Ώριμη, γοητευτική, παραδοσιακή, με δικό της χαρακτήρα και σφραγίδα γνησιότητας, η Στεμνίτσα όχι άδικα μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά χωριά της Ελλάδας και ιδανικός προορισμός για ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-Στεμνίτσα-στα-χρώματα-του-σουρουπου.

Η Στεμνίτσα στα χρώματα του σούρουπου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε απόσταση αναπνοής από την ξακουστή Δημητσάνα, σε μια απόκρημνη πλαγιά,  στην  καρδιά  των Αρκαδικών βουνών  συναντάμε την γοητευτική Στεμνίτσα, ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και αφετηρία για ενδιαφέρουσες κοντινές εξορμήσεις.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ.-Στεμνίτσα-χιονισμένη-αρχοντιά

Στεμνίτσα-χιονισμένη-αρχοντιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι Λαγκαδινοί  τεχνίτες της πέτρας, μα και τα Ηπειρώτικα σινάφια των μαστόρων πέρασαν από εδώ και άφησαν τα ανεξίτηλα σημάδια τους.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-Στεμνίτσα-λεπτομέρεια-απο-τις-γειτονιές-του-χθές

Στεμνίτσα, λεπτομέρεια σα ζωγραφιά από τις γειτονιές του χθες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε κάθε σου βήμα στα πετροντυμένα στενά καλντερίμια που χορτάριασε ο χρόνος, συναντάς παλιά παραδοσιακά αρχοντόσπιτα που αντιστέκονται στις κακουχίες του καιρού, βυζαντινές εκκλησιές και περίτεχνες κρήνες για να ξεδιψάσεις και να συνεχίσεις την περιδιάβασή σου στον χρόνο και στην ιστορία.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ.-Η-μονή-Προδρόμου-στο-φαραγγι-του-Λούσιου

Η μονή Προδρόμου κρέμεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας

Η Στεμνίτσα είναι ένα από τα πιο ψηλά χωριά του Μοριά καθώς απλώνει στα σπίτια της σε ύψος 1.080 μέτρων στις δυτικές πτυχώσεις του όρους Μαίναλου. Πιθανόν στη θέση του σημερινού χωριού να βρισκόταν η Υψούς, μια από τις ισχυρότερες αρχαίες πόλεις της Αρκαδίας. Στα βυζαντινά χρόνια η Στεμνίτσα ήταν διάσημη για τα χυτήριά της στα οποία έφτιαχναν τις πιο μελωδικές καμπάνες στο Μοριά.

Η-Στεμνίτσα-ηταν-διάσημη-για-τους-Αργυροχρυσοχόους-της

Η Στεμνίτσα ήταν διάσημη για τους Αργυροχρυσοχόους της ©: Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας

Αργότερα οι ορεσίβιοι Αρκάδες καταπιάστηκαν με την αργυροχρυσοχοΐα, τέχνη που απέφερε ιδιαίτερα πλούτη και οικονομική ευρωστία στην ορεινή κοινότητα. Σήμερα εδώ λειτουργεί η Μέση Τεχνική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, ενώ δραστηριοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία αρκετά παραδοσιακά εργαστήρια.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ.-Η-Στεμνίτσα-με-χρώματα-αλλοτινών-εποχών

Η Στεμνίτσα με χρώματα αλλοτινών εποχών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα φτάσω με ασφάλεια στη Στεμνίτσα

Από Αθήνα για να φτάσετε στα ριζά του Μαίναλου όπου φωλιάζουν τα πιο όμορφα χωριά της Αρκαδίας, θα  χρησιμοποιήσετε τον εθνικό δρόμο Κορίνθου – Τρίπολης. Θα περάσετε τη σήραγγα του Αρτεμισίου και αμέσως μετά τα διόδια, στον κόμβο της Νεστάνης, θα στρίψετε δεξιά για Λεβίδι. Θα περάσετε τη Βυτίνα, θα συνεχίσετε προς Δημητσάνα και θα καταλήξετε το αρχοντικό κεφαλοχώρι της Στεμνίτσας.  Συνολικά από την πρωτεύουσα θα χρειαστεί να καλύψετε 198 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 65 στον επαρχιακό δρόμο Λεβιδίου – Μεγαλόπολης. Τον χειμώνα κάποια προσοχή χρειάζεται η διαδρομή από Δημητσάνα μέχρι Στεμνίτσα μετά από βροχή ή χιονόπτωση, όπου το οδόστρωμα είναι στενό και υπάρχουν αρκετές στροφές.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ.-Στεμνίτσα-στη-σιωπή-του-χειμώνα

Στεμνίτσα, στη σιωπή του χειμώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στεμνίτσα, ένα χωριό ανοιχτό μουσείο

Σήμερα, αυτό που εντυπωσιάζει στην αρχοντική Στεμνίτσα του 21ου αιώνα  είναι τα καλοστεκούμενα αρχοντικά και δημόσια κτήρια και φυσικά οι λαμπρές  βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές.  Όμως όλο το χωριό μοιάζει με ένα φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό που θαρρείς και ξεπήδησε ζωντανό από τα βάθη του χρόνου. Τις υπέροχες αυτές γειτονιές εκμεταλλεύθηκε με μαεστρία ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Μαραγκός και γύρισε το 1981 την απίθανη κωμωδία  «Μάθε παιδί μου γράμματα» με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Νίκο Καλογερόπουλο και τον Κώστα Τσάκωνα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-Η-Στεμνίτσα-και-τα-πυργόσπιτα-της

Η Στεμνίτσα και τα πυργόσπιτα της, ντυμένα στα λευκά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στις αρχοντογειτονιές της Στεμνίτσας

 Περπατώντας στις γειτονιές της Σταμνίτσας θα δείτε τις ιστορικές εκκλησιές όπως αυτή του Αγ. Νικολάου με τις μοναδικές αγιογραφίες του 14ου αιώνα, της Παναγιάς Μπαφερώ (12ος αι) και των Τριών Ιεραρχών (17ος αι.). Ανάμεσα στα πολλά πέτρινα κτίσματα διακρίνουμε το παλιό δημοτικό σχολείο που φιλοξενεί το Νικολετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ένα από τα πιο μεγαλόπρεπα κτίσματα της Αρκαδίας.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ.-Στεμνίτσα-στα-λίθινα-καλτερίμια-της-Ιστορίας

Στεμνίτσα, στα λίθινα καλντερίμια της Ιστορίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στη μονή της Ζωοδόχου Πηγής έγιναν οι συνεδριάσεις της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 182,  γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας και απ’ όπου η κεντρική πλατεία της Στεμνίτσας ονομάστηκε πλατεία Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Στεμνίτσα-Λαογραφικό-Μουσείο

COPYRIGHT PHOTO: Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας

Οπωσδήποτε θα περάσετε μια βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Χαντζή (18ος αι.). Εδώ θα δείτε -σε λεπτομερή αναπαράσταση – πως ήταν τα περίφημα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που βρίσκονταν σε ακμή μέχρι και τον 19 αιώνα .

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ.-Το-Σπίτι-των-Κολοκοτροναίων-στο-Λιμποβίσι

Το Σπίτι των Κολοκοτροναίων στο Λιμποβίσι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στα χώματα των Κολοκοτρωναίων

Λίγο έξω από τον οικισμό, με κατεύθυνση προς Μεγαλόπολη θα βρείτε τον ορεινό δρόμο που οδηγεί προς Χρυσοβίτσι (υπάρχουν ταμπέλες). Το χωριό βρίσκεται κρυμμένο μέσα στα πυκνά δάση του Μαίναλου, σε ύψος 1100 μέτρα ψηλά. Από το Χρυσοβίτσι μπορείτε να επισκεφθείτε το Λιμποβίσι και το σπίτι του Κολοκοτρώνη και  να συνεχίσετε προς Ελάτη, Αλωνίσταινα, Βυτίνα μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή που διασχίζει το ομορφότερο δάσος του Μαίναλου (ασφάλτινος δρόμος)  ή να κατηφορίσετε προς την Τρίπολη (Χρυσοβίτσι – Τρίπολη 24 χλμ.).

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-Το-γεφύρι-του-Πολυγένη-στον-ποταμό-Λούσιο

Το γεφύρι του Πολυγένη στον ποταμό Λούσιο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Μονή Προδρόμου και η Αρχαία Γόρτυνα

Πηγαίνοντας από Στεμνίτσα προς Δημητσάνα θα δείτε αριστερά τον δρόμο που κατηφορίζει για τη μονή Προδρόμου (12ος αιώνας) που κουρνιάζει σε μια κοιλότητα του βράχου στα πρανή του φαραγγιού. Το καθολικό έχει τοιχογραφίες του 16ου αι., φιλοτεχνημένες από αγιογράφους της Κρητικής Σχολής . Χαμηλότερα στην κοίτη του ποταμού Λούσιου, μέσα στο σκιερό φαράγγι έχουν ανασκαφεί τα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας, μιας σημαντικής λουτρόπολης (4ος αιώνας π.Χ.) όπου λατρευόταν ο θεός Ασκληπιός. Εδώ συναντάμε και το εντυπωσιακό μονοκάμαρο πετρογέφυρο του Πολυγένη ή Κόκκορη  κτίσμα του 17ου αιώνα.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-εύκολη-η-μετάβαση-απο-την-Στεμνίτσα-προς-Αρχαία-Γόρτυνα

Εύκολη είναι η μετάβαση από Στεμνίτσα προς την Αρχαία Γόρτυνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

O Λούσιος ποταμός

Πηγαίνοντας προς Δημητσάνα θα βρείτε την ιστορική μονή Αιμυαλών και λίγο μετά τον δρόμο που τραβά για το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το σημαντικό Μουσείο Υδροκίνησης. Στη συνέχεια κατηφορίζετε σε δρόμο ασφάλτινο, περνάτε το Παλιοχώρι, τη γέφυρα της Μονοπορής και ανηφορίζετε για 3 χλμ. έως την είσοδο της Νέας μονής Φιλοσόφου που βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-Ο-ποταμός-Λούσιος

Ο ποταμός Λούσιος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περιπατητικό μονοπάτι περνάει από την εγκαταλειμμένη Παλαιά Μονή Φιλοσόφου και συνεχίζει για τη Μονή Προδρόμου που βρίσκεται στην αντικρινή πλευρά του φαραγγιού.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-Περπατήστε-στο-βραβευμένο-μονοπάτι-του-Μαίναλου

Περπατήστε στο πιστοποιημένο μονοπάτι του Μαίναλου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας

Για τους φίλους της πεζοπορίας, εδώ στην Αρκαδία βρίσκεται «το  Μονοπάτι του Μαινάλου» (συνολικού  μήκους 75 χλμ.) που περνά από τα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια διασχίζοντάς μοναδικά τοπία. Είναι το  πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορία) και χωρίζεται σε 8 τμήματα. Επίσης από τη Στεμνίτσα μπορείτε εύκολα να κατηφορίσετε προς Καρύταινα και να κάνετε Ράφτινγκ στο ποτάμι του Λούσιου.

ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ-Το-γεφύρι-του-Ατσίχολου-στο-Λούσιο

Το γεφύρι του Ατσίχολου στο Λούσιο κοντά στην Καρύταινα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:   Μαγευτικές  ορεινές λίμνες της βόρειας Πελοποννήσου

Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.