H ορεινή παρουσία του Ταΰγετου επιβλητική, το γαλάζιο του Μεσσηνιακού κόλπου καταλυτικό κι ανάμεσά τους οι κοινότητες των ανθρώπων της Μάνης που έχουν δώσει με το δικό τους τρόπο το στίγμα σε τούτον τον ιδιόμορφο τόπο.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Σούρουπο-στον-Μεσσηνιακό-κόλπο.

Σούρουπο στον Μεσσηνιακό κόλπο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τα θαλασσινά τοπία της Σκαρδαμούλας ως τις απολιθωμένες γειτονιές στα Τσέρια, στο Πραστείο και στο Ξωχώρι.

Τοπίο-στα-Σωτηριάνικα

Τοπίο στα Σωτηριάνικα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τα μαύρα πεύκα των κορυφογραμμών ως τα υγρά σκοτάδια στα βάθη των φαραγγιών του Βυρού και του Ριντόμου, η ίδια αρχέγονη δύναμη της γης κρύβεται παντού.

Παλιά-Καρδαμύλη-με-φόντο-τον-Ταύγετο

Παλιά Καρδαμύλη με φόντο τον Ταΰγετο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αυτή που γέννησε τον Ταΰγετο, το πιο αρχαίο βουνό του Μοριά, αυτή που έθρεψε τους μύθους και τους θρύλους του, που ενέπνευσε τον σεβασμό των ανθρώπων του.

Το-κάστρο-του-Καπετανάκη

Το κάστρο του Καπετανάκη © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Από την Καλαμάτα στα κάστρα του Καπετανάκη και της Ζαρνάτας.

Αφήνοντας πίσω την Καλαμάτα με κατεύθυνση προς νότο, από τα πρώτα χιλιόμετρα θα βρεθούμε να οδηγούμε μέσα σε καταπράσινες κοιλάδες, δίπλα σε πλατάνια, λιόδεντρα και αμπελώνες.  Ο εντυπωσιακός πύργος των Καπετανάκηδων και το κάστρο της Ζαρνάτας που δεσπόζουν πάνω στους αντικριστούς λόφους οι οποίοι βρίσκονται στις δυο πλευρές του φαραγγιού της Κοσκαράκας αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στην ιδιόμορφη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των χωριών της περιοχής.

Στη-διαδρομή-απο-Καλαμάτα-προς-Καρδαμύλη.

Στη διαδρομή απο Καλαμάτα προς Καρδαμύλη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οδηγώντας στα ριζά του Ταΰγετου

Μετά το κεφαλοχώρι Κάμπος αφήνουμε πίσω το καθησυχαστικό γαλάζιο του Μεσσηνιακού κόλπου να χάνεται πια στην αχλή του δυτικού ορίζοντα και ξεκινάμε την ανάβαση στα δυτικά πρανή του Ταϋγέτου.  Ο ορεινός δρόμος με μπόλικες στροφές θα μας φέρει στις γειτονιές των  ρυτιδιασμένων χωριών Βόρειο, Κέντρο, Χώρα Γαϊτσών, Τσέρια που κρύβονται ανάμεσα σε ανηφόρες, γκρεμούς και αγριότοπους.

Καρδαμύλη-πανόραμα

Καρδαμύλη πανόραμα © Sofoklis Tsakagiannis/ Views Of Greece

Μας καλωσορίζει η Καρδαμύλη

Περνάμε το χωριό Προσήλιο και μετράμε τις κλειστές και έντονες κατηφορικές στροφές μια προς μια, ώσπου να δούμε της κόκκινες κεραμοσκεπές της πανέμορφης Καρδαμύλης να ξεπροβάλουν με φόντο τη θάλασσα. Πιο εντυπωσιακό καλωσόρισμα σε έναν από τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της Μεσσηνίας δεν μπορεί να γίνει !!!

Αποβραδο-στην-Καρδαμύλη

Απόβραδο στην Καρδαμύλη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Σκαρδαμούλα που έγινε Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη το πιο ονομαστό  της Έξω Μεσσηνιακής Μάνης, είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, κτισμένος στη σκιά του Ταΰγετου, πλάι στο μεσαιωνικό κάστρο, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι περιοριστικοί οροί δόμησης που ισχύουν εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή, κατάφεραν και διέσωσαν την πολύτιμη αρχιτεκτονική κληρονομιά και έτσι η επερχόμενη τουριστική ανάπτυξη δεν αλλοίωσε την προσωπικότητα του τόπου, πράγμα που έχει κατά κόρον συμβεί σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Παλιά-Καρδαμύλη-ο-Αγιος-Σπυρίδωνας.

Παλιά Καρδαμύλη ο Αγιος Σπυρίδωνας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καρδαμύλη, Ομηρική πόλη

Η Καρδαμύλη αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ομήρου. Αργότερα ακούει στο όνομα Σκαρδαμούλα, ενώ τα τελευταία χρόνια επικράτησε πάλι η αρχαία ονομασία της. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ βρίσκονται οι τάφοι των Διόσκουρων του  Κάστωρα και του Πολυδεύκη – δίδυμοι γιοί του Δία και της Λήδας-.  Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η αρχαία Καρδαμύλη υπό την κυριαρχία της Σπάρτης, υπήρξε σημαντικό λιμάνι της περιοχής. Η σύνδεση του λιμανιού με τη Σπάρτη γινόταν μέσω το φαραγγιού του Βυρού.

Η-Καρδαμύλη-με-φόντο-τον-Μεσσηνιακό-κόλπο

Η Καρδαμύλη με φόντο τον Μεσσηνιακό κόλπο © Sofoklis Tsakagiannis/ Views Of Greece

Περίπατος στο κάστρο της Καρδαμύλης

Λίγο πιο μακριά από τη θάλασσα βρίσκεται η παλιά πόλη, το κάστρο, κτίσμα του 12ου αιώνα και η ιστορική εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα ( 16ου αι), με εμφανείς της λατινογενείς επιρροές. Επίσης εδώ δεσπόζει ο ανακαινισμένος σήμερα πύργος του Τρουπάκη η Μούρτζινου (οι Τρουπάκηδες ήταν μια από τις ισχυρότερες φαμελιές –γένος  ή φάρα- της Μάνης). Στον πύργο αυτόν έμεινε για λίγο καιρό ο Κολοκοτρώνης. Ενδιαφέρον είναι το μικρό μουσείο όπου θα πάρετε μια ιδέα για την ιστορία της Καρδαμύλης αλλά και της Μάνης γενικότερα.

Παλιά-Καρδαμύλη-κάδρο-στο-παρελθόν.

Παλιά Καρδαμύλη κάδρο στο παρελθόν. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χαλαρές βόλτες στην παραλιακή Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη όμως πέρα από τα άφθονα ιστορικά ενδιαφέροντα είναι ειδυλλιακή για χαλαρές βόλτες. Ο κεντρικός δρόμος με τα εμπορικά μαγαζιά, αλλά και τα παραλιακά καφέ και ταβερνάκια θα προσφέρουν υπεροχές στιγμές χαλάρωσής κάτω από τον λαμπερό Μεσσηνιακό ήλιο.

Καρδαμύλη-πάμε-για-καφέ...

Καρδαμύλη πάμε για καφέ… © Sofoklis Tsakagiannis/ Views Of Greece

Κοντινές παραλίες στην Καρδαμύλη

 Η παραλία μπροστά απ’ το χωριό της Καρδαμύλης είναι στρωμένη με χοντρό βότσαλο και πέτρες και δεν είναι ότι καλύτερο. Όμως ελάχιστα βορειότερα (οδηγεί παραλιακός δρόμος) αναπτύσσεται η απλωτή  βοτσαλωτή παραλία Ριτσά (το καλύτερο μέρος της είναι το βορειότερο).

Η-παραλία-Ριτσά

Η παραλία Ριτσά © Sofoklis Tsakagiannis/ Views Of Greece

Νοτιότερα από τα τελευταία σπίτια της Καρδαμύλης υπάρχουν οι λιλιπούτειες ακρογιαλιές Μικρό και Μεγάλο Αμόνι, σε απόσταση αναπνοής από την στεριά, το νησάκι Μερώπη προστατεύει την ακτή από τα κύματα.

Η-παραλία-του-Φονέα.

Η παραλία του Φονέα. © Sofoklis Tsakagiannis/ Views Of Greece

Πηγαίνοντας προς Αρεόπολη   μετά το λιμανάκι της Καρδαμύλης αποκαλύπτεται μέσα από τα κυπαρίσσια και τις ελιές το Καλαμίτσι και οι απάνεμοι ειδυλλιακοί ορμίσκοι του. Αμέσως μετά θα βρούμε το βοτσαλωτό  ακρογιάλι του Φονέα με τον χαρακτηριστικό βράχο που προσεγγίζεται ακολουθώντας σύντομο μονοπάτι.

Η-παραλία-Δελφίνια.

Η παραλία Δελφίνια. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο για Στούπα θα προσεγγίσουμε την  παραλία Δελφίνια που οι ντόπιοι την θεωρούν ως την καλύτερη της περιοχής.

Το-φαραγγι-του-Ρίντομου

Το φαραγγι του Ρίντομου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ρίντομο ένα απίστευτο φαράγγι στον Ταΰγετο

Το φαράγγι του Ρίντομου ήταν γνωστό στον αρχαίο περιηγητή Παυσανία, ο οποίος του έδωσε την ονομασία «Χοίρειος Νάπη», δηλαδή «δασώδες φαράγγι των χοίρων». Από εδώ περνούσε ένα από τα ελάχιστα μονοπάτια που διέτρεχαν τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και συνέδεαν στα αρχαία χρόνια, τη Λακωνία με τη Μεσσηνία. Το χωριό Βόρειο που βρίσκεται στο δρόμο Καλαμάτας- Καρδαμύλης θεωρείται το καλύτερο σημείο εκκίνησης για το φαράγγι του Ριντόμου. Ακολουθώντας χωματόδρομο θα προσεγγίσετε το ερειπωμένο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένο στο χάσμα του γκρεμού.

Η-χαράδρα-του-Βυρού

Η χαράδρα του Βυρού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βυρός, μια κατάφυτη χαράδρα κοντά στην Καρδαμύλη

Από την άκρη του χωριού Τσέρια  αρχίζει το λιθόστρωτο μονοπάτι που κατηφορίζει απότομα για το δυτικότερο άκρο του φαραγγιού του Βυρού.  Το μονοπάτι, αφού καταρριχηθεί ως το βάθος του φαραγγιού, συνεχίζει με κατεύθυνση νοτιοδυτική για τη μονή Σωτήρος, τη μονή Λυκάκιου, και καταλήγει στην παραλιακή Καρδαμύλη.

Εικόνα-απο-τα-παλιά.

Εικόνα απο τα παλιά. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εξερευνώντας τα χωριά του Ταϋγέτου, Προσήλιο, Προάστιο, Τσέρια, Ξωχώρι, Σαϊδόνα

 Η Καρδαμύλη προφέρεται για σύντομες περιηγητικές εκδρομές στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Λίγο ψηλότερα από το παραθαλάσσιο χωριό κρυμμένα στο πλούσιο ορεινό ανάγλυφο συναντάμε αρκετά ενδιαφέροντα χωριά και οικισμούς.  Στα περισσότερα από αυτά οδηγούν ασφάλτινοι δρόμοι αλλά και σημαδεμένα πεζοπορικά μονοπάτια.

Μανιάτικος-πύργος-στην-Εξω-Μάνη.j

Μανιάτικος πύργος στην Εξω Μάνη. © Sofoklis Tsakagiannis/ Views Of Greece

Προσήλιο &  Τσέρια: Με εύκολη πρόσβαση μέσω του δρόμου που οδηγεί στην Καλαμάτα είναι τα χωριά Προσήλιο (9 χλμ. από Καρδαμύλη γνωστό για τη θαυμάσια θέα του) και  Τσέρια (13 χλμ. από Καρδαμύλη) με τους όμορους συνοικισμούς  Πεδινό, Λεπτίνι, Καταφύγιο, το Πετροβούνι.  Ανηφορίστε ως την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου από όπου θα έχετε την καλύτερη θέα της περιοχής.

Προάστειο-η-κρήνη-των-Μελισσηνών

Προάστειο, η κρήνη των Μελισσηνών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προς Προάστιο, Ξωχώρι, Σαϊδόνα: Μια θαυμάσια ορεινή διαδρομή που ξεκινά από την παραλία Καλαμίτσι θα σας ανεβάσει στα χωριά Προάστιο (αξίζει να δείτε στην πλατεία τη κρήνη των Μελισσηνών ), Λάκκος, Ξωχώρι, Σαϊδόνα που βρίσκονται βαθιά στη καρδιά του Ταϋγέτου.  Ο δρόμος αφού πραγματοποιήσει ένα μεγάλο κύκλο στα δυτικά πρανή του βουνού καταλήγει μετά από 35 χλμ. ορεινής περιπλάνησης στο παραλιακό θέρετρο της Στούπας.

Ο-πύργος-του-Κιτρινιάρη-στον-Ταύγετο

Ο πύργος του Κιτρινιάρη στον Ταΰγετο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανακαλύψτε τον μανιάτικο  πύργο του Κιτρινιάρη: Όσοι θέλουν να κάνουν την περιήγηση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα να αναφέρουμε πως από το χωριό Σαϊδόνα και με σύντομη παράκαμψη θα προσεγγίσουμε τη μονή Φανερωμένης. Για ακόμη ενδιαφέρουσα διαδρομή είναι αυτή που περνά από τον πύργο του Κιτρινιάρη, συνεχίζει για μονή Βοϊδόνιτσας κι αφού δρασκελίσει τη ράχη του Ταΰγετου, βγαίνει στη Λακωνία.

Οικία-Φέρμορ

Οικία Φέρμορ. photo by Leonidas Kourgiantakis

Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο Βρετανός που αγάπησε τη Μάνη

Στον παραλιακό συνοικισμό  Καλαμίτσι (επίνειο της Καρδαμύλης) βρίσκεται το σπίτι όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο Βρετανός περιηγητής και συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ μαζί με τη σύζυγο του Τζοάν Λη Φέρμορ. Η κατοικία του η οποία μετά το θάνατο του συγγραφέα έχει μεταβιβαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, είναι πραγματικά ένα χάρμα οφθαλμών. Οι παρεμβάσεις στο τοπίο ακολουθούν αυστηρά τη λιτή αρχιτεκτονική της περιοχής. Το κτήμα με τις ελιές και τα αλλά τοπικά είδη μοιάζει με μικρό παράδεισο.  Με φόντο αυτό το απέριττο φυσικό σκηνικό, γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2012 η ταινία  «πριν τα μεσάνυχτα» του σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη στο εκπληκτικό αυτό σπίτι επικοινωνήστε με το Μουσείο Μπενάκη, τηλ. 210-3671090.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδοιπορικό στην Κυπαρισσία και τις ακτές του Ιονίου

greece, kyparissia, messinia, peloponnese, architecture, castle, sea, village, kiparissia, ancient, ionian, kiparisia, waterfall, river, neda, spring, fall, path, beach, Κυπαρισσία, κάστρο, παραλίες, Ιόνιο, Νέδα, φαράγγι, καταρράκτες, Παλιά Πόλη Άνω Πόλη,Στόμιο, Αι Λαγούδης, Καλό Νερό, greek summer

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.