Μόλις 3 χιλιόμετρα δυτικά της λίμνης Βουλιαγμένης στο Λουτράκι Κορινθίας, ο δρόμος καταλήγει στο δυτικό άκρο της χερσονήσου όπου βρισκόταν το Ιερό της Θεάς Ήρας    και το ομώνυμο ακρωτήρι. Σε αυτό το σημείο η Περαία γη, οπως λεγόταν παλιά η  δαντελωτή ακτογραμμή της αρχαίας Κορίνθου, γκρεμίζεται απότομα στο απέραντο γαλάζιο. Έδαφος με μεγάλες  κλίσεις, πεύκα που ακροβατούν στη κόψη του βάραθρου, νερά διάφανα, βράχια που ορθώνονται τη τελευταία στιγμή κόντρα στο θυμό του πελάγους. Εκεί που η βράχινη απόληξη αγκαλιάζει τη θάλασσα,  ένα πλατύχωρο άνοιγμα φιλοξενεί τον αρχαιολογικό χώρο.

Λουτρακι,ακρωτήρι Μελαγκάβι, φάρος, ηλιοβασίλεμα, αρχαιολογικος χώρος, Ηραίο,

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Το Ηραίο αποτελείται  από δύο τμήματα, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία και στην Ήρα Λιμενία. Η λατρεία της σεβαστής θεάς άρχισε στην Γεωμετρική περίοδο,  ενώ το 800 π.Χ.  οικοδομήθηκε προς τιμήν της, ο πρώτος αψιδωτός ναός. Αργότερα προστέθηκαν και άλλοι ναοί, βωμοί στέγαστρο για την προστασία της ιερής φωτιάς, στοές, αγορά και πολλοί ακόμα βοηθητικοί χώροι που τμήματα τους σήμερα έχουν αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές. Εικάζεται ότι τα τελετουργικά της λατρείας της Ήρας γίνονταν στο λιμάνι, ενώ στον υπόλοιπο χώρο υπήρχαν κτίσματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Κάπου ανάμεσα βρισκόταν η «ιερή λίμνη», μια μικρή στέρνα που συγκέντρωνε τα βρόχινα νερά, ενώ τμήματα μεγάλης υδατοδεξαμενής υποδηλώνουν τη κατασκευή υδροσυλλεκτικού έργου με πλήρη στεγανότητα, γεγονός που επαληθεύει τις υποθέσεις των ερευνητών για την ύπαρξη μιας οργανωμένης λατρευτικής πολιτείας. Στο μουσείο της Περαχώρας φυλάσσεται πλήθος ευρημάτων από τις ανασκαφές στο  ιερό  και το αρχαίο λιμάνι. Στην περιοχή του Ηραίου ξεχωρίζουν τα ασπροκλήσια της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κοντά στη λίμνη, του Αγίου Ιωάννη μέσα     στον αρχαιολογικό  χώρο και του Αγίου Νικολάου κτισμένο μέσα σε απόκρημνο βράχο. 

Λουτρακι,ακρωτήρι Μελαγκάβι, φάρος, ηλιοβασίλεμα, αρχαιολογικος χώρος, Ηραίο,

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Μετά από αυτήν την ενδιαφέρουσα περιήγηση στο παρελθόν, μια βουτιά στο γαληνεμένο   όρμο του Ηραίου γίνεται τονωτικό βάλσαμο σώματος και ψυχής, ειδικά αν οι μέρες κρατάνε    τη θερινή τους ζεστασιά. Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο ανεξέλεγκτο «μπάζωμα» του τσιμέντου, στη ομοιομορφία της πόλης του Λουτρακίου, στο συνωστισμό και την  απρόσωπη επέκταση μιας αμφιλεγόμενης «αξιοποίησης»,  ο τόπος αυτός ξέρει να κρατά μακριά από τη λογική της νέας εποχής, ανέγγιχτη, τη δική του μαγεία. Ίσως η εύνοια της θεάς να πλανιέται  ακόμα στον αέρα, μεταμορφώνοντας  την μικρή αυτή  αγκωνή  του Κορινθιακού  σε «ιερό» ησυχαστήριο.

iraio, nature, sea, perachora, greece, vacation, greek, blue, cape, landscape, summer, vouliagmeni, heraion, iraion, ancient, lake, temple, Λουτράκι, λίμνη Ηραίου, ακρωτήρι, φάρος Μελαγκάβι

Copyright photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Το φευγιό της μέρας πρέπει πάση θυσία να σας βρει εδώ. Οι πανάρχαιες πέτρες ροδίζουν    στο ζεστό, γλυκό χαιρετισμό του ήλιου που κατεβάζει την αυλαία και ο ορίζοντας σβήνει φλογισμένος στην άκρη του πελάγους…Το ανέβασμα στη ράχη του βράχου ας γίνει γρήγορα πριν όλα γύρω μαυρίσουν. Εκεί στο τελείωμα της Περαίας γης, πάνω στο γυμνό θαλασσοδαρμένο άκρο της, στέκει αγέρωχος ο φάρος του ακρωτηρίου Μελαγκάβι.      Κτισμένος από το 1897 ορθώνει με πείσμα το πέτρινο παράστημά του, κόντρα στους καιρούς και  στους ανέμους. Ακοίμητος φρουρός των πλεούμενων, επιβίωσε ακόμα και στους   σεισμούς του 1981 που με επίκεντρο τις κοντινές Αλκυονίδες, συντάραξαν  και την Αθήνα. Λυχνάρι παρηγοριάς κι ελπίδας για τους ναυτικούς, ο ισχυρός φανός  που αναβοσβήνει άγρυπνα, αμφισβητώντας με τη δική του λάμψη την εισβολή του σκοταδιού, φέγγει κάθε  βράδυ τον   δρόμο για  το λιμάνι της Κορίνθου. Το τοπίο γεμίζει μυστήριο και μεγαλοπρέπεια, καθώς τα σχήματα της νύχτας σκεπάζουν τα κοφτερά βράχια που βουτούν στα σκοτεινά νερά, ενώ ο φάρος, ακούραστος,  αναλάμπει στον χώρο,  στον χρόνο και στις σκέψεις μας…

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

COPYRIGHT PHOTO & TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.