Περί φιλίας … Δείξε μου τον φίλο(η) σου να σου πω ποιος είσαι ( ελλ. παροιμία).

Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει φιλία για σας; Για μένα σημαίνει κατά βάση ένα πράγμα Εμπιστοσύνη…

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Κάθε αληθινή φιλία είναι ένα απόκτημα διαρκές. Η φιλία, όπως και ο έρωτας, απαιτεί τόση τέχνη όσο μια πετυχημένη φιγούρα χορού. Χρειάζεται πολλή άνεση και μεγάλος συγκρατημός. Ανταλλαγές λόγων. Μεγάλη σιωπή και προπαντός σεβασμός. Το αίσθημα της ελευθερίας του άλλου, της αξιοπρέπειάς του, την παραδοχή.  Θυμάμαι πάντα το κοριτσάκι στο βιβλίο του Μοντερλάν που δεν είχε δώσει όνομα στη γάτα του.

-Και πως τη φωνάζεις; τη ρωτούν. – Δεν τη φωνάζω, έρχεται όποτε θέλει. Ετσι είναι οι φίλοι. Συχνά έρχονται από τύχη.” Marguerite Yourcenar (απόσπασμα συνέντευξης)

Όσο για τις διαδυκτιακές φιλίες, η αλήθεια είναι ότι μέσα απο την εικονική κοινωνική δικτύωση των social media και την ψευδαίσθηση ασφάλειας που δίνει η μη οπτική επαφή, συχνά πέφτουν οι μάσκες και αποκτάμε μια πολύ διαφορετική εικόνα για τους “φίλους” μας. Κάπως έτσι παλιές φιλίες χάλασαν. Γιατί στοιχεία παραποιήθηκαν έντεχνα , το τρολάρισμα , ακόμη και το -με πρόσχημα το χιούμορ- χυδαίο,  είναι πλέον σε ημερήσια διάταξη και βέβαια όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό με ένα κλικ να επανοπροωθήσουμε απόψεις στηριγμένες σε “στοιχεία” που ταιριάζουν με τη κοσμοθεωρία μας, βαυκαλιζόμενοι ότι είναι αξιόπιστα, αφού τα μοιράστηκε “φίλος” . Με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε όλοι “παπαγαλάκια”, συμμέτοχοι συχνά στη διάδοση ψευδών στοιχείων, γιατί δε μπήκαμε στο κόπο να τσεκάρουμε την “πηγή”. Όπως δηλαδή συμβαίνει και στην κανονική ζωή…

Στη φωτό : Eryngium (Ερύγγιο) , υπάρχουν περίπου 250 είδη, κάποια εγγενή βραχωδών και παράκτιων περιοχών, αλλά η πλειοψηφία τους συναντάται σε λιβάδια . Στη γλώσσα των λουλουδιών αντιπροσωπεύουν τον θαυμασμό .

Copyright photo & text: Germaine Alexakis/  www.instagram.com/ViewsOf_myNature     www.istagram.com/ViewsOfGreece_com   &  www.facebook.com/ViewsOfGreece/

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.