«Η βροχή είναι η γλώσσα των λουλουδιών» Emily Dickinson

Συλλαβίζοντας τη βροχή σταγόνα – σταγόνα, τα λουλούδια μας μιλούν  για την ομορφιά της Φύσης, ελπίζοντας το ανθρώπινο είδος, κάποια μέρα, να καταλάβει πόσο πολύτιμη αυτή είναι και με σοφία να αποφασίσει για τον σωστό τρόπο προστασίας της…  

Ταράξακος (Taraxacum officinale

photo : Germaine Alexakis / Views of Greece

Ταραξάκο, απεικόνιση

Το θέμα που απεικονίζει μια πικραλίδα μετά από βροχή, φωτογραφήθηκε στο πεδίo, στις όχθες της Μικρής Πρέσπας στη Δυτική Μακεδονία, Ελλάδα.

Ταράξακος (Taraxacum officinale

photo : Germaine Alexakis / Views of Greece

Ταραξάκο, περιγραφή

Το Ταραξάκος (Taraxacum officinale), ή δανδελίων ή κοινώς πικραλίδα, είναι ανθοφόρο ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Αστερίδων ή Συνθέτων. Το ταραξάκο είναι γνωστό για τις κίτρινες κεφαλές του, με άνθη που μετατρέπονται σε στρογγυλά μπαλάκια από ασημί χρώματος θυσανωτούς καρπούς, οι οποίοι διασκορπίζονται στον άνεμο και ονομάζονται στα Βρετανικά “blowballs” ή “clocks”.

Ταράξακος (Taraxacum officinale

photo : Germaine Alexakis / Views of Greece

Ταραξάκο, ταξινομική

Μπορεί να βρεθεί να αναπτύσσεται στις εύκρατες περιοχές του κόσμου, στους χλοοτάπητες, στις παρυφές των δρόμων, στις διαταραγμένες όχθες, στις ακτές των υδάτινων δρόμων και άλλες περιοχές με υγρά εδάφη.

Ταράξακος (Taraxacum officinale

photo : Germaine Alexakis / Views of Greece

Ταραξάκο- κοινώς πικραλίδα, ετυμολογία

Το 1753 ο Κάρολος Λινναίος, ονόμασε το είδος «Leontodon taraxacum». Το όνομα του γένους Taraxacum, πιθανώς προέρχεται από αντίστοιχη αραβική λέξη με την οποία αναφέρεται σε αυτό και ο Πέρσης μουσουλμάνος ιατροφιλόσοφος του 11ου αιώνα Αβικέννας ή από την Ελληνική λέξη «Τάρραξος» (Tarraxos), όπως ήταν γνωστό το φυτό κατά την αρχαιότητα. Η κοινή ονομασία «δανδελίων» (dandelion), προέρχεται από την Γαλλική φράση dent de lion που σημαίνει «δόντι λιονταριού», το οποίο με τη σειρά του έχει την αφετηρία του στο Λατινικό leontodon («λεοντόδους»), αναφορικά με το πριονωτού σχήματος φύλλωμα. Άλλες ονομασίες του στην Ελλάδα είναι: ταραξάκο, ταράξακος,  πικραλίδα, ραδίκι του βουνού, αγριοράδικο, μαρουλίδα, αγριομάρουλο,  πικραφάνα ή πικραφάκη.

Ταράξακος (Taraxacum officinale

photo : Germaine Alexakis / Views of Greece

Ταραξάκο, βοτανική ιστορία

Το T. officinale θεωρείται αγριόχορτο, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται ως ιατρικό βότανο και στην προετοιμασία τροφίμων. Το φυτό αναφέρεται επίσης και στο διάσημο βιβλίο βοτάνων Shennong pen Ts’ao (2700 π.Χ.), όπως και στο Tang Materia Medica, καθώς οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το ταραξάκο τόσο ως τροφή, όσο και ως φαρμακευτικό βότανο.

Ταράξακος (Taraxacum officinale

photo : Germaine Alexakis / Views of Greece

Ταραξάκο, βοτανική ιατρική

Η ρίζα της πικραλίδας είναι ένα καταχωρημένο φάρμακο στον Καναδά, πωλούμενο κυρίως ως διουρητικό. ] Η πικραλίδα χρησιμοποιείται στη βοτανική ιατρική, ως ένα ήπιο καθαρτικό[49] για την αύξηση της όρεξης και ως ένα πικρό φυτό για τη βελτίωση της πέψης.  Το γαλακτώδες λατέξ του έχει χρησιμοποιηθεί ως κουνουπο-απωθητικό  και ως λαϊκό φάρμακο, για τη θεραπεία των κρεατοελιών.   Με πολλή χαμηλή ή και καθόλου τοξικότητα, το T. officinale μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση, ως αφέψημα όπως το τσάι. Σαν αφέψημα, το ταραξάκο καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, είναι εξαιρετικό τονωτικό γιά το συκώτι και το βοηθά να απομακρύνει τις κάθε προέλευσης τοξίνες. Γι’αυτό το λόγο το ταραξάκο βοηθάει αποτελεσματικά, ενώ συντελεί δραστικά και στην καύση των λιπών. Πρόκειται για φυτό με διουρητικές ιδιότητες που όμως δεν δημιουργεί απώλειες καλίου, όπως συμβαίνει με κάποια διουρητικά, καθώς περιέχει άφθονη ποσότητα και όσο το καταναλώνουμε, άλλο τόσο τροφοδοτεί τον οργανισμό μας. Είναι γνωστό το «Dandelion Root Project» που ξεκίνησε το 2009, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η αντικαρκινική δράση του εκχυλίσματος της ρίζας της πικραλίδας κατά των καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο (σε κύτταρα και σε ζωικά μοντέλα) (πηγή wikipedia)

Copyright photo & text: Germaine Alexakiswww.instagram.com/ViewsOf_myNature     www.istagram.com/ViewsOfGreece_com    &  www.facebook.com/ViewsOfGreece/

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.