“Παντός καιρού” προορισμός, με ιστορία, παράδοση και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, πρώτης τάξης εφαλτήριο για κοντινές και ενδιαφέρουσες εξορμήσεις.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/ www.viewsofgreece.gr

Kαλοστεκούμενο,  χαρούμενο, αρχοντικό, το Γαλαξίδι ασκεί πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία στον επισκέπτη, όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς μάλιστα βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας. Αυτή η θαλασσινή πολιτεία με παράδοση στη ναυτοσύνη είναι από τις λιγοστές γωνιές που κατάφεραν -σαν από θαύμα- να ξεφύγουν από τη οικοδομική μανία που έπληξε το σύνολο σχεδόν της ελληνικής υπαίθρου στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.  Τα Γαλαξιδιώτικα σπίτια λιτά, με τετράριχτες κεραμοσκεπές είναι χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά δείγματα στερεοελλαδίτικου ρυθμού. Στο εσωτερικό τους είναι πλούσια διακοσμημένα με σκαλιστά έπιπλα εποχής, περίτεχνα ασημικά και χειροποίητα υφαντά φερμένα από τα λιμάνια της Ευρώπης. Σεργιανίσετε στις ασβεστωμένες γειτονιές και παραλιακά μέχρι το δεύτερο λιμανάκι το Χηρόλακα και απολαύστε από το παλιό καρνάγιο το πανόραμα του οικισμού και του Κορινθιακού κόλπου, κατάστικτου από μικρονήσια.

culture, fokida, Galaxidi town, Greece, harbor, historic, traditional village,

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Έτσι για την ιστορία: Τα ιστιοφόρα του Γαλαξιδιού που κάποτε αρμένιζαν στην Μεσόγειο φέρνοντας πλούτη στη ρουμελιώτικη πολιτεία, εύκολα μετατράπηκαν σε πολεμικά πλοία για τις ανάγκες της εξέγερσης του1821. Όμως ο μεγάλος και ανίκητος αντίπαλος που εμφανίστηκε πολύ αργότερα, ήταν η Βιομηχανική Επανάσταση. Το μέταλλο και οι ατμολέβητες αντικατέστησαν τα πανιά και το ξύλο. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα περισσότερα ιστιοφόρα παροπλίστηκαν και η γενέτειρα της ναυτοσύνης πέρασε στην αφάνεια.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/ www.viewsofgreece.gr

Ιδέες για κοντινές εκδρομές

Στις γειτονιές της Άμφισσας: Προτείνω να ανηφορίστε για την Άμφισσα, την πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας στην κορφή του λόφου, όπου βρίσκεται το φημισμένο κάστρο των Σαλώνων, κτισμένο από Φράγκους και Καταλανούς ιππότες. Από εδώ η θέα στην πόλη  και τον ελαιώνα είναι απεριόριστη. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η παλιά συνοικία Χάρμενα με τα παραδοσιακά σπίτια και τα παμπάλαια βυρσοδεψεία. Αν έχετε λίγο χρόνο αφιερώσετε τον στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Δημοτική Πινακοθήκη όπου εκθέτονται έργα του ζωγράφου Σπ. Παπαλουκά. Τηλ. 22650-29775.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Στο δρόμο για Γραβιά: Χρησιμοποιώντας εύκολα τον εθνικό δρόμο Άμφισσας – Γραβιάς, θα έχετε την ξεχωριστή εμπειρία μιας ξενάγησης-κατόπιν συνεννόησης- στο «Vagoneto», το Θεματικό Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, μοναδικό στο είδος του στον ελληνικό χώρο. Σε βάθος 500 μέτρων στη συντηρημένη στοά «850», έχει στηθεί με ρεαλισμό το σκηνικό εξόρυξης του βωξίτη. www.vagonetto.gr

culture, fokida, Galaxidi town, Greece, harbor, historic, traditional village,

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Μη Χάσετε: Εκτός από τα θαυμάσια αρχοντικά του 19ου αιώνα που κοσμούν την πόλη, αξίζει να επισκευφθείτε το Ναυτικό Μουσείο που ιδρύθηκε το 1928. Σήμερα στεγάζεται σε παλιό αρχοντόσπιτο του 19ουαι. Ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν τμήματα παλιών σκαφών, ναυτικά έγγραφα, πολεμικά όπλα του 1821 και υδατογραφίες που απεικονίζουν τα Γαλαξιδιώτικα καράβια. Ψηλά στο λόφο, ευδιάκριτος από κάθε γωνιά του οικισμού, αλλά και από τη θάλασσα δεσπόζει ο μεγαλόπρεπος ναός του Αγίου Νικολάου με περίτεχνο τέμπλο, γεμάτος από τάματα των ναυτικών, τηλ. 22650-41795

Πως θα πάτε

Από την Αθήνα, μέσω Λιβαδειάς-Αράχοβας, το Γαλαξίδι απέχει 210 χιλιόμετρα,  ενώ το ίδιο περίπου μέσω Διστόμου – Δεσφίνας- Ιτέας

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism

Discover the real Greece with the experts