Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ακτογραμμές της ηπειρωτικής χώρας σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Από την Πρέβεζα ως τα Σύβοτα ξεδιπλώνεται ένα παραλιακό μέτωπο που ξεπερνά σε μήκος τα 100 χιλιόμετρα. Επάνω του εναλλάσσονται απαστράπτουσες αμμουδιές, λαχταριστές βοτσαλιές, ακρογιάλια που ασθμαίνουν στον ήλιο, βράχια σπαρμένα στο ακροθαλάσσι, χωριά και ναυτικές πολιτείες, ρεματιές και χαράδρες που ξεθυμαίνουν στο Ιόνιο, απόσκια του δάσους που σκεπάζουν το κύμα.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο θαλασσινό τόπο που η φύση τον στόλισε με τις χάρες της κι ο άνθρωπος στη ροή των αιώνων τον δούλεψε με τον μόχθο του, σφραγίζοντας ανεξίτηλα με την παρουσία του το μωσαϊκό των ακτών της Ηπείρου.
Σε αυτήν την ακτή εντοπίζονται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και κάποια από τα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα.
Παράλληλα υπάρχουν ποιοτικές υποδομές για διαμονή και φαγητό για όλα τα πορτοφόλια, ενώ τελευταία και οι μετακινήσεις έχουν βελτιωθεί αισθητά, καθώς η περιοχή έχει συνδεθεί με την Εγνατία και την Ιονία Οδό.
Μονολίθι – Καστροσυκιά
Λίγο βορειότερα της Πρέβεζας ξεδιπλώνεται μια από τις μεγαλύτερες σε μήκος και πιο όμορφες αμμουδιές της Ελλάδας. Ο κόλπος της Νικόπολης -γνωστός στους ντόπιους και σαν Βοϊδοκοιλιά- διαγράφει ένα τεράστιο αμμουδερό τόξο που αγγίζει σε μήκος τα 15 χιλιόμετρα.
Μόλις 6 χλμ. απ’ την αρχαία Νικόπολη και 11 από την Πρέβεζα απαγκιάζει το μικρό ψαροχώρι ο Μύτικας. Σε αυτό το σημείο οι λεύκες και τα πλατάνια κατεβαίνουν ως τη θάλασσα σε σχηματισμό πυκνόφυτων συστάδων, δημιουργώντας ένα τοπίο εντυπωσιακό. Το σκηνικό, παρόμοια ίδιο, επαναλαμβάνεται για πολλά χιλιόμετρα.
Πολλά καλοκαιρινά θέρετρα, όπως το Μονολίθι, το Κανάλι, η Καστροσυκιά, μεταμορφώνουν την περιοχή σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο της Ηπείρου με πολλά ξενοδοχεία, νοικιαζόμενα δωμάτια και camping που τραβούν σαν μαγνήτες Έλληνες και ξένους. Η περιοχή προσεγγίζεται με σύντομες παρακάμψεις από τον αυτοκινητόδρομο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.
Λυγιά – Βράχος – Λούτσα
Μικρότερες σε μήκος, αλλά εξίσου εντυπωσιακές, με καταγάλανα νερά, εντυπωσιακά παράκτια τοπία είναι και οι εναλλασσόμενες παραλίες Λυγιά, Βράχος και Λούτσα. Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ακτογραμμή, μόνο που εδώ τη φυσική συνέχεια της αμμουδιάς διακόπτουν ισχνά, βράχινα ακρωτήρια. Οδηγώντας λοιπόν στον αυτοκινητόδρομο Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα στο ύψος του χωριού Ριζά θα στρίψετε αριστερά με κατεύθυνση προς τη θάλασσα ώσπου να συναντήσετε την παραλιακή οδό. Το πρώτο ακρογιάλι που θα συναντήσετε είναι η Λυγιά. Βορειοτέρα ακολουθεί το λιμανάκι και τα βράχια του Αγίου Θωμά και αμέσως μετά θα δείτε να ξανοίγεται μπροστά σας η ακτή του Βράχου για να ακολουθήσει η μεγαλύτερη σε μήκος ακτή της Λούτσας.
Σε αυτές τις υπέροχες αμμουδερές αγκαλιές το σκηνικό επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα ίδιο. Ο ασφάλτινος δρόμος τρέχει κατά μήκος της ακρογιαλιάς, ενώ από την πάνω πλευρά συνωστίζονται χωρίς καμμιά χωροταξική λογική δεκάδες συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωμάτιων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων. Φυσικά δεν λείπουν τα καφέ και τα εστιατόρια. Όλο αυτό το σκηνικό φαίνεται να ευνοεί κυρίως τις οικογένειες καθώς τα έχουν όλα μέσα στα πόδια τους.
Για πιο ήσυχες καταστάσεις θ’ αναζητήσετε λίγο πιο νότια από το χωριό Ριζά την ακτή Αρτολίθια με τα χαρακτηριστικά «φυτευτά» βράχια πάνω στο ακρογιάλι που την προστατεύει ακόμη η πρόσβαση με χωματόδρομο.
Αλωνάκι – Αμμουδιά
Στις εκβολές του Αχέροντα μόλις 5 χιλιόμετρα δυτικά από τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου συναντάμε την ακτή της Αμμουδιάς. Η παραλία είναι αμμουδερή με ρηχά νερά και σε ένα μεγάλο μέρος της οργανωμένη. Στη διαμορφωμένη κοίτη του ποταμού Αχέροντα υπάρχουν ψαροταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους κάτω από τα πλατάνια. Δεν θα πρέπει να χάσετε μια βόλτα με εκδρομικό σκάφος τόσο γύρω από τις εκβολές του ποταμού, αλλά και μέσα στην ίδια του την κοίτη καθώς το ποτάμι είναι πλωτό για τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα.
Νότια από τις εκβολές του Αχέροντα κρυμμένες πίσω από βράχια και οργιώδη βλάστηση αναπτύσσονται μερικές ακόμη μικρότερες, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες παραλίες. Από το χωριό Βελανιδοράχη ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο θα προσεγγίσετε το παραδεισένιο ακρογιάλι Αλωνάκι. Εκεί, σ’ ένα κατακρήμνισμα του εδάφους, το πυκνό πευκοδάσος υποκλίνεται μπροστά στις διαβρωτικές δυνάμεις του πελάγους που με θεϊκή μαεστρία έχουν δημιουργήσει μια εντυπωσιακή ακρογιαλιά. Δυστυχώς η επιπολαιότητα του σημερινού νεοέλληνα, κινδυνεύει να μετατρέψει την γύρω περιοχή σε σκουπιδότοπο. Σε μικρή απόσταση από την ακτή Αλωνάκι κρύβονται στο τέλος σκονισμένων χωματόδρομων και άλλες εξίσου όμορφες ακρογιαλιές όπως η Σκάλα, αλλά και η παραλία Καρέτζα γνωστή και σαν Λιμάνι του Οδυσσέα.
Οι παραλίες της Πάργας
Γύρω από το κοσμοπολίτικο θέρετρο του Ιονίου απλώνονται πολυάριθμες ακρογιαλιές που η κάθε μια από αυτές έχει τους δικούς της φανατικούς φίλους. Χωρίς να αδικήσουμε κάποιες, θα ξεχωρίσουμε μερικές από αυτές. Νότια από το λιμάνι, σε ελάχιστη απόσταση από τον κεντρικό μόλο της αποβάθρας βρίσκονται οι δυο πολύκοσμες ακρογιαλιές του Κρυονερίου. Μια ακόμη δημοφιλής παραλία είναι αυτή του Βάλτου βόρεια της πόλης. Ακολουθώντας τον δρόμο που συνδέει την Πάργα με τον εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, στα 5 χιλιόμετρα θα συναντήσετε τον οικισμό Λύχνος. Ένας στενός κατηφορικός δρόμος καταλήγει στην ομώνυμη λαμπερή ακρογιαλιά ή για την ακρίβεια, στα ιδιωτικά κτήματα που βρίσκονται πάνω στην ακρογιαλιά, όπου για ν’ αφήσεις το όχημά σου θα πρέπει να πληρώσεις το ανάλογο αντίτιμο. Υπάρχει η δυνατότητα για ενοικίαση μικρών σκαφών και θαλάσσιων σπορ.
Λίγο νοτιότερα από το Λύχνο βρίσκεται η παραλία Αι Γιαννάκης που προσεγγίζεται με ασφάλτινο δρόμο και σύντομη παράκαμψη από την κεντρική οδική αρτηρία. Η βοτσαλιά του Αι Γιαννάκη είναι πολύ μικρότερη και λιγότερο αξιοποιημένη. Υπάρχει μια καντίνα.
Στο δρόμο για Πέρδικα θα δείτε το ορεινό χωριό Αγιά, από εδώ θα κατηφορίσετε σε ασφάλτινος, αλλά με συνεχόμενες απότομες στροφές δρόμο για την παραλία Σαρακήνικο διάσημη για το ηλιοβασίλεμα της. Δυστυχώς η θαυμάσια αυτή ακτή έχει στο σύνολο της καταληφθεί από αλλεπάλληλες σειρές ομπρελοξαπλώστρες, κάποιοι ταξιδιωτικοί οδηγοί την αναφέρουν ως “ήσυχη παραλία” μην ξεγελαστείτε και μπείτε άσκοπα στον κόπο γιατί θα απογοητευτείτε. Για πραγματική ησυχία, ανάμεσα στο Σαρακήνικο και την Πάργα υπάρχουν οι δυσκολοπροσέγγιστες ακρογιαλιές Άγιος Σώστης και Σπαρτίλα.
Καραβοστάσι- Πίσω Σκάλωμα- Σαρακήνικο
Όσοι έχουν επισκεφτεί την Πέρδικα και τις ακτές της υποστηρίζουν πως σε τούτη την προικισμένη γωνιά της Ηπείρου, βρίσκονται οι καλύτερες παραλίες του Ιονίου!
Οι πιο γνωστές από αυτές είναι ο Αρίλλας και το Καραβοστάσι με την απίστευτη αμμουδιά του και το θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα. Από Καραβοστάσι ακολουθώντας το μονοπάτι θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στην τοποθεσία Δυμόκαστρο, όπου έχουν ανασκαφεί ερείπια οχυρωμένου οικισμού του 4ου π.Χ. αιώνα, πιθανά τμήματα της αρχαίας πόλης Ελίνα, η οποία άκμασε στη Θεσπρωτία όπου οι ανασκαφές ακόμα συνεχίζονται.
Από εδώ οι χωματόδρομοι και τα μονοπάτια οδηγούν με δυσκολία στις απολύτως ερημικές παραλίες Πίσω Σκάλωμα και Πράπα Μάλι. Χωρίς οδική πρόσβαση είναι οι μικροσκοπικές ακρογιαλιές Κατσονήσι και Τρύπα.
Αγία Παρασκευή, Συβοτα, Μπέλλα Βάρκα
Ανάμεσα στην Πέρδικα και στα Σύβοτα, λίγο βορειοτέρα από την παραλία του Σοφά – με κατεύθυνση προς Σύβοτα- θα δείτε αριστερά σας ένα στενότερο ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στη θαυμάσια βοτσαλωτή παραλία της Αγίας Παρασκευής. Παντού υπάρχουν κατατοπιστικές ταμπέλες και δεν θα χρειαστεί να κάνετε τους “μικρούς εξερευνητές”.
Συνεχίζοντας την παραλιακή πορεία σας προς Σύβοτα, θα περάσετε δίπλα από τους ορμίσκους Μικρό και Μέγα Ντράφι, Μικρή και Μέγα Άμμος, πλαισιωμένους από πυκνή βλάστηση που διαθέτουν υποδομές για φαγητό και θαλασσιά σπορ.
Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στο νησάκι Μπέλλα Βάρκα που σχεδόν εφάπτεται της χερσονήσου των Συβότων. Θα έρθετε εδώ με τα πόδια (!) καθώς το νερό στην αμμώδη γλώσσα που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα μόλις και φτάνει στα γόνατα. Η καταπράσινη νησίδα διαθέτει τρεις μικροσκοπικές αμμουδερές, πολυσύχναστες, αλλά κατά τα άλλα υπέροχες παραλίες. Θα σας δυσκολέψει λίγο να βρείτε το μονοπάτι καθώς η περιοχή κυριολεκτικά πολιορκείται από δεκάδες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν μαντρώσει κάθε σπιθαμή γης, αλλά αξίζει τον κόπο.
Μια θαυμάσια ιδέα λοιπόν είναι να νοικιάσετε από τα Σύβοτα ένα βαρκάκι με εξωλέμβια και να γνωρίσετε τα δια θαλάσσης τα μικρονήσια της περιοχής, τις θαλασσοσπηλιές και να κολυμπήσετε στην διάσημη παράλιά Πισίνα. Φυσικά δεν θα πρέπει να χάσετε το ηλιοβασίλεμα στο το λιμάνι των Συβότων, τον Γαλλικό Μόλο ή την παραλία Ζερή.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξερευνούμε το Αχέροντα απο τις εκβολές εως τις πηγές του
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.