Αφήνοντας πίσω τον Εθνικό Δρόμο Κορίνθου Τριπόλεως η περιοχή της Νεμέας μας υποδέχεται με τα ήπια κατάφυτα τοπία της και ένα από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Στη συνέχεια θα διασχίσουμε τους πυκνόφυτους αμπελώνες της περιοχής που παράγουν το φημισμένο από την αρχαιότητα “Νεμεάτικο οίνο” και θα τραβήξουμε προς την περιοχή της Στυμφαλίας λίμνης που στρογγυλοκάθεται ανάμεσα στα πανώρια βουνά της ορεινής Κορινθίας.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-Τοπίο-στον-Ασπροκαμπου

Τοπίο κατάφυτο με αμπέλια, στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ξεφεύγοντας από τα γνωστά, ταξιδιωτικά μονοπάτια που οδηγούν στις Μυκήνες και στο Ναύπλιο και ακολουθώντας τους «Δρόμους του Κρασιού» θα περιηγηθούμε στους αμπελώνες της Νεμέας.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-το-ιστορικό-μοναστήρι-της-Παναγίας-του-Βράχου

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην πορεία μας θα επισκεφτούμε ένα σπουδαίο ναό αφιερωμένο στον Δία και ένα «ντροπαλό» μοναστήρι που κρύβεται σε μια απόκρημνη κόχη του βουνού. Στη συνέχεια θα περάσουμε από τον αμπελώνα του Ασπρόκαμπου και θα καταλήξουμε στη λεκάνη της Στυμφαλίας λίμνης ολοκληρώνοντας έτσι, ένα ευχάριστο, εύκολο, μα και συναρπαστικό οδοιπορικό.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-η-θρυλική-Στυμφαλία-λίμνη

Η θρυλική Στυμφαλία λίμνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρόκειται για μια ορεινή και καθόλου πολυσύχναστη διαδρομή που θα μας φέρει κοντά σε υπέροχα τοπία και ήσυχα χωριά, σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Κορινθίας.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-Το-ιερό-στην-Παναγία-του-Βράχου-στη-Νεμέα

Το ιερό στην Παναγία του Βράχου στη Νεμέα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στον δρόμο για τη Νεμέα

Ο εθνικός δρόμος Κορίνθου-Τριπόλεως ανηφορίζει για τα υψίπεδα της Τρίπολης. Θα περάσετε τα διόδια και στα δεκαπέντε χιλιόμετρα θα στρίψετε δεξιά στον κόμβο της Νεμέας. Πρώτη στάση εδώ είναι ο εξαιρετικά ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος όπου βρίσκεται το Ιερό του Δία. Πρόκειται για έναν σημαντικό ναό που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Η μυθολογία λέει πως το πρώτο ιερό το έκτισε ο Ηρακλής για να τιμήσει τον πατέρα του Δία που τον βοήθησε να σκοτώσει το τρομερό λιοντάρι της Νεμέας. Μια πιο ιστορική εκδοχή αναφέρει πως ο ναός του Δία κτίστηκε από τον βασιλιά της Νεμέας Λυκούργο, προς τιμή του μοναχογιού του που πέθανε από δάγκωμα φιδιού.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-Ο-ναός-του-Διός-στην-Αρχαία-Νεμέα

Ο ναός του Διός στην Αρχαία Νεμέα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πανελλήνιοι αγώνες προς τιμήν του Δία

Τον 6ο αιώνα π.Χ. ξεκίνησαν οι πανελλήνιοι αγώνες της Νεμέας που γίνονταν στο διασωζόμενο αρχαίο στάδιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιερό του Δία. Τους αγώνες καθιέρωσε ο ήρωας Αμφιάραος προς τιμήν του Οφέλτη, του αδικοχαμένου γιου του βασιλιά Λυκούργου. Οι Νέμεοι Αγώνες ήταν οι σημαντικότεροι στην αρχαία Ελλάδα, μετά τους αγώνες της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών. Σήμερα ο επισκέπτης, εκτός από τον ναό του Δία, θα δει και το στάδιο όπου πραγματοποιούνταν οι αγώνες.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-έκθεμα-στο-μουσείο-της-Αρχαίας-Νεμέα

Έκθεμα απο το ενδιαφέρον μουσείο της Αρχαίας Νεμέας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νεμέα, ένα σημαντικό μουσείο

Ενδιαφέρον είναι το αρχαιολογικό μουσείο Νεμέας που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το ναό του Δια. ΄Εδώ ο επισκέπτης, εκτός από τα σημαντικά ευρήματα που έχουν να κάνουν με τους αγώνες και τη λατρεία του Δία, θα ενημερωθεί από την ενδιαφέρουσα συλλογή κειμένων περιηγητών του 18ου και 20ου αιώνα που επισκέφθηκαν τη Νεμέα, θα περιεργασθεί τη συλλογή νομισμάτων αρχαίων επισκεπτών της Νεμέας και τα ταξινομημένα προϊστορικά ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Πληροφορίες τηλ. 27460-22739.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-Αρχαία-Νεμέα-αξίζει-να-την-επισκεφτείς

Αρχαία Νεμέα, αξίζει να την επισκεφτείς © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανάβαση στη Μονή της Παναγίας του βράχου

Αφήνουμε πίσω τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας και κατευθυνόμαστε προς τη σύγχρονη πολίχνη. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής θα δούμε την ταμπέλα που θα μας κατευθύνει ως την είσοδο του μοναστηριού της Παναγίας του Βράχου. Πρόκειται για ένα μεγαλόπρεπο κτίσμα, πιθανόν των υστεροβυζαντινών χρόνων που από μακριά μοιάζει σαν φρούριο κολλημένο στον κάθετο βράχο. Ο δρόμος φτάνει μέχρι την είσοδο του επιβλητικού και ανακαινισμένου από τη βυζαντινή εφορία αρχαιοτήτων, μνημείου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανηφορίστε με κάποια προσοχή τα απότομα σκαλοπάτια, ιδίως αν έχει βρέξει και να περιηγηθείτε στο εσωτερικό του μοναστηριού.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-η-Παναγία-του-Βράχου-στη-Νεμέα

Παναγία του Βράχου στη Νεμέα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μια ιστορία που τα έχει όλα…

Εδώ βρισκόταν το Φράγκικο κάστρο του Αγίου Γεωργίου ή Πολυφέγγους ( Poliphant στα Γαλλικά) που επιτηρούσε την «Κοντοπόρεια Οδό», τον μόνο δρόμο που συνέδεε την ορεινή Κορίνθια με την Αργολίδα. Πιθανόν στον χώρο που κτίσθηκε το κάστρο και αργότερα το μοναστήρι, να υπήρχαν σκήτες μοναχών ή κάποιο μικρό ιερό καθώς υπάρχουν χρονολογημένες τοιχογραφίες του 11ου αιώνα.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-λεπτομέρεια-αγιογραφίας-του-11ου-αι.-στο-καθολικό-στην-Παναγία-του-Βράχου

Λεπτομέρεια αγιογραφίας του 11ου αι. στο καθολικό στην Παναγία του Βράχου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πολλές πληροφορίες για το κάστρο ή το μοναστήρι δεν υπάρχουν, καθώς τα αρχεία της μονής κάηκαν από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επανάστασης των Ορλωφικών (1770). Η θέα από τα στενά παράθυρα – πολεμίστρες είναι πράγματι καταπληκτική, αφού φαίνονται από ψηλά το πολεοδομικό σύνολο της Νεμέας, οι πλαγιές και οι γύρω κατάφυτοι από αμπέλια, λόφοι.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-Νεμέα-στην-Μικρή-Βουργουνδία-του-Μορία-υπάρχουν-επισκέψιμα-οινοποιεία


Νεμέα, στη  “Μικρή Βουργουνδία”  του Μοριά υπάρχουν αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ παραγόταν το “αυτοκρατορικό κρασί”

Όλη η περιοχή γύρω από τη Νεμέα είναι κατάφυτη από αμπελώνες που παράγουν ήδη από τα αρχαία χρόνια τον περιζήτητο «Νεμεάτικο οίνο», εδώ στο «Φλιάσιον  Πεδίο» – τον τόπο όπου βασίλεψε ο Φλίας, ο γιος του Διονύσου. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι από εδώ προέρχονταν το περίφημο “αυτοκρατορικό κρασί” το οποίο προμηθευόταν το παλάτι του Αγαμέμνονα. Το εξαιρετικό ήπιο κλίμα σε συνδυασμό με το αμμοαργιλώδες χώμα της ευρύτερης περιοχής βοήθησαν στην παραγωγή ενός εξαιρετικά ποιοτικού κρασιού με απαλές τανίνες και έντονα φρουτώδες άρωμα.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-Περιποίηση-αμπελιού-στη-Νεμέα

Περιποίηση αμπελιού στη Νεμέα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το «Αγιωργίτικο και η «Μικρή Βουργουνδία»

Το πιο γνωστό κρασί της περιοχής είναι το «Αγιωργίτικο» που προέρχεται από μια αρχαία ποικιλία κλήματος. Σύμφωνα με την τοπική δοξασία το Αγιωργίτικο ήταν το αίμα του Ηρακλή που χύθηκε από τα τραύματά του όταν πάλεψε με το λιοντάρι της Νεμέας. Ο ντόπιοι αμπελουργοί αποκαλούν τον τόπο τους ως τη της Ελλάδας, μια και είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας. Μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από το 1971 ζώνη παραγωγής οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-η-κωμόπολη-της-Νεμέας-είναι-περιτρυγιρισμένη-απο-αμπελώνες

Η κωμόπολη της Νεμέας είναι περιτριγυρισμένη από αμπελώνες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επισκέψιμα οινοποιεία στην περιοχή Νεμέας – Ασπρόκαμπου

Στη Νεμέα και στον γειτονικό Ασπρόκαμπο λειτουργούν σήμερα αρκετά οικογενειακά η μεγαλύτερα οινοποιεία συνεχίζοντας μια παράδοση χιλιετηρίδων στην τέχνη της οινοποιίας. Διασχίζοντας την αμπελουργική ζώνης της Νεμέας, θα απολαύσετε υπέροχες εικόνες από τους ανοιξιάτικους αμπελώνες, θα επισκεφθείτε το οινοποιεία, θα δείτε και θα κουβεντιάσετε με ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Πληροφορίες για τα επισκέψιμα οινοποιία της Νεμέας και του Ασπρόκαμπου θα βρείτε τον ιστότοπο «Δρόμοι του Κρασιού της Πελοποννήσου»

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-οινοποιείο-Κτήμα-Μπίζιος-στον-Ασπρόκαμπο

To οινοποιείο “Κτήμα Μπίζιος” στον Ασπρόκαμπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τη Νεμέα στην Στυμφαλία

Από τη Νεμέα ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο προς Στυμφαλία θα βγείτε στην περιοχή του Ασπρόκαμπου που βρίσκεται σε ύψος 750 μέτρων και στη συνέχεια θα κατηφορίσετε σε ευχάριστο δρόμο για τη λεκάνη της Στυμφαλίας λίμνης που αυτήν την εποχή έχει φορέσει τα ανοιξιάτικά της. Εδώ αξίζει να κάνετε τον γύρο τη λίμνης ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο, να επισκεφθείτε τη Φράγκικη μονή Ζάρακα, την αρχαία Στύμφαλο, τα παραδοσιακά χωριά Λαύκα, Κεφαλάρι και Καστανιά. Η λίμνη απλώνεται σε ύψος 660 μέτρων και σε μια έκταση 7.700 στρεμμάτων.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-η-λίμνη-Στυμφαλία

H λίμνη Στυμφαλία και η Μικρή Ζήρια στο βάθος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η φυσιογραφία της περιοχής προσδιορίζεται από την παρουσία των βουνών Ολίγυρτος, Γερόντιο, Μικρή και Μεγάλη Ζήρια που αγκαλιάζουν ολόγυρα τη λεκάνη της λίμνης.  Η Στυμφαλία είναι μια φυσική λεκάνη υδρορροής με εκτεταμένους παρόχθιους καλαμιώνες, ένα ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά είδη της φτερωτής πανίδας και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους οικοτόπους της νότιας Βαλκανικής χερσονήσου. Η επιστροφή από τη Στυμφαλία στην Αθήνα μπορεί να γίνει μέσω Κιάτου που απέχει από τη Στυμφαλία 35 χιλιόμετρα και μέσω εθνικής οδού Πατρών- Κορίνθου.

ΝΕΜΕΑ-ΟΡΕΙΝΗ-ΚΟΡΙΝΘΙΑ-χώρος-αναψυχής-στις-όχθες-της-λίμνης-Στυμφαλίας

Xώρος αναψυχής στις όχθες της λίμνης Στυμφαλίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη φημισμένη Σιάτιστα και στους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας

kozani, attraction, siatista, greek, architecture, greece, architectural, town, building, culture, historical, makedonia, Σιάτιστα, δυτική Μακεδονία, Αρχοντικό Πούλκως

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.