Εδώ Θα μυηθείς σ έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, θα ζήσεις στιγμές μιας φυσιολογικής καθημερινότητας, μια ήρεμης πραγματικότητας που τόσο έχεις νοσταλγήσει, θ’ αναγεννηθείς ξανά… Η άδολη φιλοξενία των κατοίκων και το ανέγγιχτο, αυθεντικό μεσογειακό τοπίο που εκπέμπει την ενέργεια του Αιγαίου, σε περιμένουν.
COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Με μακροβούτια από τον μόλο στα απόνερα της πρύμνης, αποχαιρετούν οι πιτσιρικάδες το πλοίο της γραμμής που μόλις άφησε το μικροσκοπικό λιμάνι της Αλοπρόνοιας. Η αναστάτωση που προκαλείται από την αποβίβαση και επιβίβαση οχημάτων και επισκεπτών δεν διαρκεί παρά λίγα λεπτά. Σε λίγο η νησιώτικη «τάξη και ηρεμία» θα έχει αποκατασταθεί. Όλοι και όλα θα μπουν σύντομα στους ήρεμους ρυθμούς της καλοκαιρινής ραστώνης και ανεμελιάς, δυο από τις βασικότερες απολαύσεις των διακοπών σου σε τούτη την μικροσκοπική βράχινη κουκίδα του χάρτη, που μοιάζει να παραδέρνει καταμεσής στο Αιγαίο.
Τι θα πρέπει να περιμένετε από τη Σίκινο
Φυσικά και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και θα ήταν άστοχο να πούμε πως η σημερινή Αλοπρόνοια, το λιμάνι της Σικίνου, θυμίζει τον μικρό ψαράδικο οικισμό των προηγουμένων δεκαετιών. Όμως είναι βέβαιο πως οι ήπιοι ρυθμοί στην καθημερινότητα θα σας συνεπάρουν από την πρώτη κιόλας στιγμή, ιδίως αν έρχεστε από τα γειτονικά κοσμοπολιτικά νησιά Ίο ή Σαντορίνη.
Οι υποδομές στη Σίκινο
Η Σίκινος πλέον το καλοκαίρι ζει από τον τουρισμό και προσφέρει αρκετές από αυτές τις ανέσεις που θεωρούνται απαραίτητες για να περάσει κάποιος ευχάριστα τις καλοκαιρινές του διακοπές. Η τουριστική υποδομή επικεντρώνεται κυρίως στην Αλοπρόνοια, το όνομά προέρχεται από τον συγκερασμό των λέξεων αλς = θάλασσα, θαλασσινή άλμη και πρόνοια. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καταλύματα και οι ταβέρνες.
Μάλιστα η απόσταση ανάμεσα στο κατάλυμά που θα εγκατασταθείτε, στην ταβέρνα που θα τρώτε και στο Λιβάδι, την πεντακάθαρη και παραλία της Αλοπρόνοιας που θα κάνετε μπάνιο, δεν ξεπερνά τα λίγα μέτρα. Ταβέρνες, καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε και στο Κάστρο.
Σίκινος, συμφέρει να πάρω το αυτοκίνητο μου
Παρόλο που υπάρχει βενζινάδικο (λειτουργεί με αυτόματες αντλίες), το αυτοκίνητο είναι μάλλον περιττό. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι μικρό αλλά ικανοποιητικό. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι δεν ξεπερνούν συνολικά τα 18 χιλιόμετρα. Το τοπικό λεωφορείο που εκτελεί πολύ συχνά δρομολόγια από Αλοπρόνοια προς Κάστρο και Επισκοπή, αλλά και το εκδρομικό βαρκάκι που πηγαίνει, καιρού επιτρέποντος, σε όλες τις απρόσιτες παραλίες, σίγουρα θα σας εξυπηρετήσουν.
Σίκινος, ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους
Η τάση που επικρατεί στην πλειονότητα των τουριστικών νησιών του Αιγαίου είναι η διάνοιξη ολοένα και περισσότερων δρόμων που οδηγούν σε παραλίες και αξιοθέατα. Σε αντίθεση, ο δήμος της Σικίνου έχει δώσει περισσότερη έμφαση στις πεζοπορικές διαδρομές που επιτρέπουν την αμεσότητα με τη φύση και την ουσιαστική αφομοίωση του Κυκλαδίτικου τοπίου. Έτσι, αρκετά από τα παλιά μονοπάτια και τα λιθόκτιστα καλντερίμια που διέτρεχαν από παλιά κάθε άκρη του νησιού, έχουν καθαριστεί και σημανθεί ώστε να είναι φιλικά προς τον περιπατητή. Η προσπάθεια αυτή είναι πραγματικά αξιέπαινη και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα ήπιας ανάπτυξης. Πληροφορίες για να μονοπάτια του νησιού ΕΔΩ
Η Σίκινος σε μεγέθη και αριθμούς
Η έκταση του νησιού είναι μόλις 41 τ.χ. –πρόκειται για ένα από τα πιο μικρά κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων- και ο πληθυσμός της αγγίζει τους 300 μόνιμους κατοίκους που σήμερα ασχολούνται με το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία (εξαιρετικό είναι το τοπικό θυμαρίσιο μέλι) την αμπελουργία και τελευταία με τον τουρισμό. Σχεδόν στο σύνολό του το νησί είναι άγονο και ορεινό, με ψηλότερη κορφή τον Τρούλο (552μ.).
Η Σίκινος, από τα βάθη της ιστορίας
Ο απρόσιτος αυτός βράχος του Αιγαίου κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Το αρχαίο όνομά του ήταν Οινόη και οφειλόταν στους πολλούς αμπελώνες που υπήρχαν. Οι Ίωνες αποίκησαν το νησί τον 10ο π.Χ. αιώνα, πιθανόν ερχόμενοι από τη Λήμνο. Η αρχαία πόλη Σίκινος ήταν λίγο δυτικότερα από την σημερινή Χώρα, εκεί οπού σήμερα βρίσκεται ο ναός της Επισκοπής. Στα δύσκολα χρόνια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας γνώρισε τη μανία των πειρατικών επιδρομών. Μάλιστα, το μοναστήρι της Ζ. Πηγής έσωσε πολλές φορές τους κατοίκους από τον εφιάλτη του φοβερού Μπαρπαρόσσα.
Περίπατοι στο Κάστρο της Σικίνου
Η πρωτεύουσα της Σικίνου απέχει από το λιμάνι 4.5 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε δύο ευδιάκριτες συνοικίες του Κάστρου και του Επάνω Χωριού. Ο λευκός μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου είναι χτισμένος στο φρύδι του γκρεμού και είναι ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά οικιστικά συγκροτήματα του Αιγαίου.
Εδώ θα σεργιανίσετε στα ανηφορικά σοκάκια, θα καλημερίσετε τις κυράδες που απλώνουν τη μπουγάδα στα ασβεστωμένα καλντερίμια, θα χαλαρώσετε στην άπλα της πλατείας της Παντάνασσας όπου ξεχωρίζει η ομώνυμη εκκλησία (κτίσμα του 1787) με το λεπτοδουλεμένο επίχρυσο τέμπλο και τις αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες από τον Σκορδίλη. Θ’ απολαύσετε το ουζάκι σας σε κάποιο από τα δροσερά μαγαζάκια που απλώνουν τα τραπεζάκια τους στο λιθόστρωτο και ίσως δείτε και τον παπά- Θόδωρο με το βιολί του να συνοδεύει τις παρέες των ντόπιων που στήνουν έτσι, με το τίποτα, αυτοσχέδια γλέντια στους καφενέδες.
Γνωρίστε το Επάνω Χωριό
Από την Πλατεία της Παντάνασσας θα περάσετε την πύλη του Κάστρου που οδηγεί στο κεντρικό καλντερίμι και στο ύψος της εκκλησίας του Αι Γιάννη του Πρόδρομου. Θα διασχίσετε τον ασφάλτινο δρόμο για να ανηφορίσετε προς τις γειτονιές του Επάνω Χωριού. Εδώ η ησυχία είναι μεγαλύτερη. Δεν υπάρχουν μαγαζιά ή καφενέδες αφού τα περισσότερα από τα παλιά οικήματα έχουν αγοραστεί από Βορειοευρωπαίους και έχουν αναπαλαιωθεί με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική πιστότητα, ακόμα και στην λεπτομέρεια.
Ανάβαση στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Λιθόστρωτο πλατύ μονοπάτι ανηφορίζει από τη Χώρα και καταλήγει μετά από 15- 20 λεπτά στην είσοδο της μονής της Ζωοδόχου Πηγής που δεσπόζει πάνω από την ολόλευκη Χώρα. Το φρουριακής μορφής μοναστήρι κτίσθηκε το 1690 και χρησίμευσε ως καταφύγιο για τους κατοίκους κατά τη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών.
Στη βόρεια πλευρά του μοναστικού συγκροτήματος, εκεί που χαμηλώνει το τείχος για ν’ ατενίσει θαρρείς το πέλαγος, βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Άννας. Από το προαύλιό του με καθαρό καιρό βλέπεις όλες τις Κυκλάδες, μοναδικό επίσης είναι από εδώ το ηλιοβασίλεμα.
Η Επισκοπή της Σικίνου
Ένα ακόμη μονοπάτι που ξεκινά από το σχολείο του Κάστρου, κινείται στην άκρη του γκρεμού με κατεύθυνση νοτιοδυτική, διασχίζει φροντισμένες πεζούλες, ξεχασμένα αλώνια και μοναχικά ξωκλήσια και μετά από μία ώρα περίπου καταλήγει στον ναό της Επισκοπής, για τον οποίο έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου που κτίστηκε εδώ τον 5ο αιώνα, πιθανόν σε θέση όπου προϋπήρχε αρχαίος ναός, αφιερωμένος στον Πύθιο Απόλλωνα. Αρχαίο δομικό υλικό είναι ακόμη και σήμερα ευδιάκριτο στον κορμό του ναού. Βέβαια στην Επισκοπή μπορείτε αν έρθετε με τα πόδια και να επιστρέψετε με το λεωφορείο που το καλοκαίρι πραγματοποιεί καθημερνά δρομολόγια προς το σημαντικό αυτό αξιοθέατο.
Ανάβαση στην Αγία Μαρίνα
Από την Επισκοπή αν θέλετε να συνεχίσετε την πεζοπορία σας, αξίζει ν΄ ανηφορίσετε για ακόμη 1000 μέτρα ως το ξωκλήσι της Αγ. Μαρίνας που δεσπόζει σε γυμνό απόκρημνο ύψωμα στα 500 μέτρα ψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Ολόγυρα διακρίνονται υπολείμματα αρχαίας τειχοποιίας Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου.
Επισκέψιμο οινοποιείο στη Σίκινο
Ο νέος ασφάλτινος δρόμος αλλά και το παραδοσιακό μονοπάτι που συνδέει το Κάστρο με την Επισκοπή περνά από το Οινοποιείο Μάναλη που καλλιεργεί στους παρακείμενους αμπελώνες τις ντόπιες ποικιλίες μαυροτράγανο, αΐδάνι, μαντηλαριά που δίνουν τα εκλεκτά κρασιά «εν λευκώ», «Λιαστό» και «εν Θερμώ». Εδώ το σούρουπο στη βεράντα του εστιατορίου «Στροφυλιά» ατενίζοντάς τον ανοιχτό ορίζοντα μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί βλέποντας το ήλιο να σβήνει στο Αιγαίο.
Σίκινος, παραλίες, λίγες αλλά εκλεκτές
Εκτός από την Αλοπρόνοια που διαθέτει το Λιβάδι μια θαυμάσια, απάνεμη φυσική αμμουδιά σκιασμένη από θεόρατα αλμυρίκια, η άλλη παραλία του νησιού που προσεγγίζεται οδικώς είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου όπου υπάρχει ταβερνάκι.
Στον Αι Γιώργη, αλλά και στις υπόλοιπες μικροσκοπικές ακρογιαλιές που κρύβονται ανάμεσα σε βράχια και γκρεμούς όπως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, ο ορμίσκος Σαντοριναίικα με το λευκό βοτσαλάκι και οι μικρές αμμουδερές αγκαλιές Διαλισκάρι και Διαλισκαράκι, θα έρθετε με τη βάρκα του Δημήτρη (τηλ. 6937261800) που αναχωρεί καθημερινά από την Αλοπρόνοια (καιρού βέβαια επιτρέποντος).
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σέριφος, μια ιδιαίτερη παρουσία στο Αιγαίο
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.