Μοναχικά η κοσμοπολίτικα, στην άπλα της θάλασσας ή στην privée πισίνα σου, με ουζάκι πλάι στο μόλο ή παγωμένη μπύρα στην παραλία… Όπως και ν’άχει εδώ θα τα βρεις όλα, σε μικρά βολικά μεγέθη, χωρίς να χάνεις χρόνο σε μετακινήσεις.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Η συστάδα των μικρών νησιών που μοιάζει να κολυμπά καταμεσής στο Ιόνιο, μόλις 8 ναυτικά μίλια νότια της Kέρκυρας, ήταν άλλοτε “ο μυστικός παράδεισος” των οπαδών της ησυχίας και των ξέγνοιαστων διακοπών. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, αφού οι Παξοί κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από εκατοντάδες σκάφη αναψυχής. Παρόλα αυτά ο τόπος αυτός φαντάζει ακόμα ειδυλλιακός, παραδεισένιος, με γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά, ζωηρό, πυκνόφυτο πράσινο και γραφικούς οικισμούς.

Ένα μύθο θα σας πω…

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία οι Παξοί δημιουργηθήκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας θέλοντας να δημιουργήσει ένα “καταφύγιο” για να χαρεί τον ερωτά του με την Νηρηίδα Αμφιτρίτη, χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα, αποσπώντας το νότιο άκρο της –η τρίαινα είναι το έμβλημα του νησιού-. Το όνομα της πρωτεύουσας του νησιού οφείλεται στο μαθητή του Αποστόλου Παύλου Γάιο που σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε και πέθανε εδώ. Μάλιστα ο θρύλος θέλει τον τάφο του να βρίσκεται πίσω από την Αγία Τράπεζα του ναού των Αγίων Αποστόλων.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

…και εγένετο ο Γάιος

Το όνομα της πρωτεύουσας του νησιού οφείλεται στο μαθητή του Αποστόλου Παύλου Γάιο που συμφωνα με την παράδοση δίδαξε και πέθανε εδώ. Μάλιστα ο θρύλος θέλει τον τάφο του να βρίσκετε πίσω από την Αγία Τράπεζα του ναού των Αγίων Αποστόλων. Φτάνοντας στο λιμάνι οι πρώτες εντυπώσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Η μικροσκοπική πολιτεία του Γάϊου, κρυμμένη καλά στο στενό θαλασσινό πέρασμα που σχηματίζεται από τον κυρίως κορμό του νησιού και το κοντινό νησάκι του Αγίου Νικολάου μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό. Τα σπίτια απλωμένα κατά μήκος της προκυμαίας διατηρούν την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική, καθώς ποζάρουν πολύχρωμα πλάι στο βαθύ γαλάζιο. Θ’ ανηφορίσετε στα καλντερίμια του, θα ρουφήξετε τις μυρωδιές και τα χρώματα του νησιώτικου οικισμού. Παστέλ και έντονα χρώματα μαζί, η ώχρα σε αντίθεση με το πράσινο και το λουλακί δίπλα στο βαθύ μπλε το πελαγίσιο. Η πλατεία του Αγίου Νικολάου με τα καφέ και τη θέα σε στεριά και θάλασσα σίγουρα είναι σημείο αναφοράς.

Στο αντικρινό νησάκι του Αγίου Νικολάου θα επισκεφθείτε το κάστρο που κτίστηκε το 1423 από το Βαρόνο Αδάμ Β’. Μάλιστα σύμφωνα με ερευνητές η ανακατασκευή έγινε 100 χρόνια αργότερα πάνω σε σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Σήμερα το νησάκι του Αγίου Νικολάου είναι επισκέψιμο, αφού όμως έρθετε από πριν σ’ επαφή με τη δημοτική αρχή που διοργανώνει τις εκδρομές. Στο νησί της Παναγίας στο μοναστήρι της Παναγίας των Βελιανιτών στις 15 Αυγούστου γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Επτανήσων.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Οι Εκκλησίες των Παξών: Αξιόλογες είναι οι πολυάριθμες εκκλησίες (64 τον αριθμό σύμφωνα με τους ντόπιους) που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το νησί κρυμμένες μέσα σε πυκνούς ελαιώνες ή πάνω σε απρόσιτους γκρεμούς και βράχια. Αρκετές προσεγγίζονται με αυτοκίνητο, ενώ πολλές με μονοπάτι. Αξίζει να αναζητήσετε τον ναό των Αγίων Αποστόλων (17ος αι΄.) με τις θαυμάσιες αγιογραφίες επηρεασμένες από δυτικές τεχνοτροπίες. Η εκκλησία της Υπαπαντής (17 ος αι) είναι δίτρουλη (η μοναδική στο Ιόνιο) με θαυμάσιες, πρόσφατα συντηρημένες τοιχογραφίες.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Λόγγος-Λάκκα: Επτά χιλιόμετρα βόρεια από το Γάιο θα συναντήσετε το όρμο του Λογγού με το μικρό λιμάνι, αγκαλιασμένο από τα πρόσχαρα νησιώτικα σπίτια. Εδώ βρίσκονται μια-δυο καφετέριες και 2-3 παραλιακές ταβέρνες που απλώνουν τα τραπεζάκια τους πλάι στη θάλασσα. Την ησυχία αυτού του κουκλίστικου οικισμού διακόπτει μόνο ο δρόμος που περνά μέσα από το χωριό αναταράσσοντας την νησιώτικη γαλήνη. Από το Λογγό ο δρόμος και πάλι στρέφεται στο εσωτερικό του νησιού. Φτάνοντας στη Λάκκα (11 χλμ. από Γάιο) αναγκαστικά θ’ αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια. Στην προκυμαία σε πυκνή διάταξη βρίσκονται ταβέρνες και καταστήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αρκετά καλοδιατηρημένα σπίτια επτανησιακής αρχιτεκτονικής, όπως το σχολείο του Συγγρού τω αρχών του 20ου αιώνα που κτίστηκε με έξοδα του μεγάλου ευεργέτη.

Βόλτα στα Μαγαζιά: Τέσσερα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γάιου, στα μεσόγεια του νησιού, κυκλωμένο από δάση ελιάς και κυπαρισσιών βρίσκεται το μικροσκοπικό χωριουδάκι Μαγαζιά με τον παλιό καφενέ, την εκκλησία των Ταξιαρχών, το λαογραφικό μουσείο και το ενδιαφέρον Μουσείο Ελιάς, που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή από Λάκκα που περνά από τη δυτική, μεσόγεια πλευρά του νησιού (12 χλμ.) και φέρνει κοντά στους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, Μαγαζιά, Κατσιμάτικα και Βλαχοπουλάτικα με τις ενετικές στέρνες, τα παλιά ελαιοτριβεία και τις αποθήκες που θυμίζουν ότι οι Παξοί ήταν κάποτε ένα ζωντανό παραγωγικό χωριό. 

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Εξωτικές εικόνες: Εκδρομικά πλοιάρια πραγματοποιούν εκδρομές -καιρού επιτρέποντος- στις απόκρημνες δυτικές ακτές των Παξών με τις γαλάζιες σπηλιές και τα απόκοσμα κάθετα βράχια και φυσικά επίσκεψη στο μικρονήσι των Αντίπαξων όπου βρίσκονται δυο από τις καλύτερες παραλίες του Ιουνίου (Βρίκα – Βουτούμι).

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Οι κυριότερες παραλίες:  Νότια από Γάιο συναντάτε την βοτσαλωτή ακρογιαλιά Πλάκες και αμέσως μετά τη Σπιάτζα. Ακολουθούν οι παραλίες Παξός, Μπάλλος και Αγία Μαρίνα. Βόρεια από το λιμάνι θα βρείτε τα ακρογιάλια Κλωνί, Γουλί και Καμίνι. Ακολουθεί η παραλία Κακή Λαγκάδα που περιφρουρείται από βράχια. Από το χωριό Κοντογιαννάτικα προσεγγίστε την απλωτή βοτσαλιά Κηπιάδη. Νότια απ’ το λιμάνι του Λογγού υπάρχει η ακτή στο Λεβρεχιό με το ψιλό βότσαλο και μια παραθαλάσσια ταβέρνα, ενώ στο δυτικό άκρο του κόλπου της Λάκκας, συγκεντρώνονται οι πολύκοσμες παραλίες Χαράμι (με άμμο) και Κανόνι. Παίρνοντας το δρόμο για το φάρο συναντάτε την ανοιχτή στο βοριά ακτή Πλανούς και στ’ ανατολικά της Λάκκας σας περιμένουν οι πανέμορφες ακτές Αρκουδάκι και Ορκός.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.