Ποτάμια και κάστρα, εκκλησιές και τζαμιά, περιηγήσεις στις παρυφές της Πίνδου, αλλά και γευστικές περιπλανήσεις στα φημισμένα τσιπουράδικα της παλιάς πόλης, συμπληρώνουν το προφίλ αυτού του Θεσσαλικού αστικού προορισμού που θα σας δημιουργήσει απροσδόκητα ενδιαφέρουσες αναμνήσεις.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ο-ποταμός-Ληθαίος-στο-κέντρο-των-Τρικάλων

Ο ποταμός Ληθαίος στο κέντρο των Τρικάλων © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μια σχετικά τυπική πόλη του Θεσσαλικού κάμπου κατάφερε αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα να μετεξελιχθεί μέσα σε λίγα χρόνια, σε ένα δημοφιλή αστικό προορισμό που αποδεικνύεται ιδανικός για την εκδρομή μιας οικογένειας.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-το-Οθωμανικό-Μαυσωλείο

Το Οθωμανικό Μαυσωλείο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα σύγχρονα Τρίκαλα, εκτός από τις διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζονται για να διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, για τις οποίες μάλιστα έχει βραβευτεί η πόλη, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τον ιδιόμορφο συνδυασμό του παλιού με το νέο και να ψηλαφίσει παντού τη συναρπαστική, πολιτισμική διαστρωμάτωση της ιστορίας της.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Σούρουπο-στα-σοκάκια-του-Βαρουσιού

Σούρουπο στα σοκάκια του Βαρουσιού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φυσικά με τα Τρίκαλα ως αφετηρία είναι εύκολη η πρόσβαση στην Καλαμπάκα, στα Μετέωρα, στην περιοχή της Πύλης,  στην Λίμνη Πλαστήρα αλλά και στον απίστευτο ορεινό πλούτο της Πίνδου.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-το-δυτικό-τμήμα-του-Ληθαίου-κοντά-στο-Μουσείο-Τσιτσάνη

Το δυτικό τμήμα του Ληθαίου κοντά στο Μουσείο Τσιτσάνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στις όχθες του ποταμού Ληθαίου

Τα Τρίκαλα είναι μια από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις που έχουν το προνόμιο να διασχίζονται από ένα ποτάμι, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού. Μετά τα έργα ανάπλασης, το μεγαλύτερο μέρος των όχθεων είναι προσβάσιμο στους πολίτες. Ωστόσο, σημείο αναφοράς παραμένει η «Κεντρική Γέφυρα» η οποία συνδέει την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου όπου δεσπόζει το άγαλμα του ηγέτη του ΕΛΑΣ στρατηγού Σαράφη, με τον πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-η-γέφυρα-Ασκληπιού-στον-ποταμό-Ληθαί

Η γέφυρα Ασκληπιού στον ποταμό Ληθαίο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην παρακείμενη μικρότερη γέφυρα βρίσκεται το άγαλμα του Ασκληπιού, έργο του γλύπτη Θεόδωρου Βασιλόπουλου. Στα Τρίκαλα ο  επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει περπατώντας πλάι στον Ληθαίο, χαζεύοντας τις πάπιες να κολυμπούν και τα θεόρατα πλατάνια να στολίζουν τις όχθες του. Ένας τεχνητός καταρράκτης που έχει στηθεί εδώ συμπληρώνει τα σκηνικό στην όμορφα διαμορφωμένη κοίτη του ποταμού, στην καρδιά της πόλης.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ανηφορίζοντας-στο-κάστρο-προς-το-Ρολόι

Ανηφορίζοντας τα σκαλοπάτια του κάστρου προς τον Πύργο του Ρολογιού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανάβαση στο Βυζαντινό Φρούριο και στο Ρολόι

Από την Κεντρική Γέφυρα ή από την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου θα περπατήσετε περίπου 500 μέτρα έως την είσοδο του βυζαντινού φρουρίου που δεσπόζει στην κορφή του λόφου του Προφήτη Ηλία. Το κάστρο των Τρικάλων κτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό Α΄, πάνω στα θεμέλια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Τρίκκης.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ.-περπατώντας-στις-γειτονιές-του-χθές...

Τρίκαλα, περπατώντας στις γειτονιές του χθες… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο Φρούριο των Τρικάλων συμπληρώθηκαν τα αμυντικά έργα επί Οθωμανών , ενώ στα μέσα του 17ου αιώνα, κατασκευάστηκε ο περίφημος Πύργος του Ρολογιού που σήμερα είναι πλέον το σήμα κατατεθέν της πόλης. Από την κορφή του Πύργου, αλλά και από τις επάλξεις του Φρουρίου, η θέα σε όλη την πόλη και τον θεσσαλικό κάμπο, είναι πανοραμική. Στο Φρούριο μπορείτε να έρθετε και με το αυτοκίνητο αφού λειτουργεί και χώρος στάθμευσης απέναντι από το παρακείμενο καφέ – εστιατόριο.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-το-άγαλμα-του-Ασκληπιού-στο-κέντρο-των-Τρικάλων

Το άγαλμα του Ασκληπιού δεσπόζει στο κέντρο των Τρικάλων © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επισκεφθείτε το Ασκληπιείο

Στη θέση των σημερινών Τρικάλων βρισκόταν η σπουδαία θεσσαλική πόλη Τρίκκη η οποία αναφέρεται και από τον Στράβωνα, γεωγράφο και ιστορικό του 1ου π.Χ. αιώνα. Στην Τρίκκη λατρευόταν ο θεός της ιατρικής Ασκληπιός που σύμφωνα με τον μύθο είχε γεννηθεί εδώ στις παρυφές της Πίνδου. Στην αρχαιά Τρίκκη υπήρχε και «Ασκληπιείο», ο χώρος δηλαδή όπου εφαρμόζονταν οι θεραπευτικές μέθοδοι που είχε διδάξει ο Ασκληπιός, μάλιστα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιοτέρα στον Ελλαδικό χώρο. Ανασκαφές κοντά στον ναό του Αγ. Νικολάου έφεραν στο φως μέρος των κτισμάτων, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του εντοπίζεται στα ριζά του λόφου του Φρουρίου και στο Βαρούσι.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-στο-Βαρούσι-θα-δείτε-μερικές-απο-τις-παλιότερες-εκκλησίες-της-Θεσσαλίας

Στο Βαρούσι θα δείτε μερικές από τις παλιότερες εκκλησίες της Θεσσαλίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περιπλάνηση στα σοκάκια του Βαρουσιού

Ανάμεσα στον λόφο του Φρουρίου και στα Μανάβικα κρύβεται ο πυρήνας της παλιάς πόλης, το φημισμένο Βαρούσι με τα διατηρημένα αρχοντικά του 17ου και 19ο αιώνα και τις σημαντικές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές. Όταν η πόλη βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Οθωμανών, αλλά και αργότερα ως τα χρόνια του Μεσοπολέμου, το Βαρούσι ήταν  η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων και τα Μανάβικα εκεί όπου ζούσαν οι μεροκαματιάρηδες και βρισκόταν η αγορά της πόλης. Σε τούτες τις γειτονιές τραγουδούσε ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης που γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-φημισμένες-είναι-οι-ταβέρνες-στους-πεζόδρομους-στη-γειτονιά-Μανάβικα

Φημισμένες είναι οι ταβέρνες στους πεζόδρομους στη γειτονιά “Μανάβικα” © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Για σεργιάνι, τσίπουρο και μεζεδάκια στα «Μανάβικα»

Από το Φρούριο κατηφορίζοντας τα σκαλοπάτια ή από την Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου εύκολα θα βρεθείτε στους πεζόδρομους της συνοικίας Μανάβικα. Εδώ στις παλιές λαϊκές γειτονιές βρίσκονται αραδιασμένα το ένα μετά το άλλο, τα περιφημά τσιπουράδικα των Τρικάλων, οι ταβέρνες και οι ψησταριές. Οι επιλογές για καλό και οικονομικό φαγητό είναι πολλές και δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείς τη όμορφη θεσσαλική πόλη και να μην δοκιμάσεις τα εκλεκτά εδέσματα σε κάποιο από τα μαγαζιά της . Εδώ στα Μανάβικα αξίζει να αναζητήσετε την «ζωγραφιστή πολυκατοικία» που φιλοτέχνησαν Γάλλοι ζωγράφοι το 2006.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-τμήμα-απο-τη-θαυμάσια-ζωγραφιά-που-κοσμεί-πολυκατοικία-στη-συνοικία-Μανάβικα

Τμήμα απο τη θαυμάσια ζωγραφιά που κοσμεί πολυκατοικία στη συνοικία “Μανάβικα” © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μύλος του Ματσόπουλου

Στην άκρη του αστικού ιστού, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό και δίπλα στις όχθες του ποταμού Ληθαίου αναπτύσσεται το βιομηχανικό συγκρότημα οι «Μύλοι Ματσόπουλου». Εδώ, στα εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα του 19ου αιώνα λειτουργούσαν για σχεδόν 150 χρόνια οι αλευρόμυλοι. Το 1977 και μετά τον θάνατο του τελευταίου ιδιοκτήτη, οι εγκαταστάσεις και ο περιβάλλων χώρος κατέληξαν στον δήμο Τρικκαίων. Μετά την ανάπλαση του χώρου, εδώ στεγάστηκε το πολυπολιτισμικό κέντρο του δήμου όπου λειτουργεί θέατρο, θερινός κινηματογράφος και δημοτικό αναψυκτήριο. Ωστόσο, το ανακαινισμένο συγκρότημα έγινε γνωστό από το παραμυθένιο και εξαιρετικά δημοφιλές σκηνικό του «Μύλου των Ξωτικών» που στήνεται εδώ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-το-κεντρικό-κτήριο-στους-Μύλους-Ματσόιπουλου

Το κεντρικό κτήριο στους Μύλους Ματσόπουλου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δείτε το Μουσουλμανικό τέμενος του 16ου αιώνα

Το μουσουλμανικό τέμενος του Οσμάν Σαχ Πασά κτίσθηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα μετά την αναπαλαίωσή του θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα τεμένη που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο, καθώς μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO. Από το κέντρο της πόλης μπορείτε πραγματοποιώντας μια ευχάριστη βόλτα που ξεδιπλώνεται κατά μήκος των όχθεων του ποταμού Ληθαίου και ακολουθώντας τις οδούς Κοραή, Καπποδιστρίου και Καρδίτσας, να φτάσετε στον χώρο του τεμένους. Να αναφέρουμε ότι το τέμενος είναι γνωστό ως «Κουρσούμ-Τζαμί» και η ονομασία αυτή προέρχεται από τον μολυβδοσκέπαστο θόλο του, καθώς στα τούρκικα «κουρσούμ» σημαίνει μόλυβδος. Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζει ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου, κτίσμα του 19ου αι.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-Ενα-εξαίσιο-ψηφιδωτό-κοσμεί-το-εξωτερικό-του-μουσείου-Τσιτσάν

Ένα εξαίσιο ψηφιδωτό κοσμεί το εξωτερικό του μουσείου Τσιτσάνη  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το μουσείο Τσιτσάνη και το ξεχασμένο Οθωμανικό Λουτρό

Κοντά στο Οθωμανικό Τέμενος και πλάι στην κοίτη του ποταμού Ληθαίου βρίσκονταν οι παλιές φυλακές Τρικάλων. Το 2015 τα εγκαταλειμμένα, αλλά ιστορικά κτήρια αναπαλαιώθηκαν για να στεγάσουν στον επάνω όροφο το εξαιρετικά ενδιαφέρον «Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη». Το εξωτερικό του κτηρίου κοσμεί ένα όμορφο ψηφιδωτό με τη προσωπογραφία τού Τρικαλινού ρεμπέτη. Εντός του μουσείου ο επισκέπτης θα βρει ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο από όλες τις περιόδους του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, προσωπικά του αντικείμενα, μουσικά όργανα, αλλά και δίσκους και παρτιτούρες. Το 2011 στο ισόγειο του κτηρίου των φυλακών ανακαλύφθηκε ένα Οθωμανικό Λουτρό (16ος αι.) που ανήκε στο ίδιο οικοδομικό συγκρότημα με το οθωμανικό τέμενος. Το Χαμάμ αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων το 2015 και είναι πλέον επισκέψιμο.

ΤΡΙΚΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-το-τζαμί-του-Οσμάν-Σαχ-είναι-κτίσμα-του-16ου-αιώνα

Το τέμενος του Οσμάν Σαχ  (Κουρσούμ Τζαμί) είναι κτίσμα του 16ου αιώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φλώρινα, η πόλη του βορρά με τα διαφορετικά πρόσωπα.

ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΝΟΜΟΣ-Φλώρινα.-χαλαρό-φθινοπωρινό-περπάτημα-στις-πεζοδρομημένες-όχθες-του-Σακουλέβα

Φλώρινα, χαλαρό φθινοπωρινό περπάτημα στις-πεζοδρομημένες όχθες του ποταμού Σακουλέβα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.