Πανέμορφα μεν, αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστά, ορεινά χωριά που κρύβονται στην αγκαλιά της πιο ενδιαφέρουσας και πιθανόν το χειμώνα χιονισμένης ορεινής φύσης, γίνονται ιδανική επιλογή για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.
Άνω Πορόϊα Σερρών
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας είναι χωρίς καμμιά αμφιβολία τα Άνω Πορόϊα. Το ορεινό κεφαλοχώρι απλώνει τις γειτονιές του στην κατάφυτη ράχη του μεθοριακού βουνού Μπέλες και είναι γνωστό για το θαυμάσιο κλίμα του, τα υπέροχα δάση που το αγκαλιάζουν ολόγυρα και φυσικά για τα τρεχούμενα νερά του.
Πως θα πάω στα Πορόϊα
Από Θεσ/νίκη υπάρχουν δυο επιλογές: Πρώτα θα πάτε στο φράγμα του Λιθότοπου (78 χλμ.) και θα συνεχίσετε προς Πορόϊα (25 χλμ.). Ο δεύτερος είναι μέσω Κιλκίς – Δοϊράνης, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 105 χλμ. Οι ορμώμενοι από νότια Ελλάδα να υπολογίζετε Αθήνα – Άνω Πορόϊα 580 χιλιόμετρα.
Αξίζει να δω στα Πορόϊα
Από τη πλατεία του χωριού θα ακολουθήσετε τον δρόμο για την τοποθεσία “Μπουγάζι”. Θα περπατήσετε πλάι στο ρυάκι, κάτω από την πυκνή σκιά του πλατανόδασους και θα καταλήξετε εύκολα στο ιχθυοτροφείο πέστροφας και στην ομώνυμη ταβέρνα. Ένας ακόμη εύκολος περίπατος πραγματοποιείται προς την παλιά εκκλησία του Αγ. Γεωργίου απ’ όπου θα απολαύσετε την εκπληκτικότερη θέα της περιοχής, τόσο προς το χωριό Πορόϊα, όσο και προς τη λίμνη Κερκίνη και τον κάμπο.
Που θα μείνω στα Πορόϊα
Μια από τις πλέον ποιοτικές επιλογές για διαμονή στη Μακεδονία είναι το «Βιγλάτορας» ένας ξενώνας με προσωπικότητα και απαράμιλλή σπιτική φιλοξενία. τηλ. 23270 51231 www.viglatorashotel.com
Φιδάκια Ευρυτανίας
Πρόκειται για ένα υπέροχο παραδοσιακό χωριό, από τα ομορφότερα και πιο ήσυχα χωριά της Ευρυτανίας, αλλά και γενικότερα της ορεινής Στερεάς Ελλάδας. Ο οικισμός απλώνει τις γειτονιές του σε υψόμετρο 900 μέτρων και κουλουριασμένος καθώς είναι στη ρίζα ενός μεγαλόπρεπου βράχου, προσφέρει απίθανη θέα στη λεκάνη της λίμνης των Κρεμαστών και στα απόκρημνα προβούνια της βόρειας Χελιδόνας.
Πως θα πάω στα Φιδάκια
Αν έρχεστε από την ανατολική Ελλάδα, πρώτα θα πρέπει να πάτε στο Καρπενήσι που απέχει από την Αθήνα 295 χλμ. και από Θεσ/νίκη 370 χλμ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τον δρόμο για Αγρίνιο και στη τοποθεσία «Μπαγασάκι» θα στρίψτε αριστερά για τα χωριά Μηλιά, Σελλά, Φιδάκια (υπάρχουν ταμπέλες) διανύοντας 25 χιλιόμετρα. Αν έρχεστε από την Δυτική Ελλάδα θα σας διευκολύνει ο δρόμος Αγρινίου – Καρπενησίου που όμως είναι γνωστός για τις πολλές του στροφές.
Αξίζει να δω στα Φιδάκια
Από τα Φιδάκια ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο, θα προσεγγίσετε την τοποθεσία “Τσαγκαράλωνα” για να δείτε την απίστευτη, αεροπορικών διαστάσεων θέα προς την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Στη συνέχεια ο δρόμος χειροτερεύει και κατηφορίζει με απότομες κλίσεις για τις όχθες του ποταμού Τρικεριώτη και τη γέφυρα της Επισκοπής που συνδέει την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία.
Που θα μείνω στα Φιδάκια
Παραδοσιακός ξενώνας και εστιατόριο «Οιχαλία» τηλ. 22370 24554 & 6983095933, www.oihalia.gr
Δίκορφο, Κεντρικό Ζαγόρι
Ξεφεύγοντας από τα γνωστά ταξιδιωτικά μονοπάτια που οδηγούν στα διάσημα πλέον χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού, θα ανηφορίσουμε τις χιονισμένες ράχες του βουνού Μιτσικέλι αναζητώντας το χωριό Δίκορφο η Δικόρυφο. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, κτισμένο σε ύψος 1000 μέτρων σε θέση που προφέρει εξαίσια θέα στον ορεινό όγκο της Τύμφης.
Πως θα πάω στο Δίκορφο
Από Αθήνα για Γιάννενα θα καλύψετε 460 χλμ. μέσω Ρίου-Αντίρριου, ενώ από Θεσ/νίκη για Γιάννενα 295 χλμ. μέσω Εγνατίας οδού. Από τα Γιάννενα, το Δίκορφο απέχει 35 χιλιόμετρα.
Αξίζει να δω στο Δίκορφο
Στην κάτω συνοικία θα δούμε μερικά από τα πιο όμορφα αρχοντικά ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, καμωμένα, τα πιο πολλά, από Κονιτσιώτες μαστόρους και ζωγραφισμένα στο εσωτερικό από Χιοναδίτες λαϊκούς ζωγράφους. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο ναός του Αγίου Μηνά (1778) με το ιδιόμορφο καμπαναριό, ενώ ιδιαιτέρα επιβλητικό είναι το παλιό κτήριο όπου στεγαζόταν το Αρρεναγωγείο και το Παρθεναγωγείο. Τρία χιλιόμετρα με αρκετές στροφές θα μας φέρουν μετά το Δίκορφο, στο χωριό Μανασσή (ή Μανασσής όπως το αναφέρουν ορισμένοι χάρτες), ένας από τους πιο ενδιαφέροντες οικισμούς του Μιτσικελίου κτισμένο σε ύψος 950 μέτρων. Εδώ, πλάι στον δρόμο, αντίκρυ στην τρικάνουλη κρήνη, ξεχωρίζει η όμορφη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1780) .
Που θα μείνω στο Δίκορφο
«Ξενώνας Κάτω Μαχαλάς» τηλ. 26510 72287 http://katomachalas.gr
Βαμβακού, Βαρβίτσα, Πολύδροσο
Από τις Καρυές Αρκαδίας (25 χλμ. από Τρίπολη), ακολουθώντας τον επαρχιακό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που τρέχει στις παρυφές του δυτικού Πάρνωνα, οδηγούμε με πορεία νότια. Πρώτα θα συναντήσουμε την πανέμορφη Βαρβίτσα (7 χλμ.) που απλώνει τα σπίτια της σε ύψος 750 μέτρων. Ακολουθεί η Βαμβακού, ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά του Δυτικού Πάρνωνα που ακουμπά σε δασοσκεπή πλαγιά του Μοραΐτικου βουνού και αμέσως μετά το αρχοντοχώρι Πολύδροσο ή Τσίντζινα.
Πως θα πάω στον Πάρνωνα
Από την Αθήνα ως την Τρίπολη θα διανύσετε 190 χιλιόμετρα σε κλειστό και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, πληρώνοντας φυσικά τα τσουχτερά διόδια. Στη συνέχεια θα πάρετε τον παλιό δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης και θα στρίψετε μόλις δείτε πινακίδες για Καρυές, Βαρβίτσα, Βαμβακού, Πολύδροσο.
Αξίζει να δω στον Πάρνωνα
Στην κεντρική πλατεία της Βαμβακούς όπου υπάρχει το «Ηρώον», θα δείτε τις προτομές του Επισκόπου Θεοδώρητου Β’, αλλά και του Σπύρου και Σταύρου Νιάρχου, μια και το χωριό είναι ο γενέθλιος τόπος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Περπατήστε στα δασικά μονοπάτια που απλώνονται γύρω από τους οικισμούς και ζητήστε από τους ντόπιους να σας δείξουν το μονοπάτι για το σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής που δεσπόζει σε απόκρημνη δασωμένη πλαγιά. Από το Πολύδροσο θα περπατήστε τη σύντομη, αλλά ανηφορική διαδρομή ως τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που φωλιάζει σε απόκρημνο βράχο, έξω από το χωριό.
Που θα μείνω στον Πάρνωνα
Βαμβακού: «Ξενώνας Ρουγα» τηλ. 2731-0-21900 https://www.rugaofvamvakou.gr/
Βαρβίτσα: «Μετερίζι» τηλ. 27310 28332, www.meterizi.com
Πολύδροσο: «Πρυτανείο» τηλ. 27310 26982 www.pritanio.gr
Κεφαλάρι Ορεινής Κορινθίας
Φωλιασμένο στα δασωμένα πρανή του όρους Ζήρια, κοντά στο γαλάζιο άγγιγμα του Κορινθιακού κόλπου και πλάι στη γαλήνη της Στυμφαλίας λίμνης, ανάμεσα σε ορεινά ποτάμια, αμπελώνες, κατάφυτες κοιλάδες και χιονισμένες ακρώρειες συναντάμε σε υψόμετρο 800, το χωριό Κεφαλάρι.
Πως θα πάω στο Κεφαλάρι
Από Αθήνα για λίμνη Στυμφαλία και χωριό Κεφαλάρι θα χρειαστείτε να διανύσετε 145 χιλιόμετρα -μέσω Κιάτου-, τα οποία θα καλύψετε σχεδόν σε δύο ώρες. Ερχόμενοι από την Πάτρα ή από τη δυτική Ελλάδα, το Κιάτο απέχει από το Ρίο 100 χλμ.
Αξίζει να δω στο Κεφαλάρι
Στη λιθόστρωτη πλατεία με την πέτρινη κρήνη δεσπόζει ο ναός του Αγ. Δημητρίου και ο θεόρατος πλάτανος που φυτεύτηκε το 1875. Από το ύψος της ερειπωμένης καθολικής μονής Ζάρακα (13ος αι), ξεκινά ο χωματόδρομος που καταλήγει στη θέση όπου έχει εντοπισθεί η αρχαία πόλη Στύμφαλος (αναφέρεται από τον Παυσανία). Στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης θα δείτε το αξιόλογο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Επίσης έχει ενδιαφέρον η διαδρομή ως το ορεινό χωριό Λαύκα με τα πολλά πηγαία νερά, που ακουμπά στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Ολίγυρτου όρους. Αν σας αρέσουν οι χειμερινές πεζοπορικές διαδρομές ακολουθείστε το μονοπάτι που ξεκινά από τον ξενώνα “Αρχοντικό Κεφαλάρι” και καταλήγει μετά από 2,5 χλμ. στην τοποθεσία Μεγάλη Σπηλιά. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή με το αυτοκίνητο σε βατό δασικό χωματόδρομο πρός την τοποθεσία Ισώματα της Ζήριας όπου θα έχετε την τύχη να δείτε τα άγρια άλογα να καλπαζουν νστο οροπέδιο.
Που θα μείνω στο Κεφαλάρι
«Αρχοντικό Κεφαλάρι» ίσως ο πιο γλυκός παραδοσιακός ορεινός ξενώνας της Πελοποννήσου, η διαμονή εδώ είναι πράγματι μια ξεχωριστή εμπειρία τηλ. 27470 22200 & 6948047558 www.arxontiko-kefalari.gr
Αγόριανη Φθιώτιδας
Στις βόρειες υπώρειες του Παρνασσού και σε ύψος 900 μέτρων συναντάμε την Αγόριανη, ένα από τα πιο ορεινά και όμορφα χωριά της Φθιώτιδας. Ο τόπος φημίζεται για τα πυκνόφυτα ελατοδάση και τα πλούσια τρεχούμενα νερά του, τα οποία αναβλύζουν από άφθονες πηγές σχηματίζοντας μικρούς σκαλωτούς καταρράκτες. Επίσης, για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ η Αγόριανη προσφέρει λόγω θέσης γρήγορη πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και σε αρκετά χωρία της ορεινής Φθιώτιδας.
Πως θα πάω στην Αγόριανη
Η Αγόριανη (η Επτάλοφος) απέχει από την Αθήνα 190 χλμ. Αν έρχεστε από τη Θεσ/νίκη θα ακολουθήσετε την εθνικό οδό Αθηνών – Θεσ/νίκης μέχρι τις Θερμοπύλες. Στη συνέχεια θα πάρετε τον δρόμο για Άμφισσα και θα συνεχίσετε μέσω Μπράλου για Πολύδροσο – Αγόριανη. Αν έρχεστε από δυτική Ελλάδα θ’ ακολουθήσετε τον δρόμο Άμφισσας-Θερμοπυλών, θα περάσετε τη Γραβιά και θα καταλήξετε στην Αγόριανη.
Αξίζει να δω στην Αγόριανη
Η Αγόριανη φημίζεται για την όμορφη πλατεία της που σκεπάζεται από θεόρατα πλατάνια και στολίζεται με πέτρινες κρήνες. Θα περπατήσετε μέχρι την πηγή της “Μάνας”, τις κρήνες της Βασιλικής και των Αγίων Αναργύρων εκ των οποίων η τελευταία είναι γνωστή για το εξαιρετικό χωνευτικό νερό της. Εύκολα θα επισκεφθείτε την ιστορική τοποθεσία Γραβιά, αλλά και το γειτονικό κεφαλοχώρι της Πολύδροσου (Κάτω Σουβάλα), απ’ όπου θα προσεγγίσετε τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού, αλλά και τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Ελεούσας. Στο χωριό Λιλαία ή Κάτω Αγόριανη γεννήθηκε ο θρυλικός «καπετάν Διαμαντής» του ΕΛΑΣ. Μάλιστα το πατρικό του σπίτι έχει γίνει σήμερα μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Που θα μείνω στην Αγόριανη
«Teresa Country Lodge», τηλ.6946060381, www.teresacountrylodge.com
«Μαυροδήμος» τηλ. 22340 61289, https://mavrodimos-guesthouse.gr
«Το Μπαλκόνι της Αγόριανης», τηλ. 22340 61127, www.balcony.gr
«Ασημίνα» τηλ. 22340 61492 http://xenonas-asimina.gr
«Ξενώνας Αλεξάνδρας» τηλ. 22340 61292 & 6936 598 762 http://xenonas-alexandra.gr
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑCopyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis & Theo Athanasiadis / Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.