Από τη Βλαχοκλεισούρα στην ορεινή Βλάστη και από εκεί μέσω της κοιλάδας του ποταμού Μύριχου και την ονομαστή Εράτυρα, καταλήγουμε στην τρανή Σιάτιστα. Πενήντα συναρπαστικά χιλιόμετρα στις πλαγιές των βουνών Μουρίκι και  Σινιάτσικου  (Άσκιου).

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

road-trip-Δ.-Μακεδονία-η-Κλεισούρα-Καστοριάς

Δ.Μακεδονία, η φημισμένη Κλεισούρα Καστοριάς © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένα οδοιπορικό αφιερωμένο σε όσους αισθάνονται ταξιδευτές κι όχι τουρίστες, σε εκείνους που επιδιώκουν να ξεφεύγουν από τα γνωστά μονοπάτια και αναζητούν το αυθεντικό και όχι το χιλιοειπωμένο.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Η-αρχοντική-Εράτυρα-χιονισμένη

Πανοραμική εικόνα της όμορφης, χιονισμένης Εράτυρας  © Αναστάσιος Τσίμπλινας/Views of Greece

Ας αφήσουμε τους υπολοίπους να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων στην ανάβαση προς τα πασίγνωστα χιονοδρομικά κέντρα και να μποτιλιάρονται στα διάσημα ορεινά θέρετρα.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Μουρίκι-φθινοπωρινή-διαδρομή-σε-δάσος-οξιάς-κοντά-στη-Βλάστη

Όρος Μουρίκι, φθινοπωρινή διαδρομή σε δάσος οξιάς κοντά στη Βλάστη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εμείς, θα προετοιμαστούμε σε αυτό το οδοιπορικό μας, για μαγικές μοναχικές διαδρομές που θα μας οδηγήσουν σε παραδοσιακά χωριά, αδιαπέραστα δάση, μαγευτικές λιμνούλες και ορεινά ποτάμια.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Χαρακτηριστική-αρχοντική-κατοικία-στη-Βλάστη-Κοζάνης

Χαρακτηριστική αρχοντική κατοικία στην Βλάστη Κοζάνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φύγαμε λοιπόν για την ορεινή καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας, για ένα διαφορετικό ταξίδι που επιφυλάσσει απρόσμενες εκπλήξεις σ’ έναν  υπέροχο τόπο με συναρπαστικούς ανθρώπους, όπου φύση και ιστορία παίζουν παράξενα παιχνίδια.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-η-Κλεισούρα-ψηλά-στο-όρος-Μουρίκι

Η ιστορική Κλεισούρα,  ψηλά στο όρος Μουρίκι ένα χιονισμένο αλλά ηλιόλουστο πρωινό © ΝΙΚΟΣ ΣΙΩΚΗΣ/VIEWS OF GREECE

Η περιήγηση ξεκινά από την Κλεισούρα Καστοριάς

Η Κλεισούρα είναι ένα από τα πιο ονομαστά βλάχικα χωριά της Ελλάδας. Βρίσκεται κοντά στην Πτολεμαΐδα και απέχει μόλις 30 χλμ. από την Καστοριά, 65 από τη Φλώρινα, 160 από τη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού, ενώ από την Αθήνα 540 χλμ. μέσω Λάρισας – Κοζάνης. Η ορεινή πολίχνη απλώνει τις τέσσερεις γειτονιές της σε υψόμετρο από 1100 έως 1250 μέτρα, ψηλά στις δασωμένες πλαγιές του βουνού Μουρίκι και αποπνέει έντονο άρωμα αρχοντιάς και παλιοκαιρίτικης μεγαλοπρέπειας.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Στις-αρχοντογειτονιές-της-Κλεισούρας

Στις αρχοντογειτονιές της Κλεισούρας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κλεισούρα, περασμένα μεγαλεία

Το χωριό, γνωστό και σαν Βλαχοκλεισούρα ήταν ένα σπουδαίο, ακμάζον κεφαλοχώρι όπου ζούσαν περισσότερες από 1000 οικογένειες και ευημερούσε κυρίως σαν διαμετακομιστικός σταθμός των καραβανιών στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εκτός από το εμπόριο, οι Κλεισουριώτες ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την επεξεργασία της γούνας, ενώ ονομαστά ήταν και τα σχολεία τους.

greece, architecture, kleisoura, christianity, moni, nature, forest, mountain, Κλεισούρα Καστοριάς, Βλαχοκλειοσυρα, όρος Μουρίκι, μονή Πανάγιας Κλεισούρας, δυτική μακεδονικά, παραδοσιακό χωριό, άγνωστος ορεινός προορισμός, Αρκτούρος, κέντρο περίθαλψης

Κλεισούρα, το αρχοντικό Μπέζη, σήμερα ιδιοκτησία της οικογένειας Τόττη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εθνολογικό – Λαογραφικό Μουσείο Κλεισούρας όπου εκθέτονται παραδοσιακές φορεσιές, όπλα του μακεδονικού αγώνα, υφαντά, φωτογραφίες, ιστορικές εκδόσεις. Χαμηλότερα από το χωριό θα δούμε το μοναστήρι της Θεοτόκου,  κτισμένο τον 15ο αιώνα. Υπέροχες είναι οι σύντομες βόλτες και οι πιο μακρινοί περίπατοι που οδηγούν σε διάφορες εξοχικές τοποθεσίες και ξωκλήσια. Στην Κλεισούρα λειτουργεί ξενώνας και παραδοσιακές ταβέρνες.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Στη-διαδρομή-απο-Κλεισούρα-για-Βλάστη-τέλη-Νοέμβρη

Στη διαδρομή από Κλεισούρα προς Βλάστη στα τέλη Νοέμβρη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οδηγώντας μέσα από δάσος οξιάς προς την πανέμορφη Βλάστη

Από την Κλεισούρα υπάρχει ένας νεοστρωμένος ασφάλτινος δρόμος που δρασκελίζει  τις πλαγιές του κατάφυτου με οξιές βουνού Μουρίκι – σε υψόμετρο από 1200 έως 1400 μέτρα -και καταλήγει μετά από 15 χλμ. στο μεγαλοχώρι της Βλάστης. Η Βλάστη υπάγεται στον νομό Κοζάνης και είναι κτισμένη σε ύψος 1200 μέτρων σε μια πυκνοδασωμένη, μασχάλη του βουνού που συνδέει το Άσκιο όρος με το Μουρίκι. Το παλιό όνομα του οικισμού ήταν Mπλάτσι ή Βλάτσι. Επί τουρκοκρατίας υπαγόταν διοικητικά στην σουλτανομήτορα, γεγονός που του εξασφάλισε αρκετά προνόμια. Κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν αρχικά η κτηνοτροφία.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Η-ονομαστή-Βλάστη-μια-χειμερινή-εικόνα

Η ονομαστή Βλάστη, μια χειμερινή εικόνα © Κώστας Τσιώλας/Views of Greece

Το κτηνοτροφικό κεφαλοχώρι της Βλάστης

Τον 19ο αιώνα το Μπλάτσι μετεξελίχθηκε σε ένα από το μεγαλύτερα τσελιγκάτα των Βαλκανίων. Λειτουργούσαν τυροκομεία και μικρές οικοτεχνίες επεξεργασίας μαλλιού, υφαντουργεία και εργαστήρια αργυροχοΐας. Παράλληλα πολλοί Μπλατσιώτες ήταν έμποροι και διατηρούσαν αντιπροσωπείες στη Βιέννη, στο Βουκουρέστι, στο Βελιγράδι και στην Κων/πολη. Δυστυχώς οι βαλκανικοί πόλεμοι, ο Β.Π. Πόλεμος και ο Εμφύλιος διέλυσαν τη μικρή οικονομία της δραστήριας ορεινής κοινότητας οδηγώντας τους περισσοτέρους κατοίκους στα μεγάλα αστικά κέντρα (κυρίως Θεσσαλονίκη), αλλά και στο εξωτερικό.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-η-Βλάστη-και-το-οροπέδιο-τη

Δ. Μακεδονία, η Βλάστη και το οροπέδιό της © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σήμερα η παραδοσιακή Βλάστη προσπαθεί  να ανακάμψει κυρίως με την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων, την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, αλλά και με την ανάδειξή της ως ορεινού προορισμού. Υπάρχουν ξενώνες, καφέ και ταβέρνες. Περισσότερα για τη Βλάστη https://vlasti.gr/

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Πανοραμική-απόψη-της-Βλάστης

Πανοραμική άποψη της  θρυλικής Βλάστης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Διασχίζοντας την μαγευτική κοιλάδα του ποταμού Μύριχου φτάνουμε στο Σισάνι

Από τη Βλάστη ο  δρόμος με έντονες κατηφορικές στροφές φεύγει νοτιοδυτικά (8χλμ.) προς το αγροτικό χωριό Σισάνι. Λίγο έξω από τη Βλάστη αξίζει να σταματήσετε σε κάποιο πλάτωμα και να απολαύσετε την πανώρια θέα που ξανοίγεται προς την κοιλάδα του ποταμού Μύριχου. Στις όχθες του απλώνεται το χωριό Σισάνι που είναι πασίγνωστο στη Μακεδονία για την παραγωγή ποιοτικών φασολιών.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Σισάνι-νοσταλγικό-χθές...

Σισάνι, νοσταλγικό χθες… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε δασωμένο λόφο κοντά στο χωριό έχουν ανασκαφεί ερείπια  του μεγαλόπρεπου επισκοπικού βυζαντινού ναού, της παλαιάς μητρόπολης του Σισανίου (11ος αι.). Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος,  τηλ. 24610 – 98800. Το Σισάνι διαθέτει υποδομές για διαμονή και φαγητό.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-το-Σισάνι

Το Σισάνι το φθινόπωρο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ψηλά στις κρυστάλλινες πηγές του χωριού Νάματα

Από το Σισάνι ανηφορίζοντας τον ασφάλτινο δρόμο για 8 χιλιόμετρα πάνω στις δασωμένες παρυφές του Άσκιου όρους  και σε υψόμετρο 1100 μέτρων, θα συναντήσετε  τον ορεινό οικισμό Νάματα  (παλιότερα Πιπιλίστα) που οφείλει το όνομά του στα άφθονα πηγαία νερά που αναβλύζουν παντού από τα σπλάχνα του βουνού (νάμα=πηγή).

road-trip-Δ.-Μακεδονία-το-χωριό-Νάματα-στα-ριζά-του-Άσκιου-η-Σινιάτσικου

Το χωριό Νάματα στα ριζά του Άσκιου ή Σινιάτσικου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ζητήστε να  σας υποδείξουν το μονοπάτι που οδηγεί στο σπηλαιοβάραθρο της Δρακότρυπας  με το οποίο συνδέεται ο λαϊκός μύθος του δράκου που ζούσε εδώ! Τα Νάματα έχουν έναν υπέροχο δημοτικό ξενώνα και λειτουργεί ταβέρνα.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Το-ενδιαφέρον-μουσείο-στο-Σισάνι

Το ενδιαφέρον νεότευκτό μουσείο & αρχαιολογικός χώρος  στο Σισάνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επόμενη στάση η παραδοσιακή Εράτυρα

Δεκαπέντε  χιλιόμετρα από το Σισάνι και αφού απολαύσουμε τη θαυμάσια διαδρομή πλάι στις κατάφυτες όχθες της λιμνούλας που σχημάτισε ο ποταμός Μύριχος θα φτάσουμε εύκολα στο αρχοντικό κεφαλοχώρι της Εράτυρας (παλιά Σέλιτσα). Η Εράτυρα  που θεωρείται χαρακτηριστικό  δείγμα Μακεδονίτικης πόλης, κουρνιάζει  σε πλάτωμα που αγκαλιάζουν οι κορφές του όρους  Άσκιο ή Σινιάτσικο σε υψόμετρο 800 μ.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Στις-γειτονιές-της-παραδοσιακής-Εράτυρας

Δ. Μακεδονία, στις γειτονιές της παραδοσιακής Εράτυρας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εντύπωση προκαλούν τα παλιά δίπατα σπίτια και οι κρήνες με το γάργαρο νερό. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τη σημαντική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου το καμάρι της Εράτυρας, κτίσμα του 1874 με το καμπαναριό – ρολόι που έχει ύψος 25 μέτρα, επίσης ο επισκέπτης θα πρέπει να προσέξει το λεπτοδουλεμένο επίχρυσο τέμπλο και τις  αξιόλογες αγιογραφίες που κοσμούν το εξωτερικό του ναού.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-το-καμπαναριό-ρολόι-του-Αγ.-Γεωργίου-στην-Εράτυρα

Το καμπαναριό – ρολόι του Αγ. Γεωργίου στην-Εράτυρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν έχετε χρόνο περιηγηθείτε  στις παραδοσιακές της γειτονιές όπου διασώζονται ακόμη αρκετά πέτρινα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα όπως του Λαζαρίδη, του Παπαθεοδώρου, του Μήλιου, του Δελήβαση και επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Περισσότερα για την σημαντική Εράτυρα https://eratyra.gr/

road-trip-Δ.-Μακεδονία-η-τεχνητή-λίμνη-του-Μύριχου

Η τεχνητή λίμνη του ποταμού Μύριχου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τελικός προορισμός η τρανή Σιάτιστα με τα πανώρια αρχοντικά

Αφήνουμε την Εράτυρα  και οδηγώντας για δεκατρία χιλιόμετρα κατευθυνόμαστε  στη Σιάτιστα, ενός σημαντικού αστικού κέντρου που δυστυχώς λόγω τον άκομψων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων των προηγούμενων δεκαετιών έχει χάσει την αρχική του λάμψη. Ωστόσο, πίσω από τα κτήρια της σύγχρονης πολεοδομικής αισθητικής, είναι ακόμα ορατό το γνήσιο πρόσωπο μιας μακεδονίτικης αρχοντικής πολιτείας.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Η-Σιάτιστα-με-το-πρώτο-χίονι-του-χειμώνα

Η Σιάτιστα με το πρώτο χιόνι του χειμώνα © ΑΝΝΑ ΜΠΑΤΣΗ

Οι παλιοί Σιατιστινοί  καταπιάστηκαν αρχικά με τη  γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ λειτούργησαν και μικρές βιοτεχνίες.  Αργότερα -λόγω του τοπικού κλίματος- όλο και περισσότεροι ξεκίνησαν να ασχολούνται με την αμπελουργία, καθιστώντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη Σιάτιστα, μια από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, ιδιαίτερα προσοδοφόρα αποδείχθηκε η επεξεργασία δέρματος και γούνας που γινόταν από  μικρές οικοτεχνίες.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Σιάτιστα-το-αρχοντικό-της-Πούλκως

Σιάτιστα, το αναπαλαιωμένο αρχοντικό της Πούλκως © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σύντομη περιήγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σιάτιστας

Η Σιάτιστα χωρίζεται στις συνοικίες Χώρα και Γεράνεια  όπου ξεχωρίζουν τα αρχοντικά της Πούλκως, του Νερατζόπουλου, του Κανατσούλη, του Μανούση, του Πουλκίδη, της κυρά Σανούκως, του Τσιότσιου, του Τζιούρα, του Μαλιόγκα.  Πληροφορίες για να μάθετε ποιά αρχοντικά είναι επισκέψιμα στο τηλέφωνο 24650-22800.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Σιάτιστα-ο-ναός-της-Αγίας-Παρασκευής

Σιάτιστα, ο ναός της Αγίας Παρασκευής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περπατήστε για λίγο στην κεντρική πλατεία της Γεράνειας και στους γύρω πεζόδρομους  και επισκεφθείτε την εκκλησία της  Αγίας Παρασκευής (1677) με το λεπτοδουλεμένο επίχρυσο τέμπλο. Να πάτε  ως το  μοναστήρι του Αι Λιά  που δεσπόζει σε κοντινό ύψωμα  για να δείτε τις πολύτιμες αγιογραφίες.  Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου λειτουργεί το  εκκλησιαστικό Μουσείο.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-λεπτομέρεια-απο-τζάκι-αρχοντικού-στη-Σιάτιστα

Λεπτομέρεια από το τζάκι αρχοντικού στην Σιάτιστα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τη Σιάτιστα εύκολα θα βγείτε στην Εγνατία οδό και θα συνεχίσετε τόσο προς Ιωάννινα,  Ηγουμενίτσα, όσο και προς Κοζάνη, Γρεβενά, Θεσσαλονίκη. Στη Σιάτιστα υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές για καλό φαγητό και ξενώνες – ξενοδοχεία.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Σισάνι-εικόνα-απο-μια-άλλη-εποχή

Δ. Μακεδονία… εικόνα από μια άλλη εποχή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η δήθεν «Πράσινη Ανάπτυξη» των πολυεθνικών καταστρέφει το θρυλικό Άσκιο όρος

Το Άσκιο όρος ή  Σινιάτσικο, με την ψηλότερη κορφή του να αγγίζει τα  2.111 μέτρα, είναι ορατό από όλο το υψίπεδο της Δυτικής Μακεδονίας.  Ένα μεγάλο μέρος του βουνού είναι απογυμνωμένο από βλάστηση, κυρίως προς την πλευρά της Σιάτιστας. Τα ομορφότερα δασικά οικοσυστήματα, τα συναντάμε στο σημείο όπου το Άσκιο συνδέεται με τον ορεινό όγκο του βουνού Μουρίκι, στο ύψος των χωριών Σισανίου, Βλάστης και Ναμάτων.

road-trip-Δ.-Μακεδονία-Άσκιο-αυτό-το-βουνό-θυσιάζεται-στο-βωμό-της-Πράσινης-Ανάπυξης.

Δ. Μακεδονία, Άσκιο όρος, αυτό το βουνό θυσιάζεται στον βωμό της δήθεν “Πράσινης-Ανάπτυξης” των πολυεθνικών. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πανίδα του βουνού είναι πλούσια και περιλαμβάνει τα μεγάλα θηλαστικά όπως η αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι. Δυστυχώς και εδώ η αιολική βιομηχανία έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της με γιγαντιαίων διαστάσεων ανεμογεννήτριες, διανοίξεις νέων δρόμων σε απάτητες κορυφογραμμές και εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων και πυλώνων υψηλής τάσης. Το Άσκιο αλλάζει για πάντα και βλέποντας αυτά τα φαραωνικά έργα, ακόμη και ο πλέον αδαής και ευκολόπιστος αντιλαμβάνεται ότι  δεν συνάδουν με τον προσανατολισμό των ντόπιων κοινωνιών για ήπια τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επτά μαγευτικές λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας

LAKE-WEST-MACEDONIA-λίμνες-Μακεδονίας-πελεκάνοι-σε-χαμηλή-πτήση

Λίμνες Μακεδονίας, πελεκάνοι σε χαμηλή πτήση photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.