Εδώ, στο τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας το καλοκαίρι έχει τα χρώματα του ελαιώνα και της θάλασσας, τις μυρωδιές του πεύκου, του θυμαριού και του γλυκάνισου, τη γεύση της αρμύρας…

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΛΕΣΒΟΣ-η-κεντρική-προκυμαία-και-ο-ναός-του-Αγίου-Θεράποντα

Η κεντρική προκυμαία και ο ναός του Αγίου Θεράποντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Λέσβος θα σας μιλήσει για τον πολιτισμό της, θα σας μυήσει στα μυστικά της φύσης της, θα σας προσκαλέσει σε ονειρεμένες βραδιές, κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι με ουζάκια στα παραλιακά της ταβερνάκια, θα σας διδάξει έναν άλλο τρόπο ταξιδιού, χαλαρό, χρωματιστό, ανέμελο…

ΛΕΣΒΟΣ-Σκάλα-Συκαμνιάς-η-Παναγιά-Γοργόνα

Σκάλα Συκαμνιάς,  η Παναγιά Γοργόνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στον περιορισμένο χώρο του άρθρου θα προσπαθήσουμε να βάλουμε σε μια σειρά τα σημαντικότερα αξιοθέατα  που θα πρέπει οπωσδήποτε  να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο μεγάλο αυτό νησί του Βόρειου Αιγαίου για να μην χαθείτε στην περιήγηση.

ΛΕΣΒΟΣ-Το-ακρογιάλι-Μελίντα-ανάμεσα-σε-Πλωμάρι-και-Βατερά

Το ακρογιάλι Μελίντα ανάμεσα σε Πλωμάρι και Βατερά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μυτιλήνη, η πρωτεύουσα  της Λέσβου

Περιπλανηθείτε γύρω από το  λιμάνι και εντοπίστε μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια που ξεχωρίζουν όπως και ο ιστορικός ναός του Αγ. Θεράποντα. Σε ύψωμα κοντά στην προβλήτα, δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο. Επισκεφθείτε τις συνοικίες Κιόσκι, Σουράδα, Ασκλειδιού  με τ’ αρχοντόσπιτα του 19ου αιώνα.

ΛΕΣΒΟΣ-Μυτιλήνη-στις-συνοικίες-Κιόσκι-Σουράδα-Ασκλειδιού-θα-τα-ομορφότερα-αρχοντικά

Μυτιλήνη στις συνοικίες Κιόσκι, Σουράδα Ασκλειδιού, θα δείτε τα ομορφότερα αρχοντικά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην τοποθεσία Αγία Κυριακή θα δείτε το αρχαίο θέατρο -ελληνιστικών χρόνων. Αξίζει να αναζητήσετε τη «Λαογραφική Έκθεση», το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο. Να πάτε στο χωριό Βαρειά για να επισκεφθείτε το μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Βιβλιοθήκη Teriade- και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τη παραλιακή διαδρομή ως το εκκλησάκι και την ακοργιαλιά του Αγίου Ερμογένη.

ΛΕΣΒΟΣ-Μόλυβος-σούρουπο-στο-γραφικό-λιμανάκι

Μόλυβος, σούρουπο στο λιμανάκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο γύρος της Βόρειας Λέσβου,  Μόλυβος, Συκαμιά, Πέτρα

Ο Μόλυβδος είναι η καστροπολιτεία που δεσπόζει στο βόρειο τμήμα του νησιού. Προτείνουμε να έρθετε από την παραλιακή διαδρομή για να επισκεφθείτε τη λουτρόπολη της Θέρμης, τα γραφικά Μυστεγνά, τον παραδοσιακό  Μαντάμαδο. Στον Μόλυβο, εκτός από το κάστρο θα δείτε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά λιμανάκια του Αιγαίου, θα περπατήστε σε πλακόστρωτα σοκάκια, θα δοκιμάστε αυθεντικές  γεύσεις στα μεζεδοπωλεία της πολίχνης.  Επισκεφθείτε την παραλία Εφταλού  με τις ιαματικές πηγές και τις διάσημες παραλίες της Πέτρας και του Άναξου.  Ανατολικά του Μόλυβου βρίσκεται η ορεινή Συκαμνιά και το γραφικό ψαροχώρι με τα φημισμένα ουζερί.

ΛΕΣΒΟΣ-η-απίστευτη-παραλία-της-Ερεσσού

Η απίστευτη παραλία της Ερεσού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες της Ερεσού

Στο δυτικό άκρο του νησιού, θα βρείτε την κωμόπολη της Ερεσού, γενέτειρα της  αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς. Στα 4 χιλιόμετρα βρίσκεται το θαλασσινό επίνειό της, η Σκάλα Ερεσού με την απλωτή αξιοποιημένη παραλία. Για εξερευνήσεις  θα αναζητήσετε  τον όρμο της Τσιχλιότας και τα ακρογιάλια Χρουσσός και Ταβάρι. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη μονή Πυθαρίου, να πάτε ως το κεφαλοχώρι  Άντισσα, τη μονή  Υψηλού,  να αναζητήσετε το Ψηφιακό Μουσείο, στο χωριό Χύδηρα.

ΛΕΣΒΟΣ-Η-Σκάλα-Καλλονής

Η Σκάλα Καλλονής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο Πολιχνίτος και ο κόλπος Καλλονής

Στην  πόλη του  Πολιχντίτου που διατηρεί ατόφια τα παραδοσιακά της χαρακτηριστικά, θα δείτε το δημοτικό ελαιοτριβείο, τη βασιλική του Αγίου Γεωργίου, το κτίριο του Ειρηνοδικείου, αλλά και τα τούρκικα κτήρια των Ιαματικών Πηγών. Θα κατηφορίσετε ως το λιμανάκι  Σκάλα στον κόλπο της Καλλονής με τα παλιά κτίρια και την αψιδωτή βρύση του 1834 και από εδώ μπορείτε να συνεχίστε παραλιακά ως το χωριό Νυφίδα.

ΛΕΣΒΟΣ-Σίγρι-το-γραφικό-λιμανάκι-με-τις-ψαροταβέρνες

Σίγρι, το λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σίγρι και απολιθωμένο δάσος

Στα δυτικά του νησιού το Σίγρι με το κάστρο του, το γραφικό του λιμανάκι και τις παραλίες του, είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα.  Από εδώ θα προσεγγίσετε το φημισμένο απολιθωμένο δάσος που θεωρείται από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Ευρώπης και ενταγμένο στο «Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO»- ο χώρος είναι επισκέψιμος.

ΛΕΣΒΟΣ-εικόνα-απο-το-Απολιθωμένο-Δάσος-στο-Σιγρί

Εικόνα από το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παραλία Βατερών & Βρίσα

Είναι η μεγαλύτερη σε μήκος παραλία της Λέσβου (10 χλμ.) και προσεγγίζεται εύκολα από τον Πολιχνίτο (8 χλμ.). Υπάρχουν άφθονα νοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, αρκετά από αυτά σχεδόν πάνω στην ακροθαλασσιά. Αξιόλογο αν και πληγωμένο από τους σεισμούς είναι το κοντινό μεσόγειο παραδοσιακό χωριό Βρίσα με τη δροσερή πλατεία του.

ΛΕΣΒΟΣ-το-ονειρεμένο-ακρογιάλι-Χρουσσός-απο-τα-ομορφότερα-της-Μυτιλήνης

Το ονειρεμένο ακρογιάλι Χρουσσός  είναι απο τα ομορφότερα της Μυτιλήνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αγιάσος και όρος Όλυμπος

Η ορεινή κωμόπολη της Αγιάσου βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος από καστανιές και πεύκα. Στη διαδρομή αξίζει μια στάση στην τοποθεσία Καρήνη, με τα τρεχούμενα νερά, ενώ σε μικρή απόσταση μέσα σε δασωμένη χαράδρα βρίσκεται τμήμα του περίφημου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.

ΛΕΣΒΟΣ-Αγιάσος-το-ορεινό-διαμάντι-στης-Μυτιλήνης

Αγιάσος το ορεινό διαμάντι της Μυτιλήνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην  Αγιάσο που θυμίζει πηλιορείτικο χωριό, θα περπατήσετε  έως την  αγορά με τα παραδοσιακά μαγαζιά, τα καφενεία και τις ταβέρνες. Στο μοναστήρι της Αγίας Σιών θα επισκεφθείτε το Βυζαντινό & Λαογραφικό μουσείο. Αξίζει να περιηγηθείτε στις παρυφές του κατάφυτου  όρους Όλυμπος και γνωρίσετε τα χωριά του.

ΛΕΣΒΟΣ-Ρωμαικό-Υδραγωγείο-στην-περιοχή-Λάμπου-Μυλοι

Ρωμαικό Υδραγωγείο στην περιοχή Λάμπου Μύλοι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Πλωμάρι και οι νότιες ακτές της Λέσβου

Από την Αγιάσο, διασχίζοντας το δάσος, θα βγείτε στο Πλωμάρι. Όμως το ίδιο  ενδιαφέρουσα είναι και η διαδρομή από την πόλη της Μυτιλήνης καθώς  διατρέχει το καταπράσινο άκρο του κόλπου της Γέρας. Στο παραδοσιακό παραθαλάσσιο Πλωμάρι θα δείτε τις παλιές εκκλησίες, τις πέτρινες βρύσες, τα  κτίρια των αρχών του  20ου  αιώνα.

ΛΕΣΒΟΣ-το-ρομαντικό-Πλωμάρι-στα-χρώματα-του-δειλινού

Το ρομαντικό Πλωμάρι στα χρώματα του δειλινού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ βρισκόταν τα ποτοποιεία που ταύτισαν την ονομασία προέλευσης του ούζου με το Πλωμάρι, επισκέψιμα το αποστακτήριο ούζου Ισίδωρου Αρβανίτη και το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη . Η πλέον δημοφιλής οργανωμένη παραλία  είναι του Αγ. Ισίδωρου. Όμως θαυμάσιες παραλίες διαγράφονται και στα δυτικά, στον όρμο της Μελίντας και ανατολικά στους ορμίσκους Φάρα, Τάρτι και Τζάφι.

ΛΕΣΒΟΣ-γνωρίστε-τα-ορεινά-χωριά-του-Ολύμπου

Γνωρίστε τα ορεινά χωριά του Ολύμπου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Χίος, με τις ευωδιές της μαστίχας και τα χρώματα του μεσαίωνα

Απολιθομένος-Ανάβατος

Χίος, απολιθωμένος Ανάβατος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.