Δυο ξεχωριστά χωριά της Μαγνησίας νοτισμένα με την αρμύρα του Αιγαίου, τολμούν ν’ αντιπαραθέσουν τη δική τους πρόταση δίπλα στις τουριστικές διασημότητες της περιοχής. Εδώ, σε αυτή την ακρογωνιά της Θεσσαλίας θα σας συνεπάρουν τα ήσυχα παραδοσιακά καλντερίμια, οι μοναχικές παραλίες, η ανέγγιχτη ορεινή πηλιορείτικη φύση και μια λίμνη που κυριολεκτικά αναγεννήθηκε από τις στάχτες της…

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στο βορειοανατολικότερο άκρο του νομού Μαγνησίας, μακριά από τα βλέμματα των πολλών, καλά κρυμμένα στη σκιά αρχέγονων δασών βρίσκονται τα χωριά Κεραμίδι και Βένετο, τα πιο άγνωστα ίσως του Πηλίου. Για να φτάσετε ως εδώ θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε διαδρομή “ανορθόδοξη”, εντελώς διαφορετική από αυτήν που οδηγεί στους γνωστούς Πηλιορείτικους προορισμούς και ίσως ν’ ανακαλύψετε ένα ακόμη μυστικό του γοητευτικού βουνού των Κενταύρων. Ανοίξτε λοιπόν τους χάρτες και χαράξτε πορεία…!!!

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ξεχάστε την πεπατημένη και ετοιμαστείτε για τόπους άγνωστους που μπορεί γεωγραφικά μεν να υπάγονται στο Πήλιο, στην ουσία όμως δεν έχουν καμιά οδική σύνδεση με τα υπόλοιπα διάσημα χωριά. Εκτός από την καλή διάθεση πάρτε μαζί, τα κιάλια σας, τη μάσκα και το μαγιό σας, αλλά και τα πεζοπορικά σας παπούτσια. Ο τόπος κρύβει πολλές εκπλήξεις !

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Δρόμο παίρνω δρόμο αφήνω και φτάνω στη λίμνη Κάρλα
Η διαδρομή για να φτάσει κανείς μέχρι εδώ είναι διαφορετική από αυτήν που συνήθως ακολουθούμε για να πάμε στα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου. Στον κόμβο του Βελεστίνου αφήνουμε την εθνική οδό και οδηγούμε προς το χωριό Κανάλια (προσοχή οι πινακίδες στο σημείο αυτό είναι ελλιπείς και εύκολα μπορεί να μπερδευτεί ο οδηγός). Απο τα Κανάλια που σχεδόν ακουμπούν στις όχθες της λίμνης Κάρλα ο δρόμος ανηφορίζει με απανωτές κορδέλες για το χωριό Κεραμίδι. Στο ψηλότερο σημείο και λίγο πριν χωθεί στο διάσελο που σχηματίζουν τα βουνά Μαυροβούνι και Πήλιο, προσφέρει μερικά σημεία ατελείωτης θέας στην λεκάνη της Κάρλας. Στα 11 χλμ. από τα Κανάλια ο δρόμος διακλαδίζεται. Αν πάτε δεξιά θα βγείτε στο Βένετο (13 χλμ.), ενώ αριστερά στο Κεραμίδι (6 χλμ.) και στο θαλασσινό επίνειό του, το Καμάρι.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Λίμνη Κάρλα, η αποξήρανση
Η αρχαία λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίς ήταν μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας μέχρι την αποξήρανσή της που ολοκληρώθηκε το 1962. Η επιφάνειά της έφθανε τα 190.000 στρέμματα και το βάθος της τα 6 μέτρα. Ολόγυρά της μικρές παραλίμνιες κοινότητες συμβίωναν για αιώνες μαζί της, με ένα τρόπο ζωής που ελάχιστα άλλαξε στο κύλισμα των αιώνων. Οι ψαράδες της λίμνης έστηναν καλαμωτές καλύβες στις όχθες και ζούσαν μέσα σε αυτές ψαρεύοντας για 9 μήνες. Την Κυριακή των Βαΐων επέστρεφαν στα χωριά τους ώστε ν’ αφήσουν να ψάρια να γεννήσουν και πήγαιναν πάλι στις καλύβες μετά το Δεκαπενταύγουστο. Το ενδιάμεσο αυτό διάστημα, απαραίτητο για ν’ αναπτυχθεί ο γόνος των ψαριών, ονομάζονταν “απεργία”.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Διατάραξη του οικοσυστήματος στη θεσσαλική πεδιάδα
Με την αποξήρανση της Κάρλας οι χαρακτηριστικές παραδοσιακές ψαρόβαρκες σάπισαν, οι ψαράδες έγιναν γεωργοί και τα μεταναστευτικά πουλιά μάταια αναζητούσαν το γαλάζιο απάγκιο και τους πυκνούς καλαμιώνες όπου εδώ και αιώνες έστηναν τις φωλιές τους. Η λίμνη για πενήντα σχεδόν χρόνια υπήρχε μόνο στους παλιούς σχολικούς χάρτες και στη μνήμη των γεροντότερων. Η αποστράγγιση αυτής της φυσικής υδάτινης δεξαμενής άλλαξε το μικροκλίμα της περιοχής με συνέπεια την οικολογική αναστάτωση της ευρύτερης Θεσσαλικής πεδιάδας.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Κάρλα, μια λίμνη γεννήθηκε ξανά
Στα τέλη του 20ου αιώνα ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια αναδόμησης του λιμναίου οικοσυστήματος, με σκοπό να ανασυνταχθεί ξανά η αρχαία λίμνη, έστω και σε μικρότερο μέγεθος. Σήμερα η Κάρλα μοιάζει, έστω και μικρότερη, να έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της!!! Το θετικό από αυτήν την προσπάθεια είναι πως τα υδρόβια πουλιά επανήλθαν ακολουθώντας το ένστικτο τους και έστησαν τις φωλιές τους στις τεχνητές νησίδες. Έτσι η Κάρλα θεωρείται και πάλι ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία φωλιάσματος για δεκάδες είδη της φτερωτής πανίδας.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Τα προβλήματα παραμένουν
Δυστυχώς η ασυντόνιστη διαχείριση των υδάτων δημιουργεί, κυρίως τους ζεστούς θερινούς μήνες, μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα των νερών της λίμνης που προέρχονται κυρίως από τα γύρω ρέματα τα οποία είναι μολυσμένα με γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα και από τον υποβαθμισμένο Πηνειό. Η ύπαρξη ολόγυρα άφθονων σκουπιδιών που σχηματίζουν μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές εντείνουν το πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι η Νέα Κάρλα να συμβάλλει στην ευρύτερη περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και όχι να αποτελέσει ένα ακόμη προβληματικό και ρυπογόνο ταμιευτήρα νερού -όπως τόσες άλλες πεδινές λίμνες- ο οποίος μακροχρόνια θα δημιουργεί προβλήματα τόσο στον Παγασητικό κόλπο, όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα αναχώματα της λίμνης για θα δείτε τους πραγματικά μεγάλους πληθυσμούς πουλιών και να απολαύσετε τα παραλίμνια τοπία που αποκτούν εξωπραγματικές διαστάσεις κυρίως το σούρουπο (www.fdkarlas.gr )

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στο χωριό Κανάλια θα επισκεφθείτε το βυζαντινό ναό του Αγ. Νικολάου (12ος αι) που βρίσκεται σε υπέροχο σημείο μέσα σε πλατανόδασος, αλλά και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας www.boebes-karla.gr

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Κεραμίδι, Βένετο, χωριά, μπαλκόνια στο πέλαγος
Από τα Κανάλια ο δρόμος σκαρφαλώνει με γρήγορες στροφές στα πρανή του βουνού με κατεύθυνση ανατολική και στα 11 χιλιόμετρα διχάζεται. Αν πάτε δεξιά θα βγείτε στο Βένετο (13 χλμ.), ενώ αριστερά στο Κεραμίδι (6 χλμ.) και στο θαλασσινό επίνειό του, το Καμάρι.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Το Κεραμίδι του Αιγαίου
Το Κεραμίδι αν και κτισμένο σε ύψος 350 μέτρων στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, είναι ένα τυπικό πηλιορείτικο χωριό. Τ’ αυτοκίνητα δεν μπαίνουν μέσα στον οικισμό. Έτσι θα πρέπει ν’ αφήσετε το όχημά σας και να συνεχίσετε για λίγο με τα πόδια μέχρι την πλατεία. Πιθανόν οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες να δημιουργήθηκαν πριν από 3 αιώνες, κυρίως από κατατρεγμένους χωρικούς του κάμπου και φυγάδες που αποζητούσαν εδώ την ελευθερία τους από την καταπίεση των Τούρκων. Σήμερα η καρδιά του χωριού κτυπά στην πλατεία «Αλωνάκι» ή Λέοντος Μελά όπως αναφέρει η ταμπέλλα, η οποία όπως συνηθίζεται στους πηλιορείτικους οικισμούς, σκιάζεται από θεόρατα πλατάνια. Φυσική συνέχεια της απολαυστικής πλατείας αποτελεί το προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γεωργίου – ρυθμού βασιλικής- που κτίσθηκε το 1787- σε σημείο “μπαλκόνι” στο Αιγαίο.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Βένετο, το κρυφό χωριό
Το Βένετο βρίσκεται νοτιοανατολικά από το Κεραμίδι και βόρεια από τη Ζαγορά, κρυμμένο σ’ ένα πυκνό δάσος που σχηματίζουν δρυς, καστανιές, ρείκια, κουμαριές και διάφοροι άλλοι θάμνοι της μεσογειακής μακίας. Το χωριό απλώνει τις αραιές γειτονιές του σε μια σχετικά μεγάλη έκταση μέσα στην πλαγιά του βουνού.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αξίζει να δείτε την εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού (χτισμένη το 1767) και να περιπλανηθείτε στις καταπράσινες εξοχές του. Τα μονοπάτια που παλιότερα συνέδεαν μεταξύ τους το Βένετο με τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου και το Βόλο σήμερα προτείνονται για πεζοπορικές αναζητήσεις.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Οι κυριότερες παραλίες του Αιγαίου
Αι Γιάννης: Κατηφορίζοντας από το Κεραμίδι προς την ακτή, θα βρείτε το μικρό λιμάνι με μια μικροσκοπικών διαστάσεων παραλία. Λίγο βορειοτέρα ξεδιπλώνεται ανάμεσα στα βράχια, η σαφώς καλύτερη ακρογιαλιά του Αϊ Γιάννη που προσεγγίζεται με άσφαλτο. Η παραλία είναι στρωμένη με χοντρό βότσαλο κι όταν φυσά βορειοανατολικός άνεμος τα κύματα χτυπάνε με ορμή την ακτή.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Καμάρι: Ωστόσο την «top» παραλία της περιοχής του Κεραμιδιού θα τη βρείτε στο Καμάρι που ακουμπά στις βορειότερες παρυφές του Πηλίου, ανάμεσα σε βράχια και πυκνό πλατανόδασος (5 χλμ. άσφαλτος). Ένα μικρό ρέμα με ροή νερού όλο το χρόνο, κατεβαίνει από το βουνό και δίνει μια ανάσα δροσιάς στην κατάφυτη περιοχή. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια και ένα καφέ πάνω στο κύμα, στο νότιο τμήμα της ακτής.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Βένετο: Το χωριό Βένετο καθώς είναι κτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά του Πηλίου δεν προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Οι ντόπιοι κατηφορίζουν το χωματόδρομο (3 χλμ.) ως τη μικροσκοπική ακτή Κουλούρι η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τις βάρκες.Λίγο πιο νότια ξεχωρίζει η απόμερη ακρογιαλιά Πετρομέλισσο. Εδώ θα έρθετε ακολουθώντας χωματόδρομο (3,5 χλμ.) που ξεκινά από τα τελευταία σπίτια του Βένετου.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Θαλάσσιες σπηλιές, στο Ανατολικό Πήλιο
Με δικό σας σκάφος θα προσεγγίσετε την άγρια, μα και εξωπραγματικής ομορφιάς ακτογραμμή με τις θαλάσσιες σπηλιές που βρίσκεται ανάμεσα στο Βένετο και στο Πουρί. Η περιοχή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα με την ονομασία «Ιπνοί» και πιθανόν σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αυτό να είναι το σημείο όπου καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του στόλου του Ξέρξη κατά την εισβολή του στην Ελλάδα (480 π.Χ.).

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Εξερευνήσεις στην Ανατολική Θεσσαλία
Από το Κεραμίδι στο Πολυδέντρι
Πρόκειται για μια δύσκολη αλλά πανέμορφη παραλιακή διαδρομή. Κατηφορίζοντας από το Κεραμίδι προς το Καμάρι ένας στενός και κακός χωματόδρομος (βατός την άνοιξη μόνο με 4χ4) κατευθύνεται βόρεια και συνοδεύει τη δυσπρόσιτη ακτογραμμή που σχηματίζεται από κάθετα απότομα βράχια, χαράδρες, γκρεμούς και βαθιά νερά. Στο μέσο περίπου της απόστασης θα δείτε τα παλιά ενετικά μεταλλεία δίπλα στη θάλασσα και προσεκτικά θα κατηφορίσετε μέχρι την ακροθαλασσιά. Άσφαλτο θα πατήσετε και πάλι στην παραλία του Ρακοπόταμου από όπου θα συνεχίσετε για Πολυδέντρι – Αγιόκαμπο. Αρχές του 2021 η διαδρομή αυτή ετοιμάζεται προς ασφαλτόστρωση και ήδη πραγματοποιούνται έργα.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Μονή Φλαμπουρίου
Από την άκρη του χωριού Βένετο, στην αρχή του χωματόδρομου που οδηγεί στην παραλία Πετρομέλισσο, ξεκινά με κατεύθυνση νότια ένα σημαδεμένο, αλλά έντονα ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Φλαμουρίου (16ος αιώνας) που βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων.Από το μοναστήρι το μονοπάτι συνεχίζει μέσα σε πυκνόφυτο δάσος οξιάς και οδηγεί στο χωριό Κερασιά.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζαγορά, Χορευτό, Πουρί, θεα στο διάπλατο Αιγαίο

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greecehttps://viewsofgreece.gr/zagora-pouri-mpalkoni-sto-egeo/
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.