Μέσα σε μια πράσινη θάλασσα, αντίκρυ στο γαλάζιο καμβά του Αιγαίου συναντάμε μερικά από τα πιο αξιόλογα χωριά του Πηλίου. Σε τούτο τον μαγικό τόπο οι ευκαιρίες για περιηγήσεις χειμώνα ή καλοκαίρι, ανάμεσα σε θαλασσινά και βουνίσια τοπία είναι πραγματικά απεριόριστες.
Ίσως φταίει το μικροκλίμα της περιοχής, το ανακάτεμα των εποχών, ή η αύρα του Αιγαίου που προκαλούν εδώ την έκρηξη της φύσης και δημιουργούν το σύγχρονο μύθο του συναρπαστικού βουνού των Κενταύρων…
Με λαμπερές λιακάδες, εξαγνιστικές χιονοπτώσεις ή δυνατές καταιγίδες, μέσα από τις αχτίνες του ήλιου, την αντάρα της ομίχλης ή τα χιονόλευκα πέπλα του χειμώνα, η τοπιογραφία του Ανατολικό Πηλίου εκπέμπει κάθε εποχή μια μοναδική γοητεία.
Κατηφορίζοντας τον δρόμο που συνδέει τα Χάνια με τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου βλέπεις τις στέγες και τα καλοβαλμένα πέτρινα σπίτια να ξεπροβάλουν μέσα από τους ροζιασμένους κορμούς του δάσους και θαρρείς πως αντικρίζεις εικόνες από παραμύθι.
Εδώ σε υψόμετρο από 400-650 μέτρων, σε σημεία που αγναντεύουν το διάπλατο Αιγαίο, αγκαλιά με τις οξιές, τα πλατάνια και τις καστανιές, συναντάμε τα χωριά Κισσός, Άγιος Δημήτριος, Μούρεσι, Ανήλιο, Μακρυράχη και φυσικά τη Τσαγκαράδα με τις τέσσερεις γειτονιές της. Η συνέχεια του ταξιδιού προβλέπεται συναρπαστική καθώς θα χαθείς στις σιωπηλές γειτονιές, θ’ ανασάνεις τον αέρα του χωριού, θ’ ακούσεις το νερό που κυλά μέσα από τα αυλάκια, θα δροσιστείς στις κρήνες που υπάρχουν παντού. Μια φορά να έρθεις σε αυτόν τον τόπο θα τον αγαπήσεις για πάντα.
Πως θα πάτε στην Τσαγκαράδα, πόση βενζίνη θα κάψετε
Από την Αθήνα ως τα Χάνια Πηλίου θα πρέπει να καλύψετε 350 χιλιόμετρα και από τη Θεσ/νικη 230 χιλιόμετρα. Από τα Χάνια θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Μακρυράχη, Ανήλιο, Κισσός Τσαγκαράδα. Συνολικά από την Αθήνα μέχρι τον Κισσό θα διανύσετε 362 χιλιόμετρα και από τη Θεσ/νικη 245, καταναλώνοντας (ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού) 15-20 λίτρα βενζίνης και 10 – 15 λίτρα αντίστοιχα.
Πρώτη στάση στον παραδοσιακό Κισσό
Παλαιοτέρα ο Κισσός ήταν ένα από τα μεγάλα χωριά του Πηλίου, με 1500 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα οι 500 άνθρωποι που μένουν εδώ ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια οπωροφόρων (μηλιές – καστανιές) και λιγότερο με τον τουρισμό. Οι ντόπιοι αποκαλούν το χωριό τους «K’σο» και κατά τον ιστορικό Γ. Κορδάτο η ονομασία αυτή προέρχεται από την παράφραση της λέξης «χρυσός», πράγμα που υποδηλώνει τη σημαντική οικονομική άνθησή του κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.
Στην κεντρική πλατεία, αξίζει την προσοχή σας η μεγαλόπρεπη τρίκλιτη βασιλική της Αγ. Μαρίνας κτισμένη το 1650, με το σπάνιο από ξύλο φλαμουριάς τέμπλο, χρυσοδουλεμένο από τρεις γενιές Ηπειρωτών μαστόρων και τις θαυμάσιες αγιογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Παγώνη.
Τσαγκαράδα, τέσσερις γειτονίες κολυμπούν στο πράσινο
Η Τσαγκαράδα με τις τέσσερεις συνοικίες της– του Αγίου Στεφάνου, της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Παρασκευής και των Ταξιαρχών- που κυριολεκτικά «κολυμπούν» στις καστανιές, στις καρυδιές και τα οπωροφόρα, είναι το ιστορικό κεφαλοχώρι του Ανατ. Πηλίου. Ήδη από τον 16ο αιώνα εδώ άκμαζε μια σπουδαία γεωργική και βιοτεχνική κοινότητα. Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής εκτός από τον επιβλητικό ναό του 1719 δεσπόζει ένας θεόρατος πλάτανος, ίσως το γηραιότερο δέντρο σε όλο το Πήλιο.
Σε μικρή απόσταση βρίσκονται το κτίριο της Εμπορικής και της Ναναπούλειου Σχολής που κτίστηκαν από δωρεές εύπορων πηλιορειτών στα τέλη του 19ου αιώνα. Εύκολα από την Αγία Παρασκευή θα φτάσετε στη δεύτερη εξίσου όμορφη πλατεία του χωριού με την τετράκρουνη βρύση, το γιγαντόκορμο πλατάνι, την εκκλησία των Ταξιαρχών και την όμορφη ταβέρνα.
Το κουκλίστικο λιμανάκι της Νταμούχαρης
Η όμορφη αυτή γωνιά του Ανατολικού Πηλίου έχει διατηρήσει στο ακέραιο το αρχέτυπο χρώμα και την αυθεντικότητά του, δικαιολογώντας απόλυτα το όνομά του που σύμφωνα με την παράδοση προήλθε από σύντμηση της φράγκικης φράσης “d’amour” (όλο χάρη). Ο ορμίσκος ήταν σημαντικό αγκυροβόλιο καθώς ήταν το μοναδικό, φυσικά προστατευμένο λιμάνι του Ανατ. Πηλίου. Στη σύγχρονη Νταμούχαρη γυρίστηκαν αρκετές σκηνές της ταινίας «Mama mia». Η περιοχή της Νταμούχαρης είναι άβατο για τα μηχανοκίνητα οχήματα και αυτό είναι ένα ακόμη προτέρημα της περιοχής. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλές παραλιακές ταβέρνες.
Από το βουνό στις παραλίες του Αιγαίου
Η αμμουδερή παραλία του Μυλοπόταμου είναι από τις ομορφότερες του Πηλίου και το καλοκαίρι μαζεύει πολύ κόσμο προσεγγίζεται εύκολα από την συνοικία της Αγίας Παρασκευής Τσακαράδας (6 χλμ.).
Από τη γειτονιά της Αγίας Κυριακής (Τσαγκαράδα) θα κατηφορίσετε για 3 χιλιόμετρα σε ασφάλτινο δρόμο ώσπου να βρεθείτε μπρος στο μονοπάτι που οδηγεί στο μαγικό ακρογιάλι της Φακίστρας.
Από το θερινό θέρετρο του Αι Γιάννη, θα αναζητήσετε το καλοκαίρι την παραλία της Πλάκας ακολουθώντας για 200 μέτρα περίπου το μονοπάτι. Λίγο πιο νότια θα συναντήσετε την ακρογιαλιά Παπά Nερό. Ο δρόμος πλησιάζει στα δυο άκρα της παραλίας, άλλα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση μηχανοκίνητων οχημάτων.
ΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ
Οι καταρράκτες στο Μέγα Ρέμα
Στη οδική διαδρομή από Κισσό για Μουρίκι σε ένα χαρακτηριστικό «Λ» του δρόμου θα δείτε το πρώτο μεγάλο καταρράκτη του Μέγα Ρέματος. Υπάρχει πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί ψηλότερα ως το χωρίο Κισσός μέσα από τη μαγευτική αυτή χαράδρα ως τη θέση Τύμπανο με τους άλλους καταρράκτες και τις βάθρες. Προσοχή αυτή η διαδρομή χρειάζεται καλό εξοπλισμό και κάποιον να γνωρίζει καλά τα κατατόπια.
Το γεφύρι της Τσαγκαράδας
Στο δρόμο από Τσαγκαράδα για Λαμπινού θα δείτε τις ταμπέλες που οριοθετούν το σύντομο μονοπάτι που θα σας φέρει στην άκρη της μικρής χαράδρας του Μυλοπόταμου όπου βρισκόταν πριν από λίγο καιρό το περίφημο γεφύρι της Τσαγκαράδας κτίσμα του 1728. Δυστυχώς οι κακοκαιρίες του Φεβρουάριου του 2021 κατάστρεψαν αυτό το μοναδικό στολίδι του Αν. Πηλίου.
Μονοπάτι Νταμούχαρη – Τσαγκαράδα
Ένα καλαίσθητο ξύλινο γεφύρι οριοθετεί την ανηφορική πεζοπορική διαδρομή αρχινά από τη βοτσαλιά της Νταμούχαρης και καταλήγει που συνδέει στη Τσαγκαράδα και καλύπτοντας μια υψομετρική διαφορά 450 μέτρων.
Δασική διαδρομή Κισσός – Χάνια
Από τον Κισσό θα ανηφορίσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που διασχίζει πυκνό δάσος οξιάς και συνδέει τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου που βρίσκεται στη θέση Αγριόλευκες με τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Προσοχή αν λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο ο δρόμος σταματά στο χώρο στάθμευσης. Σε περίπτωση που δεν έχει χιόνι, μπορείτε από εδώ να συνεχίσετε για τα Χάνια.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ομορφότερες παραλίες του Ανατολικού Πηλίου
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑCopyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
«Views Of Greece» travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.