Ταξίδι στο νησί χωρίς να χρειαστεί να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη! Αμμουλιανή Χαλκιδικής, Τριζόνια Φωκίδας, Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας, Ελαφόνησος Λακωνίας, Λιχαδονήσια Εύβοιας… Πέντε ελληνικά νησάκια όπου το θαλασσινό ταξίδι δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά.

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Εξωτικές εικόνες στα Λιχαδονήσια της Εύβοιας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Για πολλούς από εμάς το ελληνικό καλοκαίρι έχει ταυτιστεί με τις διακοπές σε νησί. «Αν δεν μπεις σε καράβι δεν θα καταλάβεις καλοκαίρι»  μου έλεγε ένα φίλος και δεν είχε πολύ άδικο!

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Παλαιό Τρίκερι, κολύμπι στο λιμάνι του Αϊ– Γιάννη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που κουράζονται ή φοβούνται με τα μακρινά θαλασσινά ταξίδια, ενώ παράλληλα, αρκετοί από εμάς αδυνατούν να καταβάλουν τα υπέρογκα ναύλα που πλέον κοστίζουν μια περιουσία!

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Τριζόνια, στη γαλήνη του Κορινθιακού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν παρόλα αυτά παραμένετε λάτρεις της νησιώτικης ατμόσφαιρας, σας αρέσει να μετακινήστε με τα πόδια και γενικά λατρεύετε τα μικρά μεγέθη, σας έχουμε τη λύση…

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Σίμος και Σαρακήνικο η διάσημες παραλίες της Ελαφονήσου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ελαφόνησος, Λακωνίας

Παλαιοτέρα ήταν ο επίγειος παράδεισος για όσους αγαπούσαν το ελεύθερο κάμπινγκ. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς το μικρό νησάκι μετατράπηκε σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, το λιμανάκι του ξεχείλισε καφέ εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι παραλίες ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars. Μετά από ένα πολύ σύντομο θαλασσινό ταξίδι,  στο Ελαφονήσι θα σας υποδεχθεί η εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα, κτισμένη πάνω σε μια ξέρα.

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στο λιμάνι της Ελαφονήσου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δίπλα απλώνεται το αλιευτικό καταφύγιο και το χωριό. Από εδώ ένας ασφάλτινος δρόμος καταλήγει μετά από 4 χιλιόμετρα στις διάσημες πλέον παραλίες Σίμος και Σαρακήνικο με τη ζαχαρένια άμμο και το σπάνιο, από θαλασσόκεδρα, προστατευόμενο δάσος.  Σε μικρή απόσταση, με πρόσβαση επίσης από ασφάλτινο δρόμο, βρίσκεται η θαυμάσια και πιο ήσυχη παραλία Νησιά της Παναγιάς.

Πως θα πάτε στην Ελαφόνησο

Από το λιμανάκι της Πούντα κοντά στο χωριό Βιγλάφια (110 χλμ. από Σπάρτη) αναχωρεί με πυκνά δρομολόγια  το μικρό φέρυ μπωτ – μεταφέρει και οχήματα- πληροφορίες για τα δρομολόγια στο  λιμεναρχείο, τηλ. 27340-22228.

Που θα μείνετε στην Ελαφόνησο

«Simos Mare Resort» τηλ. 27341 00003, «Κάπαρη σουίτες»  τηλ. 27340 61200, «Δωμάτια με θέα» τηλ.  6946175517, «Βούλα» τηλ. 27340 61320,  «Elafοnisos diamond resort» τηλ. 27347 70017,

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Τριζόνια, πανόραμα… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τριζόνια Φωκίδας

 Πρόκειται για το μοναδικό κατοικήσιμο νησί του Κορινθιακού κόλπου που απέχει μόλις  500 μέτρα μακριά από τις ακτές της Δωρίδας. Το πλοιάριο που μεταφέρει μόνο επιβάτες και εμπορεύματα αναχωρεί καθημερινά, με αρκετά συχνά δρομολόγια από το  λιμανάκι Χάνια Τριζονιών όπου θα αφήσετε το όχημά σας. Επίσης είναι γνωστό ότι στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Ο μοναδικός οικισμός των Τριζονιών βρίσκεται κτισμένος στο στενότερο σημείο της μικροσκοπικής στεριανής κουκίδας, μέσα στο μυχό ενός ορμίσκου που βλέπει την απέναντι ακτή της Ρούμελης. Υπάρχουν ταβέρνες γνωστές για το ολόφρεσκο ψάρι τους, μερικά μικρά ξενοδοχεία και καφέ. Πίσω από τα παραδοσιακό λιμάνι διαγράφεται ένας δεύτερος βαθύς και καλογραμμένος κόλπος όπου έχει κατασκευαστεί μαρίνα για σκάφη αναψυχής.

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Εικόνα από το λιμανάκι των Τριζονιών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες στα Τριζόνια δεν είναι ούτε πολλές, ούτε εξωτικές, είναι όμως πεντακάθαρες και ήσυχες ακόμη και τον Αύγουστο. Στο λιμανάκι του χωριού, κοντά στην εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου υπάρχει μια μικρή ακτή με πετραδάκι όπου μπορείτε και εκεί να κολυμπήσετε. Περπατώντας δυτικά από το λιμάνι (1,5 χλμ.), θα βρεθείτε  στην ακρογιαλιά «Άσπρα Χαλίκια». Ακολουθώντας το μονοπάτι  θα πάτε ως το ακρωτήρι Πούντα για να βρείτε το ακρογιάλι «Κόκκινα Χαλίκια» (2 χλμ.) και «Αμμάκος» σε απόσταση 200 μέτρα από τον οικισμό. Επίσης στα νότια του νησιού υπάρχουν οι ακτές «Καψάλες» (1,5 χλμ.) και «Μονόλιθος» (1,5 χλμ.)

Πως θα πάτε στα Τριζόνια

Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πυκνά (σχεδόν κάθε μία ώρα) και ξεκινούν από το πρωί στις 8, μέχρι το βράδι στις 12. Πληροφορίες στα τηλεφώνα:  6932 209439, 6973 041581, 6942 694331

Που θα μείνετε στα Τριζόνια

«Δρύμνα»  τηλ. 22660 71204,  «Iasmos Boutique Hotel»  τηλ. 22660 71301, «Trizonia Mare» τηλ. 22660 71519 , «Trizonia beach» τηλ. 22660 71563.

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Το κατάφυτο Παλαιό Τρίκερι και το μοναστήρι της Παναγίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας

Στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου, μόλις 800 μέτρα από την στεριά της Μαγνησίας συναντάμε το κατάφυτο από ελιές νησάκι Παλιό Τρίκερι όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ούτε άλλα μηχανοκίνητα μέσα. Όλη η δραστηριότητα του νησιού που συγκεντρώνεται στο μικρό λιμάνι του Άγιου Γιάννη με τις ταβέρνες, τα καφέ και τα λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν εκεί. Από τη μικρή προκυμαία ένα φαρδύ μονοπάτι ανηφορίζει  για το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Ευαγγελίστριας που κτίσθηκε το 1837 και δυστυχώς συνέδεσε δυσάρεστα το όνομά του με την ιστορία, αφού αποτελούσε τόπο εξορίας χιλιάδων γυναικών, πολιτικών κρατουμένων.

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Στο Παλαιό Τρίκερι υπάρχουν εξαιρετικές ψαροταβέρνες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το νησάκι διαθέτει μικρές παραλίες με άμμο και βοτσαλάκι που θα τις ανακαλύψετε με σύντομο περπάτημα. Μερικές από αυτές είναι το ακρογιάλι της Πράσινης Άμμου και οι παραλίες Αφέτκα, Άγιος Γεώργιος, Παρδαλός και Αγία Σοφία, όλες τους με πεντακάθαρα νερά και πολλά ελαιόδεντρα να τις αγκαλιάζουν.

Πως θα πάτε στο Παλαιό Τρίκερι

Στο Παλαιό Τρίκερι θα πάτε με θαλάσσιο ταξί που αναχωρεί από το λιμανάκι του Αλογόπορου, τηλ. κος Ανέστης 697 341 0908 & κος Βαγγέλης  6980515111. Συνήθως τα καλοκαίρια, αναχωρεί από το Βόλο το τοπικό πλοιάριο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο  Παλαιό Τρίκερι – Αγία Κυριακή. Σχετικές πληροφορίες στο λιμεναρχείο Βόλου, τηλ. 24213 53800

Που θα μείνετε στο Παλαιό Τρίκερι

Υπάρχουν αρκετά σπίτια που νοικιάζονται μέσα από  διαδικτυακές πλατφόρμες. Ενδεικτικά «Trikeri Villas» τηλ.24230 55056 & 6972 720101, & «Galatia» τηλ. 24230 55505

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Λιχαδονήσια, πανοραμική άποψη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λιχαδονήσια Ευβοίας

Το ακατοίκητο νησιώτικο σύμπλεγμα που βρίσκεται ανάμεσα στην Στερεά Ελλάδα και στη Βόρεια Εύβοια έχει την ονομασία  Λιχαδονήσια, γέννημα-θρέμμα ηφαιστειακής, αλλά και σεισμικής δραστηριότητας.  Οι κυριότερες νησίδες του είναι η  Στρογγυλή, η Μονολιά το Στενό, το Μικρό Λιχαδονήσι. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο  τα Λιχαδονήσια δημιουργήθηκαν όταν οι Ηρακλής εκτόξευσε το σώμα του Κένταυρου Λίχα από την κορυφή της Οίτης στον Ευβοϊκό κόλπο!

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Λιχαδονήσια, η παραλία στο νησάκι Μονολιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα νησάκια συνδέονται μεταξύ τους με ρηχές αμμόγλωσες και όταν τα κοιτάς από ψηλά θυμίζουν εξωτικό παράδεισο. Στη Μονολιά  και  στο Μικρό Λιχαδονήσι λειτουργούν φορητές εγκαταστάσεις beach bars και δύο υπέροχες, οργανωμένες παραλίες. Στο ευρύτερο νησιώτικο σύμπλεγμα απαγορεύεται η διανυκτέρευση όπως επίσης και το κάμπινγκ.

Πως θα πάτε στα Λιχαδονήσια

Από το ακρωτήρι Λιχάδα της Βόρειας Ευβοίας αναχωρούν το καλοκαίρι πλοιάρια -το ταξίδι διαρκεί μερικά λεπτά- με συχνά δρομολόγια για την παραλία του νησιού Μονολιά.  Από τα Καμένα Βούρλα φεύγουν επίσης ταχύπλοα για τα νησάκια Μονολιά και Μικρό Λιχαδονήσι, ενώ το θαλασσινό ταξίδι σε αυτήν την περίπτωση, διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά. Για την παραλία Μονολιά θα έρθετε σε επαφή  με τον Κώστα Λυμπέρη, τηλ.  6972508181 & Γιώργο Λυμπέρη 6979709346  https://lichadonisia.com/ Με προορισμό το Μικρό Λιχαδονήσι, πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στο τηλ.  6977841993.

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Οι παραλίες της Αμμουλιανής είναι απίστευτες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αμμουλιανή Χαλκιδικής

Η Αμμουλιανή είναι μία μικροσκοπική, πλέουσα, κουκίδα γης στον χάρτη της Χαλκιδικής, που βρίσκεται κοντά στο λιμανάκι της Ουρανούπολης. Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν εδώ και χρόνια το μικρό μυστικό του άσημου αυτού νησιού που φυσικά δεν είναι άλλο από τις πολλές και πανέμορφες ακρογιαλιές του. Στον ένα και μοναδικό οικισμό και λιμάνι της Αμμουλιανής κατοικούν περίπου 500 με  600 κάτοικοι, μικρασιάτικης καταγωγής που ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα και τον τουρισμό.

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Το λιμανάκι της Αμμουλιανής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ υπάρχουν ψαροταβέρνες, καφέ και διάφορα μικρομάγαζα. Αν και η Αμμουλιανή δε ξεπερνά σε έκταση τα 4,5 τ.χ. μπορεί και κρύβει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της βόρειας Ελλάδας, τις οποίες θα προσεγγίσετε ή νοικιάζοντας μηχανάκι, ή με τα πόδια, αλλά και με το τοπικό λεωφορείο ή με το ιππήλατο αμαξίδιο. Ανάμεσα στις άφθονες αμμουδιές να αναφέρουμε τις πολυσύχναστες  Αλυκές, Χρυσή Άμμο, Άγιο Γεώργιο, αλλά και τις απόμερες Νησάκια ή Φάκα και τα ακρογιάλια Καραγάτσια και Καλοπήγαδο. Αν νοικιάσετε κάποιο σκάφος από την Αμμουλιανή ή την απέναντι Ουρανούπολη μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε τα ερημονήσια Δρένια ή Γαϊδουρονήσια με τις τροπικών χρωμάτων, ρηχές, αμμουδερές «πισίνες».

Πως θα πάτε στην Αμμουλιανή

Η πρόσβαση στην Αμμουλιανή γίνεται από το λιμανάκι της Τρυπητής που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερισσό και στην Ουρανούπολη (130 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη). Το φέρυ μπωτ – τύπου «παντόφλα» που μεταφέρει και οχήματα, θα σας περάσει απέναντι σε περίπου 12 λεπτά, https://ammoulianilines.gr/dromologia-ammouliani/

Επίσης το ταχύπλοο δημοτικό σκάφος πραγματοποιεί πολλά δρομολόγια όλη την καλοκαιρινή σαιζόν. Σχετικές πληροφορίες θα μάθετε στο Λιμενικό Φυλάκιο Τρυπητής, τηλ. 23770 31376.

Που θα μείνετε στην Αμμουλιανή

«Hλίανθος» τηλ. 23770 51155,  «Sunrise» τηλ. 23770 51273,  «Νεώριον» τηλ. 23770 51234, «Νηρηίδες» τηλ. 23770 51154, «Αρχοντικό» τηλ. 23770 51444,

Πέντε νησιά, δέκα λεπτά ταξίδι! Οικονομικές καλοκαιρινές αποδράσεις

Η Αμμουλιανή παρόλο το μικρό της μέγεθος διαθέτη πολλές παραλίες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικροσκοπικά νησιά στα Δωδεκάνησα

Δωδεκάνησα, μικρά νησιά, Αρκοί, Αγαθονήσι, Μαράθι, Λειψοί, Τέλενδος, Ψέριμος, Χάλκη, DODEKANISOS, small island, Arkoi, Marathi, Lipsi, Agathonisi, Telendos, Halki, Pserimos, greek, travel, island, greece, sea, summer, mediterranean, aegean, village, architecture, dodecanese

Τέλενδος, Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.