Ώριμη, γοητευτική, παραδοσιακή, με δικό της χαρακτήρα και σφραγίδα γνησιότητας, η Στεμνίτσα όχι άδικα μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά χωριά της Ελλάδας και ιδανικός προορισμός για ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Σε απόσταση αναπνοής από την ξακουστή Δημητσάνα, σε μια απόκρημνη πλαγιά, στην καρδιά των Αρκαδικών βουνών συναντάμε την γοητευτική Στεμνίτσα, ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και αφετηρία για ενδιαφέρουσες κοντινές εξορμήσεις.
Οι Λαγκαδινοί τεχνίτες της πέτρας, μα και τα Ηπειρώτικα σινάφια των μαστόρων πέρασαν από εδώ και άφησαν τα ανεξίτηλα σημάδια τους.
Σε κάθε σου βήμα στα πετροντυμένα στενά καλντερίμια που χορτάριασε ο χρόνος, συναντάς παλιά παραδοσιακά αρχοντόσπιτα που αντιστέκονται στις κακουχίες του καιρού, βυζαντινές εκκλησιές και περίτεχνες κρήνες για να ξεδιψάσεις και να συνεχίσεις την περιδιάβασή σου στον χρόνο και στην ιστορία.
Η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας
Η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο ψηλά χωριά του Μοριά καθώς απλώνει στα σπίτια της σε ύψος 1.080 μέτρων στις δυτικές πτυχώσεις του όρους Μαίναλου. Πιθανόν στη θέση του σημερινού χωριού να βρισκόταν η Υψούς, μια από τις ισχυρότερες αρχαίες πόλεις της Αρκαδίας. Στα βυζαντινά χρόνια η Στεμνίτσα ήταν διάσημη για τα χυτήριά της στα οποία έφτιαχναν τις πιο μελωδικές καμπάνες στο Μοριά.
Αργότερα οι ορεσίβιοι Αρκάδες καταπιάστηκαν με την αργυροχρυσοχοΐα, τέχνη που απέφερε ιδιαίτερα πλούτη και οικονομική ευρωστία στην ορεινή κοινότητα. Σήμερα εδώ λειτουργεί η Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, ενώ δραστηριοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία αρκετά παραδοσιακά εργαστήρια.
Πως θα φτάσω με ασφάλεια στη Στεμνίτσα
Από Αθήνα για να φτάσετε στα ριζά του Μαίναλου όπου φωλιάζουν τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας, θα χρησιμοποιήσετε τον εθνικό δρόμο Κορίνθου – Τρίπολης. Θα περάσετε τη σήραγγα του Αρτεμισίου και αμέσως μετά τα διόδια, στον κόμβο της Νεστάνης, θα στρίψετε δεξιά για Λεβίδι. Θα περάσετε τη Βυτίνα, θα συνεχίσετε προς Δημητσάνα και θα καταλήξετε το αρχοντικό κεφαλοχώρι της Στεμνίτσας. Συνολικά από την πρωτεύουσα θα χρειαστεί να καλύψετε 198 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 65 στον επαρχιακό δρόμο Λεβιδίου – Μεγαλόπολης. Τον χειμώνα κάποια προσοχή χρειάζεται η διαδρομή από Δημητσάνα μέχρι Στεμνίτσα μετά από βροχή ή χιονόπτωση, όπου το οδόστρωμα είναι στενό και υπάρχουν αρκετές στροφές.
Στεμνίτσα, ένα χωριό ανοιχτό μουσείο
Σήμερα, αυτό που εντυπωσιάζει στην αρχοντική Στεμνίτσα του 21ου αιώνα είναι τα καλοστεκούμενα αρχοντικά και δημόσια κτήρια και φυσικά οι λαμπρές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές. Όμως όλο το χωριό μοιάζει με ένα φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό που θαρρείς και ξεπήδησε ζωντανό από τα βάθη του χρόνου. Τις υπέροχες αυτές γειτονιές εκμεταλλεύθηκε με μαεστρία ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Μαραγκός και γύρισε το 1981 την απίθανη κωμωδία «Μάθε παιδί μου γράμματα» με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Νίκο Καλογερόπουλο και τον Κώστα Τσάκωνα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Περίπατοι στις αρχοντογειτονιές της Στεμνίτσας
Περπατώντας στις γειτονιές της Σταμνίτσας θα δείτε τις ιστορικές εκκλησιές όπως αυτή του Αγ. Νικολάου με τις μοναδικές αγιογραφίες του 14ου αιώνα, της Παναγιάς Μπαφερώ (12ος αι) και των Τριών Ιεραρχών (17ος αι.). Ανάμεσα στα πολλά πέτρινα κτίσματα διακρίνουμε το παλιό δημοτικό σχολείο που φιλοξενεί το Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ένα από τα πιο μεγαλόπρεπα κτίσματα της Αρκαδίας.
Στη μονή της Ζωοδόχου Πηγής έγιναν οι συνεδριάσεις της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 182, γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας και απ’ όπου η κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας ονομάστηκε πλατεία Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας.
Οπωσδήποτε θα περάσετε μια βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Χαντζή (18ος αι.). Εδώ θα δείτε -σε λεπτομερή αναπαράσταση – πως ήταν τα περίφημα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που βρίσκονταν σε ακμή μέχρι και τον 19 αιώνα .
Στα χώματα των Κολοκοτρωναίων
Λίγο έξω από τον οικισμό, με κατεύθυνση προς Μεγαλόπολη θα βρείτε τον ορεινό δρόμο που οδηγεί προς Χρυσοβίτσι (υπάρχουν ταμπέλες). Το χωριό βρίσκεται κρυμμένο μέσα στα πυκνά δάση του Μαίναλου, σε ύψος 1100 μέτρα ψηλά. Από το Χρυσοβίτσι μπορείτε να επισκεφθείτε το Λιμποβίσι και το σπίτι του Κολοκοτρώνη και να συνεχίσετε προς Ελάτη, Αλωνίσταινα, Βυτίνα μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή που διασχίζει το ομορφότερο δάσος του Μαίναλου (ασφάλτινος δρόμος) ή να κατηφορίσετε προς την Τρίπολη (Χρυσοβίτσι – Τρίπολη 24 χλμ.).
Η Μονή Προδρόμου και η Αρχαία Γόρτυνα
Πηγαίνοντας από Στεμνίτσα προς Δημητσάνα θα δείτε αριστερά τον δρόμο που κατηφορίζει για τη μονή Προδρόμου (12ος αιώνας) που κουρνιάζει σε μια κοιλότητα του βράχου στα πρανή του φαραγγιού. Το καθολικό έχει τοιχογραφίες του 16ου αι., φιλοτεχνημένες από αγιογράφους της Κρητικής Σχολής . Χαμηλότερα στην κοίτη του ποταμού Λούσιου, μέσα στο σκιερό φαράγγι έχουν ανασκαφεί τα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας, μιας σημαντικής λουτρόπολης (4ος αιώνας π.Χ.) όπου λατρευόταν ο θεός Ασκληπιός. Εδώ συναντάμε και το εντυπωσιακό μονοκάμαρο πετρογέφυρο του Πολυγένη ή Κόκκορη κτίσμα του 17ου αιώνα.
O Λούσιος ποταμός
Πηγαίνοντας προς Δημητσάνα θα βρείτε την ιστορική μονή Αιμυαλών και λίγο μετά τον δρόμο που τραβά για το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το σημαντικό Μουσείο Υδροκίνησης. Στη συνέχεια κατηφορίζετε σε δρόμο ασφάλτινο, περνάτε το Παλιοχώρι, τη γέφυρα της Μονοπορής και ανηφορίζετε για 3 χλμ. έως την είσοδο της Νέας μονής Φιλοσόφου που βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων.
Περιπατητικό μονοπάτι περνάει από την εγκαταλειμμένη Παλαιά Μονή Φιλοσόφου και συνεχίζει για τη Μονή Προδρόμου που βρίσκεται στην αντικρινή πλευρά του φαραγγιού.
Το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας
Για τους φίλους της πεζοπορίας, εδώ στην Αρκαδία βρίσκεται «το Μονοπάτι του Μαινάλου» (συνολικού μήκους 75 χλμ.) που περνά από τα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια διασχίζοντάς μοναδικά τοπία. Είναι το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορία) και χωρίζεται σε 8 τμήματα. Επίσης από τη Στεμνίτσα μπορείτε εύκολα να κατηφορίσετε προς Καρύταινα και να κάνετε Ράφτινγκ στο ποτάμι του Λούσιου.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαγευτικές ορεινές λίμνες της βόρειας Πελοποννήσου
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.