Εδώ στη σκιά του χειμωνιάτικου Μαίναλου θα περπατήσεις στα λευκοντυμένα δάση, θα χαρείς το παιχνίδι με τις νιφάδες, θα χαθείς στα γραφικά καλντερίμια, θα αγοράσεις τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, θα ζεσταθείς στο φουντωμένο τζάκι, θ’ απολαύσεις καλό φαγητό στις φημισμένες ταβέρνες της περιοχής…

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Άπαξ λοιπόν και «πιάσεις» την εθνική οδό, ούτε που θα καταλάβεις για πότε βρέθηκες στο Ισθμό. Στη συνέχεια διασχίζεις τους αμπελώνες της Νεμέας, χάνεσαι στα τούνελ του Αρτεμισίου και χωρίς καλά -καλά να το σκεφτείς, βλέπεις και πάλι το φως του ήλιου στο Αρκαδικό υψίπεδο, αγκαλιά με τα έλατα και το Μαίναλο να φιγουράρει με τη στιβαρή σιλουέτα του στο βάθος του ορίζοντα.

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Πρώτα συναντάς την Κάψια, συνεχίζεις για Λεβίδι και καταλήγεις στην πασίγνωστη πια Βυτίνα. Ο οικισμός απλώνεται σε ύψος 1000 μέτρων, σε τοποθεσία κατάφυτη από πεύκα, έλατα και καστανιές. Βέβαια θα ήταν άστοχο να ισχυριστεί κανείς ότι η Βυτίνα είναι ο κατάλληλος ορεινός προορισμός για απομόνωση μέσα στην καρδιά της φύσης. Λόγω της εύκολης πρόσβασης από την πρωτεύουσα οι εκατοντάδες εκδρομείς που καταφτάνουν εδώ τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές προκαλούν πολύ συχνά συνωστισμό και δεν ειναι σπάνια τα μποτιλιαρίσματα στους στενούς δρόμους του χωριού.

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Όμως η Βυτίνα με τις υποδομές της είναι ιδανικός τόπος για εξορμήσεις προς Δημητσάνα, Στεμνίτσα, χαράδρα Λούσιου, χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλου. Οι αποστάσεις πλέον έχουν ελαχιστοποιηθεί και καλύπτονται άνετα στο χρονικό διάστημα μιας μέρας, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστείς να σπαταλήσεις περισσότερο από 1 ώρα για να φτάσεις και στο πιο απόμακρο σημείο της ορεινής Αρκαδίας.

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Τι θα δείτε στην Βυτίνα
Στην πλατεία της Βυτίνας δεσπόζει από το 1846 ο ναός τους Αγ. Τρύφωνα καμωμένος από το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Γύρω του απλώνεται η μικρή αγορά με τα μαγαζάκια που πωλούν κυρίως ντόπια προϊόντα και οι δυο παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι. Ο πιο δημοφιλής και ευχάριστος περίπατος είναι αυτός στον δενδροσκέπαστο δρόμο που ξεκινά σχεδόν από το ύψος της κεντρικής πλατείας και καταλήγει στο δρόμο Τρίπολης – Βυτίνας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Στο κοντινό χωριό Νυμφασιά θα επισκεφθείτε την ιστορική μονή Κερνίτσας (4,5 χλμ. ) η οποία ιδρύθηκε το 1105.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στις πλαγιές του Μαίναλου για σκί και όχι μόνο…
Εύκολα από τη Βυτίνα οι φίλοι του βουνού και των χειμερινών σπορ ακολουθώντας τον καλό ασφάλτινο δρόμο θα ανηφορίσουν στις πλαγιές του Μαίναλου με τελική κατάληξη το μικρό χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 (15 χλμ.). Η περιοχή προσεγγίζεται το ίδιο εύκολα τόσο από το Λεβίδι (10 χλμ.) Πληροφορίες για το του χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλου https://mainaloski.gr

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Διαδρομή μέσα στα έλατα, Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο, ονειρεμένα τοπία
Από τη Βυτίνα, συνεχίζουμε στον οδικό άξονα Τρίπολης – Ολυμπίας για 7 χλμ., ώσπου να συναντήσουμε δεξιά ένα στενό ασφάλτινο δρόμο ο οποίος ανηφορίζει βιαστικά ανάμεσα σε πυκνά ελατοδάση για τα χωριά Μαγούλιανα και Βαλτεσινίκο (υπάρχει ταμπέλα). Τα Μαγούλιανα βρίσκονται σε ύψος 1367 μέτρων και είναι ο οικισμός με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Πελοπόννησο.

© Theo Athanasiadis/Views of Greece
Το Βαλτεσινίκο απέχει 10 χλμ. από τα Μαγούλιανα και η διαδρομή που συνδέει τα δυο αυτά χωριά είναι μια από τις ομορφότερες της Αρκαδίας καθώς ξεδιπλώνεται μέσα σε υπέροχο ελατόδασος. Είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά χωριά της Γορτυνίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1050. Ο ναός του Αη Γιώργη, κτίσμα του 1848 με τον χαρακτηριστικό οκταγωνικό τρούλο ξεχωρίζει ανάμεσα στα γεροδεμένα πυργόσπιτα.

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Πανέμορφη Αλωνίσταινα
Από το Βυτίνα πηγαίνοντας για χιονοδρομικό κέντρο θα στρίψουμε όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Αλωνίσταινα. Το παραδοσιακό αυτό χωριό είναι γενικά πολύ ήσυχο, ακόμη και όταν η Βυτίνα “πνίγεται” στον κόσμο. Ανάμεσα στα γεροδεμένα πετρόκτιστα σπίτια ξεχωρίζει το σπίτι της οικογένειας των Τουρκοβασίληδων, κτίσμα το 1825.

photo: Theo Athanasiadis/views of greece
Στα χώματα των Κολοκοτρωναίων
Από Αλωνίσταινα συνεχίζουμε σε υπέροχο δάσος στριφογυρνώντας τις αλλεπάλληλες κορδέλες του δρόμου για ακόμη 4 χλμ. μέχρι να συναντήσουμε τη διασταύρωση για Λιμποβίσι. Στρίβουμε δεξιά και φτάνουμε στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Από εδώ συνεχίζουμε σε ασφάλτινο δρόμο για 4 χλμ. έως ότου βγούμε στο δρόμο που συνδέει το Χρυσοβίτσι με τη Βυτίνα. Προσοχή αν έχει χιονίσει η διαδρομή αυτή για να πραγματοποιηθεί με το αυτοκίνητο χρειάζεται οπωσδήποτε αλυσίδες.

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Πως θα πάτε με ασφάλεια στη Βυτίνα και το Μαίναλο
Θ’ ακολουθήσετε τον εθνικό δρόμο Κορίνθου – Τριπόλεως. Οκτώ χιλιόμετρα μετά τη σήραγγα του Αρτεμισίου θα συναντήσετε τα διόδια. Αμέσως μετά 1 χλμ. θα βρείτε δεξιά σας το δρόμο που οδηγεί προς Κάψια, Λεβίδι, Βυτίνα και στα άλλα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Υπάρχουν ευδιάκριτες ταμπέλες πάνω στην εθνική οδό. Από την Κάψια και τη Βυτίνα ασφάλτινος δρόμος θα σας φέρει στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαίναλου.

photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Αγορές παραδοσιακών Αρκαδικών προϊόντων
Από τη Βυτίνα θ’ αγοράσετε τοπικά προϊόντα όπως μέλι ελάτης, βότανα του βουνού ( ρίγανη. τσάι κλπ) και εκλεκτά ντόπια τυριά .Από τον ξυλόφουρνο στο Λεβίδι θα προμηθευτείτε ψωμί και αρτοσκευάσματα. Στην Κάψια υπάρχει παραδοσιακά οινοποιεία που είναι επισκέψιμα.
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξερευνήσεις στο χιονισμένο Χελμό

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greecehttps://viewsofgreece.gr/ta-kalavryta-kai-i-xeimerini-goiteia-toy-helmou/
Copyright photo: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Copyright text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.