Ψηλά βουνά, εκτεταμένα δάση από πλατάνια, πεύκα και καστανιές, μια γοητευτική ορεινή φυσιογραφία που θυμίζει Πήλιο. Όμως σε αυτό το ξεχωριστό νησί της Μακεδονίας αυτό που καταγράφει η μνήμη σαν αξέχαστη εμπειρία, είναι οι βουτιές στις αμέτρητες χρυσαφένιες ακρογιαλιές που εδώ περισσεύουν…
COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Τι είδους διακοπές προτιμάτε;
Αν αποφασίσετε να περάσετε μερικές μέρες απ’ τις διακοπές σας στην Θάσο, θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσετε τι ζητάτε. Αν έχετε σκοπό να αράξετε σε κάποιο λιμανάκι και να πίνετε το ουζάκι σας ενώ θα βλέπετε τα ψαροπούλια να γυροπετούν στον ορίζοντα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα δυσκολευθείτε να βρείτε το αραξοβόλι των ονείρων σας. Αν πάλι είστε φίλος της αυτοκίνησης και της εξερεύνησης, διαλέξατε το δύσκολο δρόμο! Η Θάσος δεν θα σας χαριστεί εύκολα. Τα χιλιόμετρα που θα πρέπει να καλύψετε τόσο στο βουνό, όσο και διπλά στη θάλασσα, είναι αρκετά. Οι εικόνες όμως που θα αντικρύσετε θα σας μείνουν αξέχαστες. Το οδικό δίκτυο κυρίως το παράκτιο, είναι ασφάλτινο. Συνολικά για να φέρετε βόλτα το νησί, θα χρειαστεί να καλύψετε περίπου 100 χιλιόμετρα όπου οι εναλλαγές τοπίου κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο.
Θάσος, καλωσόρισμα στο Λιμένα
Στο Λιμένα, την σύγχρονη πρωτεύουσα του νησιού, φθάνουν τα πλοία από Καβάλα και Κεραμωτή. Με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη του τουρισμού το μικρό ψαροχώρι επεκτάθηκε βιαστικά γύρω από την προκυμαία. Άχρωμα κτήρια άρχισαν να επισκιάζουν τα καλαίσθητα μακεδονικά αρχοντικά και το τσιμέντο να σκεπάζει τα παραδοσιακά δομικά υλικά, την πέτρα και το ξύλο.
Περίπατοι στο Παλιό Λιμάνι της Θάσου
Αντικρίζοντας σήμερα το Παλιό Λιμάνι με τα πολύχρωμα καΐκια, τα γιγαντόσωμα πλατάνια, τις ψαροταβέρνες και τα διατηρητέα κτήρια ο σύγχρονος επισκέπτης μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα του παλιού οικισμού. Περπατώντας είτε στην προκυμαία, είτε στις γειτονιές, παντού θα δεις σκόρπια απομεινάρια από την αρχαία Θάσο. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ερείπια της αρχαίας αγοράς (4ος αιώνας) όπου χτυπούσε η εμπορική καρδιά της αρχαίας πόλης, ενώ σε κάθε σου βήμα θα συναντήσεις υπολείμματα ναών και ιερών αφιερωμένων στο Δία στην Άρτεμη, στην Αθηνά, το Διόνυσο, στον Ποσειδώνα.
Θάσος, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και μετά ανάβαση στο Αρχαίο Θέατρο
Τα σπουδαιότερα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο που από το 2004 λειτουργεί ανανεωμένο και με καινούργια εκθέματα (τηλ. 25930-22180). Με τα πόδια ακολουθώντας ανηφορικό, αλλά ευχάριστο μονοπάτι (400 μέτρα) θα προσεγγίσετε το αρχαίο θέατρο (5ος αιώνας) όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια το μονοπάτι μέσα από το πευκοδάσος τραβά για την αρχαία Ακρόπολη ή το Βρυόκαστρο, όπου δεσπόζει πάνω στα βράχια της ακτής ο ναός των Αγίων Αποστόλων.
Τα ορεινά χωριά της Θάσου και οι ονειρεμένες παραλίες
Βγαίνοντας απ’ τον Λιμένα με κατεύθυνση νότια, δρόμος οδηγεί στην οργανωμένη παραλία Μακρύαμμος, αλλά και στην εξωτική αλλά όχι ερημική ακτή Σαλιάρα με το ολόλευκο βοτσαλάκι που προέρχεται από θρυμματισμένο μάρμαρο δουλεμένο από το κύμα (η πρόσβαση γίνεται με χωματόδρομο). Η Χρυσή Άμμος” επίνειο του ορεινού χωριού της Ποταμιάς και η “Σκάλα Παναγιάς” επίνειο του ορεινού χωριού της Παναγιάς, είναι οι πλέον δημοφιλείς ακτές του νησιού με άριστη υποδομή, υπέροχη αμμουδερή παραλία, ρηχά νερά και πυκνή βλάστηση. Το απογευματάκι αξίζει να ανηφορίσετε για φαγητό και… δροσιά στα ορεινά χωριά που αγκαλιάζουν καστανιές και πλατάνια.
Ο γύρος της Θάσου και οι στάσεις που αξίζει να κάνετε
Λιμένας – Λιμενάρια – Ποτός
Με αφετηρία τον Λιμένα ακολουθούμε τον δυτικό οδικό άξονα που «τρέχει» παράλληλα με την ακτή, συνδέοντας τα παραθαλάσσια θέρετρα Σκάλα Ραχώνη, Σκάλα Πρίνου, Σκάλα Σωτήρος, Σκάλα Καλιράχης, Σκάλα Μαριές με την πρωτεύουσα. Στα 35 χιλιόμετρα από το Λιμένα, αμέσως μετά τη Σκάλα Μαριές, πρώτο μεγάλο παραλιακό χωριό που θα συναντήσουμε είναι τα Λιμενάρια.
Ανάμεσα σε Σκάλα Μαριές και Λιμενάρια βρίσκεται η τροπικών χρωμάτων παραλία Τρυπητή. Είναι αμμουδερή και θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς του νησιού. Εξίσου καλή είναι η παραλία των Μεταλλίων. Προσεγγίζεται είτε με μονοπάτι από το λιμάνι, είτε με σύντομο χωμάτινο δρόμο και βρίσκεται κάτω από τα εγκαταλειμμένα, εντυπωσιακά παρόλα αυτά, κτίρια που στέγαζαν τα γραφεία των παλιών Μεταλλείων.
Ποτός – Θεολόγος – Αστρίς
Μόλις 2 χλμ. μετά τα Λιμενάρια θα βρεθείτε στο Πευκάρι με τα λευκά βράχια και την ακρογιαλιά του. Ακολουθεί το παραλιακό θέρετρο του Ποτού. Από εδώ πάρτε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο χαρακτηρισμένο παραδοσιακό χωριό Θεολόγος (8 χλμ.). Εδώ θα δείτε μερικά από τα ομορφότερα σπίτια της Μακεδονίας. Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο και στεγάζεται σε παραδοσιακό διώροφο, δημόσιο κτίριο.
Συνεχίζοντας την προς νότο πορεία σας, αμέσως μετά τον Ποτό θα συναντήσετε το οργανωμένο αμμουδερό ακρογιάλι του Αγίου Αντωνίου. Η θαλάσσια αυτή περιοχή, λόγω των ρηχών και πεντακάθαρων νερών της και των άφθονων επιλογών που υπάρχουν στη διαμονή και στο φαγητό, μαζεύει αρκετό κόσμο.
Στο δρόμο για Αστρίδα ξεχωρίζει η μικρότερη, μα πανέμορφη ακτή Ροσογκρεμός που διαθέτει φυσική σκιά. Αμέσως μετά ακολουθεί η εξαιρετικά δημοφιλής παραλία Ψιλή Άμμος, μια από τις καλύτερες του νησιού, μόλις 4 χιλιόμετρα από τον Ποτό.
Αλυκή – Κοίνυρα
Μετά τον Ποτό ο δρόμος στρέφεται ανατολικά διατρέχοντας για άλλους το πιο άγονο και για άλλους το πιο εντυπωσιακό σημείο του νησιού. Στα12 χλμ. σε μια στροφή του δρόμου ο κόλπος του Αρχάγγελου με τις δυο λαχταριστές παραλίες ποζάρει φωτογραφικά μέσα από τις πευκοβελόνες. Επόμενη στάση το κουκλίστικο, αλλά πολυσύχναστο αμμουδερό ακρογιάλι της Αλυκής με τα πεύκα να βρέχουν τις ρίζες τους στο κύμα. Αφήνοντας πίσω την Αλυκή ο κεντρικός δρόμος χάνεται για λίγο στα μεσόγεια, για να ξαναδεί τη θάλασσα στο ύψος των Κοινύρων. Η παραλία «Παράδεισος» είναι για πολλούς ο φυσικός παράδεισος της Θάσου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκτεταμένη ακτή που προστατεύεται από τη νησίδα Κοίνυρα. Ολόγυρα, πυκνό δάσος καταλαμβάνει κάθε μέτρο του εδάφους, ενώ το πιο ήσυχο κομμάτι αυτής της δημοφιλούς παραλίας είναι το μεσαίο όπου δεν φθάνουν οχήματα. Στο χωριό Κοίνυρα θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Από εδώ ο Λιμένας, η πρωτεύουσα της Θάσου, απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα.
Θάσος, αρχαίες ιστορίες
Αν και έχουν εντοπισθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από την νεολιθική εποχή, ιστορικά έχουν καταγραφεί ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού, οι Θράκες. Ωστόσο πρώτοι συστηματικοί αποικιστές ήταν οι Πάριοι. Στη ευρύτερη περιοχή όπου σήμερα αναπτύσσεται το Λιμένας, εντοπίζεται η αρχαία πόλη της Θάσου με τα δυο ασφαλή λιμάνια της (εμπορικό και πολεμικό).
Θάσος και οι Σκάλες στη θάλασσα
Όπου βλέπετε το τοπωνύμιο «Σκάλα», να ξέρετε ότι είναι το επίνειο του ομώνυμου ορεινού χωριού που συνήθως βρίσκεται ψηλότερα στο βουνό. Στις Σκάλες οι ψαράδες έδεναν τις βάρκες τους και προσάραζαν τα καΐκια με τα εφόδια. Αυτό γινόταν τότε που η μάστιγα της πειρατείας ταλάνιζε τις παραθαλάσσιες περιοχές και οι άνθρωποι έβρισκαν ασφάλεια στα βουνά. Από τις αρχές του 20ου αιώνα τα μεσόγεια χωριά βαθμηδόν εγκαταλείφθηκαν λογά των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και οι Σκάλες συγκέντρωσαν όλη τη δραστηριότητα.
Βυθισμένο λατομείο στην Αλυκή Θάσου
Στην Αλυκή στην άκρη της χερσονήσου διακρίνεται βυθισμένο λατομείο και οι λαξευτές πέτρες φαίνονται με την μάσκα. Κοντά στην παραλία υπάρχουν απομεινάρια αρχαίου οικισμού, ενώ ευδιάκριτα είναι τα υπολείμματα σπουδαίας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που υπήρχε εδώ από τον 5ομ.Χ. αιώνα.
Αγορές και σπέσιαλ τοπικά προϊόντα
Χειροποίητα γλυκά κουταλιού θα αγοράσετε από το Θεολόγο. Από τα πρατήρια τροφίμων στο Λιμένα θα ψωνίσετε ελιές Θάσου, τοπικό κρασί (ποικιλία Λιμνιά) και μέλι του Συνεταιρισμού μελισσοκόμων.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καβάλα, πόλη να τη ζεις
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑΑπαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
“Views Of Greece” travel photojournalism
Discover the real Greece with the experts