα, είναι σαν να έχει κάνει το γύρο του κόσμου 465 φορές! Πρόκειται για τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρομο στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες κλίσεις που αντιμετωπίζει καθώς διασχίζει το φαράγγι.   Πληροφορίες: Από το Διακοφτό ως τα Καλάβρυτα τα ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα και λίγα λεπτά.  Τα Σαββατοκύριακα οι συρμοί αναχωρούν γεμάτοι, γι αυτό καλό θα ήταν να έχετε εξασφαλίσει μια θέση στον λιλιπούτειο συρμό από πριν. Τηλέφωνο ΟΣΕ Διακοφτού 26910 42206 κρατήσεις https://tickets.trainose.gr

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-στα-Στενά-του-Νέστου-με-το-τρένο

Νομός Ξάνθης, στα Στενά του Νέστου με το τρένο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νομός Ξάνθης, από τους Τοξότες στην Σταυρούπολη, πλάι στο ποταμό Νέστο

 Μια απίθανη διαδρομή περιμένει όσους επιβιβαστούν από τον σταθμό του τρένου στους Τοξότες Ξάνθης, με προορισμό την Σταυρούπολη στα βόρεια  του νομού. Η διαδρομή Τοξότες- Λιβερά -Σταυρούπολη, καθώς ξεδιπλώνεται μέσα στην καρδιά της χαράδρας και δίπλα στην κοίτη του Νέστου – περιοχή γνωστή και ως Θρακικά Τέμπη- θα σας μείνει αξέχαστη. Μόλις ο συρμός μπει στα στενά του Νέστου, κατεβάζει ταχύτητα με σκοπό οι επιβάτες ν’ απολαύσουν το μοναδικό τοπίο. Το ταξίδι διαρκεί 40 λεπτά με μια ολιγόλεπτη στάση στον ανακαινισμένο σταθμό των Κάτω Λιβερών, ακριβώς επάνω στην κοίτη του Νέστου.  Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα με το δρομολόγιο αυτό εξυπηρετούνταν το χωριά του Νέστου, Άνω και Κάτω Λιβερά, καθώς δεν υπήρχε οδικό δίκτυο. Από εδώ περνούσε και το θρυλικό «Orient Express» που συνέδεε την Δυτική Ευρώπη με την Κωνσταντινούπολη. Πληροφορίες: Για τα δρομολόγια στον ΟΣΕ Ξάνθης τηλ. 25410 22581, κρατήσεις μέσω διαδικτύου  https://tickets.trainose.gr

GREECE-TRAIN-TRAVEL.-Πήλιο-η-αλλαγή-του-συρμού-γίινεται-με-τα-χέρια.j

Πήλιο, η αλλαγή της μηχανής του συρμού γίνεται με τα χέρια.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: “Ανεξερεύνητος” νομός Έβρου

evros, greece, greek, soufli, thrace, landscape, eastmacedonia and thrace, national park, dadias national park, wildlife, river, outdoor, birdwatching, Έβρος, Αλεξανδρούπολη, παραλίες, Θράκη, Σουφλί, Δαδιά, Αρδας, Μεταξάδες, Πύθιο, Τρίγωνο, αποδράσεις, Φέρες

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.