Πέντε ιδιαίτερες πόλεις της Ελλάδας που έχουν την τύχη να ευεργετούνται από την ύπαρξη του γλυκού νερού προτείνονται για ειδυλλιακές εξορμήσεις και απολαυστικά week ends.

Λιβαδειά, στις Πηγές της Κρύας © Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Χωρίς το νερό δεν θα υπήρχε ζωή, δεν θα γινόταν γόνιμο το χέρσο χώμα, κρυστάλλινη η πνοή του δάσους, πράσινοι οι λόφοι, πολύχρωμη η ανοιξιάτικη παλέτα… Δίκαια ο οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τα ποτάμια παιδιά του Ωκεανού, τα λάτρευαν σαν θεότητες και τα αντιμετωπίζονταν με σεβασμό καθώς ήταν πηγή ευφορίας, γονιμότητας της γης και ανθρώπινης ευζωίας.

Καστοριά, θέα προς την Νότια Προκυμαία © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Στην πορεία των αιώνων, οι λαϊκές δοξασίες έβαζαν μούσες και νεράιδες να ζουν στις πολύτιμες πηγές και καλόγνωμα ξωτικά να τις φυλάνε. Η αλήθεια είναι πως οι νεοελληνική νοοτροπία δεν σεβάστηκε αυτό το αρχέγονο σύμβολο ζωής και ελευθερίας.

Τρίκαλα, περίπατος στις όχθες του Ληθαίου © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Οι περισσότερες πόλεις που είχαν την τύχη να διατρέχονται από ποτάμια είτε τα μπάζωσαν, είτε τους αλλάξαν την ροή για να μην διευκολύνουν την άναρχη πολεοδομική τους ανάπτυξη είτε θεώρησαν σωστό να τα κρύψουν από την κοινή θεά υπογειοποιόντας τις διαδρομές τους.

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Δράμα, Αγία Βαρβάρα η μικρή λίμνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιες –λίγες η αλήθεια είναι – σύγχρονες πολιτείες που όχι μόνο σεβάστηκαν το αρχέγονο αυτό στοιχείο αλλά και το ανέδειξαν σε κυρίαρχο αξιοθέατο τους. Αυτές λοιπόν τις πόλεις που η φύση τις έχει ευλογήσει περίσσεια με την ευεργετική παρουσία του νερού θα παρουσιάσουμε εδώ.

Έδεσσα, ο καταρράκτης Κάρανος © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Έδεσσα, ρεμβάζοντας τους καταρράκτες
Διάσημη για τους καταρράκτες της η Έδεσσα, δικαιολογημένα θεωρείται η πόλη των τρεχούμενων νερών. Στην καρδιά της πόλης, συναντάμε το Πάρκο Καταρρακτών ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και καλαίσθητα αστικά πάρκα. Εδώ πίνεις το καφεδάκι σου και ακούς το βουητό των τρεχούμενων νερών, καθώς σκορπούν από ψηλά στα βράχια, το υγρό τους σώμα. Αν και η ταχύρρυθμη ανοικοδόμηση των τελευταίων δεκαετών έχει αλλοιώσει τα μακεδονίτικα χαρακτηριστικά της Έδεσσας, η συνοικία Βαρόσι – από το 1983 έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο- που βρίσκεται πλάι στο πάρκο των καταρρακτών παραμένει αυθεντική και σίγουρα θα σας γοητεύσει.

Έδεσσα, το γεφύρι στο Κιουπρί © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Σίγουρα η Έδεσσα οφείλει πολλά στην ροή του ποταμού Εδεσσαίου που πηγάζει από την κοντινή λίμνη Άγρα. Ήδη από τον 17ο αιώνα οι κάτοικοι ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται την ευλογία αυτή της φύσης και με τη φυσική ροή του νερού λειτούργησαν πολυάριθμες μικρές βιοτεχνίες όπως νερόμυλοι, αλευρόμυλοι, καναβουργεία, νεροτριβές και σισαμοτριβεία.

Δράμα, στις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Δράμα, λίμνες και ρυάκια στην καρδιά της πόλης
Ανάμεσα στα ακροβούνια των συνόρων και στο ίσωμα της ανατολικής μακεδονικής πεδιάδας απλώνει τις γειτονιές της η σύγχρονη Δράμα, πρωτεύουσα του νομού, μια πόλη με 40.000 κατοίκους που στο κοντινό παρελθόν υπήρξε σημαντικό κέντρο εμπορίας καπνών. Η αλήθεια είναι πως ούτε η Δράμα αποτέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίον κτίστηκαν όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κέντρα στην Ελλάδα, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1970, ‘80 και ’90, τότε που με ευκολία ορθώνονταν άχρωμα, τσιμεντένια κτίρια στη θέση πανέμορφων παραδοσιακών κατοικιών.

Δράμα, Αγία Βαρβάρα το φθινόπωρο © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ευτυχώς η μανία της τσιμεντοποίησης σταμάτησε μπροστά σ’ ένα ακόμα θαύμα της φύσης, τις «Πηγές της Αγ. Βαρβάρας»! Μέσα στην καρδιά του αστικού ιστού, ο επισκέπτης θα αντικρύσει έκπληκτος ένα δάσος από θεόρατα πλατάνια, κρυστάλλινες πηγές, γάργαρα ρυάκια και καλαίσθητες ξύλινες γεφυρούλες. Ολόγυρα έχουν διασωθεί αρκετά μακεδονίτικα αρχοντικά και παλιές καπναποθήκες, ενώ λειτουργούν καφέ και εστιατόρια.

Λιβαδειά, το όμορφο καφέ στις Πηγές της Κρύας © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Λιβαδειά, στις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης
Στις βόρειες παρυφές του Ελικώνα βρίσκεται κτισμένη η Λιβαδειά μια πανάρχαια πολιτεία, αφού σύμφωνα με το μύθο είχε κτισθεί από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο, κοντά στις πηγές του ποταμού Έρκυνα. Το αρχαίο άστυ γνώρισε εποχές μεγάλης ακμής όταν ήταν στις δόξες του το περίφημο μαντείο του Τροφώνιου Δία. Σήμερα η Λιβαδειά είναι πασίγνωστη για το παραδοσιακό σουβλάκι της, αλλά και για το πανέμορφο πάρκο που εκτείνεται γύρω από τις «πηγές της Κρύας», μια τοποθεσία την οποίαν η λαϊκή φαντασία έχει ταυτίσει με τις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης.

Λιβαδειά, Πηγές Κρύας, εδώ υπάρχουν καφέ και εστιατόρια © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Τα άφθονα τρεχούμενα νερά που κατεβαίνουν κελαρυστά από το βουνό, αλλά και η προσεκτική διαμόρφωση του χώρου έχουν δημιουργήσει έναν τόπο ιδανικό για ξεκούραση και μικρούς ευχάριστους περιπάτους κάτω από τα πλατάνια ή δίπλα στο ποτάμι με τους μικρούς καταρράκτες. Υπάρχουν εστιατόρια, καλαίσθητα καφέ και μεζεδοπωλεία που ενδείκνυται για φαγητό η καφέ. Αναζητήστε επίσης το ιστορικό και Εθνολογικό μουσείο όπου εκθέτονται σε ενότητες θέματα από την καθημερινή ζωή της υπαίθρου, αλλά και την ιστορία της υδροκίνησης στην πόλη της Λιβαδειάς.

Τρίκαλα, η γέφυρα Ασκληπιού © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Τρίκαλα, στις όχθες του Ληθαίου ποταμού
Τα Τρίκαλα είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας που έχουν το προνόμιο να διασχίζονται από ένα ποτάμι, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Ληθαίο που είναι παραπόταμος του Πηνειού. Σημείο αναφοράς είναι η «Κεντρική Γέφυρα», η οποία συνδέει την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου με τον πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού, όπου συγκεντρώνονται τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα. Η μεταλλική γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και σε συνδυασμό με τα ευρύτερα έργα ανάπλασης της γύρω περιοχής, φαντάζει σαν ένα υπέροχο κόσμημα στην καρδιά της πόλης.

Τρίκαλα, Ληθαίος ποταμός όμορφες εικόνες © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει περπατώντας πάνω από τον Ληθαίο, χαζεύοντας τις πάπιες να κολυμπούν και τα θεόρατα πλατάνια που στολίζουν τις όχθες του, ή να ξεκουραστεί στα παγκάκια που υπάρχουν παντού. Στην κοντινή, μικρότερη γέφυρα δεσπόζει το άγαλμα του Ασκληπιού, ενώ ένας τεχνητός καταρράκτης συμπληρώνει το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά αστικά πρότυπα, σκηνικό. Σε μικρή απόσταση ο επισκέπτης θα βρει τη συνοικία Μανάβικα με τα παραδοσιακά σοκάκια και τις φημισμένες ταβέρνες. Από τις όχθες του Ληθαίου μπορείτε με τα πόδια να ανηφορίστε έως τον αντικρινό λόφο του Προφ. Ηλία όπου κυριαρχεί το βυζαντινό φρούριο με τη θαυμάσια θεά.

Καστοριά, η συνοικία Ντολτσό © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Καστοριά, στον καθρέπτη της λίμνης
Η πόλη κουρνιάζει στην αγκαλιά της λίμνης Ορεστιάδας στολισμένη με τα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησιές, τις όμορφες πλατείες και τα διαβατικά της. Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η Καστοριά είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές και «ταξιδιάρικες» πόλεις της Ελλάδας. Χωρίς να έχει θυσιάσει πολλά απ’ την αυθεντική προσωπικότητά της, έχει εξελιχθεί σ’ έναν γοητευτικό δημοφιλή προορισμό. Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία πόλης, αλλά και μεγαλύτερες μονάδες που θα σε κάνουν να αισθανθείς βολικά από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Καστοριά, οι κάτοικοι ζουν την λίμνη τους © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ο πολεοδομικός ιστός της Παλιάς Πόλης απλώνεται στο “λαιμό” μια μικρής χερσονήσου που εισχωρεί μερικές εκατοντάδες μέτρα στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Οπωσδήποτε θα πραγματοποιήσετε τον μικρό γύρο της λίμνης -με τα πόδια είναι ο καλύτερος τρόπος-, ξεκινώντας από τη βορινή προκυμαία. Εκεί, πλάι στην παλιά αγορά, βρίσκεται το μικρό λιμάνι όπου δένουν τα «καράβια τους» (χαρακτηριστικές λιμνίσιες βάρκες) οι καστοριανοί ψαράδες. Άφθονες επιλογές για φαγητό και καφέ θα έχετε στον πολυσύχναστο δρόμο της Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νότια προκυμαία.

Έδεσσα, στο Πάρκο των Καταρρακτών © Theo Athanasiadis/Views of Greece
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι μαγικές ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.