Με φόντο τα επιβλητικά βράχια των Μετεώρων και τα πολύχρωμα ανθισμένα τοπία παρακολουθούμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα δρώμενα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.

Κάθε χρόνο,  την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στο Καστράκι Καλαμπάκας αναβιώνει το ιδιαίτερο έθιμο του Αι Γιώργη του Μαντηλά η Μανδηλαρά.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ.-τα-μαντήλια-τάματα

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΜΑΝΤΗΛΑΣ,  τα μαντήλια, τάματα κρεμιόνται στο βράχο © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Μετέωρα, αναρρίχηση και…Ορθοδοξία

Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργείας στο ναό που υπάρχει στα ριζά των Μετέωρων,  Καστρακιώτες, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες που έχουν δηλώσει από τις προηγούμενες ημέρες συμμετοχή,  αναρριχώνται  στο ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται 40 μέτρα ψηλότερα, σφηνωμένο σε εσοχή κάθετου βράχου. Οι αναρριχητές είναι νεαροί, αγόρια κορίτσια,  κάποιοι εκπαιδευμένοι, οι περισσότεροι όμως όχι, άλλοι είναι μεσήλικες, αλλά και ηλικιωμένοι που το λέει η καρδιά τους!

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ.-Η-προσπάθεια-αναρρίχισης-είναι-επίπονη


Η προσπάθεια αναρρίχησης είναι επίπονη © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Καστράκι Μετεώρων, ανάβαση στο βράχο για να κρεμαστούν τα μαντήλια

Όλοι τους σκαρφαλώνουν με δύο μόνο σχοινιά στον επιβλητικό βράχο του Αγίου Πνεύματος, ζωσμένοι με πολύχρωμα μαντήλια, τάματα των παρευρισκόμενων, στον Άγιο.  Όταν φθάσουν στο παρεκκλήσι  τα κρεμούν στη θέση των παλιών.  Αφού ανεβάσουν όλα τα μαντήλια πάνω στο παλιό ξωκλήσι, οι συμμετέχοντες τραγουδούν δημοτικά τραγούδια και χορεύουν τον παραδοσιακό χορό.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ.-Ανθισμένα-Μετέωρα


Ανθισμένα Μετέωρα!!!  © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Πίστη στον δικό τους Άγιο

Όλο το εγχείρημα της αναρρίχησης φαντάζει δύσκολο έως ακατόρθωτο. Κι όμως γίνεται δυνατό από ανθρώπους καθημερινούς, αμάθητους που σκαρφαλώνουν χωρίς εξοπλισμό, με απλά αθλητικά παπούτσια για να ανάψουν τα καντήλια του Άγιου και να κατεβάσουν τα περσινά τάματα (μαντήλια), ξανά από…τον ουρανό στη γη! Είναι “η πρόκληση”, “η δοκιμασία”, “η υπέρβαση του εαυτού” που τους δίνει τη δύναμη ν’ ανεβούν εκεί ψηλά, ή ίσως η πίστη στο δικό τους “θαύμα”!

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ.-Η-ανάβαση-γίνεται-με-δυο-σχοινιά

Η ανάβαση γίνεται με δυο σχοινιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άγιος Γεώργιος Μανδηλάς, ένα έθιμο με βαθιές ρίζες στο χρόνο

Το έθιμο έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα συνοδεύεται από τη δικιά του ιδιαίτερη μυθοπλασία. Σύμφωνα λοιπόν με την τοπική παράδοση κάποιος Τούρκος αξιωματικός, έπεσε αναίσθητος στο χώμα καθώς έκοβε δέντρα στο παρακείμενο δασάκι του Αγίου Γεωργίου. Τότε η  γυναίκα του που ήταν κοντά του έβγαλε το μαντήλι της (φερετζέ) και το χάρισε στον Άγιο με την παράκληση να γίνει καλά ο άντρας της. Αμέσως ένας κάτοικος του Καστρακίου αναρριχήθηκε ως το εκκλησάκι του Αγίου και κρέμασε το μαντήλι μπροστά στην εικόνα, ενώ εκείνη τη στιγμή  ο Τούρκος αξιωματούχος συνήλθε. Μια απλή αλλά δυνατή  ιστορία με έντονους συμβολισμούς έγινε  με τα χρόνια χριστιανική παράδοση.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ.-αναρριχιτής-φορτωμένος-με-μαντήλια


Αναρριχητής φορτωμένος με μαντήλια © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Τα μαντήλια των Μετεώρων και η καλή τύχη

Όταν τελειώσει το προκαθορισμένο τελετουργικό στο ναΐδριο του Αγίου ψηλά στο βράχο, οι πιστοί – αναρριχτές  κατεβαίνουν κάτω, ζωσμένοι αυτή τη φορά με τα παλιά μαντίλια που είχαν μείνει ένα χρόνο εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα και τα οποία στη συνέχεια μοιράζονται σε όλους τους παρευρισκόμενους.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ-στο-έθιμο-συμμετέχουν-νέοι-του-χωριού

Στο έθιμο συμμετέχουν οι  νέοι του χωριού Καστράκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί το έθιμο του Αι Γιώργη του Μαντηλά

Το έθιμο συγκεντρώνει πλήθος  κόσμου από όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο.  Φροντίσετε να έρθετε εδώ αρκετά νωρίς –γύρω στις 9 το πρωί είναι καλά – . Αφήστε το όχημά σας σε κάποιον από τους γειτονικούς δρόμους και περπατήστε ως τη ρίζα του βράχου απ’ όπου θα έχετε καλή θέα στο αναρριχητικό πεδίο.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ.-Τα-νέα-μαντηλια-θα-ανέβουν-στο-ναό

Τα νέα μαντήλια θα τα ανεβάσουν οι αναρριχητές στο ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στην Καλαμπάκα

Η Καλαμπάκα απέχει από την Αθήνα 330 χλμ. και από τη Θεσ/νίκη 225 χλμ. Φτάνοντας στα Τρίκαλα, εκεί που τελειώνει ο Ε65 ακολουθήστε με προσοχή τη σήμανση γιατί μπορεί να μπερδευτείτε μέχρι να μπείτε στην οδό Τρικάλων – Καλαμπάκας.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ.-Είναι-μαγεία-η-ανοιξη-στα-Μετέωρα

Είναι μαγεία η Άνοιξη στα Μετέωρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Καστράκι απέχει από τη Λίμνη Πλαστήρα 65 χιλιόμετρα, από το Περτούλι 45 χλμ. και από την Ελάτη 50 χλμ. και από το Μέτσοβο 60 χλμ.. Όπως είναι φυσικό, την ημέρα της εορτής του Αγ. Γεωργίου στην ευρύτερη περιοχή παρατηρείται αρκετή κίνηση πεζών και οχημάτων και έτσι θα πρέπει να συνυπολογίζετε και τις όποιες καθυστερήσεις.  Ο περιφερειακός δρόμος των Μετεώρων με αρχή και τέλος την Καλαμπάκα, δεν ξεπερνά τα 21 χλμ.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ-ΑΓ.-ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΜΑΝΤΗΛΑΣ.-ο-ναός-του-Αι-Γιώργη

Ο ναός του Αι Γιώργη ψηλά στο βράχο του Αγίου Πνεύματος  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ελλάδα

handicraft, traditional, culture, craft, handmade, tradition, old, people, greek, pottery, ceramic, pot, greece, handcrafted, handcrafttanner, tannery, basketry, Τήνος, Βώλακας, καλαθοπλέκτες, Άμφισσα, Χάρμαινα, βυρσοδεψεία, ταμπάκηδες, αγγειοπλαστείο, Σίφνος, παραδοσιακά επαγγέλματα, παραδοσιακοί τεχνίτες,

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright photo: Germaine Alexakis  & Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: / Theo Athanasiadis  Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.