Μια από τις ομορφότερες θαλασσινές γωνιές της Εύβοιας είναι η ιδανική επιλογή για ολιγοήμερες αποδράσεις, χωρίς να χρειαστεί να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα, ούτε να πληρώσουμε πανάκριβα ναύλα.  Εδώ, σε έναν πανέμορφο αν και ταλαιπωρημένο από τις πυρκαγιές τόπο, οι ευκαιρίες για εκδρομές σε βουνό και θάλασσα είναι άφθονες. 

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ-Σούρουπο-στο-Ηλια

Σούρουπο στα Ήλια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μετά από μια άκρως ορεινή διαδρομή που διατρέχει τον κορμό της κεντρικής Εύβοιας, ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει με άνετες και γρήγορες στροφές προς τα παράλια του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Η-παραλία-στις-Ροβιές-κοντά-στο-κάμπινγκ

Η παραλία στις Ροβιές κοντά στο κάμπινγκ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είναι γεγονός πως το αποτύπωμα που άφησε η τεράστια πυρκαγιά του 2021 είναι έντονο σε αυτό το σημείο της Εύβοιας η γαλάζια όμως παρουσία του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Άγιος-Γεώργιος-Ηλίων-θεα-στο-Ευβοικό-κόλπο

Άγιος Γεώργιος Ηλίων, θέα στο Ευβοϊκό κόλπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πορεία παράλληλη με την ακτή του Β. Ευβοϊκού κόλπου

Φτάνοντας στο ακροθαλάσσι ο δρόμος διχάζεται. Ένα παρακλάδι του φεύγει νότια με κατεύθυνση προς την παραλιακή και παραδοσιακή ναυτική πολίχνη της  Λίμνης .

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Η-παραλία-και-ο-μόλος-στα-Ηλια

Η παραλία και ο μόλος στα Ηλια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένας δεύτερος δρόμος συνεχίζει βόρεια και καταλήγει στα Λουτρά Αιδηψού αφού περάσει από τα παραθαλάσσια χωριά Χρόνια, Ροβιές και Ήλια.  Η ενδιαφέρουσα αυτή διαδρομή τρέχει κατά μήκος της ακτής του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου δίνοντας την ευκαιρία για πολλές στάσεις κυρίως σε αξιόλογες παραλίες.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Ροβιές-τα-πεύκα-φτάνουν-στη-θάλασσα

Ροβιές, τα πεύκα φτάνουν στη θάλασσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Aν ο καιρός παραμένει ζεστός, μπορείτε να κολυμπήσετε σε απίστευτες μοναχικές ακρογιαλιές, να περιηγηθείτε σε εγκαταστάσεις ρημαγμένων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, να δείτε ιαματικές πήγες που αχνίζοντας χύνονται στη θάλασσα!

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Βόρειος-Ευβοικός-επιστροφή-απο-το-ψάρεμα

Βόρειος Ευβοϊκός, επιστροφή από το ψάρεμα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το οδοιπορικό μας στις ακτές της Βορειοδυτικής Εύβοιας βάζοντας τα πράγματα σε μια ταξιδιωτική σειρά!

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Η-παραλία-Σηπιάδα-στα-Χρόνια

Η παραλία Σηπιάδα στα Χρόνια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χρόνια, ένα χωριό κτισμένο επάνω στο κύμα

Αν σας κούρασε το ταξίδι και η μέρα είναι ζεστή, η καλύτερη ιδέα είναι να σταματήσετε στην οργανωμένη παραλία της Σηπιάδας γνωστή και σαν «ακτή Κοχύλι». Το ακρογιάλι απλώνεται σε μήκος περίπου 1500 μέτρων και είναι ορατό από το δρόμο. Θεωρείται από τις καλύτερες παράλιες της περιοχής. Καθώς είναι στρωμένη με βότσαλο και χαλίκι, δεν την πιάνει συχνά ο άνεμος, ενώ τα νερά εδώ δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά. Βορειότερα απλώνεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Χρόνια, ένα σχετικά νέο χωριό αφού δημιουργήθηκε το 1926 από Μικρασιάτες  πρόσφυγες. Σε μικρή απόσταση από τον σημερινό οικισμό έχουν έχει εντοπιστεί από την αρχαιολογική υπηρεσία συνοικισμός ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Στα Χρόνια θα βρείτε το εξαιρετικό ξενοδοχείο “Αστρολάβος”  και επί της παραλίας ταβέρνες.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Δειλινό-στις-Ροβιές

Δειλινό στις Ροβιές © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ροβιές, ανάμεσα στη θάλασσα και στον ελαιώνα

Συνεχίζοντας την βορινή πορεία μας θα βρεθούμε εύκολα στον παραλιακό χωριό Ροβιές που απλώνει τις αραιές γειτονιές του εκεί όπου το Τελέθριο όρος σβήνει ομαλά προς τη θάλασσα. Εδώ βρισκόταν  η αρχαία πόλη Οροβιαί και το μαντείο του Σελινούντιου Απόλλωνος τα οποία, σύμφωνα με αφήγηση του Θουκυδίδη, καταστράφηκαν από σεισμούς και παλιρροιακά κύματα που έπληξαν την περιοχή κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Το χωριό που πλέον είναι καλοκαιρινό θέρετρο, σήμερα κατοικείται από ντόπιους, αλλά και πρόσφυγες από την Κων/πολη που ήρθαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Ροβιές-ο-μεσαιωνικός-πύργος

Ροβιές, ο μεσαιωνικός πύργος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ροβιές ιδανική επιλογή για οικογενειακές διακοπές

Το παραλιακό μέτωπο μπροστά από τις Ροβιές είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για οικογενειακές διακοπές. Σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν ξενοδοχεία, μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, καφέ και ταβέρνες. Το βολικό αυτό, αλλά κάπως άναρχα αναπτυγμένο σκηνικό εξυπηρετεί όσους θέλουν να τα έχουν όλα δίπλα τους χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Αξίζει να αναζητήσετε μέσα στο χωριό τον μεσαιωνικό πύργο που έκτισε το 1256 ο Γουλιέλμος Β’ Βιλεαρδουίνος.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Δυστυχώς-ένα-μερος-αυτού-του-παραδεισένιου-παραλιακού-δάσους-έχει-καεί

Δυστυχώς ένα μέρος αυτού του παραδεισένιου παραλιακού δάσους έχει καεί  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο βόρειο μέρος του οικισμού διακρίνονται οι παλιές εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαρτοποιίας «Οροβιαί» των αρχών του 20ου  αιώνα.  Σήμερα  μέρος τους χρησιμοποιείται ως ελαιοτριβείο.  Ολόγυρα η ήπια φυσιογραφία καλύπτεται από πευκώνες, αλλά και ελαιώνες που παράγουν την περιζήτητη τοπική ελιά, βέβαια η καταστροφή από την βιβλική πυρκαγιά του 2021 είναι μεγάλη και τα σημάδια στον τόπο εμφανή.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Ροβιές-το-ακρογιάλι-Αράκλης

Ροβιές το ακρογιάλι Αράκλης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι εντυπωσιακές παραλίες γύρω από τις Ροβιές

Βόρεια και νότια από τις Ροβιές απλώνεται μια θαυμάσια ακτογραμμή που κρύβει στον κόρφο της μερικές εκπληκτικές παραλίες. Η πιο δημοφιλής από αυτές είναι το ακρογιάλι «Αράκλης», ή «Ηράκλης» όπως αναφέρουν και οι κατατοπιστικές ταμπέλες στον κεντρικό δρόμο.  Σε κάποια σημεία αυτής της μοναδικής σε ομορφιά ακτογραμμής, τα  πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα δημιουργώντας μεγάλες φυσικές ομπρέλες που θυμίζουν τα ακρογιάλια  των Σποράδων ή της Χαλκιδικής. Δυστυχώς η φωτιά του 2021 έκαψε μέρος αυτού του παραθαλάσσιου πευκοδάσους.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ-Οι-ακτές-βόρεια-απο-τα-Χρόνια-θα-σας-μαγέψουν

Οι ακτές βόρεια από τα Χρόνια θα σας μαγέψουν © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δυσάρεστη Νεοελληνική πραγματικότητα

Και σε αυτόν τον υπέροχο τόπο, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι αρκετές και εντοπίζονται κυρίως σε αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ξεφυτρώσει επάνω στη θάλασσα, στην αποψίλωση του δάσους και στις κακοποιήσεις ρεμάτων. Επιπλέον υπάρχουν και οι κακομαθημένοι Έλληνες που έχουν συνδέσει το ελεύθερο κάμπινγκ με την έννοια  του «τσιφλικιού» στήνοντας μόνιμα σκηνές – διαμερίσματα στα πιο όμορφα σημεία με σκοπό την οικειοποίησή τους, μολύνοντας ταυτόχρονα την περιοχή με τα ανυπόφορα σκουπίδια τους.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Τα-κατάφυτα-Ηλια

Τα κατάφυτα Ηλια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ήλια, το ψαροχώρι με τις ιαματικές πηγές

Ανάμεσα στις Ροβιές και στα Λουτρά Αιδηψού, 22 χλμ. θα δούμε το χωριουδάκι Ήλια να αραδιάζει τα σπίτια του κατά μήκος της βοτσαλωτής παραλίας. Από ψηλά η εικόνα δείχνει ειδυλλιακή, βέβαια και εδώ δεν λείπουν οι άστοχες κατασκευές  και παρεμβάσεις που δεν συνάδουν με τα μέτρα του τοπίου, όμως αυτή είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς της συναντάμε σχεδόν παντού στην Ελλάδα.  Ο παραλιακός δρόμος «τρέχει» κατά μήκος της ακτής ως το μικρό λιμάνι που δένουν οι ψαρόβαρκες.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Η-ιαματική-πηγή-στα-Ηλια-κυλά-προς-την-θάλασσα

Η ιαματική πηγή στα Ηλια κυλά προς την θάλασσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην νότια πλευρά της ακρογιαλιάς  υπάρχει μια θερμή ιαματική πηγή πλούσια σε χλωριονατριούχα και άλλα χημικά στοιχεία,  που χύνεται στη θάλασσα μέσα σε ένα σύννεφο υδρατμών. Σε αυτό το σημείο που τα νερά (η θερμοκρασία του νερού της πηγής στο σημείο που αναβλύζει  είναι 60 βαθμοί κελσίου) είναι πιο ζεστά θα δείτε να κολυμπούν ακόμη και το Νοέμβριο!

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Η-μονή-Αγίου-Γεωργίου-πάνω-απο-τα-Ηλια

Η μονή Αγίου Γεωργίου πάνω από τα Ηλια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τρομερή θέα στο δρόμο για το μοναστήρι του Αι Γιώργη

Μια όμορφη  ορεινή διαδρομή με πολλές όμως στροφές (9 χλμ., τα μισά σε άσφαλτο τα υπόλοιπα σε βατό χωματόδρομο) είναι αυτή που θα σας οδηγήσει από τα Ήλια στο γυναικείο  μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, κτισμένο από τον 13ο αιώνα σε κατάφυτη θέση, 550 μέτρα ψηλά  στη ράχη του Τελέθριου όρους.  Από εδώ θα έχετε μια θαυμάσια άποψη σε όλο σχεδόν το  νότιο τμήμα του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, αλλά και στα αντικρινά βουνά της Στέρεας Ελλάδας.

ΕΥΒΟΙΑ-ΡΟΒΙΕΣ-ΗΛΙΑ.-Το -ρεύμα-Δαφνοκούκι-στα-Ηλια

Το ρέμα Δαφνοκούκι στα Ηλια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πεζοπορία στο Τελέθριο  όρος

Για τους πεζοπόρους να προτείνουμε τη διαδρομή  στη ράχη του Τελέθριου όρους που οδηγεί στους κρυφούς καταρράκτες του ρέματος Δαφνοκούκι. Αν και το μονοπάτι έχει καθαριστεί, η περιοχή είναι δύσβατη και εύκολα θα χάσετε τον προσανατολισμό σας αν δεν έχετε κάποιον μαζί σας που να γνωρίζει τα κατατόπια.

ΤΟ ΤΑΞΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συναρπαστικό Πόρτο Μπούφαλο, το κρυμμένο μυστικό στον Νότιο Ευβοϊκό

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Έχει-και-η-Ευβοια-τις-εξωτικές-της-παραλίες-

Έχει και η Εύβοια τις εξωτικές της παραλίες  © Theo Athanasiadis/Views of Greecehttps://viewsofgreece.gr/porto-buffalo-o-agnostos-mageftikos-ormos-tis-notias-evias/

 

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.