Παίζουμε με το χιόνι, παίρνουμε βαθιές αναπνοές παγωμένου βουνίσιου αέρα σε τόπους υπέροχους που απέχουν μια ανάσα από την πρωτεύουσα. Μόλις πέσει το πρώτο χιόνι αδράξτε την ευκαιρία για μια σύντομη, αλλά θαυμάσια εκδρομή!

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Ανηφορίζοντας-στη-χιονισμένη-Δίρφη

Ανηφορίζοντας στη χιονισμένη Δίρφη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη και τα διόδια να επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τα πιο μακρινά ταξίδια, είναι εύλογο να μην μπορούν πολλοί  από εμάς να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες πλέον δαπάνες ενός  μακρινού προορισμού.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας.-Η-τοπιογραφία-στο-Ζερίκι-Ελικώνα

Η τοπιογραφία στο Ζερίκι Ελικώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ευτυχώς η προικισμένη Ελληνική γη έχει φροντίσει για όλα! Δίπλα στην τσιμεντένια λεκάνη της πρωτεύουσας εντοπίζονται κάποιοι από τους ομορφότερους ορεινούς όγκους της  χώρας μας όπου μπορείς να έρθεις ακόμη και για μια μονοήμερη εκδρομή.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Η-χειμωνιάτικη-Ανω-Στενή-μόλις-πέσει-το-βράδυ

Η χειμωνιάτικη Ανω Στενή μόλις πέσει το βράδυ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν πάλι υπάρχει η δυνατότητα να συνδυάσεις αυτήν την εξόρμηση  πραγματοποιώντας  μια ή δυο διανυκτερεύσεις, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρη και απολαυστική χειμερινή «απόδραση» με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Το-καταφύγιο-της-Πάρνηθας-στη-θέση-Μπάφι

Το καταφύγιο της Πάρνηθας στη θέση Μπάφι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πάρνηθα το χιόνι στην αυλή μας!  (40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας)

Η Πάρνηθα είναι το ψηλότερο βουνό της Αττικής με 1413 ύψος και αρκετά χιλιόμετρα μήκος και παρόλη την κακοποίηση που έχει δεχθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, παραμένει ένα από τα πιο δασωμένα.  Εκτεταμένα σκιερά δάση, γάργαρες πηγές, ορεινά λιβάδια, ανοιχτός ορίζοντας, ήχοι εικόνες και μυρωδιές από έναν  κόσμο καθαρό και ελκυστικό. Ίσως  οι περισσότεροι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οπαράδεισος βρίσκεται πλάι μας, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόρτα  μας.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Στήστε-χιονάνθρωπο-στα-χιονισμένα-βουνά

Στήστε χιονάνθρωπο στα χιονισμένα βουνά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο Εθνικός Δρυμός  της  Πάρνηθας  προσεγγίζεται  με κάθε είδους μεταφορικό μέσο και είναι ιδανικό πεδίο για ευχάριστες πεζοπορικές εξορμήσεις. Η πιο δημοφιλής οδική διαδρομή είναι αυτή που θα σας φέρει από τους Θρακομακεδόνες στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αθηνών που βρίσκεται στη θέση «Μπάφι» και σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Πάρνηθα-Δίρφη-Πάρνηθα-και-όμως-αυτό-το-τοπίο-απέχει-40-λεπτά-απο-την-Αθήνα

Πάρνηθα και όμως αυτό το τοπίο απέχει 40 λεπτά από την Αθήνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από εδώ οδικώς πάντα και εφόσον δεν έχει προηγηθεί ισχυρή χιονόπτωση, επιλέξτε να ακολουθήσετε τον δρόμο που καταλήγει στη θέση “Μόλα” όπου βρίσκεται το πέτρινο ξωκλήσι του Αγίου Πέτρου και ένα μικρό, θαυμάσιο ορεινό λιβάδι αγκαλιασμένο από ελατόδασος.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Η-Αγία-Τριάδα-στην-Πάρνηθα

Η Αγία Τριάδα στην Πάρνηθα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μια άλλη ευχάριστη επίσης οδική διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια μια μονοήμερης εξόρμησης, ξεκινά στις δυτικές παρυφές Πάρνηθας από τον οικισμό Φυλή ή Χασιά, γνωστό για τις πολυάριθμες ψησταριές του και ολοκληρώνεται στο κάστρο της Φυλής. Προτείνουμε μια στάση στο φαράγγι του Κελάδωνα ή της Γκούρας, επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγιάς Κλειστών (υψομ. 620 μ.) και στη θαυμάσια διαμορφωμένη εξοχική τοποθεσία «Πηγές Φυλής» που βρίσκεται σε υψόμετρο 710 μ. σε τοποθεσία κατάφυτη από πεύκα και πλατάνια.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Ο-πύργος-του-ΟΤΕ-στην-κορφή-της-Πάρνηθα

Ο πύργος του ΟΤΕ στην κορφή της Πάρνηθας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ελικώνας  (90 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Βάλτε στο gps ως  τελικό προορισμό το ορεινό χωριό Αγία Άννα -απέχει συνολικά από την Αθήνα 135 χιλιόμετρα-  που βρίσκεται στα ριζά της ψηλότερης κορφής του Ελικώνα  και σε ύψος 800 μέτρων. Εδώ θα βρείτε αξιόλογες υποδομές για διαμονή, φαγητό και καφέ.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Η-Αρβανίτσα-στον-Ελικώνα

Η Αρβανίτσα στον Ελικώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στη συνέχεια σχεδιάστε τις εξορμήσεις προς το ορεινό ελατοσκέπαστο λιβάδι Αρβανίτσα –όπου λειτουργεί καφέ – και συνεχίστε προς το κεφαλοχώρι Κυριάκι που είναι γνωστό για τις παραδοσιακές του ταβέρνες (Αγία Άννα –  Κυριάκι 13 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένος δρόμος). Από εδώ συνεχίζετε πάντα σε ασφάλτινο δρόμο τη Βυζαντινή Μονή Οσίου Λουκά (9ος αι) που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κυριάκι και Δίστομο. Από Δίστομο εύκολα μπορείτε να κατευθυνθείτε προς Αράχοβα (16 χλμ.) και Λιβαδειά (25 χλμ.).

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Λιμνούλα-στον-Ελικώνα

Λιμνούλα στον Ελικώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επίσης από  το Κυριάκι υπάρχει μια θαυμάσιά ορεινή διαδρομή  που θα σας φέρει στο χωριό Ζερίκι ένα από τα πιο όμορφα της Βοιωτίας  όπου θα σας προϋπαντήσει μια μικρή εποχική λίμνη. Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να ρωτήσετε στο Κυριάκι αν ο δρόμος έχει εκχιονιστεί. Από το Ζερίκι αφού κάνετε μια βόλτα στην όμορφη πλατεία και όπου λειτουργούν καφέ και ταβέρνες εύκολα θα κατηφορίσετε προς Λιβαδειά η θα συνεχίσετε προς Αράχοβα.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Το-χωριό-Ζερίκι-ή-Ελικώνας

Το χωριό Ζερίκι ή Ελικώνας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε γενικές γραμμές να γνωρίζετε ότι ο Ελικώνας θεωρείται -όχι άδικα- ένα από τα ομορφότερα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, αν δεν το καταστρέψει παντελώς η αιολική Βιομηχανία που σχεδιάζει την εγκατάσταση δεκάδων αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές του.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Η-ψηλότερη-κορφή-της-Δίρφης

Η ψηλότερη κορφή της Δίρφης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δίρφη (70 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας)

Η επιβλητική της παρουσία, η  εξαιρετική  γεωγραφική   της θέση, το απαράμιλλο τοπίο που εναλλάσσεται συνεχώς,  ο μοναδικός συνδυασμός ελάτων και θάλασσας καθιστούν τη Δίρφη  ένα  από   τα πλέον αγαπημένα  βουνά κοντά στην Αθήνα, αφού διαθέτει πολυάριθμα πεδία  για  σύντομες και ευχάριστες  πεζοπορικές διαδρομές.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Η-χιονισμένη-πανέμορφη-Δίρφη

Η χιονισμένη και πανέμορφη Δίρφη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Δίρφη είναι το ψηλότερο και μεγαλύτερο βουνό της Εύβοιας και η κορφή του αγγίζει τα 1743 μέτρα ύψος. Δυστυχώς και αυτά τα πανέμορφα βουνά φαίνεται να έχουν ημερομηνία λήξης(!) καθώς στα μελλοντικά σχέδια είναι η εγκατάσταση τεραστίων ανεμογεννητριών στα ομορφότερα σημεία και η διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων σε απάτητες κορυφογραμμές.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας.-Κρήνη-στην-Στενή

Κρήνη στην Στενή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν πραγματοποιήσετε μια εκδρομή ακόμη και μονοήμερη σε αυτά υψίπεδα θα κατανοήσετε γιατί αποτελούν μοναδικά δώρα της φύσης που θα πρέπει να τα παραδώσουμε ανέγγιχτα στις μελλοντικές γενιές. Η πιο εύκολη οδική πρόσβαση στην περιοχή ξεκινά από την Αρτάκη και καταλήγει στην Άνω Στενή, ένα μεγάλο χωριό κτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές του, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Συνολικά από την Αθήνα για να φτάσετε ως τη  Άνω Στενή θα χρειαστεί να καλύψετε μια απόσταση 105 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 80 χλμ. σε κλειστό αυτοκινητόδρομο.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Το-ποτάμι-της-Ανω-Στενής

Το ποτάμι της Στενής © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην Στενή υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία και αρκετές επιλογές για φαγητό ή καφέ. Στην έξοδο της Άνω Στενής προς Δίρφη υπάρχει η εξοχή τοποθεσία «Του Γιατρού η βρύση». Δίπλα στο πλατανοσκέπαστο ποτάμι βρίσκεται η παλιά κρήνη με το τρεχούμενο νερό και σε μικρή απόσταση κάποιες ψησταριές.

Πάρνηθα-Δίρφη-Ελικώνας-Σούρουπο-στη-χιονισμένη-Στενή-της-Ευβοιας

Σούρουπο στη χιονισμένη Στενή της Εύβοιας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν δεν έχει προηγηθεί πυκνή  χιονόπτωση  αξίζει να συνεχίσετε τον ανηφορικό δρόμο για το χωριό Στρόπωνες ο οποίος τρυπώνει μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Στα 8 χιλιόμετρα περίπου θα βρεθείτε  σε χαρακτηριστικό διάσελο με πανώρια θέα –αν βέβαια ο καιρός είναι ανοιχτός- και θα δείτε τον χιονισμένο κώνο της Δίρφης να ορθώνεται στα βόρεια του ορίζοντα, τις βραχώδεις κορφές του Ξεροβουνίου στον νότο, ενώ ανατολικά θα κυριαρχεί η γαλάζια παρουσία του διάπλατου Αιγαίου. Αναμφίβολα αυτό είναι ένα από τα καλύτερα σημεία θέας σε όλη την Εύβοια.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόρτο Γερμενό & Κιθαιρώνας ιδανικός τόπος για μονοήμερες αποδράσεις σε βουνό και θάλασσα.

beach, greece, attica, porto germeno, ancient, historical, mountain Kithaironas,  castle, historic, Melambodas, aigosterna, Αρχαία Αιγόσθενα, Πόρτο Γερμενό, Παραλίες, Κιθαιρώνας, Αρχαίο κάστρο Ελευθερών, όρος Κιθαιρώνας, Αττική, εκδρομές κοντά στην Αθήνα,  παραλίες κοντά στην Αθήνα, Βίλια, Κορινθιακός κόλπος

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.