Ανακαλύπτουμε μικρούς νησιωτικούς παράδεισους στον κόλπο του Παγασητικού, στον Κορινθιακό κόλπο και στο Ιόνιο πέλαγος, χωρίς την ταλαιπωρία των πολύωρων θαλασσινών ταξιδιών, χωρίς συνωστισμούς και οχλαγωγία…

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Κάλαμος-θέα-απο-Στερεά-Ελλάδα

Κάλαμος, θέα του νησιού από την Στερεά Ελλάδα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Παλαιό Τρίκερι, τα Τριζόνια, και ο Κάλαμος αν και απέχουν πολύ μεταξύ τους έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά που θα ενθουσιάσουν τους φίλους των μικρών μεγεθών, της απόλυτης ησυχίας και της καταπράσινης φύσης.

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Παλαιό-Τρίκερι-η-μονή-της-Παναγία

Παλαιό Τρίκερι, η μονή της Παναγίας δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του νησιού  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Και τα τρία νησιά που σας παρουσιάζουμε σε Παγασητικό (Παλαιό Τρίκερι), Κορινθιακό κόλπο ( Τριζόνια) και Ιόνιο πέλαγος (Κάλαμος), θα τα προσεγγίσετε με μικρά πλοιάρια χωρίς να χρειαστούν πολύωρα ταξίδια.

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Τριζόνια-πανοραμική-άποψη

Τριζόνια πανοραμική άποψη του μεγαλύτερου νησιού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα νησάκια αυτά είναι στην κυριολεξία κατάφυτα και επιπλέον σε αυτά δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση για αυτοκίνητα άρα κυκλοφορούν ελάχιστα ή και καθόλου μηχανοκίνητα οχήματα.

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Τριζόνια-Κόκκινη-Παραλία

Τριζόνια, η Κόκκινη Παραλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν και έχουν τους δικούς τους φανατικούς φίλους, σπάνια θα δεις τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν επάνω τους, όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε!!!

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Παλαιό-Τρίκερι-στην-είσοδο-του-Παγασητικού

Παλαιό Τρίκερι, στην είσοδο του Παγασητικού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παλαιό Τρίκερι, ο φρουρός του Παγασητικού

Στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου μόλις 800 μέτρα από την στεριά της Μαγνησίας συναντάμε το κατάφυτο από ελιές νησάκι Παλιό Τρίκερι. Εδώ θα έρθετε με πλοιάριο που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια η με θαλάσσια ταξί που φεύγουν από το μικρό λιμάνι Αλογόπορος. Στο Παλιό Τρικέρι δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα! Όλη η δραστηριότητα εντοπίζεται στο μικρό λιμάνι του Άγιου Γιάννη όπου υπάρχουν ταβέρνες, καφέ και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Παλαιό-Τρίκερι-το-λιμάνι

Παλαιό Τρίκερι,  το μικρό λιμάνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το νησάκι διαθέτει μικρές παραλίες με άμμο και βοτσαλάκι που θα τις ανακαλύψετε με σύντομο περπάτημα. Με τον τρόπο αυτό θα κολυμπήσετε στο ακρογιάλι της Πράσινης Άμμου, στις παραλίες Αφέτκα, Άγιος Γεώργιος, Παρδαλός και Αγία Σοφία. Όλες με πεντακάθαρα νερά και άφθονα ελαιόδεντρα να τις αγκαλιάζουν. Λίγο ψηλότερα από το λιμάνι, στην κορφή του λόφου, δεσπόζει το φρουριακής μορφής μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας που κτίσθηκε το 1837, όπου θα φτάσετε ακολουθώντας το ανηφορικό καλντερίμι. Εδώ από το 1948 μέχρι το 1953 έζησαν σε σκηνές μέχρι και 5000 γυναίκες πολιτικοί εξόριστοι σε άθλιες συνθήκες.

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Παλαιό-Τρίκερι-Αγία-Σοφία

Παλαιό Τρίκερι, ο όρμος Αγία Σοφία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο Παλαιό Τρίκερι θα πάτε με θαλάσσιο ταξί που αναχωρεί από το λιμανάκι του Αλογόπορου, τηλ. κος Ανέστης : 697 341 0908 & κος Βαγγέλης : 698-0515111

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Τριζόνια-το-σούρουπο

Τριζόνια,  πανόραμα στο σούρουπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα Τριζόνια της ξεγνοισιάς

Είναι το πιο γνωστό από τα μικρά, άσημα νησιά που σας παρουσιάζουμε σε αυτήν την ενότητα και σίγουρα αυτό με την πιο εύκολη πρόσβαση. Πρόκειται για μια παρέα νησίδων και βραχονησίδων που κολυμπούν στα νερά του Κορινθιακού κόλπου, πολύ κοντά στα Δωρικά παράλια. Από αυτά τα νησάκια μόνο το μεγαλύτερο κατοικείται και καθώς απέχει μόλις 500 μέτρα από το χωριουδάκι Χάνι Τριζονιών έχει εύκολη πρόσβαση με καθημερινά και πυκνά το καλοκαίρι δρομολόγια. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ενώ το λιμάνι είναι ο μοναδικός κατοικήσιμος οικισμός. Εδώ θα βρείτε μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, μερικές εξαιρετικές ψαροταβέρνες, ένα μπακάλικο και ένα ασφαλές αγκυροβόλιο για τα σκάφη αναψυχής.

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Τριζόνια-το-λιμανάκι

Τριζόνια, στο λιμανάκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το νησί, χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο, περπατιέται απ’ άκρη σ’ άκρη μέσα σε 2 ώρες. Έτσι εύκολα από το λιμάνι θα πεζοπορήσετε ως το ακρωτήρι Κοχυλάς, αλλά και στη θέση Παλιόκαστρο όπου υπάρχουν υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου (περίπου 1500 μέτρα). Δυτικά από το λιμάνι, μετα από 30 λεπτά ποδαρόδρομο θα καταλήξετε στην ακρογιαλιά Άσπρα Χαλίκια. Επίσης από το λιμάνι ακολουθώντας το μονοπάτι (1500 μέτρα), θα πάτε ως το ακρωτήρι Πούντα διατρέχοντας ένα υπέροχο δάσος από λιόδεντρα και κυπαρίσσια. Εδώ θα βρείτε την μικρή υπέροχη παραλία με την κοκκινωπή άμμο. Η πρόσβαση στα Τριζόνια γίνεται με πλοιάρια που αναχωρούν από Σπηλιά Φωκίδας, το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πυκνά τηλ. 6932 209439, 6973 041581, 6942 694331

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-ΚΑΛΑΜΟΣ-ο-Αγιος-Κωνσταντίνος

Κάλαμος, ο Άγιος Κωνσταντίνος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάλαμος, η έκπληξη στο Ιόνιο

Σε μικρή απόσταση από την ακτή της Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από την πολίχνη Μύτικας και νότια από το Μεγανήσι συναντάμε το νησάκι Κάλαμος που είναι ένα από τα μικρότερα κατοικημένα νησιά του Ιονίου. Στο νησί υπάρχουν οι οικισμοί Επισκοπή και Κάστρο και το χωριό Κάλαμος που είναι και λιμάνι. Εδώ θα βρείτε και τις λιγοστές τουριστικές υποδομές όπως είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μίνι – μακρετ, ένας φούρνος, ταβερνάκια και καφέ. Ο Κάλαμος είναι κατάφυτος από πεύκα, υπάρχουν αρκετοί ελαιώνες και άφθονοι θαμνότοποι.

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Κάλαμος-το-Ασπρογιάλ

Κάλαμος, το Ασπρογιάλι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επίσης το νησάκι είναι γνωστό για τις θαυμάσιες παραλίες του όπως είναι το Ασπρογιάλι, με ψιλό, ολόλευκο βοτσαλάκι και με το δάσος από πεύκα και ελιές να φτάνει ως το κύμα. Νότια συναντάμε το πανέμορφο ακρογιάλι της Μυρτιάς. Κοντά στον οικισμό Κάλαμος υπάρχει η θαυμάσια Αγραπιδιά, η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού. Με τα πόδια ή με εκδρομικό σκάφος θ’ ανακαλύψετε τις απόμερες παραλίες Πευκοί, Γκουβιέλι, Πετρολάγκαδο και τον ορμίσκο του Γερολιμνιώνα με τις λιλιπούτειες ακρογιαλιές του. Οπωσδήποτέ αξίζει μια εκδρομή στο λιμανάκι της Επισκοπής που βρίσκεται απέναντι από τον Μύτικα όπου υπάρχει ταβέρνα και εστιατόριο.

ΝΗΣΙΆ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Κάλαμος-απόμερο-ακρογιάλι-στα-νότια-του-νησιο

Κάλαμος, απόμερο ακρογιάλι στα νότια του νησιού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η πρόσβαση στον Κάλαμο γίνεται με το πλοιάριο «Χανιά» που αναχωρεί από το παράλιο χωριό Μύτικας της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και με θαλάσσιο ταξί τηλ. κος Γιώργος 6977845 946.

ΝΗΣΙΑ-ΧΩΡΙΣ-ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-Παλαιό-Τρίκερι-φτάνοντας-στο-λιμάνι

Παλαιό Τρίκερι, φτάνοντας στο λιμάνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άγνωστα μικρά νησιά στο Αιγαίο

ΜΙΚΡΑ-ΝΗΣΙΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ-ο-Ποταμός

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ο Ποταμός © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.