Οι πικραλίδες είναι σαν τα όνειρα και τις ελπίδες μας. Καθώς ο άνεμος σκορπά τους σπόρους, αυτοί παρασύρονται σε ένα αέναο στροβίλισμα στους αγρούς της ψυχής μας… Κάποιοι πεθαίνουν, αλλά πολλοί άλλοι ζουν και ριζώνουν. Κάνε μια ευχή λοιπόν και φύσηξε…

photo by Germaine Alexakis/Views Of Greece
«Άδραξε τη στιγμή…» είπα στον εαυτό μου, ενώ προσπαθούσα να φωτογραφήσω αυτήν τη μικρή πικραλίδα! Όπως φάνηκε τελικά είχα δίκιο, αφού μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ένας ελαφρός άνεμος πήρε αυτή την καλλονή της Φύσης, μακριά μου…
photo by Germaine Alexakis/Views Of Greece
Το Ταραξάκος (Taraxacum officinale), ή δανδελίων ή κοινώς πικραλίδα, είναι ανθοφόρο ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Αστερίδων ή Συνθέτων. Μπορεί να βρεθεί να αναπτύσσεται στις εύκρατες περιοχές του κόσμου, στους χλοοτάπητες, στις παρυφές των δρόμων, στις διαταραγμένες όχθες, στις ακτές των υδάτινων δρόμων και άλλες περιοχές με υγρά εδάφη.

photo by Germaine Alexakis/Views Of Greece
Το T. officinale θεωρείται αγριόχορτο, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιείται ως ιατρικό βότανο και στην προετοιμασία τροφίμων. Το ταραξάκο είναι γνωστό για τις κίτρινες κεφαλές του, με άνθη που μετατρέπονται σε στρογγυλά μπαλάκια από ασημί χρώματος θυσανωτούς καρπούς, οι οποίοι διασκορπίζονται στον άνεμο και ονομάζονται στα Βρετανικά “blowballs” ή “clocks”.

photo by Germaine Alexakis/Views Of Greece
Το 1753 ο Κάρολος Λινναίος, ονόμασε το είδος «Leontodon taraxacum». Το όνομα του γένους Taraxacum, πιθανώς προέρχεται από αντίστοιχη αραβική λέξη με την οποία αναφέρεται σε αυτό και ο Πέρσης μουσουλμάνος ιατροφιλόσοφος του 11ου αιώνα Αβικέννας ή από την ελληνική λέξη «Τάρραξος» (Tarraxos), όπως ήταν γνωστό το φυτό κατά την αρχαιότητα. Η κοινή ονομασία «δανδελίων» (dandelion), προέρχεται από την Γαλλική φράση “dent de lion” που σημαίνει «δόντι λιονταριού», το οποίο με τη σειρά του έχει την αφετηρία του στο Λατινικό leontodon («λεοντόδους»), αναφορικά με το πριονωτού σχήματος φύλλωμα.

photo by Germaine Alexakis/Views Of Greece
Το φυτό αναφέρεται επίσης και στο διάσημο βιβλίο βοτάνων Shennong pen Ts’ao (2700 π.Χ.), όπως και στο Tang Materia Medica, καθώς οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν το ταραξάκο τόσο ως τροφή όσο και ως φαρμακευτικό βότανο.(πηγή Wikipedia)
Copyright photo & text: Germaine Alexakis/ www.instagram.com/ViewsOf_myNature www.istagram.com/ViewsOfGreece_com & www.facebook.com/ViewsOfGreece/
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.