Στα ανατολικά του νομού Λάρισας, ο ποταμός Πηνειός, λίγο πριν χυθεί στο  Αιγαίο, συνθέτει με τις αλλεπάλληλες προσχώσεις του ένα εξαίσιο φυσικό περιβάλλον με απίστευτης ομορφιάς τοπία, όπου  διαβιούν εκατοντάδες είδη χλωρίδας και πανίδας δίνοντας μια άλλη διάσταση στην τοπιογραφία.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Απόγευμα-στον-κάμπο-του-Πηνείου

Απόγευμα στον κάμπο του Πηνειού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Θεωρείται το δίδυμο αδελφάκι του Άραχθου καθώς πηγάζει από το ίδιο ακριβώς γεωγραφικό σημείο της Πίνδου, το οποίο εντοπίζεται κοντά στο Μέτσοβο και στα δυτικά του νομού Τρικάλων.

Η-αμμόγλωσσα-στις-εκβολές-του-Πηνειού

Η αμμόγλωσσα  στις εκβολές του Πηνειού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μόνο που ο  Σαλαβριάς (Πηνειός) όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, αντί να τραβήξει δυτικά όπως ο Άραχθος ακολουθεί πορεία ανατολική και καθώς κατηφορίζει από τα υψίπεδα της Πίνδου διατρέχει το σύνολο σχεδόν της Θεσσαλικής πεδιάδας, περνώντας μέσα από την πόλη της Λάρισας και των Τρίκαλων (ο παραποτάμός του, Ληθαίος).

Οι-εκβολές-του-Πηνειού

Οι εκβολές του Πηνειού νότια από τα Νέα Μεσάγκαλα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο τέλος, μετά από 216  χιλιόμετρα περιπετειώδους πορείας και αφού μας χαρίσει τα ανυπέρβλητα τοπία της κοιλάδας των Τεμπών, εκβάλει  στο Αιγαίο πέλαγος, ανάμεσα στα χωριά του νομού Λάρισας, Μεσάγκαλα και Αλεξανδρινή.

Στο-Δέλτα-του-Πηνειού

Στο Δέλτα του Πηνειού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πιο εύκολη πρόσβαση στην περιοχή γίνεται από τον κόμβο του Πυργετού, από όπου θα βγείτε από τον εθνικό δρόμο κατευθυνόμενοι προς τα χωριά Παλαιόπυργος και Κουλούρα.

Ονειρεμένο-αλλά-και-απειλούμενο-οικοσυστήμα.j

Ονειρεμένο αλλά και απειλούμενο οικοσύστημα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το οικοσύστημα του Πηνειού και η προστασία του

Στο Δέλτα του Πηνειού  συναντάμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα υγροτοπικά οικοσύστημα της Ανατ. Ελλάδας το οποίο προσφέρει ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά είδη πουλιών, μικρών θηλαστικών και ερπετών.

Πηνειός-εντυπωσιακός-αρσενικός-κρυπτοτσικνιάς.

Πηνειός, εντυπωσιακός αρσενικός κρυπτοτσικνιάς  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Δέλτα του Πηνειού έχει χαρακτηριστεί ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (ΤΙΦΚ). Σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΣΠ). Εδώ  ισχύει το καθεστώς προστασίας των διεθνών συμβάσεων της Βόννης, της Βέρνης, της Βαρκελώνης, της Ουάσιγκτον (CITES).

διάπλατος-Πηνειός-λίγο-πρίν-χυθεί-στο-Αιγαίο

Διάπλατος Πηνειός λίγο πριν χυθεί στο Αιγαίο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πηνειός, πολύτιμη  πανίδα και χλωρίδα

Εντελώς ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε πως από τα 444 είδη ορνιθοπανίδας που έχουν καταμετρηθεί σ’ όλη την Ελλάδα, τα 226 συναντώνται στις εκβολές του Πηνειού. Τέτοια είναι τα αρπακτικά φιδαετοί, βραχοκιρκίνεζα, αετογερακίνες, σαΐνια μπούφοι, ξεφτέρια, πετρίτες και σφηκιάρηδες (στα βράχια των Τεμπών).

η-νησίδα-στο-ανατολικό-τμήμα-του-Πηνειού

Η νησίδα στο ανατολικό τμήμα του Πηνειού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο Δέλτα, εκτός από τα υδρόβια (πελαργοί, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, καλαμοκανάδες, χουλιαρομύτες κλπ) υπάρχουν και άφθονα μικρούλια όπως λιβαδόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, νεροκότσυφες, δεντροτσοπανάκοι, βραχοτσοπανάκοι, σταχτοσουσουράδες, αλκυόνες,  κούκοι, μελισσοφάγοι, στρειδοφάγοι κ.α.

Εικόνα-απο-τα-αβαθή-έλη-του-δέλτα.

Εικόνα από τα αβαθή έλη του δέλτα κοντά στον Παλαιόπυργο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα χλωριδικά είδη ανέρχονται σε περισσότερα από 600 !  Στο μεγαλύτερο τμήμα του το ποτάμι καλύπτεται από αδιαπέραστα παρόχθια δάση που σχηματίζουν, ιτιές, πλατάνια, σκλήθρα, σφενδάμια.

Διαφορετικά-ειδη-βατράχων-βρισκουν-ιδανικές-συνθήκες-αναπαραγωγής.

Διαφορετικά είδη βατράχων βρίσκουν εδώ στις λασπολίμνες του δέλτα, ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ανθίζουν άφθονα αγριολούλουδα, ανάμεσά τους τα: Lilium candidum, Damasonium alisma, Campanula thessala, Spirodela polyrhiza, οphrys apifera,  Viola odorata κ.α

Λαβδανο-προσφέρει-την-γύρη-του-σε-μια-ακούραστη-μέλισσα

Λάβδανο προσφέρει την γύρη του σε μια ακούραστη μέλισσα © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η ιχθυοπανίδα όπου έχουν καταγραφεί 29 είδη, πολλά από αυτά εμπορεύσιμα όπως ο γουλιανός, η σαρδελομάνα, το χέλι, η μπριάνα. Αλλά είδη είναι το Θεσσαλόσιρκο,  η πεταλούδα,  η τούρνα,  η πέρκα,  το τσιρώνι, ο ποταμοκέφαλος,  το γλήνι…

Χέλι-ένα-από-τα-άφθονα-είδη-της-ιχθυοπανίδας-του-Πηνειού.j

Χέλι ένα από τα άφθονα είδη της ιχθυοπανίδας του Πηνειού  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πηνειός, ο άνθρωπος κακοποιεί συστηματικά τον ευεργέτη του  Θεσσαλικού κάμπου

Δυστυχώς αυτό το πανέμορφο ποτάμι που έχει υμνηθεί από την αρχαιότητα για τα υπέροχα  τοπία του, αλλά και για το φυσικό θαύμα των Στενών των Τεμπών, σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο μολυσμένα  και κακοποιημένα ποτάμια της Ευρώπης!

Το-Στόμιο-το-ποτάμι-και-η-απλωτή-παραλία.j

Το Στόμιο, το ποτάμι και η απλωτή παραλία  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε όλο το μήκος της διαδρομής του δέχεται χιλιάδες τόνους αστικών, γεωργικών, βιομηχανικών, κτηνοτροφικών και άλλων λυμάτων που παράγονται από κάθε είδους ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Καγιάκ-στο-Δέλτα-οτο-Πηνειού

Καγιάκ στο Δέλτα του Πηνειού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επιπλέον τους θερινούς μήνες η υπεράντληση  των νερών του για αρδευτικούς σκοπούς, μειώνει στο ελάχιστο τη φυσική ροή των νερών επιδεινώνοντας τα όποια προβλήματα.

Το-οικοσυστημα-προσφέρει-καταφύγιο-σε-δεκάδες-είδη-της-ερπετοπανίδας.

Το οικοσύστημα προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες είδη της ερπετοπανίδας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τι ειρωνεία αλήθεια, για έναν ποταμό που ο Όμηρος ονόμαζε  «αργυροδίνη» και οι μεγάλοι Λατίνοι λογοτέχνες και ποιητές  όπως ο  Οβίδιος,  ο Βιργίλιος, ο Οράτιος, ο Πλίνιος ο  Σενέκας, ο Λουκανός συναγωνίζονταν για το ποιος θα αποτυπώσει στα γραπτά του με τις ωραιότερες λέξεις, την ανείπωτη ομορφιά του …

Ο-Πηνειός-στα-Τέμπη.

Ο Πηνειός στα Τέμπη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα μαγευτικά τοπία των λιμνών της Μακεδονίας

Λίμνες δυτικής Μακεδονία, road trip, οδοιπορικό, wetland, υγρότοποι

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.