Στην φωτογραφική μας ιστορία η αδυσώπητη “αράχνη – λουλούδι” χρησιμοποιεί για το κυνήγι της την ανθισμένη, μάλλον ανυποψίαστη μέντα που μάταια θα περιμένει την επικονίασή της από τα έντομα που την προτιμούν, αφού η πονηρή συγκάτοικός της καραδοκεί ύπουλα για την ακαριαία τους εξόντωση.

Ηθικόν δίδαγμα: Προσοχή στις συναναστροφές…υπάρχουν και άνθρωποι – Misumena Vatia ! Η αράχνη Misumena vatia που εικονίζεται, χαρακτηρίζεται για το πολύ έντονο κίτρινο ή λευκό χρώμα. Είναι γνωστή ως “αράχνη -καβούρι” λόγω της διάταξης των ποδιών της και του πλάγιου τρόπου που περπατά, αλλά και ως “αράχνη της χρυσόβεργας”, ή “αράχνη -λουλούδι» αφού παραμονεύει μέσα στην καρδιά των λουλουδιών. Μπορεί να αλλάζει το χρώμα της κατά βούληση, εκκρίνοντας μια υγρή, κίτρινη χρωστική ουσία στην εξωτερική στοιβάδα κυττάρων του σώματός της, ώστε να εναρμονίζεται τέλεια με το φυσικό της περιβάλλον και να αιφνιδιάζει το θήραμά της.

Copyright: Germaine Alexakis

Το μέγεθος του αρσενικού είναι 5 mm, ενώ το θηλυκό φθάνει τα 20 mm. Πιάνει το θύμα της και το παραλύει με το δηλητήριο που έχουν οι κυνόδοντές της. Εντοπίζεται δύσκολα λόγω του τέλειου καμουφλάζ της, αλλά ευτυχώς εγώ στάθηκα τυχερή, αφού για αρκετή ώρα μου πόζαρε ακίνητη, έξω από την κρυψώνα της… Απαντάται στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη και φυσικά εκτεταμένα στη χώρα μας.

Copyright photo & text: Germaine Alexakis/  www.instagram.com/ViewsOf_myNature     www.istagram.com/ViewsOfGreece_com    &  www.facebook.com/ViewsOfGreece/

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.