Αν αποζητάς να ξεφύγεις από τη βουή της πόλης και τον συνωστισμό των ανθρώπων, να αδειάσεις τα φορτία του μυαλού σου, να «αποτοξινωθείς» από την ένταση της καθημερινότητας και να ζήσεις τις εποχές έτσι όπως πραγματικά είναι, θα πρέπει να οργανώσεις μια απόδραση εδώ στα μεθοριακά βουνά του νομού Ξάνθης.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-ο-καταρράκτης-του-Λειβαδίτη-την-Ανοιξη

Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη ή Τραχωνίου την Άνοιξη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είναι γεγονός, ένα ταξίδι στην πανέμορφη, αλλά μακρινή για τους διαμένοντες στη νότια Ελλάδα, Ξάνθη, δεν είναι και η ευκολότερη υπόθεση. Όμως από την Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Καβάλα και φυσικά αρκετές ακόμη πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με την χρήση της Εγνατίας οδού, η Ξάνθη και ο ανυπέρβλητης ομορφιάς ορεινός της όγκος της είναι στην εμβέλεια μια Σαββατοκυριακάτικης εκδρομής.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-πεζοπορία-σε-χειμερινές-συνθήκες-στα-ορεινά-της-Ξάνθης

Πεζοπορία σε χειμερινές συνθήκες στα ορεινά της Ξάνθης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε παλαιοτέρα άρθρα μας έχουμε παρουσιάσει την πόλη της Ξάνθης, τα Παρανέστια χωριά και τις ακτές του ακριτικού νομού. Σε αυτό εδώ όμως, θα ανηφορίσουμε ακόμη πιο βόρεια και στην κυριολεξία θα χαθούμε στην αγκαλιά του ορεινού όγκου της Ροδόπης όπου θα συναντήσουμε το Δασικό Χωριό Ερύμανθου και το μυστηριώδες δάσος της Χαϊντούς.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-λιβάδι-με-κρόκους-στα-υψίπεδα-της-οροσειράς-στη-Ροδόπη.

Λιβάδι με κρόκους στα υψίπεδα της οροσειράς στη Ροδόπη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρόκειται για μια από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου με απίστευτη και ακόμη αχαρτογράφητη βιοποικιλότητα. Εδώ στα όρια με την Βουλγαρία ουσιαστικά σμίγουν τα οικοσυστήματα της Κεντρικής Ευρώπης με αυτά της Νότιας Βαλκανικής. Αυτός ο τόπος όπου η φύση έχει γνωρίσει τις λιγότερο δυνατές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και επιφυλάσσει στον φυσιολάτρη επισκέπτη αμέτρητες εκπλήξεις θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατευτεί.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-Υπάρχουν-πολλοί-τρόποι-για-να-εξερευνήσης-το-δασικό-οικοσύστημα-της-Ροδόπης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξερευνήσεις το δασικό οικοσύστημα της Ροδόπης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο άγνωστος Ερύμανθος της Θράκης

Οι περισσότεροι που γνωρίζουν έστω και στοιχειωδώς τη γεωγραφία της Ελλάδας μπορεί να φέρνουν στον νου το όρος Ερύμανθος της Αχαΐας. Ωστόσο εδώ στον νομό Ξάνθης, κοντά στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, αναφερόμαστε στον ορεινό όγκο του Ερύμανθου της Ροδόπης, γνωστός στους ντόπιους και σαν «βουνά της Χαϊντούς». Ο Ερύμανθος μαζί με τα Παρθένο δάσος του Φρακτού της Δράμας αποτελούν ένα ενιαίο σημαντικό ορεινό οικοσύστημα, τμήμα της μεγάλης βαλκανικής οροσειράς της Ροδόπης.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-Χιονισμένος-Ερυμανθος-στα-σύνορα-με-Βουλγαρία

Χιονισμένος Ερύμανθος, στα σύνορα με Βουλγαρία © Παντελής Θεοδωρίδης/Views of Greece

Το παραμυθένιο δάσος της Χαϊντούς στον Ερύμανθο

Από το χωριό Λειβαδίτης ή από τις εγκαταστάσεις του Δασικού χωριού θα προσεγγίσετε το φημισμένο δάσος της Χαϊντούς, που αποτελείται από πεύκα, σημύδες και ερυθρελάτες –είδος έλατου που κυριαρχεί στο δασικό συγκρότημα του Φρακτού Δράμας– και πουθενά αλλού στην Ελλάδα! Επίσης εδώ, ανάμεσα στο Αρκουδόρεμα και στο δασικό χωριό υπάρχει ένας πυρήνας δάσους οξιάς που έχει χαρακτηρισθεί “Μνημείο της Φύσης” και απαρτίζεται από υπεραιωνόβια δέντρα ύψους 30 – 40 μέτρων που ξεπερνούν σε ηλικία τα 200 χρόνια. Στο Ακρουδόρεμα αξίζει να αναζητήσετε το παραμελημένο γεφύρι του Λεωνίδα που βρίσκεται σε υψόμετρο 1240 μέτρων.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-πρωινή-ομίχλη-στο-δάσος-της-Χαιντούς-στα-ορεινά-της-Ξάνθης

Πρωινή ομίχλη στο δάσος της Χαϊντούς στα ορεινά της Ξάνθης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην άκρη της Ελλάδας, στην κορφή του Γυφτόκαστρου

Η κορφή Γυφτόκαστρο με υψόμετρο τα 1827 είναι ένα από τα λίγα σημεία της οροσειράς της Ροδόπης που δεν καλύπτεται από δάσος. Αν ανεβείτε το καλοκαίρι εδώ, θα ατενίσετε την ομορφότερη θέα, τόσο προς τον Ελλαδικό χώρο και τις πεδιάδες της Θράκης, όσο και προς τη Βουλγαρία, αφού το βουνό σχεδόν εφάπτεται της συνοριακής γραμμής Ελλάδας- Βουλγαρίας. Φυσικά οι ευκαιρίες για περιηγήσεις στην περιοχή είναι στην κυριολεξία αμέτρητες, κυρίως όμως την άνοιξη που ανοίγουν οι δρόμοι. Προτιμότερο είναι να έχετε μαζί σας κάποιον που γνωρίζει τα κατατόπια, καθώς είναι πολύ εύκολο να χαθείτε στους δαιδαλώδεις δρόμους και στα μονοπάτια του μεθοριακού βουνού και να καταλήξετε στην Βουλγαρία!.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-Ερύμανθος-χιονισμένο-ρυάκι-κοντά-στο-Δασικό-Χωριό

Ερύμανθος, χιονισμένο ρυάκι κοντά στο Δασικό Χωριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αναζητήστε τον καταρράκτη του Λειβαδίτη

Και πάλι με αφετηρία το χωριό Λειβαδίτης ή από το Δασικό Χωριό θα πάρετε τον χωμάτινο δρόμο όπως δείχνουν οι ταμπέλες για τον καταρράκτη Λειβαδίτη (θα σας δώσει οδηγίες ο φύλακας του Δασικού Χωριού). Βέβαια τον χειμώνα το πιο πιθανόν είναι να βρείτε χιόνι σε αυτήν τη διαδρομή. Αφήστε λοιπόν το όχημά σας και συνεχίστε με τα πόδια. Το μονοπάτι που είναι βατό, αλλά παρουσιάζει αρκετές κλίσεις, οδηγεί μετά από πορεία διάρκειας 45 λεπτών στη ρίζα του καταρράκτη. Από αυτό το διαμορφωμένο σημείο θα δείτε το εντυπωσιακό θέαμα του νερού που εξαϋλώνεται καθώς χτυπά με ορμή στα βράχια. Πολλές φορές το χειμώνα ο καταρράκτης λόγω του ψύχους παγώνει και τότε το θέαμα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι σαν να έχει ξεπηδήσει από μυθικό παραμύθι του βορά.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-ο-καταρράκτης-του-Λειβαδίτη-παγωμένος

Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη παγωμένος © Παντελής Θεοδωρίδης/Views of Greece

Η «πράσινη» βιομηχανία απειλή με καταστροφή την οροσειρά της Ροδόπης

Δυστυχώς και εδώ η αιολική βιομηχανία έχει βαλθεί να μετατρέψει αυτόν τον αμόλυντο τόπο σε βιομηχανικό πάρκο παραγωγής αιολικής ενέργειας εγκαθιστώντας τερατώδεις ανεμογεννήτριες, με ότι αυτό συνεπάγεται στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι παρεμβάσεις στην άγνωστη και ανυπολόγιστης οικολογικής αξίας οροσειρά της Ροδόπης έχουν ήδη ξεκινήσει, δεκάδες ανεμογεννήτριες έχουν υψωθεί στα ορεινά του Έβρου και της Κομοτηνής και δυστυχώς φαίνεται πως έχει έρθει και η σειρά του Ερύμανθου. Αυτός ο παραλογισμός που πραγματοποιείται στο όνομα μιας δήθεν «πράσινης ανάπτυξης» που ρημάζει τα ορεινά οικοσυστήματα και φτωχοποιεί τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει επιτέλους με κάθε τρόπο να σταματήσει!

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-στιγμές-απο-την-Άνοιξη-στην-μαγευτική-ορεινή-Ξάνθη

Στιγμές από την Άνοιξη στην μαγευτική ορεινή Ξάνθη © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Πως θα πάτε στον Λειβαδίτη και το Δασικό Χωριό

Το μικρό ορεινό χωριό Λειβαδίτης απέχει 25 χλμ. από την Σταυρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Ξάνθης. Ωστόσο έχει επίσης εύκολη πρόσβαση και από τη Δράμα από την οποία απέχει 70 χλμ. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε τον επαρχιακό δρόμο Δράμας – Παρανεστίου – Σταυρούπολης και στο ύψος του Νεοχωρίου θα στρίψετε όπως δείχνουν οι πινακίδες προς Λειβαδίτη. Το Δασικό Χωριό απέχει από το χωριό Λειβαδίτης 12 χλμ. ασφάλτινου δρόμου που εκχιονίζεται συνεχώς.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-Βαρυχειμωνιά-στο-Δασικό-Χωριό-Ερύμανθου-Ξάνθης

Βαρυχειμωνιά στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου Ξάνθης © Παντελής Θεοδωρίδης/Views of Greece

Tips για την ορεινή Ξάνθη

Το Δασικό Χωριό Ερύμανθου: Σε υψόμετρο 1350 μ. συναντάμε το Δασικό Χωριό Ερυμάνθου με  13 αυτόνομα, ξύλινα σπίτια που διαθέτουν τζάκι, μπάνιο, θέρμανση και κουζίνα. Στις εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού λειτουργεί και εστιατόριο. Βέβαια επειδή σε αυτήν εδώ τη στήλη λέμε ταξιδιωτικές αλήθειες, οφείλουμε να αναφέρουμε πως θα μπορούσαν εδώ και καιρό να έχουν γίνει από την πολιτεία οι κατάλληλες εργασίες συντήρησης, ώστε οι εγκαταστάσεις του Δασικού Χωριού να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο Θανάσης ο αεικίνητος και πάντα εξυπηρετικός φύλακας του Δασικού Χωριού, τηλ. 6976781945.

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-Το-Δασικό-Χωριό-Ξάνθης-Ερύμανθου

Το Δασικό Χωριό Ξάνθης – Ερύμανθου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οργανωμένες οίκο – αποδράσεις με τους ειδικούς : Για οργανωμένες ασφαλείς περιηγήσεις στα ορεινά της Ξάνθης θα απευθυνθείτε στο γραφείο “Riverland” που δραστηριοποιείτε στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης για περισσότερο από 20 χρόνια, τηλ. 25410 62488 & 6973417189

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-ανάβαση-στο-όρος-Ερύμανθος-της-Ξάνθης

Ανάβαση στο όρος Ερύμανθος της Ξάνθης © Ηλίας Μιχαηλίδης/Riverland

Διαμονή στην Σταυρούπολη Ξάνθης: Αν οι παροχές του Δασικού Χωριού δεν σας καλύπτουν, μπορείτε ένα μείνετε στην Σταυρούπολη στους πολύ καλούς παραδοσιακούς ξενώνες: «Το Αρχοντικό» τηλ. 6936512162  & «Ξένιος Ζευς» τηλ. 6936747366

ΡΟΔΟΠΗ-ΘΡΑΚΗ-η-Σταυρούπολη-μπορεί-να-γίνει-το-ορμητήριό-σας-για-την-οροσειρά-της-Ροδόπης

Η Σταυρούπολη με τους ξενώνες της  μπορεί να γίνει το ορμητήριό σας για την οροσειρά της Ροδόπης © Παντελής Θεοδωρίδης/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βάλια Κάλντα, ο φυσικός παράδεισος της Βόρειας Πίνδου

landscape, outdoor, pindus national park, valia calda, wildlife, greece, εθνικο παρκο Βόρειας Πίνδου, grevena, Γρεβενά, Βάλια Κάλντα, Περιβόλι, αρκούδα, πεζοπορία, διαδρομές 4χ4,

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.