Αν και απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα παραμένει ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της νότιας Εύβοιας, του μεγάλου αυτού «στεριανού» νησιού της Στερεάς Ελλάδας. Το Πόρτο Μπούφαλο ενδείκνυται για ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο γεμάτο ήλιο, φως και θάλασσα.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Οχι-η-εικόνα-δεν-ειναι-απο-την-Καραιβική-αλλά-απο-μια-γωνιά-της-Νοτιας-Ευβοιας

Όχι η εικόνα δεν είναι απο την Καραϊβική αλλά από μια γωνιά της Νότιας Εύβοιας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περνάς τη μεγάλη γέφυρα που συνδέει το νησί της Εύβοιας με τον κορμό της Στερεάς Ελλάδας, αφήνεις πίσω την πόλη του Ευρίπου και ακολουθείς τον οδικό άξονα που κατευθύνεται προς τον νότο του νησιού.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Σούρουπο-στον-Ν.-Ευβοικο

Σούρουπο στον Ν. Ευβοϊκο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τη Χαλκίδα ως τον μικροσκοπικό ορμίσκο θα χρειαστεί να διανύσετε 70 χιλιόμετρα σε μια ώρα και λίγα ακόμη λεπτά (αυτό εξαρτάται από  την κίνηση που θα βρείτε στον δρόμο σας). Συνολικά από την πρωτεύουσα θα καλύψετε μια απόσταση 150 χιλιόμετρων.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Έχει-και-η-Ευβοια-τις-εξωτικές-της-παραλίες-

Έχει και η Εύβοια τις εξωτικές της παραλίες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Που βρίσκεται το Πόρτο Μπούφαλο

Το Πόρτο Μπούφαλο βρέχεται από τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου,  βρίσκεται στη Νότια Εύβοια αντίκρυ στα Αττικά παράλια και στον Βαρνάβα και βόρεια από το λιμάνι των Στύρων από το οποίο απέχει οδικώς 30 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα στενό και βαθύ όρμο με διαυγή νερά του στην είσοδο του  ορμίσκου βρίσκεται η βραχονησίδα  Δασκαλειό ή Μπούφαλο.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Πόρτο-Μπούφαλο-εδω-αράζεις

Πόρτο Μπούφαλο,  εδώ αράζεις  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η οικιστική δραστηριότητα  περιορίζεται κυρίως στη νότια πλευρά του όρμου και σε σχέση με άλλες περιοχές της Εύβοιας θεωρείται ήπια. Υπάρχουν αρκετές εξοχικές κατοικίες, ένα ξενοδοχείο, μερικές παραθαλάσσιες ταβέρνες και ένα καφέ. Ολόγυρα ο τόπος διαθέτει αρκετό πράσινο από περιβόλια, ενώ οι απότομες πλαγιές των βουνών σου δίνουν την εντύπωση ενός καλά προφυλαγμένου απάγκιου.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Πορτο-Μπούφαλο-ιδανικό-αγκυροβόλιο-για-σκάφη-αναψυχής

Πόρτο Μπούφαλο, ιδανικό αγκυροβόλιο για σκάφη αναψυχής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πόρτο Μπούφαλο, ιστορικές αναφορές

Από την αρχαιότητα ακόμα, το Πόρτο Μπούφαλο θα πρέπει να ήταν το λιμάνι των γύρω ορεινών κοινοτήτων. Επίσης έχουν βρεθεί υπολείμματα οψιδιανού ενός πολύ σκληρού ηφαιστειακού πετρώματος που χρησιμοποιούνταν πριν την ανακάλυψη των μετάλλων για την κατασκευή κοφτερών εργαλείων  –μαχαίρια, τσεκούρια, αιχμές για δόρατα και βέλη κλπ-. Από τις ενδείξεις αυτές οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι στην περιοχή υπήρχαν εργαστήρια οψιδιανού, ήδη από την Νεολιθική Εποχή.

UBOEA-PORTO-BUFFALO.-Η-είσοδος-του-όρμου-Πόρτο-Μπούφαλο-στην-Νότια-Ευβοια-.

Η είσοδος του όρμου Πόρτο Μπούφαλο στην Νότια Εύβοια. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το 1948 βρέθηκε εδώ μια ποσότητα από 95 ρωμαϊκά δηνάρια του 1ου π.Χ. αιώνα, πράγμα που έκανε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι στον ασφαλή από τους ανέμους και τις τρικυμίες κόλπο, υπήρχε σημαντικό λιμάνι με έντονη εμπορική δραστηριότητα. Τα νομίσματα αυτά εκτίθενται σήμερα στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Άνοιξη-στις-ακτές-του-Πόρτο-Μπούφαλο-

Άνοιξη στις ακτές του Πόρτο Μπούφαλο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Για μπανάκι και ψαράκι στο Πόρτο Μπούφαλο

Στην απάνεμη αυτή θαλασσινή αγκαλιά στις αρχές καλοκαιριού υπάρχουν λίγοι επισκέπτες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Αρκετά σκάφη αναψυχής, ιστιοφόρα και κότερα θα δείτε να αράζουν αρόδο στην είσοδο του κολπίσκου και αρκετοί να απολαμβάνουν τις βουτιές τους στα καθαρά νερά.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Πόρτο-Μπούφαλο-εδώ-υπάρχουν-καλές-ψαροταβέρνες.

Πόρτο Μπούφαλο,  εδώ υπάρχουν καλές ψαροταβέρνες. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Πόρτο Μπούφαλο διαθέτει την παραλία Τσέπι που είναι στρωμένη με ψιλό πετραδάκι, χονδρή άμμο και σχετικά ρηχά νερά. Έχει δημοτικές ντουζιέρες ενώ σε μικρή απόσταση θα βρείτε ψαροταβέρνες και καφέ.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Πόρτο-Μπουφαλο-η-υπέροχη-παραλία-Τσέπι

Πόρτο Μπούφαλο η υπέροχη παραλία Τσέπι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην άκρη της αμμώδους γλώσσας υπάρχει ο φάρος και εκτίθεται μια μεγάλη άγκυρα που έχει ανασυρθεί από παλιό ναυάγιο του 17ου αιώνα.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Η-νησίδα-του-Αγ.-Δημητρίου-στον-κόλπο-του-Αλμυροπόταμου

Η νησίδα του Αγ. Δημητρίου στον κόλπο του Αλμυροπόταμου  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παραλιακή διαδρομή από το Πόρτο Μπούφαλο στην Παραλία Αλμυροπόταμου

Πρόκειται για μια παραλιακή διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας περίπου 15 χιλιομέτρων που πραγματοποιείται σε ασφάλτινο στην αρχή και στη συνέχεια σε σχετικά βατό οδόστρωμα. Στην πορεία σας θα βρείτε δυο ακόμα μικρούς όρμους με ήπια οικιστική δραστηριότητα που ενδείκνυνται για μοναχικές βουτιές και εξερευνήσεις του βυθού με μάσκα. Στη συνέχεια ο δρόμος γίνεται χαλικοστρωμένος χωματόδρομος που θα σας βγάλει εύκολα στον κόλπο του Αλμυροπόταμου όπου θα πατήσετε και  πάλι σε άσφαλτο.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Απόμερη-παραλία-κοντά-στο-Πόρτο-Μπούφαλο

Απόμερη παραλία κοντά στο Πόρτο Μπούφαλο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταματήσετε στον παραλιακό οικισμό Γαλάζια Λίμνη και να δείτε τη βράχινη γλώσσα Άγιος Δημήτριος που εισχωρεί για 150 μέτρα στο γαλάζιο της θάλασσας, δημιουργώντας πραγματικά τροπικές θαλασσινές γωνιές. Η επιστροφή στην Αθήνα μπορεί να γίνει από τον Αλμυροπόταμο μέσω Αλιβερίου – Χαλκίδας. Εκτός και αν θέλετε να επιστρέψετε ακτοπλοϊκώς με το φερυ μπωτ που αναχωρεί από το λιμάνι του Αλμυροπόταμου  (εποχικά δρομολόγια) ή από το λιμάνι των Στύρων (πυκνά δρομολόγια) για το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας στην Αττική.

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Το-λιμάνι-του-Αλμυροπόταμου-

Το λιμάνι του Αλμυροπόταμου  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Κύμη και 14 πελαγίσιες παραλίες

Κύμη, Εύβοια, παραλίες Αιγαίου, διαδρομές,  Euboea

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.