Αύρα Αιγαίου, ευωδιά μαστίχας, οσμές απ’ το παρελθόν, μνήμες απ’ το μεσαίωνα… Οδοιπορικό στα χωριά και στις ακτές της Δυτικής και Νότιας Χίου. Σε έναν τόπο που αν και συμβιώνει με τον τουρισμό  διατηρεί την προσωπικότητα του αλώβητη και αυθεντική.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Απολιθομένος-Ανάβατος

Απολιθωμένος Ανάβατος   © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανιχνεύοντας τα χνάρια του παλιοκαιρίτη χρόνου, εδώ στο μυροβόλο νησιού της Χίου, γοητευόμαστε από το συναρπαστικό παιχνίδι του χθες με το σήμερα που αποκαλύπτεται στις γειτονιές των μεσαιωνικών χωριών, στα ξεχασμένα αλώνια, στα πληγωμένα από το πείσμα του ανθρώπου αρωματικά μαστιχόδεντρα.

κάπου-στους-αγρούς-των-Μαστιχοχωρίων

Κάπου στους αγρούς των Μαστιχοχωρίων © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τα Μεστά στο  Πυργί  και  από   εκεί στα Δότια,  στους Ολύμπους,  στα  Αρμόλια, τη Βέσσα, και  τα υπόλοιπα  Μαστιχοχώρια της  νότιας Χίου.

Ξυστή-γειτονιά-στο-Πυργί

Ξυστή γειτονιά στο Πυργί  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ξετυλίγοντας το νήμα του χρόνου απολαμβάνουμε  το  ιδιότυπο παιχνίδι με το παρόν και  το  παρελθόν  που  παίζεται   με μοναδικό τρόπο στα σκοτεινά σοκάκια, στις ολάνθιστες  πλατείες,   στους καταπράσινους αγρούς.

Παροπλισμένο-αλώνι-και-ανεμόμυλος-στα-Μαστιχοχώρια

Παροπλισμένο αλώνι και ανεμόμυλος στα-Μαστιχοχώρια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε γτις στράτες των βουνών και το  πολυσχιδές και έντονα ορεινό ανάγλυφο της δυτικής Χίου για να  ανακαλύψουμε τα Αυγώνυμα και τον Ανάβατο  δυο από το σημαντικότερα και πιο ενδιαφέροντα καστροχώρια του Αιγαίου

Μεστά.-ντοματάκια-αποξηραίνονται-με-φυσικό-τρόπο

Μεστά, ντοματάκια αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τελικά όμως, όπως όλοι οι ταξιδιώτες θα βρεθούμε να απολαμβάνουμε τις χαρές της θάλασσας σε κάποια από τις πολλές παραλίες του νησιού και να χαιρόμαστε τις καλοκαιρινές βραδιές με καλή παρέα αλλά και με τα πλούτη της Χιώτικης γης και του πελάγου στο πιάτο μας.

Σούρουπο-στο-ακρωτήρι-Τραχήλι.

Σούρουπο στο ακρωτήρι Τραχήλι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Πυργί και τα ξυστά σπίτια του

Χίος και Μαστιχοχώρια είναι δυο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες. Έτσι, δεν νοείται περιηγητικό άρθρο για τη Χίο που να μην συμπεριλαμβάνει τα φημισμένα Μαστιχοχώρια. Θα ξεκινήσουμε από το Πυργί που είναι ένα από τους πλέον αναγνωρίσιμους οικισμούς του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως λόγω των περίφημων  «ξυστών» κτηρίων του.

Η-εκκλησία-της-Παναγίας-στο-Πυργί

Η εκκλησία της Παναγίας στο Πυργί © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρόκειται για μια τεχνική  γενουάτικης καταγωγής που  καθιερώθηκε εδώ, στο Πυργί της Χίου και δεν τη συναντάμε σε κανένα άλλο σημείο του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Τα “ξυστά” στο Πυργί είναι ο κυριότερος πόλος έλξης  για τους εκατοντάδες επισκέπτες που καταφθάνουν εδώ το καλοκαίρι.

Ξυστό-Πυργί

Ξυστό Πυργί © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το θρυλικό  Μαστιχοχώρι, Μεστά

Μόλις δέκα χιλιόμετρα χωρίζουν το Πυργί από το πασίγνωστο Μαστοροχώρι Μεστά, ένας μεσαιωνικός οικισμός με σφιχτή οικιστική δόμηση όπου οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών  σχηματίζουν ένα συμπαγές αμυντικό τείχος.

Στα-σοκκάκια-των-Μεστών

Στα σοκάκια των Μεστών  © Ηρακλής Μήλας

Στα Μεστά θα μπείτε όπως θα μπαίνατε και σε ένα κάστρο διασχίζοντας μια θολωτή πύλη. Στο τέλος της διαδρομής ο χώρος ανοίγει ξαφνικά και αποκαλύπτεται η μικρή πλατεία, το περίφημο “Λιβάδι” όπως την αποκαλούν οι Μεστούσιοι, με τα δένδρα, τις εκκλησιές και τα ταβερνάκια της. Όλο το χωριό είναι ένα αξιοθέατο και πραγματικά αν θέλετε να το ανακαλύψετε θα του αφιερώσετε αρκετό από τον χρόνο σας.

Μεστά-στην-πλατεία

Μεστά,  η όμορφη  πλατεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Για βουτιές σε πελαγίσια νερά γύρω από τα Μαστιχοχώρια

Για τις βουτιές σας εύκολα θα φθάσετε από το Πυργί στο λιμάνι του Εμπορειού (10 χλμ.) και από εδώ θα προσεγγίσετε με τα πόδια την πιο παράξενη παραλία της Χίου, τον Μαύρο Γιαλό με τα μεγάλα ολοστρόγγυλα μαύρα βότσαλα.

Η-παραλία-Μαύρα-Βόλια.

Η παραλία Μαύρα Βόλια  © Ηρακλής Μήλας

Επίσης από το Πυργί θα πάτε στο χωριό Δότια και θα κατηφορίσετε προς την  απόμερη παραλία Βρουλίδια. Από τα Μεστά και τον επίσης μεσαιωνικό οικισμό Ολύμποι θα προσεγγίσετε τις παραλίες Κάτω Φανά, Καρύντα, Σαλάγωνα  και τον απάνεμο βοτσαλωτό όρμο Αυλωνιά.

Ο-όρμος-Βρουλίδια

Ο όρμος Βρουλίδια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το μεσημέρι για φαγητό θα πάτε  στον όρμο του Λιμένα όπου υπάρχουν ψαροταβέρνες. Από το Λιμένα άκρως ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή που περνά από τα επίσης Μαστιχοχώρια Ελάτα, Βέσσα, Λιθί.

Το-μεσαιωνικό-χωριό-Βέσσα-στα-Μαστιχοχώρια.

Το μεσαιωνικό χωριό Βέσσα στα Μαστιχοχώρια  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πορεία συνεχίζεται παραλιακή, εδώ πλάι στο δρόμο θα βρείτε για να κολυμπήσετε τα δαντελωτά ακρογιαλιά Δίδυμα και Αγία Ειρήνη.

Η-ακτή-Δίδυμα-στην-Ανατολική-Χίο

Η ακτή Δίδυμα στη δυτική  Χίο  © Ηρακλής Μήλας

Λίγο βορειοτέρα συναντάμε το ακρωτήρι και την την παραλία  Τραχήλι όπου θα δείτε τις μεσαιωνικές βίγλες.

Η-παραλία-Ελίντα

Η παραλία Ελίντα με τη φυσική σκιά και τα βαθιά γαλαζοπράσινα νερά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ακολουθούν ο ορμίσκος Γιαλί και η λαμπερή βοτσαλιά Ελίντα με τα αρμυρίκια και τα βαθιά παγωμένα, διάφανα σαν κρύσταλλο νερά.

Το-ακρωτήρι-Τραχήλι-ο-ενετικός-πύργος-και-η-παραλία

Το ακρωτήρι Τραχήλι ο ενετικός πύργος και η παραλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αυγώνυμα από τα πιο όμορφα χωριά του Αιγαίου

Ακολουθώντας την προηγούμενη προτεινομένη παραλιακή διαδρομή από την παραλία Ελίντα θα ανηφορίστε για το ορεινό χωρίο Αυγώνυμα (10 χλμ.). Όμως το χωριό προσεγγίζεται και από το λιμάνι της Χίου από το οποίο απέχει 16 χιλιόμετρα, μια διαδρομή γνωστή για τις άφθονες στροφές της.  Όποιο προορισμό και να’ χεις στα μεσόγεια ή στα παράλια του νησιού δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από εδώ και να μην θελήσεις να περιπλανηθείς για λίγο στα πέτρινα καλντερίμια του χωριού που από μακριά μοιάζει κυριολεκτικά με ζωγραφιά καθώς ξεπροβάλει μέσα από τις πευκοβελόνες.

Αυγώνυμα-με-φότνο-το-γαλάζιο-του-Αιγαίου

Αυγώνυμα με φότνο το γαλάζιο του Αιγαίου © Ηρακλής Μήλας/Views of Greece

Τα πρώτα σπίτια κτίστηκαν τον 11ο αιώνα, εδώ σε αυτό το μπαλκόνι του Αιγαίου, 450 μέτρα ψηλά από τη θάλασσα, κυρίως για να προστατευθούν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών. Σήμερα τα Αυγώνυμα καθώς προσφέρουν τη γοητεία ενός ανεπιτήδευτου μεσαιωνικού χωριού και βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, είναι ιδανικά για διαμονή.

Ανάβατος-ο-Μιστράς-του-Αιγαίου

Ανάβατος, ο Μιστράς του Αιγαίου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανάβατος, όταν ο χρόνος σταματάει…

Πέντε χιλιόμετρα βορειοτέρα από τα Αυγώνυμα, σε ύψος 500 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, σε φυσική θέση που καθορίζουν άγρια βράχια και χαράδρες συναντάμε τον περίφημο Ανάβατο. Η χρονολογία ανέγερσης του οικισμού προσδιορίζεται στα όψιμα χρόνια της τουρκοκρατίας. Εδώ σε αυτήν την απρόσιτη αετοφωλιά ζούσαν περισσότεροι από 1500 άνθρωποι ως το 1822, τη χρονιά που οι τούρκοι κατέκαψαν τη Χίο και έσφαξαν τους περισσότερους από τους ντόπιους. Το 1881 ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε ότι άφησε όρθιο η φωτιά των Οθωμανών.

Μεστά-γυρνώντας-απο-το-αμπέλι.

Γυρνώντας από το αμπέλι  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο Ανάβατος, «ο Μιστράς του Αιγαίου» όπως τον ονομάζουν πολλοί, θέλει περπάτημα απ΄άκρη σε άκρη. Εκεί που θα αφήσετε το όχημά σας βρίσκεται ένας μικρός καφενές. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και αρχίστε την ανηφορική πορεία. Όσοι έχετε αντοχές αξίζει να φτάσετε μέχρι το χείλος του γκρεμού και να θαυμάσετε την ανυπέρβλητη θέα. Εδώ, στην άκρη της «αβύσσου» θα αφεθείτε στο μεγαλείο του Χιώτικου τοπίου που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται από τις πυρκαγιές.

Λεπτομέρεια-απο-το-Πυργί.

Λεπτομέρεια από το Πυργί   © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Οδοιπορικο στη Λέσβο, από το Μόλυβο στο Σίγρι

Σούρουπο-στο-λιμάνι-του-Μόλυβου

Σούρουπο στο λιμάνι του Μόλυβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

 “Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.