Από τις εκβολές του ποταμού Αχέροντα και τις λαχταριστές παραλίες του Ιονίου, έως τις πηγές του κοντά στο χωριό Γλυκή μεσολαβούν μόλις λίγα χιλιόμετρα γης όπου η πολυσχιδής και πολύμορφη προσωπικότητα της Ηπειρώτικης φύσης αποτυπώνεται σε όλο της το μεγαλείο.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ.-Στο-ποτάμι-μπορείτε-να-κάνετε-κανό-καγιάκ

Στο ποτάμι μπορείτε να κάνετε κανό & καγιάκ  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο όρμο της Αμμουδιάς η  μέρα κυλά με βουτιές στη ρηχή αμμουδερή παραλία, άραγμα κάτω από τους θεόρατους ευκαλύπτους και ουζάκι ή θαλασσινούς μεζέδες στις γραφικές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπεζάκια τους δίπλα στην πλατιά κοίτη του Αχέροντα ποταμού.

Ο-Αχέροντας-στις-εκβολές-κοντά-στην-Αμμουδιά-του-ειναι-πλωτός

Ο Αχέροντας στις εκβολές κοντά στην Αμμουδιά του είναι πλωτός για μικρά σκάφη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αρκετοί είναι αυτοί που  επιβιβάζονται στα  εκδρομικά καΐκια και έναντι χαμηλού αντιτίμου ξεκινούν από την ακτή για μια ενδιαφέρουσα βόλτα στις εκβολές του Αχέροντα, εκεί όπου δεσπόζουν οι κάθετοι βράχοι, αλλά και για 1-2 μίλια ψηλά στην κοίτη του, όπου παραμένει ακόμα πλωτός.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ.-Στη-Γλυκή-μπορείτε-να-κανετε-ιππασία

Στη Γλυκή μπορείτε να κάνετε ιππασία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όσοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν πως πραγματοποιώντας μια σύντομη εκδρομή προς την ενδοχώρα θα επισκεφθούν σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους, σπουδαίους υγροτόπους και θα καταλήξουν στο χωριό Γλυκή όπου βρίσκονται μερικές από τις σημαντικότερες πήγες του Αχέροντα. Φύγαμε λοιπόν για την ενδοχώρα!

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ.-το-έλος-της-Σπλάντζας-στην-Αμμουδιά

Το έλος της Σπλάντζας στην Αμμουδιά  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αχέροντας, θαυμαστό παράκτιο οικοσύστημα

Με κυριότερους παραποτάμους του τον Κωκυτό, και τον Βουβοπόταμο και με συνολικό μήκος 64 χιλιομέτρων ο Αχέροντας, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ηπείρου, αρδεύει μια μεγάλη πεδινή έκταση των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Πίσω από το ψαροχώρι της Αμμουδιάς εκτείνονται δυο μεγάλα έλη, της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης, δύο αρχέγονα απομεινάρια της μεγάλης Αχερουσίας λίμνης που αποστραγγίστηκε το 1960. Ο υγροβιότοπος αν και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Δίκτυο για τη Φύση 2000” αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα όπως της  ανεξέλεγκτης απόθεσης σκουπιδιών, γεωργικών και οικιακών αποβλήτων.

Στις-πηγές-του-Αχέροντα

Στις πηγές του Αχέροντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι πύλες του Άδη, άλλος για τη βάρκα…

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως στη συμβολή των ποταμών Κωκυτού και Αχέροντα, εκεί όπου σχηματιζόταν η σκοτεινή  Αχερουσία λίμνη βρισκόταν η μία από τις Πύλες του Άδη. Η ονομασία του Αχέροντα προέρχεται από την αρχαία λέξη «άχος» που σημαίνει θλίψη, καημός, ψυχικός πόνος. Ο Αχέροντας λοιπόν ήταν ο ποταμός της θλίψης και της βαθιάς μελαγχολίας καθώς εδώ ο άνθρωπος επιβιβαζόταν  στην βάρκα του Πορθμέα Χάροντα, τον γιο του Ερέβους και της Νύκτας, αφήνοντας πίσω του τη χαρά της ζωής για να βυθιστεί στην αιώνια θλίψη του θανάτου!

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ.-Το-Νεκρομαντείο-στο-χωριο-Μεσοπόταμο

Το Νεκρομαντείο στο χωριό Μεσοπόταμος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επίσκεψη στο Νεκρομαντείο

Πέντε  χιλιόμετρα δυτικά της Αμμουδιάς πάνω στη διαδρομή  για τις Πηγές του Αχέροντα  συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου όπου στους αρχαίους χρόνους λατρευόταν ο χθόνιος Ποσειδώνας και σήμερα είναι οργανωμένος και επισκέψιμος. Το οικοδόμημα του Νεκρομαντείου έχει επιβλητική παρουσία καθώς πλαισιώνεται από πολυγωνικά ψηλά τείχη. Η μικρή εκκλησία του Αγ. Ιωάννου  που  βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια, είναι κτίσμα του 17ου αι.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ-Η-πύλη-που-οδηγεί-στο-εσωτερικό-του-Νεκρομαντείου

Η πύλη που οδηγεί στο εσωτερικό του Νεκρομαντείου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ μιλούσαν με τον «Κάτω Κόσμο»

Οι  προσκυνητές του Νεκρομαντείου έπρεπε να περάσουν από ένα πολύ συγκεκριμένο τελετουργικό ώστε να προετοιμαστούν ψυχικά και σωματικά για την υπερβατική επαφή τους με τον Κάτω Κόσμο. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος περιγράφει την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη από τις πύλες του Αχέροντα, προκειμένου να πάρει χρησμό από την ψυχή του μάντη Τειρεσία. Ακόμη και σήμερα ο υπόγειος σκοτεινός χώρος όπου γινόταν η επαφή με τα πνεύματα των νεκρών εντυπωσιάζει. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες του Εργαστήριου Ακουστικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί στον επισκέπτη του έντονα ψυχοακουστικά φαινόμενα δηλαδή ψευδαισθήσεις!

Η-κοιλάδα-του-Αχέροντα-στο-χωριό-Γλυκή

Η κοιλάδα του Αχέροντα στο χωριό Γλυκή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τελικός προορισμός το χωριό Γλυκή

Από το Νεκρομαντείο που βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος έως το χωριό Γλυκή όπου αναβλύζουν μερικές από τις σημαντικότερες πηγές του Αχέροντα, θα χρειαστεί να διανύσετε 17 χιλιόμετρα σε δρόμο επαρχιακό με αρκετές στροφές που κινείται κοντά ή σε μικρή απόσταση από την κατάφυτη κοίτη του ποταμού. Εδώ το τοπίο είναι απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και διαμορφώνεται από υπεραιωνόβια θαλερά πλατάνια δέντρα που απλώνονται κατά μήκος των όχθεων του ποταμού.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ.-Ο-ποταμός-στο-ύψος-του-χωριού-Γλυκή

Ο ποταμός στο ύψος του χωριού Γλυκή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι Πηγές του Αχέροντα

Από τη γέφυρα της Γλυκής θα προσεγγίσετε το σημείο όπου αναβλύζουν οι πηγές του ποταμού.  Σε αυτό το σημείο, μέσα στον σκιερό πλατανότοπο θα βρείτε αρκετές ταβέρνες και καφέ που έχουν στήσει τα τραπέζια τους κάτω από τα δασιά, δροσερά φυλλώματα. Υπάρχουν μικρομάγαζα απ’ όπου μπορείτε ν’ αγοράσετε παραδοσιακά προϊόντα. Επιπλέον εδώ έχουν τη βάση τους οι εταιρίες υπαίθριων δραστηριοτήτων όπου μπορείτε να κάνετε ιππασία, καγιάκ, ράφτινγκ, μονοράφτ.

Κayak-rafting-δυο-διαδεδομένες-δραστηριότητες-στον-Αχέροντα.

Κayak, rafting, δυο διαδεδομένες δραστηριότητες στον Αχέροντα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περπατώντας στο φαράγγι του Αχέροντα

Χωρίς να χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες γνώσεις canyoning, μπορείτε να περπατήσετε αρκετά μέσα στο φαράγγι και στα Στενά του Αχέροντα και να φτάσετε ως το γκρεμισμένο γεφύρι του Ντάλα (περίπου 90 λεπτά). Φυσικά όμως θα πρέπει να φοράτε κατάλληλα παπούτσια και το μαγιό σας ή ρούχα ελαφριά που θα είστε διατεθειμένοι να βρέξετε καθώς σε πολλά σημεία θα μπείτε για τα καλά μέσα στο νερό  Όλα αυτά φυσικά θα γίνουν με ήπιο καιρό, κυρίως καλοκαίρι. Το τοπίο είναι πέραν κάθε περιγραφής, η εμπειρία αξέχαστη και σίγουρα αξίζει η… ψυχρολουσία.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ.-Στη-Σκάλα-της-Τζαβέλαινας

Στη Σκάλα της Τζαβέλαινας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανηφορίζοντάς τη «Σκάλα της Τζαβέλαινας»

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, θα προτείναμε να ακολουθήσουν τη διαδρομή από την περίφημη. Σε αυτήν την περίπτωση προτιμότερο είναι ξεκινώντας με το αυτοκίνητό σας από τη γέφυρα της Γλυκής, να πάτε έως τον διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται κοντά στη σήραγγα η οποία δεσπόζει πάνω από την χαράδρα του ποταμού.  Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι. και θα συνεχίσετε όπως δείχνουν οι τοποθετημένες πινακίδες. Σε αρκετά σημεία θα έχετε μια πανοραμική, αεροπορικών διαστάσεων θέα στις πηγές του Αχέροντα, στις κατάφυτες όχθες, αλλά και στο κάστρο της Κιάφας που μοιάζει να κρέμεται στο κάδρο του ορίζοντα, πάνω στα βουνά του Σουλίου.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ-Η-παραλία-Αλωνάκι

Η παραλία Αλωνάκι  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βουτιές στα νερά του Ιονίου

Η περιοχή γύρω από τις εκβολές του Αχέροντα διαθέτει εξαιρετικές παραλιές.  Στις εκβολές του Αχέροντα συναντάμε την ακτή της Αμμουδιάς. Η παραλία είναι αμμουδερή με ρηχά νερά και σε ένα μεγάλο μέρος της οργανωμένη.  Νότια από τις εκβολές του Αχέροντα κρυμμένες πίσω από βράχια και οργιώδη βλάστηση αναπτύσσονται μερικές ακόμη μικρότερες, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες παραλίες. Από το χωριό Βελανιδοράχη ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο θα προσεγγίσετε το παραδεισένιο ακρογιάλι Αλωνάκι. Σε μικρή απόσταση από την ακτή Αλωνάκι, θα πάτε ακολουθώντας χωματόδρομους, στις παραλίες Σκάλα αλλά και η Καρέτζα γνωστή και σαν Λιμάνι του Οδυσσέα.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ-Κοντά-στις-εκβολές-υπάρχουν-εξαιρετικές-παραλίες.

Κοντά στις εκβολές υπάρχουν εξαιρετικές παραλίες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκδρομή στα Σύβοτα και στις τροπικές παραλίες του Ιονίου

travel, Greece, summer, syvota, beach, ionian sea, epirus, perdika, thesprotia, karavostasi, Σύβοτα, Θεσπρωτία, Πέρδικα, Καραβοστάσι, Αγία Παρασκευή, παραλίες, νησάκια, Μπέλα Βάρκα, Αρίλλας, Παραμυθιά, αρχαία Ελαία, Δημόκαστρο,

Στα Σύβοτα, photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ
ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ.-Αμμουδιά-σούρουπο-στο-Ιόνιο

Αμμουδιά, σούρουπο στο Ιόνιο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.