Κτισμένη στην άκρη του Αμβρακικού μοιάζει να επιτηρεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ανατoλικής Μεσογείου. Από τις επάλξεις του κάστρου θα ατενίσεις το πανόραμα του ασάλευτου κόλπου και θα απολαύσεις το μαγικό δειλινό. Χαμηλά, στα ριζά του λόφου θα δεις να απλώνει τις θαλασσινές γειτονιές της η πόλη, στην αγκαλιά μιας φύσης που εκπλήσσει με τις διακυμάνσεις της.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την κατατάξουν ανάμεσά στους πλέον συναρπαστικούς προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας. Όμως την πολίχνη αυτή του Αμβρακικού κόλπου, θαρρείς και την ξέχασε ο χρόνος!!!
Βόνιτσα χαμηλών τόνων προορισμός
Έτσι, η Βόνιτσα μια από τις πιο όμορφες παραλιακές πολιτείες της Στερεάς Ελλάδας παραμένει ένας χαμηλών τόνων προορισμός που απευθύνεται σε ψαγμένους ταξιδευτές που αποζητούν κάτι περισσότερο από γαλάζιες θάλασσες, χλιδάτα ξενοδοχεία και νυχτερινή ζωή. Βέβαια και εδώ θα βρείτε όλες τις ανέσεις που αναζητά ο σύγχρονος τουρίστας, υπέροχα θαλασσινά τοπία και μια καταπράσινη ενδοχώρα κατάστικτη από μνημεία της φύσης και απομεινάρια ανθρώπινης ιστορίας που θα ξυπνήσουν τον «μικρό εξερευνητή» που κρύβεται μέσα σας.
Βόνιτσα, γεωγραφικοί προσανατολισμοί
Η Βόνιτσα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του κλειστού κόλπου του Αμβρακικού κόλπου, κτισμένη στοv μυχό απάνεμου ορμίσκου που οριοθετούν τα ακρωτήρια Παναγία (δυτικά) και Γελάδα (ανατολικά) ενώ διοικητικά υπάγεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι αποστάσεις ανάμεσα στη Βόνιτσα και στους γνωστούς προορισμούς της περιοχής είναι μικρές. Έτσι να υπολογίζεται πως η περιοχή αυτή της Αιτωλοακαρνανίας απέχει από την Αμφιλοχία 36 χιλιόμετρα, από την Πρέβεζα 18, από την Άρτα 70, από την Πάργα 72 και από τη Λευκάδα μόλις 22 χιλιόμετρα. Αν λοιπόν οδεύετε για τις διακοπές σας σε κάποιο από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα του Ιονίου, σίγουρα αξίζει με το παραπάνω να παρεκκλίνετε λίγο από την πορεία σας και να επισκεφθείτε τούτη την ιδιαίτερη γωνιά τη Δυτικής Ελλάδας.
Βόνιτσα, βίγλα στον Αμβρακικό
Πήρα μια βαθιά ανάσα και ξεκίνησα με τον ήλιο, πύρινο πάνω από το κεφάλι, να ανηφορίζω τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην πύλη του κάστρου. Ένα ανάλαφρο δροσερό αεράκι απάλυνε την κόπωση της σύντομης, αλλά ανηφορικής πορείας φέρνοντάς μαζί του σκόρπιες φωνές και γέλια από τους πιτσιρικάδες που απολάμβαναν τις βουτιές κάτω στην παραλία. Πέρασα την πέτρινη, θολωτή πύλη και με έκπληξη διαπίστωσα ότι εμπρός μου ξανοίγεται μια ολόκληρη καστροπολιτεία που καταλαμβάνει μια έκταση 105 στρεμμάτων.
Στην πολύωρη περιπλάνησή μου ανάμεσα στα ερείπια αυτού του σιωπηλού κόσμου, δεν συνάντησα ψυχή, παρά μόνο έναν – δύο ξένους τουρίστες μεγάλης ηλικίας, φορτωμένους με χάρτες και ταξιδιωτικούς οδηγούς που παρά την ζέστη, περιεργαζόντουσαν και φωτογράφιζαν ακόμη και την πιο ασήμαντη πέτρα! Πραγματικά αν αγαπάς τις εξερευνήσεις σε ξεχασμένες πολιτείες και ρημαγμένα κάστρα, εδώ στη Βόνιτσα θα βρεις τον μικρό σου, μεσαιωνικό παράδεισο!
Η Βόνιτσα, στα σκαλοπάτια της ιστορίας
Έτσι για την ιστορία να πούμε πως το κάστρο της Βόνιτσας το έκτισαν τον 11ο αιώνα οι Βενετοί και ήταν ένα από τα σημαντικά κάστρα – βάσεις ανεφοδιασμού που είχε στήσει στην δυτική Ελλάδα η «Γαληνοτάτη Δημοκρατία» με σκοπό να ελέγχει τα στρατηγικά και εμπορικά πέρασμα της Βαλκανικής σε στεριά και θάλασσα. Το 1204, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, η Βόνιτσα υπάγεται στο Δεσποτάτο της Ηπείρου και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Οι αιώνες κυλούν και οι διάφοροι ισχυροί της εποχής θέλουν το ισχυρό κάστρο στην κατοχή τους.
Περιήγηση στο κάστρο της Βόνιτσας
Έτσι το 1472 πέφτει στα χέρια των Οθωμανών. Όμως οι Βενετοί το 1684 με τον Φραγκίσκο Μοροζίνη καταλαμβάνουν την Βόνιτσα και την κρατούν μέχρι το 1796, όποτε και την παραδίδουν στους Γάλλους. Το 1800 η θαλασσινή πόλη περνά και πάλι στην κυριαρχία των Τούρκων και το 1832 ενσωματώνεται στο ελληνικό κράτος. Σήμερα η θέα από τις επάλξεις του κάστρου προς τον Αμβρακικό κόλπο είναι ίσως η καλύτερη της περιοχής. Λίγο χαμηλότερα από το ψηλότερο σημείο σώζεται το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, κτίσμα του 12ου αι. με μια υπέροχη αγιογραφία του Χριστού στο εσωτερικό του. Ο χώρος του κάστρου είναι ανοιχτός και το απόγευμα.
Βόνιτσα, μια θαλασσινή πολιτεία
Η Βόνιτσα είναι μια μικρή πόλη µε μόνιμο πληθυσμό γύρω στις 4.000 κατοίκους. Βέβαια το καλοκαίρι οι επισκέπτες μαζί με τους τους ντόπιους και όσους επιστρέφουν για τις διακοπές στο τόπο καταγωγής τους ξεπερνούν τις 10,000. Το καλοκαίρι εδώ κυλά χαλαρά και ανάλαφρα όπως στις περισσότερες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας. Το πρωί η κίνηση στο λιμάνι είναι ζωηρή καθώς τα καΐκια ξεφορτώνουν την ψαριά της ημέρας που γίνεται ανάρπαστη. Τα ψάρια του Αμβρακικού κυρίως τα λαβράκια, οι κουτσομούρες, οι γαρίδες και οι σαρδέλες είναι γνωστά στη Δυτική Ελλάδα για την υψηλή διατροφική τους αξία, αλλά και την ξεχωριστή τους γεύση τους και θα τα γευτείτε ολόφρεσκα στις ψαροταβέρνες της περιοχής.
Η φαρδιά τσιμεντένια προκυμαία είναι η χαρά των πιτσιρικάδων που βολτάρουν με τα ποδήλατα ή βουτούν στα ρηχά νερά της ακρογιαλιάς. Παρέες απολαμβάνουν το ουζάκι τους συζητώντας χαλαρά στις παραλιακές ψαροταβέρνες εκεί που δένουν τα ιστιοφόρα. Το σουλάτσο εδώ κορυφώνεται το απόγευμα όταν ο ήλιος γέρνει και στολίζει με τα πιο εντυπωσιακά χρώματα την πόλη, το κάστρο και τα ακρογιαλιά του Αμβρακικού.
Αγιος Νεκτάριος η Κουκουμίτσα, το νησάκι που θα πας με τα πόδια
Σε μικρή απόσταση από την προκυμαία του λιμανιού ξεχωρίζει το λιλιπούτειο κατάφυτο νησί του Αγίου Νεκταρίου (νήσος Κουκουμίτσα το αναφέρουν οι χάρτες) το οποίο απέχει μόλις εκατό πενήντα μέτρα από την στεριά και θα το επισκεφτείτε ακολουθώντας την καλαίσθητη πέτρινη πεζογέφυρα. Ο χώρος ολόγυρα ευχάριστα διαμορφωμένος, καταπράσινος, προσφέρεται για ήσυχους περιπάτους και βόλτες με ποδήλατο, καθώς μάλιστα το καλοκαίρι δεν έχουν πρόσβαση εδώ, τα μηχανοκίνητα τροχοφόρα. Εδώ μπορείτε νοικιάσετε κανό, θαλάσσια ποδήλατα ή να κάνετε ιππασία στο ακροθαλάσσι.
Περίπατοι γύρω από τη Βόνιτσα και η λίμνη Κομήτης
Όμως και μέσα στην παλιά πόλη της Βόνιτσας μπορούν να γίνουν υπέροχοι περίπατοι. Ξεκινήστε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το πέτρινο καμπαναριό όπου αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης λειτούργησε το πρώτο ελληνικό σχολείο. Περπατήστε χαλαρά ως το ναό του Άγιου Σπυρίδωνα (18ος αι) και αν είναι ανοιχτός θαυμάστε το λεπτοδουλεμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του, έργο ηπειρωτών μαστόρων.
Μια θαυμάσια πεζοπορική διαδρομή πλάι στην θάλασσα ξεκινά από τη μαρίνα της Βόνιτσας και κινείται περιμετρικά από τον λόφο όπου είναι κτισμένο το κάστρο. Στην πορεία σας, στις όχθες της λιμνοθάλασσας Λιμένι, κάτω από θεόρατους ευκάλυπτους θα δείτε το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγιάς. Η βόλτα σας θα ολοκληρωθεί μετά από 1500 μέτρα στο κέντρο της παλιάς πόλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μικροσκοπική λίμνη Κομήτης (2 χλμ. έξω από τη Βόνιτσα).
Ακτές και παραλίες κοντά στη Βόνιτσα
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι παράλιες γενικά του Αμβρακικού και κατ’ επέκταση της Βόνιτσας δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του κοντινού Ιονίου. Εδώ μιλάμε για ένα κλειστό κόλπο που τα νερά του ανανεώνονται δύσκολα. Έτσι οι ακρογιαλιές της ευρύτερης περιοχής μπορεί να είναι κατάλληλες για κολύμπι, όμως θα ήταν μάταιο να αναζητήσετε νερά με τα χρώματα και την διαύγεια του ανοιχτού πελάγους. Με το σκεπτικό λοιπόν αυτό, θα αναφέρουμε την καλή παραλία που εκτείνεται δίπλα στο λιμάνι της Βόνιτσας και κατά μήκος του δρόμου.
Αμέσως μετά ξεδιπλώνεται το θαυμάσιο ακρογιάλι της Κουκουμίτσας, στρωμένο με ψιλό χαλίκι και άμμο. Πηγαίνοντας προς Αμφιλοχία θα δείτε αριστερά στενό χωματόδρομο που κατηφορίζει για την ακτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Πρόκειται για μια μικρή ακρογιαλιά, πλαισιωμένη από βράχια και άφθονο πράσινο. Είναι στρωμένη με άμμο και χαλικάκι, ενώ λειτουργεί καντίνα. Εδώ, πάντα με σεβασμό στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον, μπορείτε να κάνετε και ελεύθερο κάμπινγκ.
Για πολλούς η καλύτερη παραλία της ευρύτερης περιοχής και όχι άδικα, είναι αυτή της Παναγιάς. Θα τη βρείτε βόρεια της Βόνιτσας (άσφαλτος 8 χλμ.). Είναι καθαρή και απάνεμη καθώς φωλιάζει στην αγκαλιά απόκρημνων βράχων. Υπάρχει ταβέρνα και παρέχονται ομπρέλες ξαπλώστρες.
Αν έχετε όρεξη για περισσότερες εξερευνήσεις και θέλετε να απολαύσετε το θαυμάσιο φυσικό τοπίο του κλειστού κόλπου, θα κατευθυνθείτε προς το ακρωτήρι της Παναγιάς (προσοχή στους διάφορους «τυφλούς» χωματόδρομους που οδηγούν σε απομονωμένες βίλες!)
Αμβρακικός κόλπος, ένα μοναδικό οικοσύστημα
Σε όλες στις παράκτιες διαδρομές του Αμβρακικού θα δείτε κοπάδια πουλιών να ψάχνουν για τροφή στα ρηχά νερά, να στεγνώνουν τα φτερά τους, να κολυμπούν αμέριμνα στους απάνεμους ορμίσκους. Με ένα ζευγάρι κιάλια και τη φωτογραφική μηχανή σε ετοιμότητα, θα μπορέσετε να αιχμαλωτίσετε απίθανες εικόνες.
Επίσης με λίγη τύχη αν βγείτε στα ανοιχτά του κόλπου με βάρκα θα έχετε τη ευκαιρία να δείτε τα περίφημα δελφίνια του Αμβρακικού να πηδούν μπροστά από την πλώρη του σκάφους! Για περισσότερες πληροφορίες θα απευθυνθείτε στην εταιρία ήπιων δραστηριοτήτων «Αμβρακικός Cruises» .
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΌΜΗ: Λίμνη Τριχωνίδα, το ακατέργαστο διαμάντι
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.